Havárie a nehody cizí i naše (Upozornění- drsné fotografie)

...i nemožném! ALE JEN POKUD TO SOUVISÍ S VOLVEM!!! (potažmo evt. s jinými automobily)

VYKECAT SE MŮŽETE V LAMPÁRNĚ!!!
  • Autor
  • Zpráva
Tomas78
Vůz: XC60 2.4D AWD AT 2010

Příspěvek od Tomas78 »

Špatný ... :( Obecně mi hlava nebere jednu věc: nový auta (naříkám konkrétně tohle BMW) mají miliardu asistentů a přitom takových nehod z nedobrždění vidím X i u nových aut. Jednak mi není jasný, že to nechá jet někoho druhému za zadnicí a hlavně že to tedy nezabrzdí?

Urvanej
Moderátor
Vůz: 142;745;944;945;V70II;XC90 V8, C40

Příspěvek od Urvanej »

Koukni na statistiky, většina lidí, první co udělá, povypíná asistenty...
745, D24, M47, 1990, Kája; 945, B230FT, AW71, 1995, Jaruna; V70, D5, M56, 2004, Bertík; 944, B230FT, M46, 1991, Blex; XC90 V8, 2004; 142, B20A, M40, 1970 ; C40, RWD, 2024, Tramvaj ex: S40, 1.8, m3p, 1997; 764, B280F, AW71, 1988, Tomasssovka; 244, D24, M47, 1990, Blu; XC90 V8, 2005, Mastodont; V40, B4204S, M5P, 1996.

Ejdou Rotacak
Vůz: V 70II T5 AWD, MY 07'HT-STAGE 3 + úpravy

Příspěvek od Ejdou Rotacak »

Což není nic proti ničemu. Příčetný řidič, který sleduje provoz před sebou, za sebou, kolem sebe, tak svojí vinou (v drtivé většině případů) nenabourá. Nemá důvod. Leda z důvodu nějaké náhlé zdravotní indispozice.
Auto má bejt auto a ne zas*anej smartphone na čtyřech kolech pro geeky/nerdy. Další stupeň digitální demence u řidičů.

vityjan
Člen VK
Vůz: 945 D24TIC 94

Příspěvek od vityjan »

Ejdou Rotacak píše: 05 srp 2026 07:32 Jestli je citlivej a má svědomí, tak bude dožívat pěkně na hovno. Tihle lidí se většinou uchlastaj, nebo spáchají časem sebevraždu.

A nebo taky ne a je jim to buřt... Vím o jednom, kterej léta machroval před partičkou v bawu... Jednou mu to přerostlo přes ruce a výsledkem byla smrt jedné paní a jejich dvou vnoučat... A myslíš, že se nějak poučil, zklidnil, nebo snad aspoň přestal řídit? :no: rodině zbylí oči pro pláč a on se dalších víc jak dvacet let chová stejně hovadsky jako tenkrát...

Macek2
Vůz: Audi A6 Allroad V6 3,0 BiTdi

Příspěvek od Macek2 »

Urvanej píše: 05 srp 2026 08:22 Koukni na statistiky, většina lidí, první co udělá, povypíná asistenty...
No jo, jenže není asistent jako asistent. Já když měl XC70 MY2012, tak tam byly asistenti jako příplatková výbava, byl jsem rád a pyšný, že je tam mám, měl jsem je stále zapnuté a byly přínosem. Protože jen decentně upozorňovaly na hrozící nebezpečí (vyjma nouzového brzdění), nechovaly se agresivně a za celou dobu vlastnictví auta jsem zaznamenal snad jen cca 5 falešných poplachů. Dnešní asistenti jsou jen honbou za co nejvyšší hodnocení NCAP, chovají se agresivně, zasahují do řízení, něco ti agresivně pípá v autě téměř neustále a proto je většina řidičů okamžitě vypíná - protože už nejsou ani schopni rozeznat, co jim vlastně hrozí. Takhle to dopadne vždy, když je něco vynucováno. :%)

Urvanej
Moderátor
Vůz: 142;745;944;945;V70II;XC90 V8, C40

Příspěvek od Urvanej »

Hele souhlasím, ale už i jinde jsem psal, že třeba EC40 to má uplně super. Nikde jsem neviděl lepší asistenty, než tady u toho. Většinou nechávám zapnutý všechno, občas vypnu omezení rychlosti podle značek, protože auto drží zuřivě 50, ale v reálu jede 47 :-) No a to je vše. Štve mě tempomat, kterej defaultně točí i volantem a musí se přepnout. Ale to jsem zjistil, že musim probrat se ženou, páč to je o nastavení a lze to změnit. Jinak jsem v tom autě nikdy nic jinýho nevypnul. I line asistent jen lehce zavrní do volantu a něžně koriguje, oproti třeba kie před 10ti lety, kdy jsem měl pocit, že za to trhne tak, že by klidně uvrhla auto do smyku... A překvapilo mě, že reaguje až na vnější stranu čáry a ne na vnitřní, což je příjemný, protože většinou prvně zavrní čára samotná :-D
745, D24, M47, 1990, Kája; 945, B230FT, AW71, 1995, Jaruna; V70, D5, M56, 2004, Bertík; 944, B230FT, M46, 1991, Blex; XC90 V8, 2004; 142, B20A, M40, 1970 ; C40, RWD, 2024, Tramvaj ex: S40, 1.8, m3p, 1997; 764, B280F, AW71, 1988, Tomasssovka; 244, D24, M47, 1990, Blu; XC90 V8, 2005, Mastodont; V40, B4204S, M5P, 1996.

Ejdou Rotacak

2 vityjan

buřt mu to asi neni, zbejvá mu jen se tak tvářit. Těmhle lidem to společnost dá sežrat, nenápadně....stačí pohrdavé pohledy, občas něco u stolu utrousit, sem tam mu ve 2 ráno vymáchat hubu před hospodou o asfalt. Za chvíli těmhle lidem končí sociální život v místě bydliště. Nakonec jim zbydou jen alkáči na lavičkách a před večerkou, kterejm je jedno, s kym pijou lahváče.

python.p
Vůz: XC70 D5 2008

Příspěvek od python.p »

Tomas78 píše: 05 srp 2026 08:10 Špatný ... :( Obecně mi hlava nebere jednu věc: nový auta (naříkám konkrétně tohle BMW) mají miliardu asistentů a přitom takových nehod z nedobrždění vidím X i u nových aut. Jednak mi není jasný, že to nechá jet někoho druhému za zadnicí a hlavně že to tedy nezabrzdí?
Když si myslej, že jsou to borci, všechno vypnou a pak letí pod dálnici a nevěnují se řízení.

Přidáno za 3 minuty 11 sekund:
Ejdou Rotacak píše: 05 srp 2026 08:24 Což není nic proti ničemu. Příčetný řidič, který sleduje provoz před sebou, za sebou, kolem sebe, tak svojí vinou (v drtivé většině případů) nenabourá. Nemá důvod. Leda z důvodu nějaké náhlé zdravotní indispozice.
Auto má bejt auto a ne zas*anej smartphone na čtyřech kolech pro geeky/nerdy. Další stupeň digitální demence u řidičů.
Absolutně nesouhlasím. Kdyby to bylo podle tebe, tak ty nehody nejsou. Každej příčetnej, zkušenej a bdělej řidič, udělá chybu - to je prostě lidský faktor. Otázkou je kdy si tu chybku vybereš... jestli na parkovišti u OC a někomu nedáš přednost z prava a skončí to rozbitým světlem a nebo jestli si ji vybereš na rušné silnici a dopadne to tragicky. A přesně tyhle občasný chybky mají ty asistenti hlídat.

Naposledy mě auto zabrzdilo, když jsem vycouvaval z parkovacího místa a neviděl jsem motorkáře, prostě jsem ho neviděl, naštěstí kamera vzadu to zahlédla a dupla na brzdu za mě. Možná jel trochu rychleji, než bych na parkovišti čekal a předpokládal, ale asisten mi zachránil kufr a jemu mašinu.

Přidáno za 1 minuta 55 sekund:
Ejdou Rotacak píše: 05 srp 2026 09:40 2 vityjan

buřt mu to asi neni, zbejvá mu jen se tak tvářit. Těmhle lidem to společnost dá sežrat, nenápadně....stačí pohrdavé pohledy, občas něco u stolu utrousit, sem tam mu ve 2 ráno vymáchat hubu před hospodou o asfalt. Za chvíli těmhle lidem končí sociální život v místě bydliště. Nakonec jim zbydou jen alkáči na lavičkách a před večerkou, kterejm je jedno, s kym pijou lahváče.
Hodně dobrej rozbor od klávesnice... evidentně jsi ještě takové lidi nepotkal.

K prodeji (s bolestí u srdíčka) do dobrých rukou: XC70 MY08 D5 AWD M/T @ 225 ořů v plné síle!

Bylo:MX-30 @ 145 eletrických poníku... než jim dojde šťáva..., V70XC MY00 2,4T AWD A/T @ Kde mám to křídlo?!

Ejdou Rotacak

2 python.p

tak nesouhlas, vo tom je taky život :wink: . Vyjmenoval si přesně jen ty případy, kdy je "oheň" dobrým sluhou a ne zlým pánem. Já zase ze své sociální bubliny myslím na případy, kdy nějakej člověk, kterej nenávidí ježdění autem a bere ho jako nutné zlo, jezdí jen díky těm asistentům a zcela na ně spoléhá. Bez asistentů by si ŘP buď nikdy neudělal, nebo se naučil jezdit jako řidič a ne jako majitel ŘP.

Těch případů, kdy v kritický okamžik někdo hledá nohy pod volantem, protože si honí pinďoura s tempomatem, v poloze "polovleže", ukolébaný nudným stereotypem "130km/h" 6h v kuse už bylo. Ti pak většinou už jen stihnou povolit řitní svěrač a zaklet. Koho jsem potkal a nepotkal vím asi sám lépe než ty.

Tomas78

Příspěvek od Tomas78 »

ad asistenty: díky za názory / informace. Tak teď už to chápu ... :)

Jakub Svoboda
Vůz: XC70 III D5 AWD 169kW, V60 MY2018 D3 110

Příspěvek od Jakub Svoboda »

Zase ti 2 kohouti. S vámi je fakt prdel kluci. Je vedro tak se zbytečně nečilte. A dejte si :beer:

JendaSL
Člen VK
Vůz: V70R

Příspěvek od JendaSL »

Ale je to divný. Jeden se motá kolem Prahy, druhý kolem Brna. Čekal bych, že řidiči budou u velkých měst plus mínus stejný a zrovna tihle dva by měli mít zkušenosti hodně podobné 😁

saabik
Vůz: Alpina B3 Touring 2023

Příspěvek od saabik »

Munga
Vůz: XC60 2014 D4 AWD D5244T17

Příspěvek od Munga »

Tomas78 píše: 05 srp 2026 08:10 Špatný ... :( Obecně mi hlava nebere jednu věc: nový auta (naříkám konkrétně tohle BMW) mají miliardu asistentů a přitom takových nehod z nedobrždění vidím X i u nových aut. Jednak mi není jasný, že to nechá jet někoho druhému za zadnicí a hlavně že to tedy nezabrzdí?
Protože to krásně reaguje, člověk si zvykne a kouká do mobilu a pak to najednou neudělá nic. O tom jsem už psal jak vedle mne nejnovější suv MB ve 30ti km najelo do kolony.
Tyhle základní tzv. životní asistenti už většinou vypnout bez nelegálního zásahu do auta nejdou. Prostě se stává že to vůbec nezareaguje a přitom jsou lidé masírováni reklamou jak to nemůže selhat. Mě osobně se to už u služebáku při popojíždění stalo že nedobrzdilo. Ozval se pouze zvuk a na poslední chvíli - zabrzdil jsem na centimetry, ale já jsem profík a třeba manželka by neměla šanci.

Tomas78

Příspěvek od Tomas78 »

Já nejsem proti modernizaci, ale nějak mi nepřijde, že to masivní nasazení asistentů reálně nezvyšuje bezpečnost. Pocit, statistiky jsem neviděl. Za mne základ ABS + ESP a zbytek už nepovažuju za tak zásadní. Zásadní vylepšení bezpečnosti asi přinese až FSD. Někde jsem viděl statistiku, že FSD má 9x nižší nehodovost (teda radši bych ještě nižší, když bych se tomu měl svěřit) :D

saabik

Příspěvek od saabik »

Je to manipulace s daty, taková další 'Muskovina'.
1) Řidiči zapínají FSD primárně na dálnicích a přehledných úsecích, kde je statisticky mnohonásobně nižší riziko nehody. Tesla data porovnává s celkovým průměrem USA, který zahrnuje i rizikové části cest.
2) Tesla porovnává své vehikly i se starými ojetinami bez jakýchkoli asistentů, nebo s minimem z nich. Novější a zánovní auta mají prokazatelně nižší nehodovost a zejména výrazně nižší podíl na smrtelných nehodách než starší auta.
3) Pokud FSD udělá chybu a řidič v posledním momentu zabrání srážce, statistika to nepostřehne. Zachráncem situace byl přitom člověk, nikoliv software.

Btw., mnoho řidičů potvrzuje, že dohlížet na FSD je psychicky náročnější a únavnější než auto prostě odřídit sám. Je to i vědecky dokázané.

eLzyx
Vůz: TeslaS85D,Volvo S60 2.4T,V70 2.4,850T-5R

Příspěvek od eLzyx »

Nebudu rozebírat bod po bodu, ale ten závěr je pěkná pitomost.
Jezdím Teslou 6 let a byť nemám FSD, tak jízdní asistenti značným způsobem ulehčují život za volantem. Rozhodně to není náročnější než řídit sám.
A hlavně - dvakrát mi to zachránilo auto. Pád stromu, který jsem nezaregistroval včas. A podruhé oslepení nízkým sluncem (s tím jsem počítal) a následné oslepení bahnem od sypače, s čímž nejde počítat. A když to podruhé setřelo čelní sklo, tak už jsem stál a přede mnou chlap a kamion na boku.
je: Millennium Falcon Tesla model S 85D 2015, Solid White; andělíček můj strážníček S60 2.4T 147kW 2001, Maya Yellow; Strup 850 T5R 7 místné kombi 177kW 1994, Cream Yellow (schovaná pod Stone Black); Weisser Riese - bílý obr V70 2.4i 103kW 2001, Polar White; lehárošwágen VW T2b 1.6 37,5kW 1973, Kansas Beige/Pastel White
bylo: S80 se zadřenou 2.5T avtomat AWD 2004; Volvo C70 T5 (B5234T3) 1999

Giew
Vůz: S80 II 2008, M66, 2.5T Stage 2 170kW

Příspěvek od Giew »

saabik píše: 11 srp 2026 20:12
2) Novější a zánovní auta mají prokazatelně nižší nehodovost a zejména výrazně nižší podíl na smrtelných nehodách než starší auta.
Tady by se slušelo poznamenat, že složení řidičů nových a zánovních aut je zřejmě jiné než složení řidičů starších aut, což je dost podstatná složka nehodovosti.
Černej S80 II, D5 136kW 2007

saabik

Příspěvek od saabik »

eLzyx píše: 11 srp 2026 22:06 Nebudu rozebírat bod po bodu, ale ten závěr je pěkná pitomost.
Jezdím Teslou 6 let a byť nemám FSD, tak jízdní asistenti značným způsobem ulehčují život za volantem. Rozhodně to není náročnější než řídit sám.
A hlavně - dvakrát mi to zachránilo auto. Pád stromu, který jsem nezaregistroval včas. A podruhé oslepení nízkým sluncem (s tím jsem počítal) a následné oslepení bahnem od sypače, s čímž nejde počítat. A když to podruhé setřelo čelní sklo, tak už jsem stál a přede mnou chlap a kamion na boku.
Tak pokud nemáš FSD, těžko můžeš hodnotit vliv FSD na únavu. :D
Ale neboj, udělali to za tebe jiní. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9996345/

eLzyx

Příspěvek od eLzyx »

Mám preFSD a s FSD jsem chvíli jezdil. A jo, fakt je to mnohem snazší než řídit. Proč by dohled měl být složitější, nebo stresovější?
je: Millennium Falcon Tesla model S 85D 2015, Solid White; andělíček můj strážníček S60 2.4T 147kW 2001, Maya Yellow; Strup 850 T5R 7 místné kombi 177kW 1994, Cream Yellow (schovaná pod Stone Black); Weisser Riese - bílý obr V70 2.4i 103kW 2001, Polar White; lehárošwágen VW T2b 1.6 37,5kW 1973, Kansas Beige/Pastel White

saabik

Příspěvek od saabik »

Já Teslu nemám, ale závěr studie je, že FSD vyžaduje kvůli nutnosti neustálého dohledu nad nedokonalým systémem vyšší mentální úsilí a pozornost než manuální řízení, což pro řidiče představuje značnou psychickou zátěž a stres.

labanos
Vůz: neVolva

Příspěvek od labanos »

Článek porovnává subjektivní dojmy z používání Autopilot vs. FSD Beta
The article argues that Tesla’s standard Autopilot and Full Self-Driving Beta affect driver behavior in different ways. Autopilot reduced perceived workload and stress, but that comfort was linked to complacency, reduced monitoring, one-handed driving, hands-free driving, mind wandering, fatigue, and use outside intended road conditions. FSD Beta did the opposite in some respects: it increased workload and stress because users had to supervise an unfinished system closely and stay ready to intervene. The evidence is useful for identifying behavioral risks, but it is based on self-reported interviews, not objective crash data or instrumented driving measurements.

Warcz
Vůz: V70 II 2,5T AWD AT

Příspěvek od Warcz »

Možna se trochu vratim k tomu jak jsem testoval EX60. Vedeni v pruhu a adaptivni tempomat to daval pěkně.

A to je vlasně všechno co od auta očekavam jestli něco dalšiho tak aby si samo odjelo z bodu A do bodu B.

K tomu Volvu za ccca 40K teď nevim přeanou cenu to ma pokročile řizeni, což znamena že na dalnici to umi změnit pruh. Tedy na LCD se vam ukaže, že vidi druhy pruh date směrovku a ono to přejede.

Ja nevim ale přijde mi to jako draha hračka. Raději ocenim když autobude sledovat řidiče a nebude každych 10s vyžadovat hlazeni volantu.

Dalnice obecně je misto kde bych to využil nejvice prostě nastavim odstup a kocham se. Okrsky nebo město jedině když je kolona.

Tomas78

Příspěvek od Tomas78 »

Zajímavé, tak v tom případě beru zpět. Já měl naposledy z nových aut O3 r.v. cca 2019 a tam mi ti asistenti nepřišli nějak vychytaní (ale jo, jednou mi to zachránilo nárazník při couvání), holt dnes už to bude lepší.

eLzyx

Příspěvek od eLzyx »

Kolona na D8 na 50 minut, prehistorický autopilot, přesto neuvěřitelně pomáhá. Zatím jsem shlédl další díl Star Treku. Kolonu odřídilo auto, samo, komplet, bez zásahu. A není to jen držení se pruhu a adaptivní tempomat. Vyhnul se sám i odstavenému autu, nehledě na pruhy, přestože jsem sám jel v odstavném (záchranářská ulička)
A ještě jsem si stihl očistit okna zevnitř v dosahu řidiče.

Nedovedu si představit to odskákat na spojce a víceméně volnoběhu
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Zpět na „o všem možném :-)“