EV: Diskuse o elektroautech

...i nemožném! ALE JEN POKUD TO SOUVISÍ S VOLVEM!!! (potažmo evt. s jinými automobily)

VYKECAT SE MŮŽETE V LAMPÁRNĚ!!!
  • Autor
  • Zpráva
hombredavid
Vůz: V850 T5

Příspěvek od hombredavid »

Ano, je to riziko, bal bych se dopravnich nehod, samo, muze se stat ze pres noc kuna nakouse izolaci a pres den se jeste vic narusi a potom to vyzkratuje. Pruser proti spalovaku je to haseni. Nedovedu si predstavit podzemni garaz kde neprojede dodavka natoz hasicsky auto.... Nebo trajekt.... Tohle vidim jako slabinu u EV. Presto jsem si ho koupil......

Přidáno za 4 minuty 40 sekund:
Munga píše: 13 čer 2026 11:32
hombredavid píše: 12 čer 2026 20:47 Nevim, ale ten kdo si koupi Taycan, nebo Cayenne v elektrice tak asi nebude moc resit spotrebu ne? A myslim ze ani rychlost na dalnici. Kdo ma na tyhle auta tak ma na hrani i 911. Spis jsou to rodiny auta rozhodne ne na zavodeni. Ja mam na etronovi spotrebu prumer 23Kw a neprekvapuje me to . Proste velky tlusty auto, 2 motory a vevnitr festovni. Myslim ze dnes je na trhu tolik druhu ev ze si kazdy kdo si to muze dovolit vybere podle sveho gusta . Pomalu mi to spis zacina pripadat ze je problem si dnes vybrat podle sveho gusta spalovak a ze clovek uz zacina delat kompromisy. Zda se mi ze se tady tocime v kruhu.
Já bych spíš řekl že EV si každý ještě nevybere a spalovák si každý už také nevybere..to je právě to smutné.
Driv vybavu a motorizaci diktoval trh, dnes je to jinak. Prijdes koupit nove auto, vyber to co je , nebo tahni smejde. Samozrejme obrazne. Aspon tady v EU.

python.p
Vůz: XC70 D5 2008

Příspěvek od python.p »

Podzemní garáže. Tam je to průser vždy a je jedno jestli hoří spalovák, baterkáč nebo odpadky. Kór když nějaký dement vypne vzduchotechniku, pak z toho máš hru o přežití, páč jediný podle čeho se orientuješ je hadice a termokamera, což ve vícepatrové podzemní garáži je pohodinda, žejo....

Ano takové jsou zkušenosti, já tu čest ještě neměl, ale trénuje se to a cvičí. Příjemný to není.

K prodeji (s bolestí u srdíčka) do dobrých rukou:
XC70 MY08 D5 AWD M/T @ 225 ořů v plné síle!
V70XC MY00 2,4T AWD A/T @ Kde mám to křídlo?!

Bylo:
MX-30 @ 145 eletrických poníku... než jim dojde šťáva...

VIDA k dispozici - Blansko, Brno, Olomouc

Munga
Vůz: XC60 2014 D4 AWD D5244T17

Příspěvek od Munga »

Čistě teoreticky když jak hoří EV při úmyslném zapáleni třeba pepo na kolo či zapálit interiér. Je to táborák jako spalovák a nebo to pak bouchne a stříká hořící néco jen ve vétším jako videa když brutálně blafne koloběžka?
Mluvim o zapálení auta zvenčí a bez následného hašení.

jirkaTDI
Vůz: V70 II D5 120kw 2004

Příspěvek od jirkaTDI »

Při zapálení z venčí, kdy je baterka neporušená, by trvalo relativně dlouhou dobu, než baterka vzplane. Záleží na charakteru požáru, typu auta atd., ale bude to minimálně několik desítek minut, takže HZS bude mít dostatek času auto do té doby uhasit.

Munga

Příspěvek od Munga »

Mě spís zajímalo kdyz to hašeno nebude tak jestli to vyhoří relativně stabilně jako spalovák s trochou benzínu a nebo pak ta baterka začne bouchat a sršet jako koloběžka ale ve velkém.

python.p

Příspěvek od python.p »

To jsou otázky jak ze základní školy... Pokud se baterka zahřeje dost, bude hořet, pokud se nezahřeje dost nebude dělat nic. Jak rychle a jak moc se zahřeje? Těžko říct.

Nicméně u nás v kraji byl jeden žhářský pokus / vandalismus na Jaguara a nic se nestalo, teda byla to totálka, protože prohořel nějaký svazek, jednotka a ještě něco, ale ve finále se nic nestalo a auto to ustálo mnohem lépe jak oleji prosáklej spalovák.

Pokud víš jak zapálit spalovák (nádrž na phm je u všech na stejným místě, žejo) a zas tak těžký to fakt není, tak auto bude v plném rozsahu do 5 minut a bude hotovo. Neuhasíš a než dojedou hasiči je po autě.

Bylo:

Munga

Příspěvek od Munga »

Šlo mi o to jak moc to je nebezpečné jestli v pruběhu požáru baterka bouchne nebo vyhoří bez rozletu částic.
Při určitých činnostech se spalovák občas zapálí a nechá vyhořet do stavu rozteklý motor a holá karoserii. Ekologicky je to svinstvo ale bezpečnostně bez problémú.
A na tenhle případ u EV se ptám protože bez hašení jsem to ještě neviděl. Baterka se logicky musí okolním požárem rozžhavit. Prostě totální vyhoření bez hašení.

python.p

Příspěvek od python.p »

... nežijeme v americkým filmu. A když něco nebudu hasit tak vždy "totálně vyhoří" jak ICE tak BEV.

Bezpečnostně bez problému... myslím, že ti dva řidiči na D2 by si dovolili nesouhlasit. Viděl jsem fotky, oba byly na živu po DN.

Bylo:

labanos
Vůz: neVolva

Příspěvek od labanos »

Kolegovo začal hořet Focus (je tam nějaký problém, že snad kape benzin na svody nebo tak něco). Jel sám a byl rád, že vystoupil, už i tak se nadýchal. Kdyby měl ještě vytahovat děcka ze sedaček, tak sám neví...

Zpět na „o všem možném :-)“