info k MOBIL 1 0W-30 FE
Jakub Svoboda píše:
Problém s DPF naprosto žádný. Výfuky čisté a regenerace probíhá jak má. Povětšinou couračky, ale roční nájezd mi vyšel cca 22tis.
No právě toho klapavějšího zvuku jsem si v průběhu roku také všiml a několikrát otravoval v servise, že mi tam něco klape, ale nikdy nic nenašli. Při koupi tam byl dle předchozího majitele již zmíněný LIQUI MOLY olej ve třídě A5/B5 a zvuk byl mnohem tišší. Takže se k němu si při další výměně nejspíše vrátím.
Jinak děkuji za názory.
Na průběžnou regeneraci
DPF asi vliv mít nebude, spíše v případě, že by motor bral
olej, tak je větší pravděpodobnost postupného zanesení filtru právě prvky, které nejdou vypálit - síra, fosfor apod. Když spočítáme, že v C-čkových
olejích je cca. 0,6% síry, v oleji A5/B5 může být max. 1,6% (MOBIL 1 FE má 1,4%) těchto prvků, tak když si motor při 10t km sežere např. 3dcl oleje, tak by teoreticky u C-čkového oleje mělo být cca. 1,53g těchto prvků a u A5/B5 při 1,4% cca. 3,57g - snad jsem to spočítal dobře při hustotě oleje 0,850kg na litr oleje, ale pouze za předpokladu, že by všechen sežraný
olej proletěl přes výfuk a všechny spálené prvky by zůstaly ve filtru - což asi ne, to by i u C-čkových
olejů byl filtr při nájezdu např. 100t km už na 15g trvalého zanesení.
Snad jsem nikde ve výpočtech neudělal chybu v desetinné čárce.
Ale jak píšu, to je všechno
teoreticky, kdyby apod.