EV: Diskuse o elektroautech

...i nemožném! ALE JEN POKUD TO SOUVISÍ S VOLVEM!!! (potažmo evt. s jinými automobily)

VYKECAT SE MŮŽETE V LAMPÁRNĚ!!!
  • Autor
  • Zpráva
hombredavid
Vůz: V850 T5

Příspěvek od hombredavid »

Vis jak, stejny jako pretaceni kilometru, u EV pokud ho nekdo opravdu chce prodat tak by mel zakosovi dovolit nabit auto na plno a udelat realnou zkousku dojezdu. A kdyz kupujes auto za hodne penez tak si ten cas udelat a trvat na te zkousce. Nebo se spolehat na zaruku pokud jeste je. Pokud je to mensi auto tak ma i mensi dojezd a netrva to tak dlouho. Jasne pouze teorie. Ale cesta tu je, rozhodne je to myslim jednodussi nez odhalovat nejakou skrytou zavadu chytre zamaskovanou aby se na ni jen tak neprislo.

koch
Vůz: Volvo S60 2.4T

Příspěvek od koch »

to je fakt, ojetiny byly vzdy peklo. ted je to o to zakernejsi, ze je jako referencni udaj bran kus papiru, ktery ma stejnou vahu jako certifikat z AAA z prelomu tisicileti a vlastne oni ti vyrobci tam maji nastaven kapacitni buffer uz z vyroby, takze je to ojeb na ntou od novoty…

labanos
Vůz: neVolva

Příspěvek od labanos »

Munga píše: 29 čer 2026 11:14 Je tam uveden odkaz na zdroj takže to vypadá reálně. Já tyhle testy bral jako relevantní s malou přijatelnou odchylkou ,ale tohle je už hodně.
Zkoumají tam Kia/Hyundai a VW. Korejci nastavují buffer, tak, že hlasí 100% i po několika letech, takže reálná degradace je předpokládám schovaná v tom bufferu, ale uživatel je uspokojen tvrzením o 100%. VW u BEM neuvádí SoH.

Zajímavější by spíš bylo srovnání například Aviloo s reálným SoH.

hombredavid

Ten buffer je tam kvuli zaruce, kazda vec starne a degraduje. Mam takovou hypotezu. Mozna se mylim ale podle me baterie ktere jsou v soucasnych elektromobilech jsou asi nejlepe udelane co se tyka kvality zpracovani a mozna i degradace. Porovnal bych to s drive vyrobenymi auty, sposta starych aut jezdi dodnes s minimalnimi naroky na udrzbu sice ne s tak vykonnymi motory ale v podstate porad se s nimi da jezdit. Dnesni auta vyzaduji pomerne hodne penez za udrzbu, rychle zastaraji a nevydrzi tolik co ty stara. Dnes cinani delaji uz EV co najedou hafo km, rychle se nabiji ale otazka zni , jak dlouho ty auta vydrzi. Protoze ani cinske auto u nas neni levne... Dnes jezdi Tesly vyrobene pred deseti lety s najezdem 500K a vice a porad s origo baterkou. Tohle by mne zajimalo ale pravdu se dovime az za deset let....

python.p
Vůz: XC70 D5 2008

Příspěvek od python.p »

SoH je jen jeden z ukazatelů... Delta V je rozhodně lepší a víc vypovídající. Optimálně méně nabitá baterka a jet plnej, logovat maximální rozdíl.

Jakože jsme měli štěstí a koupili vozy z "vrcholu" tedy odladěné hlavní a velké nedostatky, ale zároveň to ještě není taková masovka aby se tam dělali kurvítka řízená životnost?

Takhle máme na chalpuě TV, druhá generace s LED podsvícením, takhle homogenní podsvit se dneska vidí jen na velmi drahých monitorech a TV a to nemluvím o ISF certifikaci a možnosti naladit snad vše. Od té doby jsou všechny televize jen horší a nebo stojí bambilion. Takhle nějak jsi to myslel?

K prodeji (s bolestí u srdíčka) do dobrých rukou:
XC70 MY08 D5 AWD M/T @ 225 ořů v plné síle!

Bylo:
MX-30 @ 145 eletrických poníku... než jim dojde šťáva...
V70XC MY00 2,4T AWD A/T @ Kde mám to křídlo?!
VIDA k dispozici - Blansko, Brno, Olomouc

koch

Příspěvek od koch »

taky mam doma v supliku jeste nejakou starou nokii z vrcholu, odladenou, bez kurvitek i s operacnim systemem chytra je, takove uz se dnes nedelaji :D

python.p

Příspěvek od python.p »

Je to FHD, má asi 4 HDMI, dobrý zvuk, tenký rámeček. Její 4k nástupce, za dvojnásobek, krom většího množství pixelů, není v ničem lepší... Je to něco jiného, jak Nokia 3310, která dneska už možná ani nenajde signál. ;) dobře chytrá, možná E5x, to byly dobrý stroje, ale dneska nepoužitelné, to se jaksi o TV říct nedá.

Ale tak hlavně to vtipně glosovat.;)

Bylo:

saabik
Vůz: Alpina B3 Touring 2023

Příspěvek od saabik »

hombredavid píše: 29 čer 2026 16:12 Ten buffer je tam kvuli zaruce, kazda vec starne a degraduje. Mam takovou hypotezu. Mozna se mylim ale podle me baterie ktere jsou v soucasnych elektromobilech jsou asi nejlepe udelane co se tyka kvality zpracovani a mozna i degradace. Porovnal bych to s drive vyrobenymi auty, sposta starych aut jezdi dodnes s minimalnimi naroky na udrzbu sice ne s tak vykonnymi motory ale v podstate porad se s nimi da jezdit. Dnesni auta vyzaduji pomerne hodne penez za udrzbu, rychle zastaraji a nevydrzi tolik co ty stara. Dnes cinani delaji uz EV co najedou hafo km, rychle se nabiji ale otazka zni , jak dlouho ty auta vydrzi. Protoze ani cinske auto u nas neni levne... Dnes jezdi Tesly vyrobene pred deseti lety s najezdem 500K a vice a porad s origo baterkou. Tohle by mne zajimalo ale pravdu se dovime az za deset let....
K té Tesle a 500k km. Ta kauza je známá jako 'Battery Gate'. Aby dosáhli takové životnosti, softwarově omezili výkon nabíjení a kapacitu baterie. Byly soudní spory, Tesla odškodňovala. Po letech také musela vrátit rychlost nabíjení a uvolnit větší kapacitu.
Takže to bylo něco za něco.

python.p

Příspěvek od python.p »

Dokud tady nebudou ty solid-state baterie, tak furt narážíme na technologické limity... viz tohle.

Bylo:

koch

Příspěvek od koch »

python.p píše: 30 čer 2026 06:32 Dokud tady nebudou ty solid-state baterie
jeste par let a bude i anihilace antihmoty a to pak teprv bude panečku

python.p

Příspěvek od python.p »

Si říkám, že tady moderátoři furt tolerují to tvé věčně prndání mimo téma...

Ty Solid-state baterku už existují, dokonce se dají koupit, jen je potřeba to ještě doladit budou tady zítra asi ne?

Kdybys nechtěl jen plácat blbosti, tak bys třeba zmínil informací od CEO CATL, že SSB jsou ještě roky od nasazení do aut. Ale ne, ty jen přijdeš, napíšeš nějakou blbost do tématu co tě nebaví a pak zas hraješ mrtvého brouka. Opravdu intelgintrni přístup.

Bylo:

JendaSL
Člen VK
Vůz: V70R

Příspěvek od JendaSL »

Náhodou, minule mu to vydrželo celé tři dny. Jenže pak mu asi začaly cukat prsty, protože nikde jinde nemá tolik pozornosti. Kdybys ho úplně ignoroval a nereagoval na žádné jeho komentáře, tak je tu o polovinu větší klid a možná by i slovo dodržel...

koch

Příspěvek od koch »

zabanujte zleho kocha, seberte mu dotace :D
kvicite jak holky, kdykoliv nekdo challenguje tu vasi bublinu…

JendaSL
Člen VK

Příspěvek od JendaSL »

Kdyby jsi měl relevantní připomínky, zkušenosti a názory a pomohl diskuzi, tak by to bylo fajn.
Bohužel ani jedno nepředvádíš a místo zajímavé diskuze je z toho žumpa.
EV nemám a neplanuji ho, ale to neznamená, že se rád nedozvím reálné zkušenosti a postřehy od majitelů.
Ale díky tobě to skoro není možné. Děláš z toho žumpu.
Tohle není o banu, ale apelu, aby ses na to vykašlal, protože tohle není tvoje show. Založ si vlastní vlákno a tam se realizuj s čím chceš. Nekaž to ostatním

hombredavid

Podlem me ty baterie budou delat na hustotu a rychlost nabijeni na ukor zivotnosti. Po zaruce auto lehne a bude mit hodnotu nula. A vyrobci to bude jedno.V te dobe uz na trhu nebude vyber. Auto ti jako pronajmou a potom znovu a znovu. Vychazi to z te teorie ze lidi by nemeli nic vlastnit. Vsude v najmu,.......

Munga
Vůz: XC60 2014 D4 AWD D5244T17

Příspěvek od Munga »

Ano to je pravděpodobné. Už nebude na výběr a všichni to začnou šidit pro zisk. Když vidim jak dopadly spalováky tak není žadný dúvod předpokládat že v segmentu EV to bude jinak.

JendaSL
Člen VK

Příspěvek od JendaSL »

Na druhou stranu, pořád lepší jednou za par let vyměnit baterku(které jsou stále levnější) a nic jiného neřešit, než měnit na spalováku motor (který je stále dražší a komplikovanější) a ještě řešit všechny ostatní periferie a provozní kapaliny.

Munga

Příspěvek od Munga »

Ano to je to kam se dnes možná krom Toyo spalováky dostaly díky tlaku na emise a nejisté perspektivě do budoucna kdy stagnoval vývoj a začla klesat kvalita pro zisk. Možná jsou současna EV na vrcholu s kvalitou a výrobci zjistuji že ty baterky drži lépe než čekaly a budou mít prostor trochu ubrat.
Co se týká výměny baterek tak ekonomicky zajímavé mi to připadá spiš pro někoho kdo to bastlí na kšeft. Tedy krom Havrdy - tam je pěkné kouknout na to jak to dělá. Je pravda že u xc pořád měním nějakou náplň, ale u toyo jednou ročně olej je uplně v poho s tím že to jede stovky tis a spoustu let bez poruchy. Prostě u EV by to stále chtělo větší dojezd a nižši cenu.

labanos
Vůz: neVolva

Příspěvek od labanos »

Přesně, auta už nejsou co bývala :-D

koch

Příspěvek od koch »

sorry jako kluci, co je relevantni na tech vasich nazorech?
JendaSL píše: 30 čer 2026 15:48 pořád lepší jednou za par let vyměnit baterku(které jsou stále levnější) a nic jiného neřešit, než měnit na spalováku motor
nebo
Munga píše: 30 čer 2026 15:36 Když vidim jak dopadly spalováky
to jako fakt menite motory kazdych par let? co s tema autama delate? mate vubec realnou zkusenost s provozem noveho auta?

no a jak jinak se da reagovat na pythona, ktery napise ze:
python.p píše: 30 čer 2026 06:32 Dokud tady nebudou ty solid-state baterie, tak furt narážíme na technologické limity...
bavime se o te baterii, kterou se snazi lidstvo uvest na trh uz od 19. stoleti? o utopii, ktera drzi pri zivote myslenku, ze jednoho dne se vyrovna EV konvencnimu motoru?

vrcholem diskuse na tema EV je za posledni dny nejspis stejne rozjimani nad pythonovou starou televizi na chate... super k veci :D p

ne nove vozy nejsou spatne, stare vozy nejsou lepsi mnohdy v zadnem ohledu (bavime-li se o konfekci) a jestli si myslite, ze se tu mezi sebou poplacate nad nostalgii a autech svych nejlepsich let, toto z vasich plku relevantni prispevky fakt neudela :beer:

Ejdou Rotacak
Vůz: V 70II T5 AWD, MY 07'HT-STAGE 3 + úpravy

Příspěvek od Ejdou Rotacak »

OT

Dnes jsem potkal v provozu Ford Capri...to nové. Svět se v prdel obrátil.

Munga

Příspěvek od Munga »

Nevím jestli směšný nebo smutný tahle devalvace jmen. To si předce kuli jménu nikdo nekoupí, spíš je to ostuda když řeknu že mám třeba capri a přijedu tímhle přitom by o mohlo míít v poho jiné jméno.
Ten test s Blaserem jasně jenže ten starej bude jezdit i když ten novej už ne.
Ale správný je tenhle
17828496649573376531158065100363.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

python.p

Příspěvek od python.p »

koch píše: 30 čer 2026 17:18 sorry jako kluci, co je relevantni na tech vasich nazorech?
JendaSL píše: 30 čer 2026 15:48 pořád lepší jednou za par let vyměnit baterku(které jsou stále levnější) a nic jiného neřešit, než měnit na spalováku motor
nebo
Munga píše: 30 čer 2026 15:36 Když vidim jak dopadly spalováky
to jako fakt menite motory kazdych par let? co s tema autama delate? mate vubec realnou zkusenost s provozem noveho auta?

no a jak jinak se da reagovat na pythona, ktery napise ze:
python.p píše: 30 čer 2026 06:32 Dokud tady nebudou ty solid-state baterie, tak furt narážíme na technologické limity...
bavime se o te baterii, kterou se snazi lidstvo uvest na trh uz od 19. stoleti? o utopii, ktera drzi pri zivote myslenku, ze jednoho dne se vyrovna EV konvencnimu motoru?

vrcholem diskuse na tema EV je za posledni dny nejspis stejne rozjimani nad pythonovou starou televizi na chate... super k veci :D p

ne nove vozy nejsou spatne, stare vozy nejsou lepsi mnohdy v zadnem ohledu (bavime-li se o konfekci) a jestli si myslite, ze se tu mezi sebou poplacate nad nostalgii a autech svych nejlepsich let, toto z vasich plku relevantni prispevky fakt neudela :beer:
Kdybys nebyl omezený hlupák, tak bys viděl, že jsem se tázal hombredavida, jestli to takhle myslel. Nebo co konkrténě na mysli, nikdo se tady nad starou TV nerozplívá. :)

To čím ty jsi přispěl k diskuzi... je no na pováženou.

Přidáno za 1 minuta 20 sekund:
Munga píše: 30 čer 2026 22:02 Nevím jestli směšný nebo smutný tahle devalvace jmen. To si předce kuli jménu nikdo nekoupí, spíš je to ostuda když řeknu že mám třeba capri a přijedu tímhle přitom by o mohlo míít v poho jiné jméno.
Ten test s Blaserem jasně jenže ten starej bude jezdit i když ten novej už ne.
Ale správný je tenhle
17828496649573376531158065100363.jpg
Přesně velký motory pro velký kluky! To musí bejt, jak to má pod 8 válců a pod 4l objemu tak je to krám!

Že tohle nejvíc sere lidi, kteří ty auta ani nemají a nikdy si je nekoupí (nejspíš). :D :D :D

Bylo:

koch

Příspěvek od koch »

python.p píše: 30 čer 2026 22:35 Že tohle nejvíc sere lidi, kteří ty auta ani nemají
nekdy by ses mozna divil :-) nejvic nasejreny a zapskly jsi tady Ty sam... sice ne blazer, ale mel jsem tu cest nejakou dobu jezdit v americe 83 silveradem, ktere sdili s timto blazerem vice, nez dost a muzu ric, ze mi beha mraz po zadech, kdyz si vybavim ten pocit, kdyz jsem s tim v noci cruisoval mestem, poslouchal nadherny zvuk motoru a jen tak si zajet do drive-inu nasytit late night hunger beast :D
po vsem, co jsem za volantem zazil mi je z predstavy, ze sedim v EV na nabijecce a cpu se parkem v rohliku nekde na zaplivanem stojanu se mi zveda kotel a ano, sere me EV,

Lachtan

Příspěvek od Lachtan »

Kdybych měl řešit nové auto (ne není to aktuální, ale dříve nebo později mě to stejně nemine), tak bych místo EV vybírat klasické motorové řady, Bronco, Wrangel případně nějaký pick-up patří mezi mé současné favority, samozřejmě benzín. :)
Oliver CPI Oliver City____ (50ccm 2T) (3,2hp/7250rpm, 4,0Nm/5400rpm)_______ (r.v. 2005)

Zpět na „o všem možném :-)“