mel jsi absolutne svobodnou volbu rozhodnout se, jestli si utres prdel rudym pravem, nebo to vemes holou rukou
EV: Diskuse o elektroautech
- Autor
- Zpráva
-
- Vůz: Volvo S60 2.4T
to je v poradku, kdyz uz jsme u toho rizeneho hospodarstvi, i v dobach minulych jsi se mohl rozhodnout...
mel jsi absolutne svobodnou volbu rozhodnout se, jestli si utres prdel rudym pravem, nebo to vemes holou rukou
-
- Vůz: V60 2018 T3
@python.p a beres aspon, ze by sis treba vybral jinak, kdyby EV byl drazsi o 0.5mi a zaroven diesel levnejsi o 0.2mi? Nastup EV je strasne urychleny diky politice. To beres?
Jako ja ti fandim, ale ze se ted EV nekterym lidem (uz) vyplati, je dusledek te historie tak, jak se dela. A bez tech zasahu, pobidek, dotaci na vyvoj, bez pokut za co2, by to vsechno vypadalo jinak. To beres? Protoze tohle vsechno uz je skryte v tom aktualnim stavu, co kolik stoji apod. I kdyz na to ted uz explicitne neberes dotaci.
Neco jakoze Evropa a Amerika by nebyly tam, kde jsou, kdyby nikdy nevyuzivaly otroku. Nebo ze se mame ted dobre kvuli tomu, ze jsme provazani s prumyslovou revoluci pred x staletimi . To jsou dalekosahle dusledky a i kdyz to dneska tak nebereme, tak ta vyhybka byla v historii prehozena a dusledky trvaji.
Jako ja ti fandim, ale ze se ted EV nekterym lidem (uz) vyplati, je dusledek te historie tak, jak se dela. A bez tech zasahu, pobidek, dotaci na vyvoj, bez pokut za co2, by to vsechno vypadalo jinak. To beres? Protoze tohle vsechno uz je skryte v tom aktualnim stavu, co kolik stoji apod. I kdyz na to ted uz explicitne neberes dotaci.
Neco jakoze Evropa a Amerika by nebyly tam, kde jsou, kdyby nikdy nevyuzivaly otroku. Nebo ze se mame ted dobre kvuli tomu, ze jsme provazani s prumyslovou revoluci pred x staletimi . To jsou dalekosahle dusledky a i kdyz to dneska tak nebereme, tak ta vyhybka byla v historii prehozena a dusledky trvaji.
- Vůz: XC70 D5 2008
ms321: Kdyby, kdyby... na tohle nehraju.
najdi mi nějaký příklad toho co píšeš a pak se můžeme bavit. Nevím jak ty, ale já žiju teď a tady a teď a tady jsou ty ceny +- stejný u novách aut, viz předchozí příspěvky a když to vezmu kolem a kolem, tak u jetého auta vybírám podle ceny, takže tady ty úvahy, my nějak nedávají smysl.
Ale ve finále, kdybych měl na nový auto, tak si stejně DNESKA radši připlatím a vezmu EV.
Ale protože jsem vybíral vůz z rozpočtem do 600t kč, tak jsem to měl snadný, naštěstý ty otřesný EV nikdo nechce tak je z čeho vybírat.
A není důsledkem té stejné historie jak se děla, že nás tady teď dusí a tráví sta tisíce naftových aut v dezolátním stavu a s vykuchanými DPF a podobně, protože se před 20 lety pár moudrých dohodlo, že nafta je cesta... Nevím alternatviní vesmír neznám a nedokážu fabulovat na tom, co by bylo kdyby.
Pokud bych měl být na tvé vlně... Proč tedy USA - Tesla a Čína produkují takový kvanta EV i bez EU diktátu a násilného nucení? Není to trochu k zamyšlení? Nebude to tím, že to tak nějak dává smysl? V USA mají ropy a ceny PHM úplně někde jinde, stejně to tam loni bylo cca 10% prodaných aut EV. Ano měli dotace, něco kolem 4 000 USD, což u auta za 45 000 USD nehraje asi úplně zásadní roli, žejo.
A není důsledkem té stejné historie jak se děla, že nás tady teď dusí a tráví sta tisíce naftových aut v dezolátním stavu a s vykuchanými DPF a podobně, protože se před 20 lety pár moudrých dohodlo, že nafta je cesta... Nevím alternatviní vesmír neznám a nedokážu fabulovat na tom, co by bylo kdyby.
Pokud bych měl být na tvé vlně... Proč tedy USA - Tesla a Čína produkují takový kvanta EV i bez EU diktátu a násilného nucení? Není to trochu k zamyšlení? Nebude to tím, že to tak nějak dává smysl? V USA mají ropy a ceny PHM úplně někde jinde, stejně to tam loni bylo cca 10% prodaných aut EV. Ano měli dotace, něco kolem 4 000 USD, což u auta za 45 000 USD nehraje asi úplně zásadní roli, žejo.
V70XC MY00 2,4T AWD A/T @ Kde mám to křídlo?!
Bylo:
MX-30 @ 145 eletrických poníku... než jim dojde šťáva...
VIDA k dispozici - Blansko, Brno, Olomouc
MX-5 1.6 81kW@ pokud z toho teče olej, znamená to, že to má olej...
K prodeji (s bolestí u srdíčka) do dobrých rukou:
XC70 MY08 D5 AWD M/T @ 225 ořů v plné síle!
Bylo:
-
- Vůz: XC60 2014 D4 AWD D5244T17
To je právě to o co jde - Usa produkuji spousty Tesel ,ale zaroven spousty Ram a podobných potvor které nikdo nezakazuje . Ev tam nejsou protlačovany na úkor ostatních pohonú ,ale našli si cestu k zákazníkovi který to prostě chce.
V EU jde tento trend obráceně. Všichni jasně vědí co bude pro všechny to nejlepsí...já bych ocenil kdyby se už konečně rozhodlo a uskutečnilo zruseni střídání času . Ono se rozhodo jen neni shoda na tom ktery j ten správný.
Ale že Ev je ta jediná cesta do budoucna pro všechny je úplně jasné a proto automobilky nemají zájem o vývoj spalovacích aut a možná je převálcuje China.
Samozřejmě si za to z časti mohou sami , ale príklad EV v USA je ve srovnáni s EV v EU bohužel zcestný.
V EU jde tento trend obráceně. Všichni jasně vědí co bude pro všechny to nejlepsí...já bych ocenil kdyby se už konečně rozhodlo a uskutečnilo zruseni střídání času . Ono se rozhodo jen neni shoda na tom ktery j ten správný.
Ale že Ev je ta jediná cesta do budoucna pro všechny je úplně jasné a proto automobilky nemají zájem o vývoj spalovacích aut a možná je převálcuje China.
Samozřejmě si za to z časti mohou sami , ale príklad EV v USA je ve srovnáni s EV v EU bohužel zcestný.
-
- Vůz: Alpina B3 Touring 2023
Opět jen jedna poznámka k té Tesle (nejen) v Americe.
Naprosto zásadní roli v případě Tesly hrály roli emisní povolenky (regulatory credits). Pokud třeba GM vyrábí fosily, musí si tyto povolenky kupovat od někoho jako je Tesla. Ta je dostává od vládních agentur. Jsou to miliardy USD. Bez nich by neuspěla. Přesněji řečeno, Tesla jim prodává tyto kredity za méně, než by byla pokuta od vlády.
V Evropě zase Tesla za prachy dělala tzv. pool, což je spojení s automobilkou, která má víc emisí. S Teslou se to zprůměruje a projdou bez pokuty. Za to automobilka Tesle platí.
Postupně se to ale mění a tím, že spousta značek už konečně vyrábí dostatečný počet EV, Teslu už tolik nepotřebují a ta už z toho tolik neprofituje. Propad těchto příjmů je jedním z hlavních důvodů proč už Tesla začíná zaostávat, resp. stagnuje a spíše se orientuje na AI.
Naprosto zásadní roli v případě Tesly hrály roli emisní povolenky (regulatory credits). Pokud třeba GM vyrábí fosily, musí si tyto povolenky kupovat od někoho jako je Tesla. Ta je dostává od vládních agentur. Jsou to miliardy USD. Bez nich by neuspěla. Přesněji řečeno, Tesla jim prodává tyto kredity za méně, než by byla pokuta od vlády.
V Evropě zase Tesla za prachy dělala tzv. pool, což je spojení s automobilkou, která má víc emisí. S Teslou se to zprůměruje a projdou bez pokuty. Za to automobilka Tesle platí.
Postupně se to ale mění a tím, že spousta značek už konečně vyrábí dostatečný počet EV, Teslu už tolik nepotřebují a ta už z toho tolik neprofituje. Propad těchto příjmů je jedním z hlavních důvodů proč už Tesla začíná zaostávat, resp. stagnuje a spíše se orientuje na AI.
ID.3 GTX Performance FIRE+ICE
-
- Vůz: V60 2018 T3
@python.p Alternativni vesmir nevymyslim ani nechci. Jen rikam, ze nektera rozhodnuti nebo technologicke revoluce maji dlouhodoby dopad (napr. navzdy). A ze je to v eu politika, o tom myslim neni pochyb. Jedine, co se da diskutovat, jestli to je takto spravne nebo ne. Ale na to zas nikdo nema vedomosti, znalosti, zkusenosti, protoze mame prave jeden vesmir a jednu konkretni realizaci. A protoze jakakoliv regulace ekonomiky, ktera sama o sobe maximalizuje jen profit (uzitek spolecnosti jako celku), nutne vede na to, ze dosahne v tomhle ohledu suboptimalnich vysledku. Nejlepsi je totiz ten, co by sama nasla. Prevedeno na auta, vsichni jezdime (aktualne) draz nez bez politicke regulace. A prevedeno na cokoliv, cokoliv je s jakoukoliv regulaci drazsi nez bez regulace. Byt z dlouhodobeho hlediska to sic emuze byt lepsi, levnejsi. Ale na to si jako spolecnost nehrajeme. (Napr. pokud by slo vypnout globalni oteplovani nejakym kouzelnym opatrenim, ktere nas ted nejak omezi, ale budoucim generacim o 50% vylepsi bidnou zivotni uroven, co je ceka, tak je to z dlouhodobeho hlediska spravne rozhodnuti, ale kratkodobe samozrejme neprosaditelne.)
A na dotazy s dovolenim neodpovim. Jen jsem chtel rict tuhle vec, kterou podle me nejde poprit. Takze byt s tebou jinak ve spouste veci muzu souhlasit, tohle me prekvapilo a chtel jsem se explicitne doptat.
A na dotazy s dovolenim neodpovim. Jen jsem chtel rict tuhle vec, kterou podle me nejde poprit. Takze byt s tebou jinak ve spouste veci muzu souhlasit, tohle me prekvapilo a chtel jsem se explicitne doptat.
- Vůz: Volvo S60 2.4T
vzit random EV a nazvat ho Mustangem, navic k tomu prilepit Mach, uz jen toto lze vnimat jako nasili 
-
To jsem nevěděl, děkuji za info. Konečně má debata nějakej smysl, bez kochových jednovětných blábolů.saabik píše: dnes, 14:16 Opět jen jedna poznámka k té Tesle (nejen) v Americe.
@ms231 : tak to nevím co ti na to říct, já se snažil a ty my napíšeš, že odpovídat nebudeš.
@koch chápu, že je to pro tebe moc složitý, asi už je to moc písmenek, ale je to "Mach E". A není to že by vzali random EV, ale oni ho vyvinuli víš, platformu GE1.
Bylo:
Bylo:
-
- Vůz: V70 II D5 120kw 2004
Za násilné vynucování se dá považovat i to, že výrobce platí pokuty za flotilové emise CO2, kde je limit nastavený tak, že se s čistě spalovacími motory nedá splnit.
Čína - taky mnohem přísnější regulace, než v EU. Ve velkých městech nové auto se spalovákem ani nezaregistuješ.
Přesto si myslím, že podpora elektromobility je dobrá věc - čistý vzduch bez exhalací ve městě je společný zájem. Ale zrovna nejsem úplně fanda flotilových emisí CO2 a podobných regulací.
USA - 50 % EV se prodá v Kalifornii, která má na emise a "nucení EV" přísnější regulace, než EUpython.p píše: dnes, 13:34 Pokud bych měl být na tvé vlně... Proč tedy USA - Tesla a Čína produkují takový kvanta EV i bez EU diktátu a násilného nucení? Není to trochu k zamyšlení? Nebude to tím, že to tak nějak dává smysl? V USA mají ropy a ceny PHM úplně někde jinde, stejně to tam loni bylo cca 10% prodaných aut EV. Ano měli dotace, něco kolem 4 000 USD, což u auta za 45 000 USD nehraje asi úplně zásadní roli, žejo.
Čína - taky mnohem přísnější regulace, než v EU. Ve velkých městech nové auto se spalovákem ani nezaregistuješ.
Přesto si myslím, že podpora elektromobility je dobrá věc - čistý vzduch bez exhalací ve městě je společný zájem. Ale zrovna nejsem úplně fanda flotilových emisí CO2 a podobných regulací.
-
- Vůz: V850 T5
Nechci to nazyvat konspiracni teorii ale nezda se vam, ze ten udajny nedostatek ropy a tim zdrazeni nastal prave vcas? Treba se tim nenapadne podporuje prave predej tech EV. Pisu to proto, protoze se ze me v praci delaji srandu ze mam kristalovou kouli a vedel jsem to a proto koupil ev. Proste trocha manipulace se stadem... asi jako za kovidu. Take pamatuji doby kdy barel ropy stal 130 dolaru a benzin zdrazil pres 30kc. Ne 50 jak vyhrozuji dnes... Pamatuje to taky nekdo?
Konspirační teorie a tom že Trumpeta je senil a dělá to co dělá?
JirkaTDi: díky, konečně věcná debata.
JirkaTDi: díky, konečně věcná debata.
Bylo:
Bylo:
-
- Vůz: Alpina B3 Touring 2023
Má to celkem jednoduché vysvětlení. V době, kdy byla ta ropa tak drahá, což byl rok 2008, byla extrémně silná koruna, resp. extrémně slabý dolar. tehdy to bylo i kolem 14 CZK/USD. A taky byly tehdy nižší náklady na zpracování, protože byly energie levnější. A zpracování ropy je celkem doooost energeticky náročné.hombredavid píše: dnes, 14:32 Nechci to nazyvat konspiracni teorii ale nezda se vam, ze ten udajny nedostatek ropy a tim zdrazeni nastal prave vcas? Treba se tim nenapadne podporuje prave predej tech EV. Pisu to proto, protoze se ze me v praci delaji srandu ze mam kristalovou kouli a vedel jsem to a proto koupil ev. Proste trocha manipulace se stadem... asi jako za kovidu. Take pamatuji doby kdy barel ropy stal 130 dolaru a benzin zdrazil pres 30kc. Ne 50 jak vyhrozuji dnes... Pamatuje to taky nekdo?
ID.3 GTX Performance FIRE+ICE
-
- Vůz: XC60 2014 D4 AWD D5244T17
Jsem optimista že ta cena paliva zase klesne. Holt dříve či později. Byli časy kd,ž jsem měl zásobu na x mésícú za lepsi peníze. Ted uz to nedržím protože je s tím trochu oser a taky biosložka, ale pro poustu lidí co na to má prostor neni problém mít doma sud paliva bez bio a neřešit x měsíčni krizi a prodávat svého diesela ze strachu z ceny nafty.
A u toyo co jezdí za 5.5l je mi to vlastně fuk.
A u toyo co jezdí za 5.5l je mi to vlastně fuk.