nebel - cesta od P2 a P3 ke krabicím

Prostor pro Vaše auta
Pravidla fóra
V této sekci se můžete pochlubit ostatním uživatelům se svým miláčkem.
Každý, kdo bude chtít, si založí vlastní topik se srozumitelným názvem.
Co napíšete dál, už záleží jen na vás. Pamatujte, že to je galerie, tzn. fotky jsou žádoucí.
Čím víc informací zveřejníte, tím lépe. Je možné požádat o případnou úpravu, pokud by se diskuse rozjela jiným směrem.
  • Autor
  • Zpráva
nebel
Člen VK
Vůz: 760 B280F + AW71 '89
Participant x 1

Příspěvek od nebel »

Dnes jsem byl poprvé od května 2020 se Šedivkou na Volvosrazu. Vlastně se dá říct že je to na výročí koupě (leden 2020). Účast na srazu nebyla, na poměry poslední doby, špatná, moudře jsme pohovořili a Šedivka jela taky celkem dobře. Čím víc jezdí, tím má lepší jízdní projev.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Zetor 6718, 1973

nebel
Člen VK
Participant x 1

Příspěvek od nebel »

Dlouholeté odstavení a mizerné inverzní počasí posledních měsíců si vybralo svou daň a Šedivce začal zlobit LP třmen a přibržďovat kolo. Samozřejmě týden před srazem, nemohlo se to stát až po něm.
Jinak ale jezdí čím dál lépe a i projevy motoru se postupně pomalu lepší.

Máte někdo osvědčenou kombinaci značek brzd (kotouč, třmen, destičky) na přední nápravu sedmiček/devítek?
Zetor 6718, 1973

Petr Marek
Radní
Vůz: V70XC & 2x 240
Participant x 2

Příspěvek od Petr Marek »

Na 2xx jsem koupil origo destičky i kotouče na Skandixu a naprostá spokojenost. A to i cenově. Jinak brzdové třmeny jsou prevíti. Na Dvojkách zatuhávají ještě mnohem ochotněji než na 7/9.
Zyklon B ~ Volvo 240 GLE ~ '93 ~ +500000 km ~ B230F ~ M47 ~ LPG
Diplomat s klimou ~ Volvo 240 GL ~ '91 ~ 200000 km ~ B230F ~ AW71

nebel
Člen VK
Participant x 1

Příspěvek od nebel »

Díky za tip. Něco mi napsal i imrija do messengeru, ale třeba sem něco připíše i nějaký sedmičkář.
Zetor 6718, 1973

Urvanej
Moderátor
Vůz: 142;745;944;945;V70II;XC90 V8, C40

Příspěvek od Urvanej »

Po zkušenostech ze závodů jsem na Káju koupil brembo komplet. Jsou lakovaný, stojí pár korun a vydrží. Bojim se ale, že možná budou vrzat, jak neubejvaji, tak se rez z destiček neodpráší.
Za mě je to fakt asi jedno. Jen bych si je nalakoval tam, kde desky nebrzdí, ať to vydrží o chvíli dýl.

nebel
Člen VK
Participant x 1

Příspěvek od nebel »

Díky Tome za zkušenost. Povrzávání mi nevadí, na rozbitých jihomoravských silničkách povrzává celé auto. :D
Zetor 6718, 1973

Urvanej
Moderátor
Vůz: 142;745;944;945;V70II;XC90 V8, C40

Příspěvek od Urvanej »

Tak jsem ti lhal... kouknul jsem do záznamů a standardně jsme dycky používali ATE 13.0460-2985.2 s kotoučema z vraků, který jsem nechal srovnat. 6h závod = jedny desky. Kotouč, ač rovnanej, dal čtvery desky. Po posledních už se zkroutil, málo masa, takže šel novej, ALE...
Takže ne Brembo, ale TRW kombo TRW DF1697+TRW GDB837 nám vydrželo 22+ hodin okruhovýho ježdění.
Ale ono tech faktorů je tam spousta. Když máme uzavřený disky, tak se desky tolik nechladí a mizí rychleji. Každopádně jsem chtěl jen napravit svoji chybu, co jsem psal výše.
PS: zblbnul jsem sám sebe tak, že jsem si ty Brembo opravdu koupil na Káju, ale na závoďáka jsem koupil TRW, viz výše, protože tehdy brembo neměli :-D
PPS: ale nevím, jaké tohle má vypovídající hodnoty pro běžný provoz... sám dycky do provozu kupuju ATE, protože mi prostě vždycky fungujou, ale ve výsledku si myslím, že je to skoro jedno. Stejně mi vždy dřív kotouče zreznou, než je sjedu.

JendaSL
Člen VK
Vůz: V70R

Příspěvek od JendaSL »

Myslím, že ty současné cestou na sraz rozhýbal, tak to řešit hned nemusí. Z kol se mu nekouřilo, když dorazil 😁

nebel
Člen VK
Participant x 1

Příspěvek od nebel »

JendaSL: Nerozhýbal a popravdě, chvíli to vypadalo, že si v Bíteši cvičně sundám kolo a odpáčím desku šroubovákem. :) V Jinošově se na něm nedala udržet ruka, ale do Velké Bíteše, kde jsem to chtěl na parkplacu za Orlenem spáchat, už bylo kolo chladnější. Takže jsem na sraz dojel, ale s tím že nesmím na brzdu moc šlapat, jinak se zas bude hřát kolo. Mírné brzdění nožní brzdou třmenu nevadilo, takže jsem si pomáhal bržděním motorem, v prudších a delších kopcích v okolí Ledče n.S. i ručkou. Každopádně se mi s tím podařilo odjezdit i orienťák bez toho abych měl nějaké potíže a bez toho, abych zdržoval a nasíral ostatní účastníky provozu. Brzdy plánuju udělat jak se trochu oteplí, nechce se mi u toho ve stodole mrznout a na cesty do práce teď střídám oktávku s červenou.

Původně jsem nechtěl se Šedivkou jet, ale protože pátek 13. nezklamal a celý den bylo všechno jinak, tak i červená měla slabou chvilku. Na červené to byla blbost, prasklé světlo LP jsem v neděli za denního světla vyměnil za chviličku. Páteční pokusy ve tmě ovšem způsobily že jsem pomačkal pojistné perko a tudíž se žárovka při přejetí nerovností viklala. Stačilo pérko vytáhnout, natvarovat, dát zpět a H7 tam opět drží jak přibitá. :)

Urvanej: díky za tip, ATE jsou i na červené a jsem s nimi plně spokojen. Tak je asi zkusím i na Šedivku.

---------------------------------------------------------------------------------

Také se začnu věnovat kabelovému svazku, mám pocit že za potížemi s motorem stojí špatný předstih. Podezření mám na kabeláž od senzoru pálení prvního válce, kde jsou dráty mezi konektorem a svazkem v poměrně chatrném stavu. Asi jim neprospěla demontáž PRV a tím časté hýbání s nimi. Protože příznaky se hodně podobají těmto a někdy jede motor skvěle, někdy se dusí a hodně žere a tyhle režimy vystřídá i během jízdy. Krásně to bylo poznat i na dálnici, kde v jednu chvíli nebyl problém jet i přes 140 km/h do mírného stoupání a o kus dál byl problém udržet 110 km/h na rovině. Stejně tak mívá Šedivka i rozkolísanou spotřebu, která lítá mezi 12,5-15l/100km.

IMG20260214143547.jpg
IMG20260214162737.jpg
IMG20260214151050.jpg
IMG20260214234412.jpg
IMG20260215193415.jpg
IMG20260215123027.jpg
IMG20260218145732.jpg
IMG20260217113719.jpg
Zetor 6718, 1973

nebel
Člen VK
Participant x 1

Příspěvek od nebel »

Táta našel dárce všech dílů, které na našem Zilu chyběly buď v rámci lidové tvořivosti, nebo prostě proto že byly ukradeny. Za víceméně cenu šrotu nebylo nad čím váhat. Navíc když v nástavbě zůstalo kompletní hasičské vybavení. Na odtahovku najel sám vlastní silou, dolů už byl odstrkán, neboť se mi ho podařilo parádně uchlastat. :oops: Po kanibalizaci potřebných dílů popojede „o dům dál" k dalšímu majiteli, který potřebuje auto s doklady a zbytek si doskládá ze svého bezdokladového kusu.
IMG20260326083309.jpg
IMG20260326085729.jpg
Zetor 6718, 1973

nebel
Člen VK
Participant x 1

Příspěvek od nebel »

Měl jsem teď málo času, ale po chvilkách jsem se svépomocí pustil do nutných věcí. Na předku jsou nový brzdy. Když jsem viděl zadek, je jasný, že ho letos budu dělat taky, ale už jsem musel uvolnit zvedák, takže mě to čeká asi někdy v létě.
Brzdy na autě jsem dělal úplně poprvé, takže jsem se to učil. Po výměně jsme je s tátou odvzdušnili a rovnou vyměnili starou kapalinu za novou. Nevím jak byla původní kapalina, ale já ji od koupě (2020/02) neměnil (bo auto nejezdilo) a zbarvením věrně připomínala bláto.

Teď nové brzdy opatrně zajíždím. Koly jde volně otáčet, ale kola se ještě hřejí. Ne nějak moc, ale po 14 km jízdy jsou teplá. Levé přední kolo po dvou jízdách tam a zpět už se hřeje míň, je jen vlažné, levé zadní nezlobí, ale obě pravá jsou ještě teplá. Zatím to zajíždím na nádraží na vlak a zpět (2x 12 km), pokud si to nesedne, zkusím to příští týden znovu odvzdušnit. Šprajcovat by se to nikde nemělo, na zvedáku šlo vše hladce. Až to nebude zlobit, vemu to i na cesty do práce (2x 45 km) a poté si troufnu i do Olomouce. Zatím si na tyto cesty beru radši oktávku nebo červenou.

Taky jsem na auto sehnal a nasadil zástěrky. Nemám rád auta bez zástěrek. Jen se mi nelíbilo že by se zadní měla podle návodu provrtat do kapsy v kufru a tak jsem to na tento šroub nechytal a nechal to jen na zbývajících dvou, které drží za zadní nárazník. Na P2 V70 drží zadní zástěrky taky jen za nárazník a nikdy se neutrhly, ačkoliv o zem dřou velmi často.

Chystám se vyměnit podsvícení přístrojové desky, zas je jí část potmě. Taky se chystám zapojit si zásuvku na tažné zařízení. Nevíte někdo, jak je vyřešeno zapojení mlhovky? Je napojená natvrdo na okruh mlhovky v autě, nebo má udělátko, aby se v případě zapojení přívěsu rozsvítila mlhovka na přívěsu a na autě zhasla? Ani zarytí krabicáři neví a kdo má na krabici tažné dodělané později, mívá to zapojené natvrdo (že svítí auto i přívěs).

Taky teď hledám netěsnosti v podtlakovém vedení motoru, nelíbí se mi jeho chod. Taky bych chtěl nějak vyřešit topení, nastavení vedení vzduchu víceméně nereaguje. Nevíte někdo, jak 760 ovládá nastavení teploty? Taky podtlakem, nebo je tam normální mechanické propojení mezi kolečkem a ventilem?

V létě ještě pořeším rez, puchýře jsou na PP blatníku a na PZ dveřích pod nalepenou černou ozdobnou lištou. Jinde jsem ji nenašel, na podvozku jsem ji řešil loni a nic nového jsem tam neobjevil.
Zetor 6718, 1973

honzs
Vůz: 940 B230FB '91

Příspěvek od honzs »

Rád si čtu Tvoje příspěvky a sleduju, jak ji šlechtíš.
Zástěrky jsi kupoval kde, prosím Tě?

nebel
Člen VK
Participant x 1

Příspěvek od nebel »

Díky. Dávám si ji postupně do pořádku. Sám si v ní troufám jezdit a to i do práce, ale ještě ji nevěřím natolik, abych do ní vzal děcka na výlet nebo dovolenou. Navíc na rodinné výlety to bude chtít opravit topení, podtlakové ovládání topení je mrtvé a co kam fouká (tedy spíš nefouká...) je víc o náhodě než o nastavení kolečka. Teplota vzduchu z výdechu topení mi taky přijde pokaždé jiná. Ideálně by to chtělo rozchodit i střešní okno, na které jsem se zatím bál i podívat, neboť těsní. Do budoucna koumám, zda by do palubky nešla dát střeva z nějaké devítky, tam s ovládáním topení nikdy potíž nebyla a palubní desky jsou podobné. Vzhledem k vykuchané klimě (byla plná hliníkových špon, obnovovat ji nehodlám, zavazela nad víkem ventilů pravé řady válců) si tu na historickou věrnost hrát nemusím.
Kdykoliv plánovaně nejedu sám, raději si půjčuju od rodiny červenou V70, ta je rozježděná i komfortnější pro spolucestující (s ohledem na zmíněnou pochybnou funkčnost topení a rozvodu vzduchu u Šedivky).

Zástěrky jsou ze skandixu. Jsou tam k dostání orginál Volvo, přední i zadní
U předních na zástěrce pasovaly na šrouby dvě díry ze tří, tu třetí jsem si musel převrtat vedle zhruba o šířku jednoho šroubu. Na levé je to vidět a ještě šroub podložím kouskem gumy ať tam není díra, na pravé to bylo méně a vidět to není.
Zetor 6718, 1973

vityjan
Člen VK
Vůz: 945 D24TIC 94

Příspěvek od vityjan »

Bacha na rozdílné zástěrky pro sedan a kombi... Možná bych našel nějaké jeté

Jinak s tím devítkovým topením... Mám AUTOklimu a stalo se mi, že dosedací molitanové plochy klapek se stářím změnili v lepidlo a podtlakové "balónky" to nepřemohly. Nikde mi nic nefoukalo a tedy netopilo... To jen k té bezproblémovost i 8)

nebel
Člen VK
Participant x 1

Příspěvek od nebel »

Myslím si že mám správný typ zástěrek, tvarově sedí přesně, navíc toto jsou přední a tam se sotva bude kombi/sedan lišit. Navíc ze Skandixu objednávám vždy s vyplněným typem vozu, někdy přímo s vyplněným VINem. Možná to byla nepřesnost při montáži - babral jsem se s tím vesměs ve volných chvílích po nočních, možná nesedí přesně otvory v zástěrce anebo prostě na mým autě byly šrouby trošku jinde. Těžko říct. Nicméně já jsem spokojený, zástěrky na autě jsem chtěl od počátku.

Dnes mě nakrklo hledání chyby v podtlacích. Zaslepil jsem vývody do palubní desky, doplnil jsem nové sponky a mimo jiné jsem doplnil sponu i na hadici, kde jsem se domníval že ji z nedostatku spon v nějakém servisu v Říši prostě přitmelili. Tak to působilo a moc to nedrželo, hadice šla i tak z nálitku sundávat. Jenže ta montérská prasata tím zamaskovala to že na trubce sání vylomila nálitek na hadici a když jsem to dnes odloupl s tím že jen doplním sponu, objevila se moc pěkná díra v trubce sání. Takže teď nejezdím a čekám na novou. :x
IMG20260522152814.jpg
IMG20260522152805.jpg
Přidáno za 1 minuta 57 sekund:
vityjan píše: 22 kvě 2026 12:23 To jen k té bezproblémovost i 8)
Na devítce jsem s topením potíže neměl a často jsem slyšel na srazech, že na sedmách se to nepovedlo, kdežto devítky už jsou v pohodě. :) Čímž nerozporuju že to tam nemůže zlobit, jen se ke mně tyhle info zatím nedostaly.
Zetor 6718, 1973

vityjan
Člen VK
Vůz: 945 D24TIC 94

Příspěvek od vityjan »

To byla obecná rada pro případné kupujici, určitě neznamenala, že máš sedanové :wink:

nebel
Člen VK
Participant x 1

Příspěvek od nebel »

V rámci hledání důvodu proč jede motor na bohatou směs, jsem odpojil vedení podtlaků do palubní desky a všechny hadice přesponkoval/doplnil sponkami. Chod motoru se podstatně zlepšil a i jízdní projev je mnohem lepší. Ještě to není úplně ono, ale můj zájem se nyní upíná k čidlu teploty. Až podezřele velký vliv na chod motoru má to jak s jeho konektorem hýbu. Otázka je, zda je špatný konektor (v nic moc stavu) nebo čidlo, to teď budu koumat a zkoušet dál. Kdyby ani tohle nepomohlo, prý by to mohl dělat ještě kabel svíčky k 1. válci, z kterého jednotka přes solenoid sosá informaci kdy pálí první válec a tu používá, společně s údaji z obou čidel klepání, k dopočítávání, který válec klepe (detonačně spaluje). Prý když je vadný, projevuje se to podobně jako vadné čidlo teploty. Vzhledem k ceně sady kabelů od rozdělovače ke svíčkám si tuhle možnost nechám až jako poslední. :)

Nové sání zatím nepřišlo, tak jezdím s nouzově opraveným starým. Drží to, nepřisává si to, vzhled neřeším, to vyřeší ta nová trubka. Taky jsem si všiml že hadice jdoucí z bufika do topení poklesla a byla nějaké dva mm nad svodem levé řady válců. Nechápu jak to že se nepropálila a jsem rád že jsem si toho všiml zavčasu. Nemaje moc času, přitáhl jsem ji hadicovými sponkami a zbytkem ocelového lanka k držáku volnoběžného ventilu. Takové rychlé dočasné řešení na časové období zhruba jeden furt, dokud si nenajdu čas a nenatáhnu tam nové hadice lépe (což asi bude, až tyto doslouží). :oops:

Co se týče ovládání topaní a klapek, koumám jak to oživit bez podtlaku. Možná by šlo použít modelářské servo na ventil otevírající přívod teplé vody do topení, neboť ventil chodí hladce. Ideálně oživit tak, aby reagovalo na pohyb kolečka teploty. Bohatě by stačily tři polohy, „zavřeno", „otevřeno na půl", „plně otevřeno". Se servy nemám absolutně žádnou zkušenost, takže se asi poptám modelářů.
Co se týče palubní desky, asi by bylo nejjednoduší vlézt do ní jen jednou a klapky trvale zaaretovat v poloze „fouká na nohy a fouká na sklo", jinou prakticky v autech ani nepoužívám. Tyhle klapky už nijak nereagovaly a v současnosti fouká vzduch tak, že jen trošku a všude a zároveň nikam. To budu muset vyřešit rychle, neboť červená stůně (prorezlý katalyzátor ve sváru) a tak dovolené s děckama budu muset odjezdit Šedivkou. Toho se trochu bojím, ještě péervéčku nevěřím natolik, abych se nebál do něj nasadit děcka a vyjet po ČR. Byť do práce s ním jezdím běžně a nutno dodat, že víceméně bez potíží.

Pokud se nic zásadního nevydrbe, objevím se Šedivkou v pátek na srazu na Kletečné, odjel bych asi v sobotu brzo ráno (okolo šesté), zbytek víkendu dám přednost rodině.
Zetor 6718, 1973

nebel
Člen VK
Participant x 1

Příspěvek od nebel »

Tak jsem to zakřikl, sedma se předevčírem opět roznemohla na brzdy. Brzdí dobře, jenže někdy hřejí všechna kola, jindy žádná, někdy „jen pravá" strana, jindy se přidá i levá. Stačilo pár prudkých zabrždění s naloženým kufrem a bylo to. Nová aktivace ABS na trávě ani kompletní odvzdušnění nepomohlo, byť nějaké bublinky a chuchvalce humusu (asi z jednotky ABS) ven ještě vyšly. Takže to vzdávám a dám to udělat nějakýmu profíkovi. Mrzutý je, že se vysypaly zároveň červená i sedma, takže bude potřeba nějak vyřešit, čím a jak si odjezdit dovolenou začátkem července. No a taky čím zítra dojet na sraz.
Zetor 6718, 1973

Warcz
Vůz: V70 II 2,5T AWD AT

Příspěvek od Warcz »

Věřim, že dojedeš. Vezmu termokameru tak mužem testovat :)

nebel
Člen VK
Participant x 1

Příspěvek od nebel »

Byl jsem na srazu jen na páteční půldne, ale i tak to bylo fajn, jsem rád že jsem si mohl popovídat i s lidma který moc často nevidím. Vypadá že počasí vyjde a program bude jako vždy pestrý, škoda že jsem se nemohl zdržet i na dnešek. Z důvodu závad to tentokrát žádným Volvem nevyšlo, ale pevně věřím tomu, že do Michalovic na podzimní sraz dojedu sedmou.
Zetor 6718, 1973

Zpět na „Galerie uživatelů“