martinopel píše:wickey píše:jardo, myslim, ze v te teorii mas recht.
jinak mi docela staci, ze v US nebyla zaznamenana jedina smrtelna nehoda ve dvojce za celou dobu prodeje (1975-1993)
a ze jich tam slo hodne z toho vice nez miliona..
ale zas bych to samozrejme tak nefundamentalizoval jako martin.. v takove rychlosti je docela jadno v cem sedis..
Pochopitelně jsem to myslel s jistou nadsázkou.
to Jarda: v podstatě s tebou souhlasím.Nemyslím,že automobilky dělají krok zpět v bezpečnosti,na druhé straně veškeré crashtesty probíhají do pevné prekážky,tudíž je žádoucí deformace která pohlcuje kinetickou energii nárazu.Takže pokud ve stejné rychlosti pošleme proti zdi nové a staré volvo budou pasažéři nového volva na tom lépe(karoserie se deformuje budou aktivovány airbagy a energie nárazu a přetížení nebude takové jako u starého volva.Pokud ovčem pošleme tyto auta proti sobě tak bych si vsadil na pasažéry starého volva.Sice se nové bude deformovat hezky,vystřelí airbagy,ale pak dojde k situaci kdy starý tank se přestane deformovat a začne se probourávat do nového volva ze kterého udělá masovou konzervu.Toť pouze můj názor.Nejlépe je nebourat!!!
to Drewid: Možná ti připadá,že jezdím rychle a nebezpečně,ale zdání klame.
Dovolím si nesouhlasit. Konstrukce moderního auta je tvořena tak, že základem je prostor pro pasažéry, který je nesmírně pevný. Cílem je energie rozvést tak, aby za prvé působily na tento prostor co nejmenší silou a za druhé, aby maximum z nich prostor obešlo. Ruku v ruce s tím jdou zádržné systémy, které mají pasažéry ochránit, aby se v této nedeformované bublině neumlátili.
Tj. až k tomtu prostoru probíhá deformace a potom se pomocí nosníků síle roznáší tak, aby se vybila až za ním. A na naprosto stejných principech jsou založeny i volva, minimálně už 2xx. Rozdíl mezi novým a starým autem je, že nové používá
modernější materiály. Existuje mnoho druhů oceli různých vlastností a automobil je složen z kombinace těchto druhů tak, aby měl požadované vlastnosti, které jsem popsal výše. Stará volva na tom ještě nebyla tak "materiálově sofistikovaná" a nebyly počítače, které by dokázaly náraz spočítat, takže se to řešilo předimenzováním.
Pokud by se srazila 2xx nebo 7xx s S60 nebo S80, vyjde z toho novější auto lépe. Jednoznačně.
1) konstrukčně je dále - je lépe spočítané
2) ta předimenzovanost tam je stále (konkrétně když v Auto BILDU rozebrali XC90 na atomy, tak kritizovali některé díly pro předimenzovanost, protože prý přidává hmotnost

)
3) novější auto má více a lepších airbagů
4) je těžší
Uvedu jeden viditelný příklad...
porovnej si A sloupek 7xx a S80. Uvidíš, že zatímco 7xx má sloupek poměrně tenký a v místě, kde se stýká se střechou je ostrý zlom - úhel, který je slabým místem. Nová volva mají A sloupky pevnější a navíc do střechy přecházejí zcela plynule, takže lépe roznesou působící síly a nedojde k deformaci....
Co se týče
porovnání starého a nového auta, doporučuju tvé pozornosti názorné video z pořadu Fifth Gear, kde porovnávali starý Renault Espace (ve své době špičkově bezpečný) a nový Renault Espace (špičkově bezpečný podle dnešních standardů). Výsledek tě asi překvapí. Ve starém by při čelním 40% přesazeném nárazu lidé na předních sedačkách s jistotou zahynuli, v novém by se lekli a měli by odřeniny od pásů. K tomu probourávání jednoho auta do druhého došlo, ale nové se svou pevnou buňkou pro cestující probouralo do starého.
Dále
EuroNCAP provádí nárazovou zkoušku nikoli do pevné překážky a celou plochou vozu (jako americká asociace), ale do
deformovatelné překážky zasahující 40 % čelního profilu vozu.
P.S. Jel jsem s Tebou Martine jen 1x, a to v Jedovnici. A při té příležitosti jsi jel rychle a nebezpečně, protože jsi nám předváděl Turbo. Konkrétně jsi vzal přes protisměr zatáčku, do které jsi nemohl vidět (seděl jsem vedle tebe). Jak jezdíš normálně samozřejmě nesoudím.