Ano, je to riziko, bal bych se dopravnich nehod, samo, muze se stat ze pres noc kuna nakouse izolaci a pres den se jeste vic narusi a potom to vyzkratuje. Pruser proti spalovaku je to haseni. Nedovedu si predstavit podzemni garaz kde neprojede dodavka natoz hasicsky auto.... Nebo trajekt.... Tohle vidim jako slabinu u EV. Presto jsem si ho koupil......
hombredavid píše: 12 čer 2026 20:47
Nevim, ale ten kdo si koupi Taycan, nebo Cayenne v elektrice tak asi nebude moc resit spotrebu ne? A myslim ze ani rychlost na dalnici. Kdo ma na tyhle auta tak ma na hrani i 911. Spis jsou to rodiny auta rozhodne ne na zavodeni. Ja mam na etronovi spotrebu prumer 23Kw a neprekvapuje me to . Proste velky tlusty auto, 2 motory a vevnitr festovni. Myslim ze dnes je na trhu tolik druhu ev ze si kazdy kdo si to muze dovolit vybere podle sveho gusta . Pomalu mi to spis zacina pripadat ze je problem si dnes vybrat podle sveho gusta spalovak a ze clovek uz zacina delat kompromisy. Zda se mi ze se tady tocime v kruhu.
Já bych spíš řekl že EV si každý ještě nevybere a spalovák si každý už také nevybere..to je právě to smutné.
Driv vybavu a motorizaci diktoval trh, dnes je to jinak. Prijdes koupit nove auto, vyber to co je , nebo tahni smejde. Samozrejme obrazne. Aspon tady v EU.
Podzemní garáže. Tam je to průser vždy a je jedno jestli hoří spalovák, baterkáč nebo odpadky. Kór když nějaký dement vypne vzduchotechniku, pak z toho máš hru o přežití, páč jediný podle čeho se orientuješ je hadice a termokamera, což ve vícepatrové podzemní garáži je pohodinda, žejo....
Ano takové jsou zkušenosti, já tu čest ještě neměl, ale trénuje se to a cvičí. Příjemný to není.
_________________ MX-5 1.6 81kW@ pokud z toho teče olej, znamená to, že to má olej... Mustang Mach-E 200kW @ Koně moje hijé a diaľnice sú krvavé..
K prodeji (s bolestí u srdíčka) do dobrých rukou: XC70 MY08 D5 AWD M/T@ 225 ořů v plné síle!
Bylo: MX-30 @ 145 eletrických poníku... než jim dojde šťáva... V70XC MY00 2,4T AWD A/T@ Kde mám to křídlo?! VIDA k dispozici - Blansko, Brno, Olomouc
Čistě teoreticky když jak hoří EV při úmyslném zapáleni třeba pepo na kolo či zapálit interiér. Je to táborák jako spalovák a nebo to pak bouchne a stříká hořící néco jen ve vétším jako videa když brutálně blafne koloběžka?
Mluvim o zapálení auta zvenčí a bez následného hašení.
Při zapálení z venčí, kdy je baterka neporušená, by trvalo relativně dlouhou dobu, než baterka vzplane. Záleží na charakteru požáru, typu auta atd., ale bude to minimálně několik desítek minut, takže HZS bude mít dostatek času auto do té doby uhasit.
Mě spís zajímalo kdyz to hašeno nebude tak jestli to vyhoří relativně stabilně jako spalovák s trochou benzínu a nebo pak ta baterka začne bouchat a sršet jako koloběžka ale ve velkém.
To jsou otázky jak ze základní školy... Pokud se baterka zahřeje dost, bude hořet, pokud se nezahřeje dost nebude dělat nic. Jak rychle a jak moc se zahřeje? Těžko říct.
Nicméně u nás v kraji byl jeden žhářský pokus / vandalismus na Jaguara a nic se nestalo, teda byla to totálka, protože prohořel nějaký svazek, jednotka a ještě něco, ale ve finále se nic nestalo a auto to ustálo mnohem lépe jak oleji prosáklej spalovák.
Pokud víš jak zapálit spalovák (nádrž na phm je u všech na stejným místě, žejo) a zas tak těžký to fakt není, tak auto bude v plném rozsahu do 5 minut a bude hotovo. Neuhasíš a než dojedou hasiči je po autě.
_________________ MX-5 1.6 81kW@ pokud z toho teče olej, znamená to, že to má olej... Mustang Mach-E 200kW @ Koně moje hijé a diaľnice sú krvavé..
K prodeji (s bolestí u srdíčka) do dobrých rukou: XC70 MY08 D5 AWD M/T@ 225 ořů v plné síle!
Bylo: MX-30 @ 145 eletrických poníku... než jim dojde šťáva... V70XC MY00 2,4T AWD A/T@ Kde mám to křídlo?! VIDA k dispozici - Blansko, Brno, Olomouc
Šlo mi o to jak moc to je nebezpečné jestli v pruběhu požáru baterka bouchne nebo vyhoří bez rozletu částic.
Při určitých činnostech se spalovák občas zapálí a nechá vyhořet do stavu rozteklý motor a holá karoserii. Ekologicky je to svinstvo ale bezpečnostně bez problémú.
A na tenhle případ u EV se ptám protože bez hašení jsem to ještě neviděl. Baterka se logicky musí okolním požárem rozžhavit. Prostě totální vyhoření bez hašení.
Kolegovo začal hořet Focus (je tam nějaký problém, že snad kape benzin na svody nebo tak něco). Jel sám a byl rád, že vystoupil, už i tak se nadýchal. Kdyby měl ještě vytahovat děcka ze sedaček, tak sám neví...
python.p píše: 17 čer 2026 07:45
... nežijeme v americkým filmu. A když něco nebudu hasit tak vždy "totálně vyhoří" jak ICE tak BEV.
Bezpečnostně bez problému... myslím, že ti dva řidiči na D2 by si dovolili nesouhlasit. Viděl jsem fotky, oba byly na živu po DN.
To je jasné. Já se ale ptal na konkrétni jednu věc za konkrétních podminek ,ale odpovědi se jak vidím nedočkám. Na netu něco je,ale já chtěl jestli má někdo ověřenou zkušenost za praxe
Nebo to vyhoří je odpověď tj že EV prostě vyhoří a není to vyhořeni s rozletem něčeho jako v koloběžce ale ve větším měřítku?
Edit : zajímá mne bezpečnost při vyhoření EV v porovn
ání se spalovákem kde jsou ty vzdálenosti známé.
Proč si prostě nenajdeš nějaké důvěryhodné videa a neuděláš si obrázek sám? Může být tísíc způsobů jak, proč, odkud to začně hořet a podle toho to potom dopadne. Stejně tak i na kolik % je nabitá baterka. Auto může hořeti i bez toho, aby chytila HV baterka.
Spousta videí je ale AI, takže toho zase tolik není.
Protože pokud by měl tady někdo zkušenost nebo info z profi zdroje tak to beru jako důvěryhodný zdroj - internetům moc nevěřím a nejsem schopen rozeznat pravdu. Třeba z tou koloběžkou a vlastně brutál následky mám zkušenost reálnou a opakovanou. Ale chápu že to zřejmě vždy hasí tak u nás ty případy že se to nechá nebudou.
To bych rád nějakou praxi měl, ale u nás jaksi ty EV nehoří no, jen jeden Jaguár v podzemích garážích a teď ta Audi nedávno. To je tak nějak vše no. Asi to neplní vlhké sny místní Anti-EV boys, ale tak to prostě je.
Nejsme v americkém filmu, takže velké exploze jsou víceméně ojedinělé. Viz ty fotky co poslal Labanos, hoří to jak normální auto, ale to už píšu po milionté.
Dneska jsem musel jet po dlouhý době tankovat naftu... tvl to je vopruz 3km tam, 3km zpět, vystát frontu, zaplatit... člověk si rychle zvykne, že nic takovýho dělat nemusí a stačí minuta týdně.
To je dobrá rada pač fronty jsou jen tam kde je to levné. Já nestál frontu snad rok a při hustotě pump musí být fronta fakt smúla. Tady je velká možnost volby což u EV a panelák s nabíjením opravdu neni. Horsí to je jak jsem psal u 98benzin. To dávám do strojú co málo jezdí a tam už t takova paráda není.
Ale to je opět cz specialitka.
A teď si vemte, že já když chci natankovat levné LPG v Milovicích na Onu, tak musím nejdřív vystát frontu jen kvůli tomu, abych projel okolo stojanů s benzínem a pak vystát druhou frontu na stojan s LPG.
Kdyz potřebuji super tak mám v praze ono při cestě a fronta je to nejmenši - ty lidé mi přijdou uplné mimo. Samé hádky, najíždění, bouračky. Tam snad jezdi často úplní magoři. A pak jedu v severních čechách a u ona si i zastavím v klidu na kafe..Prostě v Praze je ta jejich cena hodně jinde.
Kde tankujete, že stojíte fronty? Já teda nestál frontu ani se spalovákem ani s EV nikdy v životě Ani po cestě to Chorvatska v sezóně. Nepočítám-li třeba jedno auto. A to ještě ve většině případů jen z toho důvodu, že jsem byl líný zajet k opačnému stojanu.