Koho to zajímá, tady je řešení toho mého:
2, 2, 9
Z první informace víme, že jde o jednu z těchto možností:
a) 1-1-36
b) 1-2-18
c) 1-3-12
d) 1-4-9
e) 1-6-6
f) 2-2-9
g) 2-3-6
h) 3-3-4
Z druhé informace zjistíme, že to je jedna z trojic:
e) 1-6-6
f) 2-2-9
Proč? Předpokládejme, že obě postavy ví, kolik má ´tamten´ dům oken, případně si to člověk A v průběhu rozhovoru zjistil.
Hodnota té informace je v tom, že součet dané trojice čísel není jedinečný - tedy k této trojici existuje odlišná trojice se stejným součtem. A to nastává pouze u možností 2-2-9 a 1-6-6.
A konečně se dozvíme, že jedné z nich je ´nejvíc´
-> 2-2-9
_________________ Toyota Yaris Hybrid 2017 Smart Selection
BMW M340i xDrive Touring 2020
Nu, dobrá bejkárna. Zajímalo by mě kolik lidí je to schopný vyřešit.
Když se jde ale ještě kousek víc do hloubky, tak i v případě 1-6-6 je jedna nejstarší...
Já se o to ani nepokusil, 4 rovnice, 4 neznámý a tim to pro mě haslo. Ale bacha, tím, že 1 neznámá vypadne, tak vypadne i rovnice. Si pamatuju vopruz na škole, když sme měli přeurčený nebo nedourčený soustavy o 10ti a víc kusech. Si hodinu počítal abys zjistil, že to nejde
By se to tu mělo jmenovat Vtípky, srandičky, bejkárny a hříčky...
Znáte tu s tím Columbovým zlatem?
To máte několik pytlíků s kousky zlata. Řekněme třeba 5 sáčků a každém je několik kousků zlata (tak třeba 5-10). Podmínka je že všechny kousky jsou stejný, myšleno velikost těch kousků. Pak je tu ale jeden pytlík v kterým je zlato falešné. Stejně velké kousky, ale ne zlato. Tudíž jiná váha. Nedá se to pochopitelně rozeznat pohledem. Taky není povoleno dělat chemické, spektrální a jiné analýzy, či do toho rýt a pod.
K dispozici máte automatickou váhu a k ní jeden kupon, takže pouze jedno zvážení. No a vaším úkolem je najít pytlík s falešným zlatem. Sáčky můžete rozdělat, ale na "analýzu" máte jen tu váhu a jeden výsledek vážení.
No snad jsem to popsal srozumitelně, už jsem Columba nějakej ten rok neviděl.
EDIT: Rozšiřuji zadání - hmotnost jednoho kousku zlata je známa
Naposledy upravil(a) Jarda.JM dne 16 bře 2022 09:39, celkem upraveno 1 x.
Kupón použiju jako podložku pod váhu a tu použiju jako páku a pak postupně budu hledat ten nejlehčí
Ale po předchozím vyškolení s dcerama už bych věřil, že to nějak půjde, ale jinak mi přijde, že jedno vážení je uplně k ničemu údaj, když ho nemůžu s něčím porovnat.
To jsem zvědavej na rozuzlení
Když tak nad tím přemýšlím (znaje řešení), tak jo asi by bylo potřeba přidat do zadání, že je známa hmotnost jednoho kousku zlata.
Činím tedy pokání a doplňuji.
Tak pak bych provedl následujícím postupem:
Dejme tomu, že váha 1ks. pravého kusu zlata je 5g.
Z prvního pytlíku bych dal na váhu 1 kousek, z druhého 2, z třetího 3, ze čtvrtého 4, z pátého 5 a zvážil je. Výsledná hmotnost (pokud budou všechny kousky pravé) by byla 75g. Jenže díky tomu, že jeden pytlík je falešný váha bude odlišná.
Podle rozdílu hmotnosti od teoretických 75g už je jednoduché určit falešný pytlík.
Má to, ale jeden předpoklad, že všechny falešné kousky mají stejnou hmotnost.
Asi jsem zabedněný (snad jen dnes), ale jak poznáš, když na váhu vložíš 1kus z 1. pytlíku .... 5 kusů z 5. pytlíku a následně provedeš vážení, který pytlík je fake?
_________________ Chuanita944, B230FB , MY92, M47 "GALERIE" bylo: Andreas C30 2,4i 125 kw MY08 Summum MT|V70 II D5 AWD MY05 MT, chip 149 kw, EGR OFF|V70 II 2,4 D 120 kw, MY04 AT|V70 I 2,5 D 103 kw, MY00 MT, KAT OFF, EGR OFF
Vapik: Musím si to napsat, ale podle mě máš furt problém s přesným určením, když nevíš, kolik váží fake, zkus si to 5vs. 2g a 5 vs. 4g. A ještě tam máš zbytečný jeden pytlík na váze, stačí vážit o jeden míň.
Mě to zadání furt nestačí
Haben píše: ↑16 bře 2022 10:00
Asi jsem zabedněný (snad jen dnes), ale jak poznáš, když na váhu vložíš 1kus z 1. pytlíku .... 5 kusů z 5. pytlíku a následně provedeš vážení, který pytlík je fake?
Přesně k tomu jsem došel. Znám váhu zlata 75Kg a vyjde mi 72Kg. Jak ale určím jestli je 3ks jsou lehčí o 1Kg, nebo 1ks od 3Kg.
Klasický úkol byl 12 kuliček a 3 vážení.
Naposledy upravil(a) Warcz dne 16 bře 2022 10:09, celkem upraveno 1 x.
Warcz píše: ↑15 bře 2022 21:34
Vtipný. Vyřešil jsem to klasicky. Udělal jsem si rovnici a pak do ní střílel až to vyšlo Pěkný příklad.
To snad nebolo treba strielat. Stacilo dosadzovat. 4 rovnice o 4 neznamych to je to iste ako 2 rovnice o 2 nenznamych teda nemal by to byt problem podosadzovat.
A+B=8 -> A=8-B
A+C=13 -> (8-B)+C=13
B+D=8 -> B=8-D
(8-B)+C=13 -> [8-(8-D)]+C=13 -> (8-8+D)+C=13 -> D+C=13 -> D=13-C
C-D=6 -> C-(13-C)=6 -> C-13+C=6 -> 2C=19 -> C=9.5 a tu uz staci zacat dosadzat postupne do predchadzajucich rovnic
EDIT: Hm pozeram ze to nebolo moc citatelne, v editore som to mal odsadene :/ tak som to trochu upravil
Naposledy upravil(a) Gondil dne 16 bře 2022 10:26, celkem upraveno 1 x.
_________________ Opel Astra H Caravan 1.9CDTi 74kw - z nudze cnost
Ciel -> Volvo, snad jedneho dna Otec: V70 I TDI; ex: 240 GLE '88 (hladky diesel) - pri predaji >700tkm na odometri
Brasko: S60 2,4D; ex: V40 1,9
Gondil - Pravda nějak se mi to nechtělo řešit když jsem našel první vazbu
Zlato: To za předpokladu, že falešné zlato bude o 1Kg lehčí a ne o 2Kg lehčí...
Stará hádanka: 3 žárovky na pudě a 3 vypínače ve sklepě. Jak zjistíte který vypínač je které žárovky. Máte 1 cestu. Ja vim starý, ale třeba někdo nezná.