Vyhodnocovací úseky - zda je v obvodu přejezdu vlak - fungují na dvou základních principech: kolejové obvody a počítače náprav.Urvanej píše: 23 led 2023 15:20 Ale jak je na starých tratích hlídána pozice vlaku? Nemusí být porucha na "závorách", ale někde v poloze, takže přejezd ani neví, že přes něj jede vlak...
Počítače náprav načítají a odečítají nápravy a zároveň dokáží určit směr jízdy vlaku. Co jeden na začátku obvodu načte, druhý na konci musí odečíst. Pokud je mezi nimi nesoulad --> obvod se tváří jako obsazený a na přejezdu je výstraha. Taky to má nějaký autodiagnostický prvek a pokud se mu něco nezdá, přejezd jde opět do výstrahy i pokud je obvod přejezdu prázdný. Mají resetovací tlačítko, pokud vykazují chybu a reset nepomůže, přejezd se považuje za porouchaný a jede na něj technická pohotovost.
Kolejové obvody - tady moc do techniky zabrušovat nebudu, tohle jde mimo mě. Každopádně zjednodušeně řečeno fungují tak že náprava vlaku zkratuje kolejnice, tahle ztráta napětí způsobí odpad relé a releovou logikou se spouští činnost přejezdu.
Největším nepřítelem je povrchová rez kolejnic, proto, pokud se přes přejezd delší dobu nejelo, považovalo se automaticky že je v poruše, vlaku byl sepsán rozkaz k opatrné jízdě a sledoval se pozorně průběh z indikačního panelu přejezdu. V okolí Brna to je stanovené zbytečně přísně na nečinnost 12 a víc hodin, z výluk vím, že přejezd spolehlivě pracoval i po deštích a dvoutýdenní výluce (po ukončení vícedenní až vícetýdenní výluky se přejezd preventivně považoval za nespolehlivý většinou celé odpoledne a večer, aby vlaky pojížděním kolejí rez odstranily a povinnost sledovat průběh činnosti přejezdu byla po celou tu dobu.). Nicméně já ve svých úsecích nemám přejezd s kolejovými obvody od loňského června, všechny už mi byly postupně zmodernizovány.na nové typy s počítači náprav. Edit: zapomněl jsem napsat že každý přejezd prochází pravidelnou prohlídkou (jsou různé stupně, běžná „měsíční", dvouměsíční až po občasné půlroční, roční... během jedné z nich kolejový obvod zkouší funkčně a proměřují se jeho hodnoty. Ty se následně zapisují do dokumentů a několik let se archivují a musí být dostupné vyšetřovatelům. Naměřené hodnoty musí být v nějaké toleranci, pokud jsou mimo, dělá se oprava, aby parametry seděly.).