Škoda Felicia, klasika 1,3: na ní jsme si vybojoval řidičák - v té době jsem nemohl na ni říci nic špatného, řídila se mi lépe jak Seat Ibiza, kde byly divně pedály a vadil mi středový tunel
Škoda Octavia I 1,9 TDI 81 kw MY98 liftback MT: to bylo vlastně první auto, které jsem řídil, byla rodičů. Za volant mě otec posadil před prvními jízdami v autoškole, ať nejsem úplný trotl. Jako měl odvahu, do provozu, v téměř novém povozu za 600 000 Kč. V ní jsem pak najezdil svých cca prvních 30 000 km. Vzpomínka zůstala na špatné světla (ty skleněná mřížkovaná), relativně solidní výkon a malou spotřebu. Auto pak otec po 15 letech a 400 000 km prodal za 40 000 kč s rozpadající se převodovkou.
Škoda Felicia, klasika 1,3: vozidlo sestry, kdy jsme si ho jako student občas půjčoval na hory (najezdil jsem v tom tak 3 000 km). V paměti mám prodloužený víkend na Kasárna. Nahoru vede neudržovaná cesta, bylo tu zimu snad 70 cm sněhu a v kolejích jsme to vyjeli až nahoru, úsek cca 3 km trval sice přes 2 hodiny, jak jsem si všichni řidiči pomáhali auta tlačit, ale všichni jsme zvítězili. V neděli pi odjezdu nešlo zařadit, auto totiž leželo břichem na sněhu a asi promrzla převodovka takovým způsobem, že jsme nemohl pohnout s pákou, po 30 min nastartovaného auta a s vyšláplou spojkou se pak podařilo začít řadit a mohli jsme odjet. Cesta to byla pekelná, hned za motorem nám upadl výfuk - holt to byla daň za ty 2 hodiny týrání auta při výjezdu na Kasárna, kdy jsme jezdili v kolejích a dřeli spodkem o sníh. Zvuk parádní jak v rally, létaly za námi jiskry, jak jsem táhl výfuk po zemi a moc to nejelo
Škoda Octavia II 1,6 TDi 77 kw MY 2007 MT - firemní: social edition, jezdilo to zadarmo, v jednom to jelo dostatečně, díky R15 balónům to bylo pohodlné, odešel mi tam spojkový váleček u Mladé Boleslavy, ale do opravny jsem dojel, jinak nic. Žádné extra vzpomínky nejsou a ani mě moc nebavila. Najel jsme s tím cca 80 000 km.
Volvo V70 I 2,5D MY00 MT první vlastní auto, které jsme pořídili kvůli čerstvě narozenému synkovi. Žena původně tuto rakev nechtěla, rakev jí říkala vlastně pořád až do prodeje, ale jinak jsme ji měli rádi. Zvuk dieslového 5 válce mi přirostl k srdci, dynamika nebyla vlastně vůbec špatná, jen na pětku se tomu už tolik nechtělo, průměrná spotřeba 7,4 byla více jak u služební Octavie, ale auto mělo charakter, pro mne hezký interiér, suprový kufr. I jízdní vlastnosti mě bavily a hlavně to nebylo tuctové auto. Že t občas mírně hulilo, to patřilo k tomuto dieslu. Jediná výtka byla k malému rejdu (zlatá Octavia)Vzpomínám na něj asi nejvíce ze všech aut a možná jednou bych se i k této modelové řadě rád vrátil. z domu šlo s 320 000 km. Najeto cca 38 000 km.
Škoda Octavia II 1,6 TDi 77 kw MY 2011 MT - firemní:pokud předchozí bila social edition, tak toto byla ultra social edition. Tam nebyl žádný sun set (v létě přes sklo tak pařilo, že byl člověk totál mokrý, při tom na něj z klimatizace fučel ledový vzduch), bylo tam dodělávané rádio a hrálo hůř než telefon na hlasitý odposlech, jelo to hůř jak původní 1,9 tdi, ale zase o pár deci méně. Byla tam otřesná sedadla, ze kterých mne bolelo celé tělo. Naštěstí už ve firmě nejsou - asi to nejhorší, co jsem zažil - zlatá Felicie. Najeto cca 100 000 km.
Volvo S60 2,4T 147 kw MY01 MT sestřin povoz, vydrželi spolu cca 2 roky, pak jej prodala s nájezdem cca 320 000 km. Auto mělo LPG, tak jezdilo za pár Kč, ale postupně se začalo motoricky kazit, zhasínalo, cukalo. Jinak když jelo, tak docela hezky ta 2,4T táhla, podvozek o krapet jistější jak ve V70 a rejd stále stejně blbý. Byla tam střední řada rádia a hrála moc hezky. Najeto cca 2 000 km.
Seat Altea XL 1,4 TSI 92 KW MY09 MT otcovo auto, najel jsme s tím cca 1 000 km a je v tom děsný posez jak na koze,motor tak nějak nenuceně jede, spotřeba únosná v rámci TSI motorů, ale já bych si to nekoupil, takový paskvil. Musí se ale nechat, že na zadních sedadlech byla kopa místa.
Volvo V70 II 2,4D 120 kw MY05 AT druhé vlastní auto, měli jsme ho cca 3 měsíce. Na hrbu mělo 370 000km a z domu šlo hlavně kvůli AT, který mi neseděl - podřazoval si v kopci při mírném přidání, i když jsem nechtěl. Najeto cca 2 000 km.
Volvo V70 II D5 120 kw AWD MY05 MT třetí vlastní auto a první AWD a za něj jsme ho měl rád, hlavně v zimě jsme mohl trošku blbnout. Jinak první auto, kde jsem dal chip na 147 kw. I tak to bylo lenivější jak původní V70 I. Holt AWD. Průměrka 8,4 taky nic moc a ani 6 stupňů na převodovce tom nepomolo. Šokem byl ještě horší rejd jak u V70 I. To žena nadávala. Naopak super byl zvuk HU-850 se subwoofrem. Takový už dodnes v autě nemám. Vzpomínám na ní rád, hned 2. místo za V70 I. Z domu šla s cca 280 000 km. Najeto cca 45 000 km.
Škoda Fabia III 1,2 TSI 66 kw MY16 MT sestřino třetí fungl nové auto, ujel jsem s tím cca 1 000 km. Je to taková plechovka, ale jede to dostatečně, žere to do 7 l, třeba Itálii to dalo za 5,9 - jsem čuměl - stejně jak moje D5 AWD ve V70. Je to bez emocí, prostě přemisťovadlo.
Škoda Octavia III 1,6 TDI 81 kw MY18 MT - firemní první služebák se kterým rád jezdím. Za mne ty 4 oči, bílá barva,liťáky a konečně lepší výbava dělají z tohoto auta zajímavé svezení. Je t oschopné jezdi za 8, když to člověk drží pod krkem, ale i za 4,7, když jede člověk pohodově. Průměr mám 6,2. Dynamika v 1 osobě téměř dostačující, ale díky emisním normám je to zdechlejší jak 1,6 TDI v Octavii II. Jak mile to obsadím ale 2 a více osobami, tak dynamika jde tragicky dolů. Je tam velmi slušné audio, které
kdyby mělo subwoofer, tak bude lepší jak ve V70 II. Prozatím najeto 68 000 km a už bylo pár krát v servisu (převodovka, spojka, dvouhmota, vysokotlaké čerpadlo, vrzající tlumiče). Oceňuji super rejd, relativně dobře filtrující podvozek nerovnosti i na R17, slušná sedadla. Co se nemohu vystát, tak Apple Car Paly, který znemožnuje hlasové ovládání. A co je nejlepší, tak rychlost, za jakou se auto ohřeje. Během km začíná foukat teplý vzduch. Jinak min nastartované auto totálně odmrazí okna a vytovpí auto na tričko.
Škoda Superb III 2,0 TDI 125 kw AWD MY16 MT - firemní: ujeto cca 500 km, čekal jsem větší střelu, ale jako jo, ono to jede, jen ne tak okatě. Nelíbil se mi adaptivní tempomat, který brzdí moc daleko i na nejnižší nastavenou vzdálenost.
Škoda Octavia II 2,0 TSI RS MY16 MT - firemní ujeto cca 300 km. Musím uznat, že na daný podvozek, R18 kola to docela slušně filtruje nerovnosti, to C30 je větší motokára. No a motor? Tady se není za co stydět - to fakt jede, zvuk by mohl být hezčí, ale při 4 lidech a plném kufru v Německu, kdy při 200 km/h podřadíte a šlápnete tomu a ono to letí podobně, jak V70 D5 na trojku v 80 km/h, tak to se mi fakt líbilo.
Volvo C30 2,4 i 125 kw MT MY08: podvozkově super, s přidáním rozpěry do motoru zase o kus dál. Motor 2,4 a těch 5 válců krásně zní, od 4 000 ot i celkem pěkně jede. No žere to v městě přes 10 mimo kolem 9 - no co už. Najeto zatím cca 12 000 km. První Volvo, kde mám dobrý rejd - konečně. Zklamáním je Dynaudio, které jsem očekával na úrovni V70 II. No musel jsme přidat subwoofera už je to lepší, ale i tak je to na 3. místo po HU-850 a Octavii. Co se musí C30 nechat, tak je její přitažlivost a neokoukanost.
Když to tak člověk sečte, tak zjistí, že vlastně jezdí v koncernu.
Co jsem měl na pár km, ale nechalo to zážitek:
- Sýkrokova V70 II T5 - Daliborka: co všechno tam bylo upraveno, kolik to mělo koní, to sám nevím, ale ten pocit, kdy mě ten volant málem urval ruce při zrychlování na 4kua jak to letělo furt a furt, to nezapomenu. Ujel jsem s tím dohromady max 70 km, ale to stačilo na zaspání těchto vzpomínek
- BMW 240i - závodní driftovací speciál: v roce 2015 jsme měl možnost ve Finsku sednout do závodního speciálu na uzavřené trati, auto mělo hřeby, všude sníh a led a šlo o to prodriftovat cca 1 km okruh celkem 4x, první byl na zkoušku, další 3 naostro. No popravdě, dal jsem snad 2x po 2 na sebe navazujících zatáčkách, jinak jsme se přetočil. Kdyby to bylo bez hřebů, asi by to bylo lepší, ale ty hřeby se vždycky kousli a stačilo o pár miliskenud déle podržet kontra či více plynu a bylo hotovo
- BMW 240i - závodní AWD speciál: na té samé akci možnost svést se s rally jezdcem po sněhovo-ledové trati. Cca 5 km úsek, kdy jsem seděl jak přikovaný a jen si říkal, že v další zatáčce již to nemůže vyjít. Super zážitek.
14 - rally (003).JPG
- sněžný skútr SKI-DOO s motorem Rotax 550: a do třetice Finsko, ujetých 100 km v jednom dni na tomto stroji, na konci mě totálně boleli ruce, nohy, záda, ale super. Ono to letělo až 90 km/h a jednou mě to na muldě nakoplo tak, že jsme levitoval držíc se řídítek ve vodorovné poloze a po cca 20 metrech opět dopadl na sedadlo a málem jsem tu čistě bílou krajinou přebarvil do hněda.
7 - snow-mobile (9).JPG
- Hyundai i30 N Performance: zde mne svezl Sýkroka, cca 30 km, ale stačilo, to auto v zatáčkách drží stopu neuvěřitelně, za plynem jde krásně. Na okresce je to o mokré a hnědé trenýrky, ale na dálnici to už taková sláva nebyla.
- Peugeot 301 1,6i 85 kw: Nenapadne auto, ujel jsem s nim cca 300 km, kdyz jsem ho mel jako nahradu za Volvo v servise. Diky atmosfericke 1,6 to bylo takove prekvapeni, ktere prekonavalo dynamikou bezne 1,9 tdi. A jezdilo to za 6-8 l. Za mne super mestske vozidlo, s velkym kufrem a nadprumernou dynamikou.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.