dlouhá léta jsem se bránil radám a doufal jsem, že to vyřeším sám, ale už jsem totálně v koncích. Napíšu sem takovou pohádku, byť nevím, jestli ji nemam spíš psát do topicu "Otázka, na kterou neznám odpověď"

Psal se asi srpen 2020, kdy jsem se rozhodl, že kvůli velkým vůlím v turbu ho pošlu na repas. Rozebral jsem tedy auto, vyndal turbo, donesl ho na repas do Strakonic, kde mi nakonec řekli, že to už nezvládnou a prodali mi turbo nové. K tomu jsem vyměnil intercooler a trubky za do88, chladič klimatizace a vyčistil PCV (tzn. rozebral část svodů kvůli turbu a komplet sání). Auto stálo cca 2 měsíce.
Po kompletaci vydávalo zvláštní cvakavý zvuk, který pocitově vycházel z pod víka ze strany u rozvodů. Vůbec se mi to nelíbilo, tak jsem místo vyjetí jsem raději začal rozebírat a čistit/měnit. Dopadlo to nakonec až kompletním rozebráním motoru:
- srovnání a vyčištění hlavy
- srovnání bloku a honování válců - písty a ojnice byly dle toho co dělal blok v pořádku
- výměna všech šál na klice
- výměna ložiska na spojce
- výměna rozvodů včetně kladek a vodní pumpy
- rozebrání a vyčištění olejového čerpadla
- přetěsnění všech takových těch oranžových těsnění na olejové vaně a v ní
- výměna všech spojovacích prvků svodů
- výměna nasávacího koše oleje za ten nový plastový
- kontrola a případně výměna zdvihátek ventilů - koupil jsem si na to dokonce takový ten originální forichtung na přitáhnutí vačky
- těsnění na klikovce i vačkách
- kontrola + výměna jednoho benzinového vstřikovače
- kontrola svíček
- výměna snad celého PCV systému
- přední lambda sonda BOSCH (už dlouho hlásil PC chybu)
- výměna těch tenkých hadiček k turbu
- výměna regulačního ventilu u turba
- VVT ventil - půjčeno od Švícka - problém nevyřešilo
- VVT kolo - půjčeno od Švícka - problém nevyřešilo
- el. klapka - vyzkoušeno v jiném autě a fungovala v pohodě a dle testů Vidy je v pořádku
Aktuální příznaky:
- stále cvaká! Svině jedna... už fakt nevím co s tím
- má někdo nějaký tip, co by to ještě mohlo být? Koupil jsem si stetoskop, tak to možná zkusím ještě odposlechnout, kde přesně to zní, ale nemyslím, že mi to nějak pomůže.
- nepravidelný chod motoru - až po jeho kompletaci, nejdřív to bylo starým benzínem, ten jsem odčerpal a nalil tam novou prémiovku, ale stále se trochu dusí
- mam pocit, že zepředu motoru slyším foukání vzduchu, takže si to asi přisává. Foukání nikde rukou necítím. To by mohlo dělat ten nepravidelný chod...
- nemáte někdo doporučení, jak to otestovat? Zatím mám na allegru vyhlídnutý stroj na páru za tisícovku. Asi to koupím a zkusím pustit jak do výfuku, tak do sání. Jen to vypouští nějaký olej, tak aby to něco neumastilo víc než by mělo...
- případně nějaké hodnoty, jaké sledovat ve Vidě, které by mě mohly při běhu motoru dovést k vyloučení/nalezení problémových míst?
- ve Vidě svítí chyba přední lambdy ECM-280A (byť byla měněna) - takže buď vadný kus a budu reklamovat a nebo je to tím nepravidelným chodem.
- nepřepokládám však, že to bude viník jak špatného chodu, tak cvakání. Pokusím se sehnat jiné auto, kde bych ji zkusil, než ji odepíšu.
- kouř od svodů chvilku po nastartování
- to si myslím, že se jen odpařuje olej, který jsem kápnul štefty před utáhnutím - tzn. to by mělo brzo přestat a nemělo by to nic způsobovat, ale raději to píšu.
https://www.youtube.com/watch?v=nFNBOiZMuK8
Trochu zvuku od konce zde:
https://www.youtube.com/shorts/d50wo15oBuI
Já už jsem leda na cestě vrátit do auta původní intercooler a smontovat zpět staré turbo co mi tehdá vrátili a to tam taky vrátit. Žádný lepší nápad nemám.
Krom výše zvýrazněných otázek se nebráním ani radě, komu zavolat, kdo by si to ideálně na jihu čech odvezl a dal do kupy za nějaký rozumný peníz. Přijde mi, že všechny moje pokusy už dávno vyhořely...
Přidáno za 9 minut 54 sekund:
A před rozebráním motoru to znělo následovně. Jen cvakal, ale chod byl pravidelný. Takže jsem mu ve finále víc uškodil než pomohl:
https://www.youtube.com/shorts/A6An6FFpeN8