Pánové, tak zase přispěju s maličkostí do diskuse
Mám rád klasiku (nic proti moderně) a i Romulusw mne přivedl na myšlenku, že otestuje baterii cca 100A, určitě to má již velmi slušnou vypovídací úroveň. Díval jsem se na YT a i v US docela před nástupem moderních testerů frčely ty levné čínské 100A testery. Původně jsem to nechtěl, ale pak jsem viděl, jak to někdo opravuje a řekl jsem si, že to zkusím. Moje hlavní výtky byly poddimenzovaný vypínač a bál jsem se špatných výsledků měření díky úbytkům na kabelu. Nicméně na YT jsem viděl rozebraný tester a ty kabely měly vevnitř 3 žíly. 2 žíly z každého pólu šly na bočník resp. vypínač, jedna žíla na měřák. OK, 4-vodičové měření, to pak jde.
Vzal jsem Yato. Přišlo to v totálně dobouchaný krabici od výrobku, ale kupodivu přežilo bez poškození.
NAPRÁZDNO:
Na 9V po srovnání nuly to měřilo hodně přesně. V autě na 12V baterii naprázdno to proměřovalo o cca 0.2V do plusu, dejme tomu.
ZÁTĚŽOVÝ TEST:
A pak jsem udělal zátěžový test a ukazovalo to Weak a 10.8V. Nezdálo se mi to, zopáknul jsem to s multimetrem a na svorkách baterie cca o 0.5-0.6V více než na testeru - divný.
NABÍJENÍ:
Nastartoval jsem a na testeru 15V, na kontrolním měřidle 14.5V.
No pak jsem doma stáhnul izolaci od svorky a je to jasný: žádný 4-vodičový měření. Dali tam silnější kabel (chválím), jenže i při těch cca 100A tam ten úbytek na kabelech je a měřák tedy měří na bočníku, nikoli na svorkách. Dalo by se to předělat, ale naštvali mne a nazdar bazar vracím
Takže za mne: kdyby to bylo udělaný 4-vodičově, tak ten tester by nemusel být vůbec špatná věc. Bohužel takhle to degradovali na nepoužitelnou věc. BTW: při zátěži mi ukazovala baterie necelých 11.5V, pak to spadlo na cca 11.3, takže dejme tomu.
image.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.