Tak se podělím o svůj malej průzkum. Tesla Model Y, Škoda Enyaq a Hyundai Ioniq 5, rozdělím to do pár kategorii, pozor bude to prostě subjektivní hodnocení.

Jakože nebudu řešit různý baterky, výbavy, atd. prostě posciti z těch aut jako takové. Ceny nových jsou cca stejné, ceny ojetých, tam asi vede trošku škoda.
Výkon (musí být prostě na prvním místě

)
- Tesla - tady není o čem, ten výkon tam prostě je, ve 4x4 to člověka fakt hezky zamáčkne a je to střela. Jen dva jízdní režimy, na chill nuda, klídek, pohoda. Vypnout chill a je to raketa, fakt že jo.
- Enyaq - 220kW jsem měl možnost, a bylo to příjemně svižné, řekl bych tak akorát. Eco, Comfort, sport, uživatelský atd. Je tam toho víc, vliv na jízdu to má, hlavně teda v kombinaci s adaptivním podvozkem. Ale asi ani těch 150kW nebude špatný a bude to stačit. Však XC70 nemá víc a váží skoro stejně. Je to jen o pocitu.
- Ioniq 5 - 163kW neřekl bych, že to je slabé, ale hned po tom Enyaqu to slabší bylo, ale furt úplně na klid. Tady taky jízdní režimy a krom odezvy na "plyn" jsem nepozoroval zásadní změny.
Spotřeba
- Tesla - sice píšou různě že prej za 16, nebo v Tesle týpek tvrdil, že taxikář jeden co tam je tak jezdí za 14. Jenže Tesla trošku lže a uvádí jen spotřebu jízdou a topením... Ostatní to počítají podle energie kterou nabíjíte, takže i ztráty při nabíjení atd.
- Enyaq - dle netu 18, dle vozů co jsem viděl (AWD), tak dlouhodobě 18,8 a druhý 18,1, takže bych řekl, že těch 18 není problém. S RWD snad i méně.
- Ioniq 5 - tady by měla být nejnížší a to reálně kolem těch 16.
Rozdíly nejsou velké ani propastné. Bude vždy záležet na profilu trasy a řidiči.
Baterie
- Tesla - nejlepší management asi a kapacity od 60 do 81, dá se zjistit jestli jsou LFPE a nebo NCM každá technologie má svoje klady a zápory. Dokážou měnit i jednotlivé články, nebo celé bloky. Není tedy nutnost měnit komplet baterii za randál. (Dle YT Landy.)
- Enyaq - 50kWh jen první verze a ty nejslabší u nás se neprodávali, potom ~60kWh a ~80kWh od roku 2022 udájně lepší výrobce článků (CATL), v salóně prodejce a pak i servisák tvrdili, že umí měnit i jednotlivé články, nebo celé bloky. Není tedy nutnost měnit komplet baterii za randál.
- Ioniq 5 - 58-84kWh NCM, tady jsem víc nepátral.
Kufr (tohle zajímá každého správneho čecha...)
- Tesla - praktičnost zadního kufru a místa tam je habakuk, tady není o čem, kor když člověk přičte přední kufr.
- Enyaq - Tady na první pohled kufr malej, na druhej celkem v pohodě, někde na netu je video jak týpek narve skoro vše z TMY do Enyaqu, takže to fakt není zásadní rozdíl
- Ioniq 5 - objem stejnej jak Enyaq, ale nevím jestli to počítají jinak a je to bída, malinkaté, klec na psa se tam nevleze ani náhodou.
Interier
- Enyaq - tady se musí smeknout před Šáde, takhle prostě má za mě vypadat moderní auto, dizajn relativně elegantní a čistý, vše důležité tam kde má být. Zpracování příkladné (teď - předváděcí vůz pár tisíc km najeto), jediná slabina madlo dveří, to je uděláno snad z toho nejlevnějšího plastu co kde našli, působí to zvláštně, ale není to rozhodně deal breaker, no a ta hnědá kůže
ta mě dostala ihned, prostě krása.
Sedačky lehce tvrdší, ale žádný lavice jak znám z moderních Fobii a nebo Yeti - to bylo za trest. Příjemné, útulné.
Volant tak nějak klasická škoda, což je u mě benefit, páč se mě styl jejich věnců líbí a padne mi do ruky. Pádla na rekuperaci jsou.
"Řadička" na svém místě, naprosto super.
Odhlučnění na dobré úrovni - té fabrické. Asi bych si dovedl představit to trošku poladit
Ventilovaný a vyhřívaný sedačky.
- Ioniq 5 - na první pohled a první posez na mě dýchl celkem luxus, jakože fakt jo, volant super příjemná jemná kůže to stejný sedačky. Na druhý pohled trošku horší. Ta středová posouvací konzole / područka na mě působila trošku dodávkovým stylem, stejně tak držák nápojů a ta mezera mezi těmito věcmi. Poté mi vadila stříbrná tlačítka, jestli to byl kov, tak měl dememntí povrchovou úpravu, přišlo mi to spíš jako postříbřený plast, ble.
Volant bez problémů a volič jízdních režímu na místě kde má třebas Ferrari startovací tlačítko super. Pádla na rekuperaci přítomna - i-pedal téže.
"Řadička" za volantem okej. S tím nemám problém.
Tohle mi auto mi přišlo hlučnější jak Enyaq, nicméně žádná hrůza.
Tlačítka přítomná, občas něco za mě nelogické, ale možná to je jen o zvyku.
Ventilovaný a vyhřívaný sedačky.
- Tesla - dizajn se mi asi líbí, ale praktičnost a zpracování už je na pováženou... žena to během 10 minut glosovala tím, že je to jak v Yarisu... to je asi v každém ohledu u takového auta urážka. Ale levné plasty, né moc dobré slícované a drnčící na pohled, na dotek téže.
Volant mi absolutně neseděl do ruky, tlustý tam kde má být tenký a ty voliče no, asi to chce zvyk, ale musel bych to řešit.
Stejně tak bych musel řešit S3XY knob abych aspoň základní ovládání měl na tlačítka a kolečko a člověk nemusel šmatlat po displeji.
Auto jako takové tiché, jak jinak, ale odhlučnění na úrovni Ioniqu, tady bych to musel určitě řešit, ať si kdo chce co chce říká.
Vyhřívaný sedačky. Ventilace jde dodělat, ale stojí to peníze, čas a musí se rozpárat doslova sedačka.
Exterier
To je asi na posouzení každého, jak se komu co líbí. Nicméně! Kvalita laku.
- Enyaq - tam není co vytknout, hezký barvy, normální kvalita.
- Ioniq 5 - lak asi v dostatečné tloušťce, ale pomeranč jak prase, jakože fakt děs běs.
- Tesla - no, jak by pravil klasik, asi to natřeli máslem a doufali že to bude držet, každý auto na salóně mělo tunu vlásečnicovejch škrábanců a působilo to fakt lacině
Infoteiment a spol.
- Tesla - tady není o čem, infoteiment rychlej jak z praku, aktualizace stále, žádný zásadní problémy jsem neshledal a nikdo je ani nehlásí, občas tam člověk něco musí hledat, ale tak si to holt nastaví před jízdou. Na volant si pak nastaví nejčastěji použivaný funkce a ono to asi bude fungovat. Nutnost dodělat malej displej za volant, aspoň na rychlost a optimálně i zrcadlení telefonu na navigaci. Jako asi se dá žít i bez toho, ale s tím by to bylo snažší.
Aplikace špica, všechno funguje, sentry mod, atd.
Enyaq - HUD, to se prostě musí zmínit, páč je to super a funguje to slušně. Infoteiment u prvních roků je do verze 3.7 tzn jenom jeden profil, pomalejší (nezdálo se mi), nemožnost předehřevu baterie - fest škoda. Od jistého roku - teď si nejsem jistej, je tam verze 5.0 - více profilů, předhřev baterie, rychlejší hezčí. Ale i ta starší verze mě v ničem zásadně neomezovala, pustit radio/spotify, zapnout navigaci a jedu. Max si člověk ze začátku pohraje s jízdníma režimama a pak si udělá svůj profil a hotovo, taková je teda teorie.
Aplikace je velká špatná, výpadky, moc to nefunguje, jsou na to velké nářky, špaténka. Nicméně se to prej lepší a dělají na tom.
- Ioniq - dle internetů moc nechodí aktualizace a to u stejných aut, zvláštní... Nicméně hezké obrazovky, dizajnově fajn, ale grafika jak u Androidu 5, hranaté ikonky, odezva nic moc, logické uspořádaní když už nic. HUD tam je též, nepřišel mi tak propracovaný a dynamický jak u Enyaqu.
Co musím zmínit a nechápu, obrazovky místo zrcátka, to mi absolutně nedává smysl, je to drahé, na blblém mistě, může se to posrat a aerodynamiku to nazachrání páč je kamera relativně velká a představa, že mi nějaký hovadu na parkovišti tu kameru urval... v tomhle jsem asi zpátečnický, ale zrcátko je zrcátko.
Apliakce bez chyb, nikdo mi ji neukazal a nestudoval jsem, takže těžko říct, ale stížnosti nejsou.
Servis a přístup: (jop je to o daném salónu uznávám)
- Enyaq - projíždka klidně přes hodinu, bez prodejce, úplně na klid. Ochotný průměrně informovaný.
Servisní síť obrovská i když chápu, že né všude budou EV ready, ale tady je to taková nějaká jistota.
Ceny na klid garančka za pár tisíc, doslova.
- Ioniq - i když prodejce věděl, že přijdeme na prohlídku, nebyl mi schopný cokoliv říct, u všeho "jo možná", "asi", "to nevím" atd. nepůsobilo to na mě dobře. Nicméně se aspoň snažil a projíždka byla na 15 minut max a seděl mi za zády a komentoval furt co a jak mám dělat... servisů celkem dost, čekačky v pohodě.
Dopředu mi bylo oznámeno, že auto je na letních a že už to rozhodně nebudou přezouvat, takže testovací jízda jen když bude pěkně.
Ceny za garančku prej 10k, protože to je na X hodin a chcou se na tom asi zahojit. Na přímou odpověď nic neřekl, potom že by to musel zjistit, ale moc se mu do toho nechtělo, no měl jsem to zjištěné.
Obecně na přístup Hyundaie není moc chvíli, ale za mě to fakt bude o lidech.
- Tesla - přístup prodejce na jedničku, na otázky na nějaký věci mě rovnou poslal na Aliexpress, že tam je toho hromada a za pár peněz, s projížďkou jsem ani nečekal, ale nebyl problém a na hned, super.
Ceny za díly jsou na klid, ovšem průser a velmi velkej je ten, že tady jsou 2 servisy a čekačka oooobrovská.
Nabíjení:
- Tesla - Superchargery, rychlost naprosto super. Předehřev baterky podle nastavené trasy, není co řešit. Tohle asi každý zná a ví. 11kW AC a pak 250kW DC (hovoří se občas o více, ale...)
- Ioniq - 800V platforma, rychlé nabíjení bez problémů, předhřev, klasika. Tady je to 336km za 15 minut - to není špatný. 11kW AC, 175kW (58kWh) / 233 kW (77.4kWh)
- Enyaq - verze SW do 3.7 špatný, nemožnost příhřevu baterie, dá se to obejít jízdou brzda-plyn kdy se baterie dohřeje sama, ale tohle s dětmi vzadu dělat nechcete. Od verze 5.0 možnost předehřevu a rychlé nabíjení 10-80% za 25minut, u starší verze 45 minut. 50-100kW u 50ky. Jinak 50-125kW
Provozní náklady (teda pneu no):
- Enyaq
cca 4k 235/55R19
cca 4,5k 235/50R20
cca 5,5k 235/45R21
- Tesla -
cca 5k za 255/45R19
cca 5k za 255/40R20
cca 7k za 275/35R21 do zadu teda a do předu cca 6k
Ioniq
Uvádí stejný rozměry jak Enyaq, ale ZR místo R a tam ten výběr není nic moc, ale co jsem hledal, tak ceny jsou plůs mínus autobus stejný.
Shrnutí
- Enyaq - volba rozumu. Oranžová barva spolu s hnědou kůži uvnitř je prostě luxusní požitek, naprosto. Ale i obyčejná černá je okej a hezká. Sedačky nakonec příjemné a to jsem měl strach, páč některý Šáde mi fakt nesedí a jsou za trest, ale to už jsem psal. V interieru je vše tam kde má být, HUD je skvělej. Nemá to "přufr" a v kufru taky není tolik místa. Ale zase furt vozit vzduch? Když se nevlezem s rodinou na delší dovolenou tak prostě rakev a hotovo. Neměla by tam být žádná past, ty auta jezdí a jezdí, a to tak, že některé nebyly ani na garančce a padla jim záruka.
- Tesla - volba srdce, jako jo, má to něco do sebe, ten výkon tam je tak jako tak. Nicméně tu jsou nějaký ALE... Vede to Musk, sorry jako, ale úplně mi není sympatický. Další negativní věc, je pro mě osobně nutnost doladit deatily typu S3XY knob, displeje, odhlučnění, ale pak by to asi mohlo fungovat výborně. Těch aut se prodala miliony, vidím to na levní ND, opravy baterek "doma" už se tak děje. Velká základna fanoušků a kutilů. Taková bastlířská platforma, člověk si s tím prostě hraje a dolaďuje si to podle sebe. Vyšší cena, ale to je vykoupeno i větší výkupní a zůstatkovou cenou. Před projížďkou Enyaqem bych neváhal ani vteřinu, jenže.
- Ioniq - nevím no. Pocit uvnitř luxusní na první pohled, na druhej už nic moc. Úplně mě to auto nesedlo, nenadchlo, nicméně ani neurazilo. Bazarová nabídka je sice slušná, ale musel by to být kauf roku a nebo nějaká podpultovka, jinak bych si to asi neobhájil.
- Hyundai Kona - tu si ještě půjdu projít a projet, tam je jedna past a ta se dá řešit i v garáži. Jen nevím proč jsem na ni zapomněl a nedomluvil se na zkušební jízdě, co už.
Poznámka pod čarou...
Ve finále i když jsem chtěl AWD, tak jsem nakonec od něj ustoupil. U škody je to vykoupeno nižší hlučností a dynamika je furt ok. U Tesly se trošku rozšíří výběr i když většina je AWD. U Ioniqu je to podobně, neřeším.
Tepelné čerpadlo vs. PTC. Tohle neřeším, jasný tepelko je lepší na dlouhé trasy, ale ty moc nehrozí. Rozdíl není tak zásadní, takže buď bude a nebo nebude. Moje nejčastjší jízdy jsou 25km, chalupa 80km, když jednou měsíčně dám Brno - Praha je to za mě úplně ok. Na hory po česku na klid, k moři jednou nebo dvakrát za rok si to člověk naplánuje, stejně malé děti, takže co 3h (max) zastávka. 1000km na jeden zátah fakt nejezdím, já vím, dělá to tak každý víkend, kadý správný čech, ale to já asi nejsem.
Co ovšem nechápu a sere mě u všech aut a musetl bych si to vyhlučnit jen abych měl klidný spaní, tak je kapota. Chápu, není tam motor. Možná asi proto aby ušetřili nějaké kilo, ale proč tam sakra práce není ani trošička nějakého odhlučňovacího materiálu? Fakt nechci mít u takového auta při zavření kapoty pocit, že zavírám Škodu 1000MB, nebo favorita, fakt ne. Je to malá věc, ale sere mě to.
PS: Pokud jste dočetli až sem, tak děkuji za trpělivost a případné komentáře. Chtěl jsem si nejdřív udělat nějakou tabulku sám pro sebe, ale když se to tady řeší, tak proč to neudělat veřejně, aspoň jsem to nějak sečetl i pro ostatní.
Jo a děkuji Pepovi za konzultace po SZ.
/// doplnění k 21.2.2025 na základě zpětné vazby z FB od Vojtěch Daněk
"Infoteiment u prvních roků je do verze 3.7 tzn jenom jeden profil"
Jak jako jeden profil? Profilů může mít v autě člověk hned několik.
"Aplikace je velká špatná, výpadky, moc to nefunguje, jsou na to velké nářky, špaténka. Nicméně se to prej lepší a dělají na tom."
Aplikace funguje naprosto v pohodě. Dokonce od 8.0.0 nemusíš čekat, až se auto probudí a drtivá většina věcí funguje dobře.
"Verze SW do 3.7 špatný, nemožnost příhřevu baterie, dá se to obejít jízdou brzda-plyn kdy se baterie dohřeje sama, ale tohle s dětmi vzadu dělat nechcete. Od verze 5.0 možnost předehřevu a rychlé nabíjení 10-80% za 25minut, u starší verze 45 minut. 50-100kW u 50ky. Jinak 50-125kW"
Předehřev je od verze 4.X, nabíjení u ME 3.7 v létě naprosto bez problému, v zimě taky. Rychlost je závislá na verzi. iV80 v drtivé většině případů (z důvodu baterie) má peak 145 kW, iV85x peak kolem 185 kW.