EV: Diskuse o elektroautech

...i nemožném! ALE JEN POKUD TO SOUVISÍ S VOLVEM!!! (potažmo evt. s jinými automobily)

VYKECAT SE MŮŽETE V LAMPÁRNĚ!!!
  • Autor
  • Zpráva
python.p
Vůz: XC70 D5 2008

Příspěvek od python.p »

jirka87 píše: 09 dub 2025 22:15
PINĎABC píše: 09 dub 2025 19:51 Děkuji.
Chytřejší z toho nejsem a představa, že se o tom má hlasovat mne děsí.
Dovolim si jem rict - me zase desi predstava, ze v baraku MOZNA delam co nemam, ono to fakt zacne horet a na zaklade toho, ze bylo poruseno XY pojistovna bud razantne snizi plneni,nebo jej zcela odmitne. Predstava, ze "platim" celou bytovku je samozrejme jasny osobni bankrot nemluve o tom, ze tech x desitek lidi me pravdepodobne uboda klackem, pokud teda neuhori ve spanku.

Prehanim? Ano. Ale mozna ne. Myslim,ze je dobre mit vse opravdu zcela prokazatelne v poradku a byt tedy naprosto v suchu
Když už chceš brblat, tak jak je u tebe zvykem. Jo já vím, nebudeš na mě reágovat, já nemám reagovat na tebe, bla, bla, bla...

Tak co KONKRÉTNĚ by se porušilo? Teď a tady. Díky

PS: mnohem věští šance je, že ti začně hořet nabiječka na telefon, baterie v notebooku a nebo normální auto.
PINĎABC píše: 10 dub 2025 06:41 Krok číslo 1 revize el. Propojení a zásuvky kde se auto bude nabíjet, popřípadě udělat znovu pořádně to je přece jasné. A rádi to všem kdo si chtějí nabíjet v domácích podmínkách.
Pokud tomu legislativa nebrání tak i pojišťovna musí plnit.
Hlavně nevím proč všichni hned mysli na nejhorší.
Místní plácal, plácá...

Já řeším zapeklitější problém, mám garáž, 3 jsou na jeden elektroměr. Nevím kdo platí eletriku a na koho je psaná... EON nic, EGD nic, slavný GDPR. A kdybych to chtěl napsat na férovku na sebe, tak nelze, protože to odběrný místo musí být jen na jednoho... takže z toho mám akorát hlavu v pejru a jsem nasranej.

Přidáno za 6 minut 18 sekund:
PINĎABC píše: 09 dub 2025 19:17 Řekl jsem že nevím a že mne to mrzí, ale že sklep taky není kolaudovany na nabíjení koloběžky. V závorce jeho.
Tady bych mu ještě připomněl, že tam určitě nemá elektroměr a že nevíš proč bys mu na to měl přispívat.

U nás na JSV jsme to řešili taky, ale tam to bylo o únikových cestách a tak. Stála prostě debilně uprostřed cesty.

Jinak to vidím naprosto stejně jak Účko.

K prodeji (s bolestí u srdíčka) do dobrých rukou:
V70XC MY00 2,4T AWD A/T @ Kde mám to křídlo?!
Fobie 1.2 HTP, 80tkm, po důchodci!

VIDA k dispozici - Blansko, Brno, Olomouc

PINĎABC
Člen VK
Vůz: S90 T6 AWD POLESTAR

Příspěvek od PINĎABC »

Zavolal jsem dneska hasičům (ne tísňovou linku :-D) a dostal jsem jasnou odpověď. Platná legislativa to nezakazuje. Stejná odpověď v Novém Jičíně i Ostravě.

Takže soused mudrlant, mi zbytečně hodil schízu.
python.p píše: 10 dub 2025 12:25 Já řeším zapeklitější problém, mám garáž, 3 jsou na jeden elektroměr. Nevím kdo platí eletriku a na koho je psaná... EON nic, EGD nic, slavný GDPR. A kdybych to chtěl napsat na férovku na sebe, tak nelze, protože to odběrný místo musí být jen na jednoho... takže z toho mám akorát hlavu v pejru a jsem nasranej.
Já to mám garáž napojenou na společné prostory, ale svůj cejchovaný elektroměr a jednou ročně to vyúčtujeme.

Warcz
Vůz: V70 II 2,5T AWD AT

Příspěvek od Warcz »

To je ta nejlepší možnost. Neplatíš za jistič a současně můžeš nabíjet. Taky budu řešit zakladač, ale nemam tu zásuvku to bude dohadování jak to udělat.

Lukaso
Vůz: S60

Příspěvek od Lukaso »

No já to asi moc neřeším z hlediska toho co se může nebo nesmí. Spíš se nad tím zamýšlím z hlediska vlastní odpovědnosti. Barák ve kterým bydlím je někdy z roku 2008, ty garáže na to určitě nejsou připravený a především z požárního hlediska. Nemyslím si, že elektroauta hoří, dokonce si myslím, že hoří daleko míň než benzinový auta. Ale když už shoří, tak shoří se vším okolo. Vždycky. A proto bych v tý garáži to auto nenabíjel ikdyby tam ta zásuvka byla ( což není :D ). Ale na druhou stranu já mam možnost nabíjet v práci tak se mi to kecá...

PINĎABC
Člen VK

Příspěvek od PINĎABC »

Na základě dat EV FireSafe, uvádí 511 požárů baterií elektromobilů od roku 2010 do srpna 2024, z nichž 80 vzniklo při nabíjení, lze odhadnout, že v roce 2023 mohlo při nabíjení zhruba 5–6 elektroaut zhorět, pokud předpokládáme rovnoměrný průměr za rok.

Kolik je v provozu elektro ať jsem nenašel, ale cca by to mohlo být 1.2 milionů denně v provozu.

Warcz

Příspěvek od Warcz »

Asi chápu oba pohledy. Jediný co v ČR zatím opravdu hořelo byl Ftype který bych fakt nikde nenabíjel.
https://www.prazskypatriot.cz/v-podzemni-garazi-v-praze-2-horel-elektromobil-skoda-je-milion-korun/

Představa že elektroauto zapálí celý barák mi přijde úsměvná. Jo mít auto na vodík byl bych nervozní. Každý jsme k tomu řekli asi vše. Normá řeší jenom zasuvku, zbytek ma vlastní revizi a mužou si...

python.p

Příspěvek od python.p »

PINĎABC píše: 10 dub 2025 13:56 Zavolal jsem dneska hasičům (ne tísňovou linku :-D) a dostal jsem jasnou odpověď. Platná legislativa to nezakazuje. Stejná odpověď v Novém Jičíně i Ostravě.

Takže soused mudrlant, mi zbytečně hodil schízu.
python.p píše: 10 dub 2025 12:25 Já řeším zapeklitější problém, mám garáž, 3 jsou na jeden elektroměr. Nevím kdo platí eletriku a na koho je psaná... EON nic, EGD nic, slavný GDPR. A kdybych to chtěl napsat na férovku na sebe, tak nelze, protože to odběrný místo musí být jen na jednoho... takže z toho mám akorát hlavu v pejru a jsem nasranej.
Já to mám garáž napojenou na společné prostory, ale svůj cejchovaný elektroměr a jednou ročně to vyúčtujeme.
Já zákony zas tak moc neznám tohle ti asi řekli na SPD - státní požární dozor, tam jsou lidi co by to měli znát. :) A je to tak jak si myslím, legislativa není - není to zakázané, takže pohoda. :)

S tím elektroměrem to máš super. Já to možná budu muset udělat tak, že si tam prostě budu nabíjet a první rok budu platit nějakej dementní tarif, páč fakt netuším jak zjistit na koho je ten elektroměr psaný...

Přidáno za 1 minuta 32 sekund:
Lukaso píše: 10 dub 2025 18:32 No já to asi moc neřeším z hlediska toho co se může nebo nesmí. Spíš se nad tím zamýšlím z hlediska vlastní odpovědnosti. Barák ve kterým bydlím je někdy z roku 2008, ty garáže na to určitě nejsou připravený a především z požárního hlediska. Nemyslím si, že elektroauta hoří, dokonce si myslím, že hoří daleko míň než benzinový auta. Ale když už shoří, tak shoří se vším okolo. Vždycky. A proto bych v tý garáži to auto nenabíjel ikdyby tam ta zásuvka byla ( což není :D ). Ale na druhou stranu já mam možnost nabíjet v práci tak se mi to kecá...
Zatím je statisticky mnohem větší šance, že začne hořet spalovák... i v té garáži.

koch
Vůz: Volvo S60 2.4T

Příspěvek od koch »

PINĎABC píše: 10 dub 2025 18:51 ale cca by to mohlo být 1.2 milionů denně v provozu
vsude pisou ze je jich dnes cca 40000, 500 z toho jiz horelo?

PINĎABC
Člen VK

Příspěvek od PINĎABC »

Nalepit vzkaz na vrata ať tě kontaktuji, nebo tak něco.
Kouknout do katastru, tam zjistíš vlastníka.

faktotum

Příspěvek od faktotum »

labanos píše: 09 dub 2025 21:21 BTW, zjistil jsem, že pokud si chcete instalovat Wallbox nad 3,7 kW, tak je ohlašovací povinnost distributorovi.

Možná jsem byl první z Jihomoravském kraji, kdo tohle řešil, protože na to vlastně nemají žádný spešl formulář a používá se klasická žádost o připojení, takže jsem jim musel x-krát vysvětlovat, že jenom instaluju wallbox, protože jejich systém počítá s tím, že připojují nové místo.
Mám ho venku, na vjezdu, takže jsem to řešil. Sranda je, že pokud bych dával do 3f zásuvky mobilní wallbox, tak nemusím nic. A předpokládám, že to nikdo ani neřeší a neví, maximálně pokud to má už s FVE.

https://www.egd.cz/vse-o-elektromobilite
Přesně. Nainstaloval jsem si venku pod převisem střechy mobilní wallbox 32A, no nainstaloval, připevnil na zeď a připevnil k němu kabel po zdi a absolutně nemám v plánu něco s někým řešit. Ale pravda RD, žádná bytovka.

PINĎABC
Člen VK

Příspěvek od PINĎABC »

koch píše: 10 dub 2025 20:03
PINĎABC píše: 10 dub 2025 18:51 ale cca by to mohlo být 1.2 milionů denně v provozu
vsude pisou ze je jich dnes cca 40000, 500 z toho jiz horelo?
40 000 je celkem žertovně málo. Jenom Tesla vyrobila cca 8milionů aut.

Nic ve zlém, můžu poprosit o zdroj kde si čerpal informace.

raolsa
Moderátor
Vůz: Volvo V70 II 2.4i 135 kw
Participant x 1

Příspěvek od raolsa »

faktotum píše: 10 dub 2025 20:09Přesně. Nainstaloval jsem si venku pod převisem střechy mobilní wallbox 32A, no nainstaloval, připevnil na zeď a připevnil k němu kabel po zdi a absolutně nemám v plánu něco s někým řešit. Ale pravda RD, žádná bytovka.
:D

https://www.pozary.cz/clanek/288680-v-semilech-horelo-auto-s-pristreskem-plameny-se-rozsirily-i-na-rodinny-dum/#0815

koch

Příspěvek od koch »

PINĎABC píše: 10 dub 2025 20:09 40 000 je celkem žertovně málo.
bavime se o cislech v ceske republice?

Přidáno za 4 minuty 28 sekund:
k tem pozarum EV, v letech 23 shorelo cca 80 aut a v roce 24 cca 120
jako mne to statisticky vychazi trochu jinak, nez zastancum elektromobility :)

faktotum

Příspěvek od faktotum »

raolsa píše: 10 dub 2025 20:11
faktotum píše: 10 dub 2025 20:09Přesně. Nainstaloval jsem si venku pod převisem střechy mobilní wallbox 32A, no nainstaloval, připevnil na zeď a připevnil k němu kabel po zdi a absolutně nemám v plánu něco s někým řešit. Ale pravda RD, žádná bytovka.
:D

https://www.pozary.cz/clanek/288680-v-semilech-horelo-auto-s-pristreskem-plameny-se-rozsirily-i-na-rodinny-dum/#0815
Tak evidentně to nebylo EV. A myslím si, že mezi wallboxem a mobilním wallboxem není defakto žádný rozdíl. A navíc, auto je při nabíjení venku, jen onen wallbox a kabely jsou ukryté proti dešti i když má wallbox IP65.

PINĎABC
Člen VK

Příspěvek od PINĎABC »

Celosvětově jsem uváděl.

Nic méně dle dostupných údajů bylo v roce 24 od ledna do srpna v ČR v provozu 36000 elektro aut a je zaznamenáno 8 požárů za stejné období.
Není uvedená příčina, ale nejčastěji je to špatnou elektroinstalací. Nevhodné kabely nebo zavadou na nabíječe.

Asi by to zakázali, kdyby to bylo nebezpečné.

Přidáno za 4 minuty 17 sekund:
koch píše: 10 dub 2025 20:17

Přidáno za 4 minuty 28 sekund:
k tem pozarum EV, v letech 23 shorelo cca 80 aut a v roce 24 cca 120
jako mne to statisticky vychazi trochu jinak, nez zastancum elektromobility :)
Kde a z kolika provozovaných aut.
120 vypadá hrozivě v rámci ČR. Celosvětově je to málo.

Zdroj?

Já čerpám z Grog.

koch

Příspěvek od koch »

jo, tak to si sypu popel, to cislo jsou vsechny elektricke dopravni prostredky na bateriovy pohon, coz budou nejspis i kolobezky a podobne veci

PINĎABC
Člen VK

Příspěvek od PINĎABC »

V pohodě.
Od ledna do srpna 2024 zaznamenáno 8 požárů elektromobilů (zahrnujících auta, jejich akumulátory a nabíječky), jak uvádí příspěvek na X od @jkozakcz
. Kromě toho hořelo 63 vozidel na bateriový pohon, což zahrnuje i elektrokola, koloběžky apod.

Za prvních pět měsíců roku 2023 hasiči v ČR evidovali 34 požárů elektromobilů (včetně hybridních vozidel, elektrokol a koloběžek), podle statistiky Hasičského záchranného sboru ČR.

Urvanej
Moderátor
Vůz: 142;745;944;945;V70II;XC90 V8, C40

Příspěvek od Urvanej »

Ten kopírovaný text je tak hutný, že to nikdo neni schopen dočíst! :-D
Jinak my měli ohňostroj i na svatbě... auto chytlo v garáži vedle hospody, takže požárníci lovili hydrant a zavítali i na hostinu... :lol:
745, D24, M47, 1990, Kája; 945, B230FT, AW71, 1995, Jaruna; V70, D5, M56, 2004, Bertík; 944, B230FT, M46, 1991, Blex; XC90 V8, 2004; 142, B20A, M40, 1970 ; C40, RWD, 2024, Tramvaj ex: S40, 1.8, m3p, 1997; 764, B280F, AW71, 1988, Tomasssovka; 244, D24, M47, 1990, Blu; XC90 V8, 2005, Mastodont; V40, B4204S, M5P, 1996.

PINĎABC
Člen VK

Příspěvek od PINĎABC »

Opraveno.

faktotum

Příspěvek od faktotum »

PINĎABC píše: 10 dub 2025 20:40 V pohodě.
Od ledna do srpna 2024 zaznamenáno 8 požárů elektromobilů (zahrnujících auta, jejich akumulátory a nabíječky), jak uvádí příspěvek na X od @jkozakcz
. Kromě toho hořelo 63 vozidel na bateriový pohon, což zahrnuje i elektrokola, koloběžky apod.

Za prvních pět měsíců roku 2023 hasiči v ČR evidovali 34 požárů elektromobilů (včetně hybridních vozidel, elektrokol a koloběžek), podle statistiky Hasičského záchranného sboru ČR.
Co se má stát se stane. Můžeme mít bambilión revizí, vše podle vyhlášek, ale je to pouze elektrotechnika. Hoří z nejrůznějších důvodů.
Garáž zamkni, nabíjej a na týpka domovníka se vyflákni :D

koch

Příspěvek od koch »

ja se s dovolenim vratim k tem statistikam od nasich hasicu...
statistiku, ktera rika cisla od ledna do srpna a pak dalsi rok za prvnich 5 mesicu, tak to nepovazuji za statistiku a verohodny zdroj dat, dale zkreslujici udaj o tom, ze celkovy pocet muze zahrnovat jakykoliv typ vozidla, nejen automobily, tak to uz neni statistika vubec...
zajimalo by me skutecne mnozstvi pozaru elektromobilu v cr, ne oficialni, ale zavadejici udaj zobrazujici se na prvnich radcich vyhledavacu,
obavam se, ze takove cislo se v plne krase nikdy nezverejni :)
ja vidim v cisle 8 mantru, ktera ma slouzit jako argument urcite skupine zastancu EV a vsadim boty, že toto krasne a nizke cislo bude slouzit jako obecny argument jeste nasledujicich 10-15 let :)

elektrofanatizmus povazuji za absolutni pruser, davam ho do stejne kategorie jako komunizmus, fašizmus a dalsi podobne zvracene ideologie

Warcz

Příspěvek od Warcz »

Jakmile hoři elektroauto jsou toho plne všechny noviny. Všechny skupiny o elektru a řeši se co muže byt přičinou. Naposledy hořelo myslim 6 aut na parkovišti. Fotil se u toho politik ANO a kritizoval elektro. Všech 6 bylo spalovacich...

python.p

Příspěvek od python.p »

PINĎABC píše: 10 dub 2025 20:04 Nalepit vzkaz na vrata ať tě kontaktuji, nebo tak něco.
Kouknout do katastru, tam zjistíš vlastníka.
Budu muset lepit vzkaz... Protože katastr mi nepomohl, jsou to dvě gáraže nad sebou, takže vždy dva majitelé. Žádný z okolních garáží to neplatí - víc mě na EGD neřekli. Takže lístek no. :)

Přidáno za 5 minut 42 sekund:
koch píše: 11 dub 2025 07:23 ja se s dovolenim vratim k tem statistikam od nasich hasicu...
statistiku, ktera rika cisla od ledna do srpna a pak dalsi rok za prvnich 5 mesicu, tak to nepovazuji za statistiku a verohodny zdroj dat, dale zkreslujici udaj o tom, ze celkovy pocet muze zahrnovat jakykoliv typ vozidla, nejen automobily, tak to uz neni statistika vubec...
zajimalo by me skutecne mnozstvi pozaru elektromobilu v cr, ne oficialni, ale zavadejici udaj zobrazujici se na prvnich radcich vyhledavacu,
obavam se, ze takove cislo se v plne krase nikdy nezverejni :)
ja vidim v cisle 8 mantru, ktera ma slouzit jako argument urcite skupine zastancu EV a vsadim boty, že toto krasne a nizke cislo bude slouzit jako obecny argument jeste nasledujicich 10-15 let :)

elektrofanatizmus povazuji za absolutni pruser, davam ho do stejne kategorie jako komunizmus, fašizmus a dalsi podobne zvracene ideologie
Jestli se v tom chceš rejpat, tak oukej, pojdmě se rejpat. Statistika od HZS je jaká je. U nás v JHM třeba byl požár EV, taky Jaguár. Problém je v tom, že to auto někdo zapálil, vandalismus. Shořel interier a přední kufr, baterka nic. Takže pro odpůrce EV super, máme čárku v políčku "požar auta - EV" akorát že to jaksi nedává moc smysl no.

A je tam spousta těch koloběžek z číny. Jakože nikomu se nechce tu ročenku / statistiku více pitvat, nebo jinak, v SSU (statistické sledování událostí) není problém to najít a dohledat, ale proč. Stejně lidi pojedou mantru EV hoří, tečka. Za celou dobu co jsem u HZS (přes 10 let) vím o jednom reálném požáru EV, jedno jediné a to ten Jaguár v garážích.

Ale chápu, že pro jednodušší je snaží hodit zastánce EV do stejného fochu jak nácky a komanče, je to prostě snadný a moc sil to nestojí.

koch

Příspěvek od koch »

python.p píše: 11 dub 2025 09:52 snaží hodit zastánce EV do stejného fochu jak nácky a komanče, je to prostě snadný a moc sil to nestojí.
je to tak, byt na strane (byt hlasite) mensiny a snazit se prosadit jakoukoliv deviaci je a vzdy bude narocnejsi

Lukaso
Vůz: S60

Příspěvek od Lukaso »

To je jak říkával doktor Vlach: ne všechny lodě se potopí na Vltavě ale všechny se potopí až na dno :D

Ten Jaguar se opravdu podařilo uhasit. A bylo z toho takový haló, že pak hasiči z celýho světa volali sem jak to kua udělali. Což je přesně to kam mířím :) Nejde o množství, ale o to co když už se to stane. A když se to stane ve fakt blbě postavený garáži.

Zpět na „o všem možném :-)“