EV: Diskuse o elektroautech

...i nemožném! ALE JEN POKUD TO SOUVISÍ S VOLVEM!!! (potažmo evt. s jinými automobily)

VYKECAT SE MŮŽETE V LAMPÁRNĚ!!!
  • Autor
  • Zpráva
amddawe
Vůz: Volvo XC70 2006 D5

Příspěvek od amddawe »

diky za rady.
Jsem zvedavy az se svezu, jake rozdily jsou mezi 2021 a novou, kterou jsme měli pujcenou. Btw tady jednu prodavaji take, ta ucinkovala ve WRCF.

https://auto.bazos.cz/inzerat/217382772/hyundai-kona-electric-64-kwh-150kw-2021-facelift-100soh.php

hombredavid
Vůz: V850 T5

Příspěvek od hombredavid »

Oboje skodi, baterie by mela mit minimalne 20 a max 80 pokud auto nekde stoji. Chce to predem vedet kdyz jedu daleko tak pred tim nabit na 100 procent a jet . Nejhorsi co muzes udelat je nechat auto nabijet na plno a nechat ho tak tyden stat na nabijecce. To same kdyz je baterie vybita. Jinak je tu vlastne receno vse. At ti to prima jezdi a neresis zadne kokotiny. V lete dojedes dal a v zime dojezd zhruba o tretinu mensi.

amddawe

Příspěvek od amddawe »

diky:) abych jen upresnil, Kona bude jezdit u rodicu, ja cekam az prijde likvidacni oprava na xc70 D5 :)) pak se asi taky zacne resit EV

PetrXC70
Vůz: XC 70 2.4D 2010

Příspěvek od PetrXC70 »

Tak to si počkáš... :) Já ji prodával, když měla najeto 530tis. a furt jezdí...

Munga
Vůz: XC60 2014 D4 AWD D5244T17

Příspěvek od Munga »

Ten test baterky byl z autorizaku?

amddawe

Příspěvek od amddawe »

ano, z autorizaku. Mohu to sem asi klidne dat.

python.p
Vůz: XC70 D5 2008

Příspěvek od python.p »

Baterku poznáš nejlíp podle rozbalancování, v nízkým SoC, s nízkou teplotou s akcelerátorem na podlaze. Stačí na to většinou OBD II za pár stovek a k tomu car scanner. :)

Ty korejský mají prej fest velkej buffer, takže SoH na 100% není zas tak obvyklé.

Klidně sem test hoď, ale stejně už to je koupený :)

K prodeji (s bolestí u srdíčka) do dobrých rukou:
XC70 MY08 D5 AWD M/T @ 225 ořů v plné síle!
V70XC MY00 2,4T AWD A/T @ Kde mám to křídlo?!

Bylo:
MX-30 @ 145 eletrických poníku... než jim dojde šťáva...

VIDA k dispozici - Blansko, Brno, Olomouc

Munga

Příspěvek od Munga »

amddawe píše: 03 kvě 2026 18:12 ano, z autorizaku. Mohu to sem asi klidne dat.
To bych čekal že tom udělají dúkladnější testováni.

python.p

Příspěvek od python.p »

Pokud udělají Aviloo, to je normál, tak tam je teplota baterie a statický deltaV při určitém SoC. Sem tam udělají kapacitu - to jest vybijou - nabijou a řeknou ti přesně SoH. Neviděl jsem nikde, že by dělali něco víc.

Optimálně chceš baterku a deltaV při několik stavech nabití, v klidu, v zátěži a po zátěži. To ti nikdo dělat nebude - to trvá moc dlouho.

Přidáno za 7 minut 51 sekund:
Warcz píše: 03 kvě 2026 12:56 Hele za mě bych řekl 3 věci:
Když auto stojí tak nabíjet do 80% a ne pod 40%. Obecně nabíjení nad 80% je málo efektivní ke konci se velké množství energie mění na teplo, nebo se spotřebuje na balancování.
Když někam jedu není problém udělat 100% ono 1x za měsíc nabít do 100% vůbec není na škodu. Baterie totiž musí natlačit všechny články na 100% a tíim se balancují. Představte si že v autě vozíte 40 malých nadrží a v každé je trochu jiné množství. Balancování dělá to, že nabijete naplno a když je některá plná tak prostě přetéká (proud jde skrz odpor a mění se na teplo). Nakonec máte všechny nádrže na 100% a když je vybíjíte tak máte největší předpoklad že je vyprázdníte všechny do 0. Tz největší využití MIN-MAX. Dělat to každý den je blbost ale jednou za čas to je dobré.
Nejdůležitější věc je ale nenechat auto vybité. Všechny tyhle věci maji malý vliv na životnost nabíjení AC/DC, nebo nabíjení do 100% je nic proti tomu vymlátit auto do 0% a nechat ho stát. Je to největší strašák nabouraných aut. Uděláte drobnou nehodu. Auto do servisu, objednávají se díly. Za 14 dní auto opravené a baterie 0% a baterka rozbilancovaná a poškozená. Takže jestli něco opravdu poškodí baterii, tak že se nechá vybitá je to jako s 12V baterii u spalováku. TO je asi největší poškození.
Řekl bych za mě, že do toho vstupuje právě chemie baterky NCM / LFP. Nicméně nabíjet nějak kolem těch 80% je cajk. Jen jednou za čas bych to vyjel na 5% a pak na nabil na 100% ať se BMS trochu srovná. :)

U mě to teď udělalo nějaký km v dojezdu, takže na plno mi to teď ukazuje 400km, což je papírově reálný dojezd od 100% do 0%, protože mám dlouhodobě 17kWh/100km, nicméně dalníční je je 21kWh/100km, takže dálničních 300km s tím, že dojedu a budu mít +- 10% baterky. :)

Bylo:

amddawe

Příspěvek od amddawe »

staci aby u xc70 padl automat, nebo jina draha sranda a bude hotovo.

Test zde. Tu obd srandu mam doma tak to pak zkusim:)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

koch
Vůz: Volvo S60 2.4T

Příspěvek od koch »

python.p

Příspěvek od python.p »

Jak se daly článek týká EV? Vidím teda jen perex, ale tak se píše o start-stop, to EV nemají s každoroční STK u starých aut, to se EV taky netýká.

Ajo vlastně, to je to násilné vnucování !

Bylo:

Urvanej
Moderátor
Vůz: 142;745;944;945;V70II;XC90 V8, C40

Příspěvek od Urvanej »

Zajímavý je, že z důvodu poškozování motoru jsem někde četl, že chtěji start stop zrušit... tak já nevim.
745, D24, M47, 1990, Kája; 945, B230FT, AW71, 1995, Jaruna; V70, D5, M56, 2004, Bertík; 944, B230FT, M46, 1991, Blex; XC90 V8, 2004; 142, B20A, M40, 1970 ; C40, RWD, 2024, Tramvaj ex: S40, 1.8, m3p, 1997; 764, B280F, AW71, 1988, Tomasssovka; 244, D24, M47, 1990, Blu; XC90 V8, 2005, Mastodont; V40, B4204S, M5P, 1996.

koch

Příspěvek od koch »

python.p píše: 05 kvě 2026 12:39 Ajo vlastně, to je to násilné vnucování !
:Rose:

Munga

Příspěvek od Munga »

Ano to je. Jezdit každý rok na stk a emise a platit to nehledě i na čas a v systému STK který u nás funguje je už znatelný zásah kort když je několik aut v rodině. EV se to prakticky netýká a možná ani většiny nikdy týkat nebude.

python.p

Příspěvek od python.p »

Jakože EV nebudou 10 let staré?

O tomhle se mluví už roky. Jediný smysl by měli poctívé STK a ne typicky české.
Ale chápu, že být jeden, nebo dva dny bez auta je prostě naprostá a úplná tragédie, kór když každý tady má víc než jedno auto. Úplný konec světa.

Nebo nevím tedy jak u vás, ale u nás se dá leckde objednat na čas a to i mimo pracovní dobu, ale asi holt radši hledám způsoby, jak důvody no.

Ne, nelíbí se mi každý rok jezdit na STK, ale nevidím to jako úplnou katastrofu a spíš za tom vidím snahu přikrmovat STK jako takový, protože u nás v republice to bude mít nulový, nebo zanedbatelný vliv na ty vraky co jezdí na silnicích. Jen se prostě ta pětistovka ve stínítku zapomene holt každý rok.

PS: pokud má někdo několik aut, jak píšeš, tak asi nebude úplně obracet každou korunu a nevím proč by udržované auto nemělo legálně projít přes STK. :)

Bylo:

faktotum
Vůz: V 70 I 2,5 TDi

Příspěvek od faktotum »

2: python.p: srát se co rok na stk s autem starším 10.let je kravina!!! 2. hodiny času a 2,500,- v hajzlu každý rok ? Třeba tady okolo nás se nedá objednat na čas. Moje Volvo, když mají na tunelu, tak koukaj, jak je možný, že je to ve stavu, jako 5 let staré moderní auto. Ano plečky ať vyřadí.

PS: nejsem bohatýr, když mám 2 auta. Je to pro nás na vesnici nutnost.
BMW i3 120Ah /od 2025/

Warcz
Vůz: V70 II 2,5T AWD AT

Příspěvek od Warcz »

Hele chapu že STK co rok je opruz a než to realně bude tak Volvo už bude veteran. Ja osobně to beru jako dalši naklad a když vidim kolik aut dneska v Brně je a kolik jich dlouhodobě stoji tak to třeba bude impulz pro některe zvažit jestli ho opravdu potřebuji. Současně pokud to dostane z cest stare žďorba proč ne.

Osobně mi to asi vadi meně než stopstart, nebo ruzne asistenty rychlosti a tak. Misto toho aby to jenom promitalo aktualni rychlost to jenom buzeruje jak papež. To mi vadi asi vice.

faktotum

Příspěvek od faktotum »

No jo, ale to já neznám ( asistenti a stopstarti ) ... :D Ale asi se toho dočkám :-(((

Ale máš pravdu, hlavně ve větších městech auta zasíraj parkovací místa a ujedou 2000km ročně. To zvládne uber a pod. za menší náklady. Jenže ti penzisté si musejí dokazovat, jak na to mají...a hlavně žádný automat.....musím si s tou šaltrpákou zakverlat. :D
Naposledy upravil(a) faktotum dne 05 kvě 2026 21:17, celkem upraveno 1 x.
BMW i3 120Ah /od 2025/

koch

Příspěvek od koch »

stopstart jsem na vag vypnul "kablikem" za 150,- a zabralo mi to 3 minuty. obtiznost to zapnout/vypnout je zhruba podobna u jakekoliv jine automobilky
rocni STK me sere, obavam se, ze to projde, to je vice-mene jasne, tady je uz odkrojenych nekolik kolecek salamu, vetsina to zacina brat jako pouhou osinu v zadku, se kterou se da zit, ekofasisti, kratkozraci elektrofasist a pumpickari to buodu vitat jako manu z nebe a za chvili to tu mame :)

faktotum

Příspěvek od faktotum »

2: koch souhl : ale "kratkozraci elektrofasist" vynech. :wink:
BMW i3 120Ah /od 2025/

jirkaTDI
Vůz: V70 II D5 120kw 2004

Příspěvek od jirkaTDI »

roční STK už loni zamítla Rada EU, dle mě to spíš neprojde
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-staty-eu-odmitly-rocni-technicke-kontroly-pro-auta-starsi-deseti-let-rekl-kupka-293332

nějaké zpřísnění STK je ale skoro jisté, určitě se budou více hlídat emisní systémy, jako vypnuté ad-blue a podobně
nicméně český člověk je vynalézavý, v případě STK obzvlášť :)

koch

Příspěvek od koch »

oni se tam s tim budou srat porad, sedne na to danuse a bude vymalovano :D

python.p

Příspěvek od python.p »

faktotum píše: 05 kvě 2026 20:22 2: python.p: srát se co rok na stk s autem starším 10.let je kravina!!! 2. hodiny času a 2,500,- v hajzlu každý rok ? Třeba tady okolo nás se nedá objednat na čas. Moje Volvo, když mají na tunelu, tak koukaj, jak je možný, že je to ve stavu, jako 5 let staré moderní auto. Ano plečky ať vyřadí.

PS: nejsem bohatýr, když mám 2 auta. Je to pro nás na vesnici nutnost.

Jsem psal že to je kokotina. :shock: ale co je to 2500 za rok v celkových nákladech na auto, nebo auta?

Ale jak jsem psal, píše se o tom "roky" :) a ano udržovat starý vůz v dobrém stavu není zas tak těžký, jenže pro 90% Čechů je to "údržba" jednou za čas vyměnit olej aozna teda udělat ty brzdy no... pak to vypadá, jak to vypadá.
Warcz píše: 05 kvě 2026 20:55 Hele chapu že STK co rok je opruz a než to realně bude tak Volvo už bude veteran. Ja osobně to beru jako dalši naklad a když vidim kolik aut dneska v Brně je a kolik jich dlouhodobě stoji tak to třeba bude impulz pro některe zvažit jestli ho opravdu potřebuji. Současně pokud to dostane z cest stare žďorba proč ne.

Osobně mi to asi vadi meně než stopstart, nebo ruzne asistenty rychlosti a tak. Misto toho aby to jenom promitalo aktualni rychlost to jenom buzeruje jak papež. To mi vadi asi vice.
+1

Faktum: taky +1 o tom to je a taky to tak vnímám. A zrovna start stop ve městě dává smysl, ale chápu, musím ukázat že na to mám a nechat 15 minut v koloně ten motor hezký na volnoběh smrdět. :)
koch píše: 05 kvě 2026 21:12 stopstart jsem na vag vypnul "kablikem" za 150,- a zabralo mi to 3 minuty. obtiznost to zapnout/vypnout je zhruba podobna u jakekoliv jine automobilky
rocni STK me sere, obavam se, ze to projde, to je vice-mene jasne, tady je uz odkrojenych nekolik kolecek salamu, vetsina to zacina brat jako pouhou osinu v zadku, se kterou se da zit, ekofasisti, kratkozraci elektrofasist a pumpickari to buodu vitat jako manu z nebe a za chvili to tu mame :)
Jasný, za všechno můžou fašisty... kde je morální kazatel Munga aby to označil za neslušné. ;)
jirkaTDI píše: 05 kvě 2026 22:14 roční STK už loni zamítla Rada EU, dle mě to spíš neprojde
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-staty-eu-odmitly-rocni-technicke-kontroly-pro-auta-starsi-deseti-let-rekl-kupka-293332

nějaké zpřísnění STK je ale skoro jisté, určitě se budou více hlídat emisní systémy, jako vypnuté ad-blue a podobně
nicméně český člověk je vynalézavý, v případě STK obzvlášť :)
Ticho! Fakta tady jkohi nezajímají, musíme tu plavat domněnky a konstrukty a ty s jiným názorem označovat za fašisty...

Bylo:

amddawe

Příspěvek od amddawe »

tak rikam si ze to sem uplne nepatri, ale me by kazdy rok STK vadila. Za 2500 si radsi dojdu na dobre jidlo, nehlede na to ze to proste ze silnic nedostane vraky, ktere projdou tak jako tak, ze. Nevim na kolik je tohle lokalni problem. Jo a jezdim na kole tak jsem asi pumpicka, zajimam se o ev takze asi i ekoterorista😅. e: a vim o spouste lepsich cinnostech nez travit cas ve fronte na STK, kde predbihaji vraky kamaradu….

Zpět na „o všem možném :-)“