EV: Diskuse o elektroautech

...i nemožném! ALE JEN POKUD TO SOUVISÍ S VOLVEM!!! (potažmo evt. s jinými automobily)

VYKECAT SE MŮŽETE V LAMPÁRNĚ!!!
  • Autor
  • Zpráva
Warcz
Vůz: V70 II 2,5T AWD AT

Příspěvek od Warcz »

Je tam několik variant. Nejčastěji se to dá blokovat. Stejně tak nabíječka ( wallbox ) může mít nastaven maximální proud, stejně tak auto. Pak jsou chytré wallboxy kde by jsi na topení dal wattmeter a ten by říkal wallboxu jak má omezit nabíjení, ale to mi přijde už zbytečně drahé.

ksw
Vůz: R design 2018 V60 D4

Příspěvek od ksw »

dík, mám o čem přemýšlet

saabik
Vůz: Alpina B3 Touring 2023

Příspěvek od saabik »

faktotum píše: včera, 15:40 Čumim na tu žabomyší válku ". Ale fakta jsou jasná. Jaká je účinnost spalováku ? 40% ? A BEV ? 90 % ?
Osobně s EV za první rok najeto 14.000km ( manželka dojíždí denně do práce + kroužky děti ) a zaplaceno za EL cca 1500,- což je distribuce z virtuální baterie v nízkém tarifu ( prosinec a leden je FVE skoro nula ). Mno a před tím s S-Maxem ( žral 10 ) 2x měsíčně plná nádrž za 2000,-. Tzn 48.000Kč + olej a filtr ušetřeno za rok + vyloučeno dalších milion sraček co se může vysrat na spalováku.
Účinnost ICE je nižší, nějakých 30 %, někdy i pod 20 %. U špičkových účinností se jedná pouze o účinnost v úzkém spektru otáček. Většinu času stejně jezdí v režimu účinnosti daleko nižší.

Účinnost EV je kolem 80 %. Ovšem je potřeba počítat i s tím, z čeho nabíjíš. Pokud elektřinou z uhlí (třeba u nás stále podíl na výrobě nějakých 40 %), pak ta účinnost klesá třeba i na 25-30 %.

A ekonomická + solární realita 'zdarma': ty solární panely na baráku určitě nebyly zdarma, mají nějakou životnost. Střídač taky nebyl z laciného kraje, má ještě daleko nižší životnost než panely. Dále baterie. Takže je potřeba počítat nejen CAPEX, ale i OPEX. Pokud FVE stojí na CAPEX+OPEX 400k CZK a vyrobí za svůj životní cyklus 100k kWh (reálná míra autospotřeby), pak jedna kWh stojí 4 CZK.

faktotum

Příspěvek od faktotum »

ksw píše: včera, 18:23 dík za info, když mám 3F * 25 na el topení, tak v zimě při topení bych už takové auto nenabil, nebo se mýlím?
Nebo mohl nabíjet jen v době pokud bych netopil?
Pokud máš 3x25A a tep cerpadlo sosá jak já mám zkusenost 5 - 6 kw v mrazech, tak to je 10A na kazdou fázi, mno dalších 10A na kazdou fázi, tzn. cca 6kW nabíjení není problém...a ještě pojede v poho elektro v baráku...ale pračku už bych nezapínal ...
BMW i3 120Ah /od 2025/

ksw

Příspěvek od ksw »

díky, já ještě používám indukční desku a její 3,5 kw plotnu na rychle ohřátí, myčku, pračku, troubu a jsem rád, když nemám problém, takže asi zůstanu u elkola :sorry:

faktotum

Příspěvek od faktotum »

saabik píše: včera, 18:41
faktotum píše: včera, 15:40 Čumim na tu žabomyší válku ". Ale fakta jsou jasná. Jaká je účinnost spalováku ? 40% ? A BEV ? 90 % ?
Osobně s EV za první rok najeto 14.000km ( manželka dojíždí denně do práce + kroužky děti ) a zaplaceno za EL cca 1500,- což je distribuce z virtuální baterie v nízkém tarifu ( prosinec a leden je FVE skoro nula ). Mno a před tím s S-Maxem ( žral 10 ) 2x měsíčně plná nádrž za 2000,-. Tzn 48.000Kč + olej a filtr ušetřeno za rok + vyloučeno dalších milion sraček co se může vysrat na spalováku.
Účinnost ICE je nižší, nějakých 30 %, někdy i pod 20 %. U špičkových účinností se jedná pouze o účinnost v úzkém spektru otáček. Většinu času stejně jezdí v režimu účinnosti daleko nižší.

Účinnost EV je kolem 80 %. Ovšem je potřeba počítat i s tím, z čeho nabíjíš. Pokud elektřinou z uhlí (třeba u nás stále podíl na výrobě nějakých 40 %), pak ta účinnost klesá třeba i na 25-30 %.

A ekonomická + solární realita 'zdarma': ty solární panely na baráku určitě nebyly zdarma, mají nějakou životnost. Střídač taky nebyl z laciného kraje, má ještě daleko nižší životnost než panely. Dále baterie. Takže je potřeba počítat nejen CAPEX, ale i OPEX. Pokud FVE stojí na CAPEX+OPEX 400k CZK a vyrobí za svůj životní cyklus 100k kWh (reálná míra autospotřeby), pak jedna kWh stojí 4 CZK.
Ne e. i když, moje náklady na FVE 300.000,- Spotřeba domu 7 MWh / rok - nevyčerpaný přetok byl 1,5 MWh. S BEV vyrobeno vyčerpáno nula k nule. Tzn. návratnost namísto 6 let ( počítáno 50.000 za EL/rok ) se ještě sníží. A ano, střídač po 15. letech za 50.000,-. koupím nový. Bat. budou 20 let makat, o tom jsem přesvědčený. A kolik budou za 15 let stát, to nikdo neví.
BMW i3 120Ah /od 2025/

quaero
Vůz: V70II, Sharan

Příspěvek od quaero »

Hlavně je nesmysl počítat do účinnosti výrobu el z uhlí. V tom případě bys musel počítat stejným způsobem výrobu a dopravu ropy.

Bavíme se o účinnosti motoru. Spalovák má zhruba 25% , elektro 90+.

faktotum

Příspěvek od faktotum »

ksw píše: včera, 18:56 díky, já ještě používám indukční desku a její 3,5 kw plotnu na rychle ohřátí, myčku, pračku, troubu a jsem rád, když nemám problém, takže asi zůstanu u elkola :sorry:
Auto nenabíjíš 24h. denně a na WB si to stáhneš třeba na 3x6A když už musíš vařit počas nabíjení auta.
BMW i3 120Ah /od 2025/

koch
Vůz: Volvo S60 2.4T

Příspěvek od koch »

a co ta ucinnost vlastne v praxi znamena?

a rad bych se dozvedel neco noveho, to, ze mate vsichni doma panel a nakupni tasku uz vsichni vime, i to, ze jezdite zadarmo.

saabik

Příspěvek od saabik »

faktotum píše: včera, 19:00

Ne e. i když, moje náklady na FVE 300.000,- Spotřeba domu 7 MWh / rok - nevyčerpaný přetok byl 1,5 MWh. S BEV vyrobeno vyčerpáno nula k nule. Tzn. návratnost namísto 6 let ( počítáno 50.000 za EL/rok ) se ještě sníží. A ano, střídač po 15. letech za 50.000,-. koupím nový. Bat. budou 20 let makat, o tom jsem přesvědčený. A kolik budou za 15 let stát, to nikdo neví.
Podle mého názoru ignoruješ limity FVE v našich krajinách, degradaci panelů a zcela opomíjíš matematiku.
Pokud říkáš úspora 50k ročně při spotřebě 7 MWh, počítáš cca 7,1 CZK za kWh a předpokládáš, že ze sítě nic nevezmeš. Což prostě u nás FVE neumí.
Pokud nabíjíš přes den, ok. Ale pokud přes noc, pak pochybuju, že úložiště baterie, většinou kolem 10 kWh, dokáže dostatečně nabít auto. Pokud úložiště často používáš k nabíjenbí auta, OPEX přijde dřív. Amortizace baterie se časem ozve.
Nebudu rozporovat těch 20 let, to ukáže až čas. Ale fyzika a kalendářní stárnutí nejdou oklamat. Prostě kapacita se bude snižovat. Proto jsem použil reálnou míru autospotřeby. A Co se týká BMS a střídače, tak si jsem jistý, že 12-15 let je maximum. O to víc, pokud se jedná o levný čínský výrobek.
A v neposlední řadě bych neignoroval časovou hodnotu peněz. Výpočet lineární návratnosti u 300k CZK investice je ekonomický nesmysl.

Prostě zadarmo se EV nenabije ani ze solárů. Třeba i takový EV fanatik Staněk počítá 1,5 CZK za kWh ze solárů.

labanos
Vůz: neVolva

Příspěvek od labanos »

ksw píše: včera, 18:56 díky, já ještě používám indukční desku a její 3,5 kw plotnu na rychle ohřátí, myčku, pračku, troubu a jsem rád, když nemám problém, takže asi zůstanu u elkola
3x25A, topím el.
Pokud nepotřebuju rychle dobít, tak dobíjím 3x13A a jističe mi to zatím ještě neshodilo. V zimě je lepší stejně nabíjet hlavně před odjezdem a ráno, kromě topení, nepereme, nesušíme, nemyjeme, bojler nenahřívám a ani nesvařuju. Do práce a zpátky s nějakým nákupem to mám asi 80km, a to na 3x13A nabiju za 2 hod.

Munga
Vůz: XC60 2014 D4 AWD D5244T17

Příspěvek od Munga »

faktotum píše: včera, 19:00

Co s tou el .doma déláte? Většina co znám tak má el. min 50 tis a já měl letos rekordních 36tis. Na el mi jede samozřejmé všechno. Rekordních jako že hodně.
Velký barák?

Přidáno za 12 minut 17 sekund:
Když dám modelový případ dúm s FV a malé EV třeba bmw i3 se kterým jezdím 100km denně a přijedu domú pozdě odpoledne když v domě nastává frmol a odběr el.
Nabíjení na 220. Spíš denně... říkám si jestli z té FV něco využiji nebo to pojede prakticky ze sítě.
Má to někdo podobně a reálná zkušenost?
Naposledy upravil(a) Munga dne 17 bře 2026 19:48, celkem upraveno 1 x.

faktotum

Příspěvek od faktotum »

saabik píše: včera, 19:26
Pokud říkáš úspora 50k ročně při spotřebě 7 MWh, počítáš cca 7,1 CZK za kWh a předpokládáš, že ze sítě nic nevezmeš. Což prostě u nás FVE neumí.
Jistě že neumí. Však jsem to psal že prosinec a leden je skoro nula. Proto virtual baterie. Navíc... podívej se na ceník distribuce, u všech dodavatelů EL je stejný a u d25d zaplatíš ve vysokém tarifu 3k za MWh ...mno a + 4k za silovou elektřinu...a jsme na 7000,-MWh... mno a při spotřebě s autem 8,5 MWh jsme tam, kde jsem psal...ještě 2 roky a FVE je zaplacená, ať se ti to líbí nebo ne.....potom bude rok vydělávat na nový střídač, pak bude šetřit a pak se uvidí.

Přidáno za 10 minut 29 sekund:
Munga píše: včera, 19:44 Když dám modelový případ dúm s FV a malé EV třeba bmw i3 se kterým jezdím 100km denně a přijedu domú pozdě odpoledne když v domě nastává frmol a odběr el.
Nabíjení na 220. Spíš denně... říkám si jestli z té FV něco využiji nebo to pojede prakticky ze sítě.
Má to někdo podobně a reálná zkušenost?
S i3 jezdí z 90% manželka...přijede cca v 15:30 a hodí to v klidu na 230V / 13A a za 2 hodiny má 15%, což jí stačí na cestu do práce a z práce na další den. Pokud svítí jede to 100% z panelů, pokud ne, tak si to přicucne z 15kW baterie. V zimě v nízkém tarifu beru zpět svoji EL z virtual baterie. Baterii doma mám v zimě přiškrcenou. Mno a pak si to vezmu 2 x do měsíce já a o víkendu jedu do práce a tam to zkalibruju do 100% a hned jedu dom.

Přidáno za 53 minut 50 sekund:
koch píše: včera, 19:18 a co ta ucinnost vlastne v praxi znamena?
Sedíš u PC s internetama. Zkus třeba wikipedii nebo AI. :D
BMW i3 120Ah /od 2025/

koch

Příspěvek od koch »

faktotum píše: včera, 20:49 Sedíš u PC s internetama. Zkus třeba wikipedii nebo AI. :D
tam jsou same blaboly a par nesmyslu, jako ze kdyz ohrivas baterku a mrzne a topis, nebo naopak klimis a podobne exoticke scenare, tak to docela dropne...
a tak oteviras tim diskusi, argument na prvnim radku, predpokladal jsem, ze mi to tady das polopate...
k cemu mi je ta 90% efektivita dobra, kdyz neziju "Life of Faktotum" a nenabijim doma ani v praci, jezdim casto dlouhe trasy, zahranici... doveze mne ta efektivita dal/rychleji/levneji nez konvencni benzinovy vuz?

faktotum

Příspěvek od faktotum »

" kdyz neziju "Life of Faktotum" a nenabijim doma ani v praci, jezdim casto dlouhe trasy, zahranici "

Tak je ti BEV k hownu.

Když jedu dál s rodinou, tak taky čmoudem ... :beer:
BMW i3 120Ah /od 2025/

saabik

Příspěvek od saabik »

Ne vždy to je o čistě ekonomickém kalkulu. Teď si třeba pořizujeme fungl nové EV, nemáme soláry ani vjezd, budu nabíjet jen na veřejných nabíječkách (pokles ceny bude taky masakr) a přesto do toho jdeme :wink: . Jako náhrada za yarise.

Munga

Příspěvek od Munga »

To chápu když je brzo doma. Baterku máš jakou v i3?
Na FVE máš baterku a ještě virtual? Všichni co znám mají jen jeno z toho, to ti v létě tolik el. zbude?

koch

Příspěvek od koch »

saabik píše: včera, 21:31 Ne vždy to je o čistě ekonomickém kalkulu.
toto dokazu take pochopit, mam vyhlidnute auto, ktere mne hloda stale vic a vic a je to cista volba srdcem a s raciem to moc spolecne nema

faktotum

Příspěvek od faktotum »

Munga píše: včera, 21:43 To chápu když je brzo doma. Baterku máš jakou v i3?
Na FVE máš baterku a ještě virtual? Všichni co znám mají jen jeno z toho, to ti v létě tolik el. zbude?
Mám to v popisu. 120Ah, tj cca 40 kW. Ano mám oboje a mám to spočítané, že se mi to vyplatí. Prosinec a leden FVE neudělá nic a listopad a únor bída. FVE vyrobí cca 9MWh za rok, cca 2,5 MWh do přetoků a to si vezmu v zimě zpět za cenu distribuce a max v nízkém tarifu kde je za MWh 300,-. Za Virtual baterii je asi 230,- za měsíc. Tzn za 2,5MWh bych v ceně 4,- kWh dal 10.000,- a za virtual dám polovinu. Nově se virtuální bat. platí dle množství přetoků. Nad 4MWh už je to kolem 500 za měsíc stálý poplatek. A to už je blbost.
BMW i3 120Ah /od 2025/

python.p
Vůz: XC70 D5 2008

Příspěvek od python.p »

faktotum píše: včera, 21:07 " kdyz neziju "Life of Faktotum" a nenabijim doma ani v praci, jezdim casto dlouhe trasy, zahranici "

Tak je ti BEV k hownu.

Když jedu dál s rodinou, tak taky čmoudem ... :beer:
Hele to je zbytečný, i když nabíjím za 7kč v konečné ceně - Lidl, to je to co platím. Jezdím za 15 kWh tak jsem furt někde kolem koruny za "PHM" to mi takhle levné nevyjde ani Fabie 1.2 HTP která prostě bere 6l minimálně a v městě ještě víc. Jenže ve městě zase EV bere min, ale co já vím, jezdím dětské kilometry. ;)

Ale furt si umim porovnat že 7*15 < 30*6 (ji, beru benzín za normální cenu ještě) ...

Přidáno za 51 sekund:
saabik píše: včera, 21:31 Ne vždy to je o čistě ekonomickém kalkulu. Teď si třeba pořizujeme fungl nové EV, nemáme soláry ani vjezd, budu nabíjet jen na veřejných nabíječkách (pokles ceny bude taky masakr) a přesto do toho jdeme :wink: . Jako náhrada za yarise.
Co budete brát? :) by mě zajímalo co tě k tomu vede, když je to na nic, je to dráhy a ztrácí to strašné na ceně.... :lol:

Přidáno za 59 sekund:
koch píše: včera, 22:04
saabik píše: včera, 21:31 Ne vždy to je o čistě ekonomickém kalkulu.
toto dokazu take pochopit, mam vyhlidnute auto, ktere mne hloda stale vic a vic a je to cista volba srdcem a s raciem to moc spolecne nema
A najednou to jde? Koupit si auto podle srdce a své touhy? Do teď bych řekl, že to musí prostě ekonomicky vycházet, jinak je to blbost a nesmysl a nevyplatí se to ... :D :lol: :ROFL:

K prodeji (s bolestí u srdíčka) do dobrých rukou:
V70XC MY00 2,4T AWD A/T @ Kde mám to křídlo?!
Fobie 1.2 HTP, 80tkm, po důchodci!

VIDA k dispozici - Blansko, Brno, Olomouc

labanos
Vůz: neVolva

Příspěvek od labanos »

Třeba tě ale srdce táhne k modernímu dýzlu. Lidem kolem sebe děláš vlastně službu, protože spalovací auta fungují jako čističky vzduchu, jedno si dám rovnou do dětského pokoje :evil:

Přidáno za 3 minuty 36 sekund:
A kdo má rád ČEZ, tak trochu mění ceny:
https://www.cez.cz/nextcez/cs/pro-media/tiskove-zpravy/cez-zlevnuje-dobijeni-na-ultrarychlych-stojanech-ridici-usetri-az-17-232537

V textu se zapomněli pochlubit, že to AC nabíjení zdražili o 2 Kč (Basic).

Munga

Příspěvek od Munga »

faktotum píše: včera, 22:18
Munga píše: včera, 21:43 To chápu když je brzo doma. Baterku máš jakou v i3?
Mám to v popisu. 120Ah, tj cca 40 kW. Ano mám oboje a mám to spočítané, že se mi to vyplatí. Prosinec a leden FVE neudělá nic a listopad a únor bída. FVE vyrobí cca 9MWh za rok, cca 2,5 MWh do přetoků a to si vezmu v zimě zpět za cenu distribuce a max v nízkém tarifu kde je za MWh 300,-. Za Virtual baterii je asi 230,- za měsíc. Tzn za 2,5MWh bych v ceně 4,- kWh dal 10.000,- a za virtual dám polovinu. Nově se virtuální bat. platí dle množství přetoků. Nad 4MWh už je to kolem 500 za měsíc stálý poplatek. A to už je blbost.
Díky
No jo máš to v popisu. Mám slepotu.
Jestli se nepletu tak jsi psal žes i3 dovezl ze zahraničí - vyplatí se to a jak tam kontrola aku?

ksw

Příspěvek od ksw »

Přidáno za 3 minuty 36 sekund:
A kdo má rád ČEZ, tak trochu mění ceny:
https://www.cez.cz/nextcez/cs/pro-media/tiskove-zpravy/cez-zlevnuje-dobijeni-na-ultrarychlych-stojanech-ridici-usetri-az-17-232537

V textu se zapomněli pochlubit, že to AC nabíjení zdražili o 2 Kč (Basic).
[/quote]

Když jim tam nikdo nechce nabíjet, tak museli zlevnit, ta cena byla přímo do očí
bijící. konkurence nespí.

saabik

Příspěvek od saabik »

python.p píše: dnes, 06:22
saabik píše: včera, 21:31 Ne vždy to je o čistě ekonomickém kalkulu. Teď si třeba pořizujeme fungl nové EV, nemáme soláry ani vjezd, budu nabíjet jen na veřejných nabíječkách (pokles ceny bude taky masakr) a přesto do toho jdeme :wink: . Jako náhrada za yarise.
Co budete brát? :) by mě zajímalo co tě k tomu vede, když je to na nic, je to dráhy a ztrácí to strašné na ceně.... :lol:
Nikdy jsem nepsal, že to je na nic. A kdybych nechtěl ztrácet moc na ceně, nepořídím si ani Alpinu.
Kupujeme to auto ne proto, abychom ušetřili, ale aby nám sloužilo. A dnes je problém koupit menší auto, aby nám vyhovovalo pro naše potřeby. Malá auta obecně jsou hodně vytlačována EV, protože se to automobilkám nevyplatí vyrábět. Doplácejí nejvíc na současnou elektrifikaci.

Nejsem a priori proti EV, ale vadí mi jednak to umělé protlačování téhle cesty a ekonomická sebevražda unie v přímém přenosu. A pak mi také vadí fanatičtí zastánci EV a elektrifikace, kteří přehlíží nevýhody, nadsazují výhody a zastánce fosilů mají za zpátečníky, idioty a podřadné lidi. Když jsem chtěl načerpat nějaké info a přihlásil jsem se na sítích do nějakých EV skupin, po krátké době jsem odtamtud zase vypadnul. Protože jsem zjistil, že se nic nedozvím a převládalo buďto takové to oslavovaní EV cesty, dehonestování odpůrců a žabomyší spory s fanatiky fosilů, kteří tam také byli. Případně se hádají jestli je lepší enyaq nebo tesla. Racionality bylo poskrovnu.

Racionální cestou jsem došel k tomu, že pro nás bude uživatelsky výhodnější pořídit menší EV. Cítím, že jsme k tomu byli tak trochu dohnáni systémem. Z obou stran. Na jednu stranu systém protlačuje tuhle cestu, na druhou hází klacky pod nohy fosilům. Nebudu to auto provozovat abych ušetřil, ale aby mi uživatelsky vyhovovalo. Proto jsem došel k racionálnímu rozhodnutí koupit EV. A taky třeba malinko pomůžu evropskému průmyslu, čínské auto bych si nekoupil.

No a co to bude? Původně jsem chtěl počkat na ID.3 NEO, ale nakonec jsem šel do výběhového ID.3 ve verzi GTX FIRE+ICE v té akci Love co teď probíhá. Btw., objednáno hned z kraje března a už byl údajně poslední volný. Už má nový (a silný 326k) motor co bude mít neo, a bude se s ním dát rozumně předjíždět na okreskách, má už novou baterku 79 kWh, plnou výbavu, a 'jen' za 1,06 mio. Takže hardwarově už taková více méně neo verze. Ve srovnání s novějším modelem budu raději akceptovat ty staré ergonomické prohřešky, když ušetřím nějakých 200k a už budu mít relativně vychytaný software. V modelu neo to budou zase dlouho ladit a nechci být beta tester. Při těchto rozměrech auta do města jsem nenašel žádného soupeře s tak vekou baterií. Což pro naše účely potřebujeme, když nemáme domácí nabíjení. Je také celkem pohodlný, dobře jezdí, relativně malý, ale vevnitř prostoru víc jak v oktávce. Prostě sice haněný model, ale svým způsobem nemá konkurenci, je za ta léta vychytaný a pro mě je to velmi dobré auto.
Naposledy upravil(a) saabik dne 18 bře 2026 08:24, celkem upraveno 2 x.

koch

Příspěvek od koch »

python.p píše: dnes, 06:22 A najednou to jde?
co najednou jde? proc by neslo? kazdy at si koupi po cem touzi, nikdy jsem nerozporoval ani to, ze EV nekomu muze davat smysl
mne EV nedava absolutne zadny smysl, nebudu kvuli nemu menit svuj zivotni styl, nechci na strese solar, nechci travit na nabijecce ani minutu, proste nechci v aute elektriku, vadi mi agresivni implementace EV, eliminace konvencnich vozu, agresivni kampan par fanatiku a nejsem sam...

Ty na druhou stranu tady lidem tlacis porad dokola nejake svoje myslenkove pochody, grafy, nesmyslne vypocty, porad mas potrebu sahodlouze vysvetlovat Tvuj scenar a potvrzovat si svoje zivotni rozhodnuti a pokud s tim nekdo nesouhlasi, tak se nestitis nazyvat vsechny hlupakama, kopes kolem sebe a plevelis zase jen dalsima plkama a printscreenama porad dokola... tvrdit, ze zde nemame v implementaci a v praxi eliminaci a zakaz konvencnich vozu uz hranici s bizarem

Mozna jedu proti proudu hlasite mensiny, ale zatim mne ani jeden z Tvych a ani obecnych argumentu nepresvedcil o tom, ze je EV cestou budoucnosti a ze je to to prave pro mne... :)

Zpět na „o všem možném :-)“