Uvařený motor 2.4T - prodat, rozprodat, vyměnit motor...?

Kulaté velké předokolky/AWD
  • Autor
  • Zpráva
mammooth
Vůz: V70, B5244T3, 2001, aut.

Příspěvek od mammooth »

Ahoj, před pár dny se mi bohužel podařilo uvařit motor B5244T3 na V70 MY01 aut. Vypadla hadice co přivádí vodu do chladiče, jel jsem takhle nevědomky zcela normální jízdou asi 15 km, než motor totálně ztratil kompresi a chcípl. Nějaká voda tam asi točila do poslední chvíle, protože za námi byly ještě kapky na zemi, ručička teploty zůstala do chcípnutí uprostřed. Teď motor točí jak vysavač. Samozřejmě to nebyl záměr a byla to moje chyba, ale mělo to takový složitější kontext. Teď stojí na dvoře a já si říkám, jak s tím nejlépe naložit. Auto jsem neměl moc dlouho, ale o to víc jsem ho měl rád (ne snad přímo to moje, ale to Volvo). Mělo teda už přes 530tkm a tomu odpovídající stav, ale karoserie v pořádku, podvozek relativně taky, škrtící klapka po repasi, vyměněný REM, olej v převodovce. Prostě jezdilo krásně na svůj věk. Je v tom LPG Vialle, kterému příští rok stejně končila nádrž.
image.png
Fotky z loňské inzerce, aktuálně vypadá pořád stejně, ale zrovna žádnou fotku nemám u sebe. Auto stojí v České Třebové.
Nevím, jestli se mi vůbec chce vidět následky, nechat někoho (nemám na to prostory, nářadí, zkušenosti, čas) sundat hlavu a tak. Tak prosím o pomoc při úvahách, nebo rovnou konkrétní nabídku. :-)
Pověřit mého obvyklého mechanika (není to Volvař), ať se do toho pustí, znamená dát tak 10000 a čekat půl roku na verdikt, co by bylo potřeba obnovit.
Někde si sehnat motor a rovnou ho pověřit výměnou znamená dát nejmíň 30000 a za půl roku mít výsledek - ale cena už je dost hraniční, za ty prachy si můžu koupit podobně ojetého starce (nepotřebuju kombík, oblíbil jsem si to pohodlí a výkon smířen s vyššími náklady na provoz a údržbu).
Rozprodat na díly vlastními silami nedám (prostor, čas, šikovnost, odhlášení apod.), takže kdyby někdo chtěl jako celek?
Prodat někomu, kdo to riskne a případně si motor / hlavu / nebo snad jen těsnění a rovnání?? sežene a vymění sám - to asi nemá cenu?
Požádat někoho ze zdejších zkušených, zda se toho nechtějí zhostit a opět ho oživit?
Dát rovnou do šrotu (3,50 Kč/kg) - to je ze všeho nejmíň práce, ale nějak mi přijde, že je to až příliš neefektivní zkratka.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Laurel
Vůz: C70 T5, 2000

Příspěvek od Laurel »

Pokud je v tom pětikvaltovej automat, tak bych to neopravoval. Pak se ti vysype ten automat, kterej je dneska neopravitelnej, a auto stejně končí.
Pokud tě to auto chytlo za srdce, sežeň si druhý. Ještě jsou.
Nepočítej s tím, že bys to prodal někomu na opravu, o to nikdo zájem nemá.

Zaujala mě ta informace, že se ti to přehřálo, aniž by o tom budík informoval. Mě odešel stejnej motor na ztrátu oleje. Potom jsem zjistil, že se i ztratila voda z chladiče, takže se to asi taky vařilo. Přesto podle tvrzení manželky, která tenkrát řídila, budík neukazoval nic nestandardního. Tak se mi zdá, že je tam ten teploměr jen tak na okrasu :no:

raolsa
Moderátor
Vůz: Volvo V70 II 2.4i 135 kw
Participant x 1

Příspěvek od raolsa »

A to ti nehlásil PC nízká hladina chladící kapaliny, okamžitě zastavte?

mammooth
Vůz: V70, B5244T3, 2001, aut.

Příspěvek od mammooth »

raolsa píše: dnes, 13:28 A to ti nehlásil PC nízká hladina chladící kapaliny, okamžitě zastavte?
PC to hlásil, ale mělo to trochu širší kontext. Ale to si budete klepat na čelo. Totiž ta hadice vypadla už dva dny předtím, kdy bylo auto v zátěži s vozíkem a na konci dlouhého stoupání. Zacítil jsem smrad fridexu, ručička teploty letěla vzhůru a vyběhla hláška. To jsem zastavil, opravil, dolil asi 7 l vody (asi o 100m dál byla pumpa), domů jel už jen piánko. Cestou ale ten nedostatek chladící kapaliny vyběhl ještě asi čtyřikrát. Vždycky jsem zastavil, čekal než to vychladne a prakticky nic nedolil, nebo cca jen tolik, co se vycintalo při otevírání horké nádobky. Jednou ta hláška dokonce sama zase zmizela za jízdy. Přisuzoval jsem to zavzdušnění soustavy. Když ta hláška osudný den přišla znovu, navíc asi po 15 km jízdy, opět jsem to přisoudil hydraulickému vyrovnávání soustavy. Navíc to už bylo bez vozíku, zbytek cesty jen po rovině a z kopce a taky jsem neměl zrovna velkou časovou rezervu. Tak jsem jel dál, nic jsem necítil (fridex už tam totiž v podstatě nebyl, jen voda), neviděl, ručička teploty byla přibitá uprostřed. Až během tak 3 vteřin - nejdřív nešel za plynem a pak hned chcípnul. Takže moje blbost, no. Zaujalo mě pak, že ta hadice vypadla v tom nátoku chladiče a právě tam byla jediná nová spona. Všude jinde v autě byly staré na plochý šroubovák, jen tato byla s křížkem a šestihranem a lesklejší. To víte, že jsem měl po prvním incidentu v plánu to před létem nechat natlakovat a vyměnit kapalinu, ale vypeklo mě to dřív, než jsem to stih. :(

Romulusw
Vůz: XC 90 2,5T LPG 2005 man. AWD modify

Příspěvek od Romulusw »

Řekl bych, že při té cestě s vozíkem fouklo těsnění pod hlavou a začalo to tlakovat.

Pak už to byl jen přirozený průběh :(

Zpět na „S60, V / XC70 II (-07), S80 (-06), XC90“