EV: Diskuse o elektroautech

...i nemožném! ALE JEN POKUD TO SOUVISÍ S VOLVEM!!! (potažmo evt. s jinými automobily)

VYKECAT SE MŮŽETE V LAMPÁRNĚ!!!
  • Autor
  • Zpráva
Urvanej
Moderátor
Vůz: 142;745;944;945;V70II;XC90 V8, C40

Příspěvek od Urvanej »

Vapiku do práce by to šlo a Moravu bys mohl se zastávkou na čůrání dát?.!? :wink:
A koch by nejezdil, i kdyby to měl zadarmo. :P
Mam to proto, že žena chtěla něco novějšího a mě ten princip prostě přijde dobrej. I kdybys to dobíjel z naftový centrály, furt to bude zelenější a zelený věci já rád. Ale ne zelenou demagogii, tou se ohání fanatici a s těma nejde diskutovat. To jde jen s lidmi, co rozliší fakta od víry. :Rose:
745, D24, M47, 1990, Kája; 945, B230FT, AW71, 1995, Jaruna; V70, D5, M56, 2004, Bertík; 944, B230FT, M46, 1991, Blex; XC90 V8, 2004; 142, B20A, M40, 1970 ; C40, RWD, 2024, Tramvaj ex: S40, 1.8, m3p, 1997; 764, B280F, AW71, 1988, Tomasssovka; 244, D24, M47, 1990, Blu; XC90 V8, 2005, Mastodont; V40, B4204S, M5P, 1996.

Munga
Vůz: XC60 2014 D4 AWD D5244T17

Příspěvek od Munga »

Vapik píše: dnes, 18:35 Skoro to vypadá že když bych si koupil elektromobil tak se ze mě stane lepší člověk a odezní i civilizační choroby, @?kdybych tě neznal Pythone řekl bych že ty elektromobily dealujes 🤣
Jen, aby nedošlo k mýlce nejsem žádný zásadový odpůrce jen prostě pro mě EV momentálně nedává smysl.
To ale děláš chybu pač nemúžeš odpoledne sedět v podzemní garáži na Chodvě u nabíječky a koukat na film na palubce. Musí to být relax protože tam býva plno :D .

Vapik
Vůz: Volvo XC90 V8 + LPG 2005

Příspěvek od Vapik »

Jo ty nájezdy už by se daly celkem v pohodě zvládnout. Mam to tak ze pokud bych si teď kupoval ev tak do něj musím nalít aspoň 300k spis o něco více. to mi v současné chvíli nedává smysl, protože obě auta mam jakž takž v cajku a objektivně i kdybych pro ně našel ženicha tak víc jak kilo za kus nedostanu, se spotřebou jsem spokojen protože jak v8 tak 2jz jsou v plynu a navíc by to nerozdýchala pani Vapikova ta se elektriky bojí jak čert kříže ;-)

python.p
Vůz: XC70 D5 2008

Příspěvek od python.p »

Mě se líbí tady ty posměšky lidí, co si neumí dát jedna a jedna dohromady a ke všemu nulová zkušenost a rozhled. :)

Ale jo, dneska musí mít každý názor, chápu.

Tak ty máš obě auta se super motorem, v super stavu, to je jasný. A hlavně hladký benziny z doby kdy se dělali motory tak aby vydrželi. ;) Miata bude taky jezdit podle mě na věky věků, teda než ji sežere rez a když do ní budu lejt olej.

K prodeji (s bolestí u srdíčka) do dobrých rukou:
V70XC MY00 2,4T AWD A/T @ Kde mám to křídlo?!
Fobie 1.2 HTP, 80tkm, po důchodci!

VIDA k dispozici - Blansko, Brno, Olomouc

Vapik
Vůz: Volvo XC90 V8 + LPG 2005

Příspěvek od Vapik »

Jo ještě jsem tam mel napsat že je jeden druh pohonu který už si představit provozovat nedokážu a to sice moderní nafta, na to už bych dneska koule neměl a to me jejich vývoj tak z 80% živí. Sranda je že když mi bylo dvacet tak jsem si říkal jak vůbec někdo může mít jiné než naftové auto a ejhle, pár let nato jsem si koupil první xc70 v benzinu protože na naftové jsem neměl a začalo se to otáčet. Tak třeba za pár let nebudu věřit, že jsem nepřešel už dávno ;-)

Munga

Příspěvek od Munga »

Ono to dává ekonomický smysl jen pro malou skupinu lidí. Špatně je že ev mobilita je tlačena silově a ne trhem a i tak je to pro evropské automobilky fakt prúšvih.
Pro dost lidí také protože jak je protěžován EV tak je zakazován a spalovák který je pro většinu lidi jediná možnost.
To je realita podložená fakty.
Já bych bral EV krabku na cukání po městě jenže bych chtěl i tu ekonomiku což se mi zatím nedaří přiblížit našim vozům. Jo v praci to je jiná pač tam se jen člověk s EV projede . To jo - na semaforech to zábavné je.

To Vapík - vzhledem k tomu že už i moderní benzíny začínaji mít díky emisím a složitosti problémi jako nedávno dieseli tak je to možné. Bohužel to je ta silová cesta a ne svobodný výběr.

python.p
Vůz: XC70 D5 2008

Příspěvek od python.p »

Vapik píše: dnes, 19:42 Jo ještě jsem tam mel napsat že je jeden druh pohonu který už si představit provozovat nedokážu a to sice moderní nafta, na to už bych dneska koule neměl a to me jejich vývoj tak z 80% živí. Sranda je že když mi bylo dvacet tak jsem si říkal jak vůbec někdo může mít jiné než naftové auto a ejhle, pár let nato jsem si koupil první xc70 v benzinu protože na naftové jsem neměl a začalo se to otáčet. Tak třeba za pár let nebudu věřit, že jsem nepřešel už dávno ;-)
Já už naftu taky nechci, a auta co bych chtěl nemají hladký benzín, takže si člověk nepomůže. S dětmi už je sranda a tak nechci trávit víkendy v garáži. :)

Já měl pár let zpět super nabídku na TMS, ale přišlo mi to jako úplná kokotina.

Přidáno za 33 sekund:
Munga píše: dnes, 19:51 Ono to dává ekonomický smysl jen pro malou skupinu lidí. Špatně je že ev mobilita je tlačena silově a ne trhem a i tak je to pro evropské automobilky fakt prúšvih.
Pro dost lidí také protože jak je protěžován EV tak je zakazován a spalovák který je pro většinu lidi jediná možnost.
To je realita podložená fakty.
Já bych bral EV krabku na cukání po městě jenže bych chtěl i tu ekonomiku což se mi zatím nedaří přiblížit našim vozům. Jo v praci to je jiná pač tam se jen člověk s EV projede . To jo - na semaforech to zábavné je.

To Vapík - vzhledem k tomu že už i moderní benzíny začínaji mít díky emisím a složitosti problémi jako nedávno dieseli tak je to možné. Bohužel to je ta silová cesta a ne svobodný výběr.
Kdo ji kde a jak tlačí silou? Tohle mi ještě nikdo nevysvětlil. :)

K prodeji (s bolestí u srdíčka) do dobrých rukou:
V70XC MY00 2,4T AWD A/T @ Kde mám to křídlo?!
Fobie 1.2 HTP, 80tkm, po důchodci!

VIDA k dispozici - Blansko, Brno, Olomouc

koch
Vůz: Volvo S60 2.4T

Příspěvek od koch »

python.p píše: dnes, 20:01 Kdo ji kde a jak tlačí silou? Tohle mi ještě nikdo nevysvětlil. :)
obrazek.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

quaero
Vůz: V70II, Sharan

Příspěvek od quaero »

Munga píše: dnes, 19:51 Ono to dává ekonomický smysl jen pro malou skupinu lidí. Špatně je že ev mobilita je tlačena silově a ne trhem a i tak je to pro evropské automobilky fakt prúšvih.
:lol: :lol: :lol:

Tvl já už fakt nemůžu, na elektro přechází celej svět, v čele s Čínou. Ale nejen Čína samozřejmě, jeď se podívat do Thajska, Vietnamu, Austrálie nebo Singapuru. Indonésie (288 mil lidí) atd... A pokud se tomu evropské automobilky nepřizpůsobí tak skončí. Protože pro koho by vyráběli? To je trh. Nechápu, že tohle někdo nevidí. Že EU tlačí na snižování emisí je dobře, byť se to nikomu nemusí líbít, ale mohl se prosadit např vodík nebo jiné palivo, ale ukázalo se, že EV prostě dává největší ekonomický smysl. Takže opět trh. A to nemluvím o tom, že s naftou jsme zavislý na arabech nebo rusácích, kdežto elektřinu si můžeme vyrobit sami, ať už ze soláru nebo z jádra. Dál, už se k tomu vyjadřovat radši nebudu.

ksw
Vůz: R design 2018 V60 D4

Příspěvek od ksw »

důstojný nástupce 90ky už čeká, stačí namasírovat peněženky a je doma :angel:

koch

Příspěvek od koch »

quaero píše: dnes, 21:04 Dál, už se k tomu vyjadřovat radši nebudu.
ano, radsi uz se nevyjadruj, protoze vykladas same propagandisticke blaboly... ja naopak vidim, ze ruka trhu a zdravy rozum nastavuje realite zrcadlo a pevne verim, ze to tak horke s tim prechodem na EV nakonec nebude

Munga

Příspěvek od Munga »

Naposledy upravil(a) Munga dne 16 bře 2026 22:05, celkem upraveno 1 x.

jirkaTDI
Vůz: V70 II D5 120kw 2004

Příspěvek od jirkaTDI »

Problém je, jakmile někdo jezdí starou vránou s minimální zůstatkovou hodnotou, která je ale zaservisovaná a funkční (můj případ). Pak nedává ekonomický smysl přechod na jakékoliv zánovní auto bez ohledu na pohon. Tím spíš, pokud je to auto do města s minimálním nájezdem. Musí si to pak člověk sám před sebou obhájit nějak jinak (lepší bezpečnost, lepší výbava, větší flex před sousedem).

Jiná situace je, pokud člověk vybírá auto v cenovce cca 800t.+ Kč a rozhoduje se mezi mezi podobnými auty na benzín/naftu/HEV/EV. Tak vyjma situace, kdy člověk opravdu nemá kde nabíjet doma ani v práci nebo opravdu často jezdí dálky, tak vybrat cokoliv jiného než EV nedává vůbec smysl. Už jen ta absence vibrací, smradu, hluku a okamžitá reakce na plyn (a většinou i zajímavý výkon), ale hlavně výrazně menší servisní a provozní náklady, takže ta úspora je tam hned od prvního kilometru.

To jestli je něco tlačeno, tak ano je. Už od konce 70. let jsou v Evropě masivně protlačovány auta na naftu, mají legislativní výhody a jsou prezentovány jako více ekologické. To se v poslední době ukazuje jako bullshit a karta se obrací směrem k EV. Jestli je to dobře nebo špatně nechci soudit, minimálně nevypouští jedovaté plyny jako nafta, v tom je určitě posun k dobrému. Navíc už začínají být EV na takové úrovni, kdy tomu konkurovat se spalovacím autem bude opravdu těžké. Pochybuju, že někdo představí tiché spalovací auto, co má přes 400 hp, žere 2l/100km a stojí milion :)

Lachtan

Příspěvek od Lachtan »

I mě nějak uniká důvod proč bych si měl pořizovat elektro místo benzínu...
Nemám barák, nemám fotovoltaiku, nemám garáž (tu sice vlastně mám, ale ne tam kde momentálně bydlím), takže nemám možnost nabíjet ani doma a ani v práci.
Po trase kterou jezdím do práce není žádná nabíjecí stanice - musel bych si cíleně zajet.
jezdím pouze do práce a zpět (2x7km - 7x v týdnu) a skoro nikam jinam, žádné nákupy v OC a pod.
Náklady na obě auta jsou pouze za benzín, zbytek jsou zanedbatelné položky.
Mám rád analogové přístroje a mechanická tlačítka a přepínače, v letadlech i autech nesnáším dotykové displeje.

takže mi páni elektrofanatici vysvětlete, jaký přínos (hlavně finanční) by mi přineslo pořízení EV?
Oliver CPI Oliver City____ (50ccm 2T) (3,2hp/7250rpm, 4,0Nm/5400rpm)_______ (r.v. 2005)

koch

Příspěvek od koch »

jirkaTDI píše: dnes, 22:03 už začínají být EV na takové úrovni, kdy tomu konkurovat se spalovacím autem bude opravdu těžké.
naopak, soucasnym konvencnim vozum nema jak EV konkurovat, proto je jejich nabidka a dostupnost eliminovana a jako finalni reseni zakazana :)

Munga

Příspěvek od Munga »

Evropská unie schválila zákaz prodeje nových osobních automobilů a lehkých užitkových vozů se spalovacími motory od roku 2035. ....
A mě pár příspěvkú nahoře pár lidí tvrdí že EV nejsou silově tlačena oproti spalovákúm a že tu funguje trh a konkurence....tohle je právě to zlo že EV není o tom že si ho koupí kdo ho chce ,ale že těm co zatím nechtějí napřed donutí zku.... auta a nakonec i zakázat..
Tvl vždyť spalovaky uz jsou zakázané.
To je pak volný konkurenční trh jak za komoušú.
Jak mi tohle múžete říkat...

koch

Příspěvek od koch »

jirkaTDI píše: dnes, 22:03 ale hlavně výrazně menší servisní a provozní náklady, takže ta úspora
skutecne? da se na to divat ruznou optikou:
1. povozujes stary vuz, kdy najedes mrzke kilometry a servisni naklady znamenaji kontinualni vymenu zpuchrelych pryzovych dilu a rozpadlych plastiku a nutkavou potrebu menit olej co rok i kdyz tech 10k nenajezdis, pak mas nejspis vyssi servisni naklady
2. se na to muzes divat optikou majitele noveho konvencniho benzinoveho vozu se servisnim intervalem 30k, ktery ma po roce a pul najeto 60tkm a ceka ho druha vymena oleje (ne neni to nakladove nic dramatickeho)... a ne, 30k servisni interval se dnes nerovna smrt (s druhym vozem mam na 30k interval najeto 300tkm a vuz je po 8 letech v absolutne dokonale kondici bez nijakych extremne drahych servisnich nakladu)
3. si muzes porovnat servisni historii napriklad takove zanovni mazdy mx-30, ktera najela za 6 let 40tkm, nemluvim o ztrate 70% hodnoty...
a pak uz ty cisla hraji jinak...

a prisadim, zkusil uz nekdo kalkulovat pri zevlovani u tech nasich "rychlo"nabijecek i s tim, kolik je v praci jeho hodinova sazba? pac ja kdybych kalkuloval s tim, kolik stoji muj cas, tak to se mi v porovnani s EV vic vyplati tankovat kerozin do private jetu :D
Naposledy upravil(a) koch dne 16 bře 2026 23:28, celkem upraveno 1 x.

jirkaTDI
Vůz: V70 II D5 120kw 2004

Příspěvek od jirkaTDI »

Ten zákaz od 2035 přece není nic definitivního, už teď by se neměl týkat spalováků na syntetická paliva, navíc jak to tak s EU komisí bývá, tak se to beztak odsune o pár let dál.
Teď je rok 2026, nic zakázaného není. Samozřejmě nějaké omezení tu je, šikana za CO2, přichází EU7 atd. Snižování emisí určitě podporuju, ale tohle je i na mě trochu moc :)

Koch:
1) nechápu na co narážíš? Jako třeba na mojí Audi A2 z roku 2002? Žádný zpuchřelý díly na tom neměním, je to naprosto bezproblémový auto. Jo, olej měním jedno za rok,což je cca 6-8t. km. Pointa je co, mám to vyměnit za nový EV, nebo nový benzín? :D
2) to ti přeju, ale jsi spíše výjimka. Ne každý má takové štěstí viz třeba: https://forum.volvoklub.cz/viewtopic.php?t=84524
kolegovi se potkal motor na novým Proace City po 150tkm...
3) sorry, ale MX-30 není zrovna nejlepší EV, první elektromobil značky, FWD, menší baterie, celkově nic moc za mě. Koukni třeba na TM3 nebo KIA EV6, to už jsou normálně použitelná auta.

většina uživatelů EV nabíjí doma, naopak šetříš čas, že nemusíš jezdit na benzínku a šahat na omaštěnou pistoli, jak já u ONA :%)

koch

Příspěvek od koch »

jirkaTDI píše: před 25 minutami 1) nechápu na co narážíš? Jako třeba na mojí Audi A2 z roku 2002? Žádný zpuchřelý díly na tom neměním, je to naprosto bezproblémový auto.
narazim na muj kochar, take z roku 02, ktery si drzim z nostalgie a proto, ze deti brecely kdyz jsem ho chtel prodat a to, ze je to bezproblemovy auto si dlouhodobe pouze nalhavam (mam s cim porovnavat) :D

Zpět na „o všem možném :-)“