Já ty 2 roky uvedl záměrně a čekal jsem, co se bude dít.
Potřebovali jsme auto do města, tak jsme si nechal poradit. Koupili jsme tedy benzín, který se hned ohřeje. Koupili jsme atmosféru, kde se nemá co posrat. Koupili jsme volvo motor, bo ta 2,4i je nej držák. Mohli jsme tedy koupit turbínu v dieslu a od forda a s nejproblematičtějším motorem, tedy 1,6D, ale neudělali jsme to. A výsledkem je, že se jako máme dále ze všeho posrat? To fakt ne.
Před tím, než jsem udělal rozhodnutí jsme si nechal říci názory několika mechaniků a okolo mě se pohybujících lidí. A je to půl na půl. polovina striktně jeden rok a do 15 000 km max a druhá říká, že ten olej nijak extrémně nezmění své vlastnosti, pokud to bude za 2 roky 12 000 km.
Pokud se zeptáte výrobců, tak ti by Vám samozřejmě, hnáni obchodními výsledky, doporučili vyměnit olej po 5 000 km a každý půl rok, to samé servisy dělající tuto práci.
Pak jsme narazil na článek k Rapidu, kde měnili olej po necelých 30 000 km a dělali analýzu. olej byl na hranici použitelnosti, ale stále ještě měl potřebné vlastnosti. Ano, čtete dobře. Po téměř 30 000 km. Pak udělali po výměně test po 16 000 km - olej byl zcela ok, bez nutnosti ještě jej měnit.
Takže jsme si udělal svůj obrázek a pokud za rok najedu 6 000 km a vyměním olej za 1 500 Kč, tak jsme 1 500 Kč vyhodil. pokud to udělám po 2 letech a 12 000 km, je to tak tak. Mám rezervu ještě 4 000 km oproti testu, ale zase o rok více.
další argument, který jsem si vytvořil je, že se olej snad nezkazí, jestli je na prodejně půl roku nebo 3 a pokud je použitý, tak rok sem tam nebude taky nijak dramatický. Tady jsme si to přirovnal k potravinám, ze kterých jsme se taky naposled neposral. Snědl jsem 2 a 1/2 měsíce prošlé uzené a žiju, snědl jsem 2 měsíce prošlý jogurt a žiju, snědl jsem rok a půl prošlého čokoládového mikuláše a žiju.
Prostě jsem dospěl k závěru, že jsme strašně přecitlivělí, v panickém strachu z masírky, co je kolem nás, děláme zbytečné věci, které další majitel a ani auto neocení.
Teď se přiznejte, kdo se k sobě samému chová tak přísně jako k autu. Kdo z Vás jí jen to zdravé a čokoládu, uzeniny a další pochutiny odmítá, protože to není "zdravé"? Odpovím si sám. Já nikoho takového neznám. Ale autu byste to neudělali? není to pokřivené?
Proč všichni nekupujeme jen ty jediné správné díly, tedy originální a kupujeme druhovýrobu, proč nejezdíme kvůli bezpečnosti na těch nejlepších pneu, proč obouváte auto na R18 či R19 s nízkým profilem a škodíte podvozku a mohl bych pokračovat.
Prostě mi ta posranost z olejů přijde podobná, jako posranost pár mých kamarádů, kteří dbají na hygienu dětí stejně jako se tady vede válka kolem olejů. Ti kamarádi myjí dětem furt ruce, co spadne na zem, to už nesmí sníst. Neopláchnuté nebo ještě lépe neloupané ovoce nikdy, vše musí být bio, po hraní si na písku desinfekce savem, všude samé zvlchčovače a nevím co. A výsledek. To dítě nastoupí do školky a první rok tam nechodí, protože má HOVNO imunitu a je pořád po doktorech nemocnicích a v domácí karanténě.
Fuj, no to by stačilo