python.p píše:Omlouvám se, ale jen pro angličtináře.
aneb...
vepředu obsazeno, použijte zadní vchod!
_________________ MB CLA coupe MY22; HONDAAfricaTwin 1100 A.S. //
R.I.P.: XC90 2.5T, S-Max 2.2 13 a V70T6 AWD 08 a S60 2.4 01 a 480ES 1.7 Paris ed. 91 a Mini Cooper 1.3 87 a A3 3.2 06 a Honda 900RR Fireblade a Honda 1100XX Blackbird a... Trabant :)
„Když jsem viděl obrázky z Itálie, kde regály v obchodech zejí prázdnotou, bylo mi jasné, že není nač čekat. Vzal jsem dodávku a zajel do obchodu koupit trvanlivé potraviny. Dodávku jsem zaplnil až po strop rýží a hlavně těstovinami. Doma jsme to potom s manželkou půl dne nosili do sklepa, a co se nevešlo do sklepa, dali jsme do ložnice.
Musel jsem si na nákup vzít hypotéku, protože jsem nedisponoval dostatečnou hotovostí. Možná jsem se nechal lehce unést, protože nám nezbyly peníze na ostatní potraviny. Od středy jsme tak jedli třikrát denně špagety a v sobotu samotnou rýži. V neděli večer se nám udělalo špatně, tak jsme pak museli na pohotovost, kde nám s ženou vypumpovali žaludek. Doktor tvrdil, že se jedná o akutní otravu trvanlivými potravinami. Doporučil nám ovocnou a zeleninovou dietu, kterou máme prokládat kuřecím masem. Na to ale nemáme peníze, protože jsme je všechny utratili za špagety,“ posmutněl Karel Loučný, který i nadále věří tomu, že s nákupem tří tun těstovin neprohloupil, a i přes drobnější zdravotní komplikace na špagety nezanevřel.
„Nelze donekonečna jíst jen trvanlivé potraviny. Ty tělu nedodají potřebné živiny. Lidská strava by měla být rozmanitá. Trvanlivé potraviny ano, ale je nutné to prokládat čerstvým ovocem nebo zeleninou. Maso také neuškodí. Jíst jenom těstoviny nebo rýži není zdravé a může to mít vážné následky,“ tvrdí dietolog Marek Zounar, který naráží nejen na přibývající předávkování trvanlivými potravinami, ale i na přibývající případy kurdějí.
„Mám kurděje. Můj muž má kurděje. Děti zatím kurděje nemají, ale co není, může být. Máme plný špajz instantních nudlí a lednička zeje prázdnotou. Možná jsme měli při nákupu sáhnout i po ovoci, ale na to je teď už pozdě,“ lituje paní Dagmar, která se aktuálně s manželem potýká s kurdějemi.
Ministerstvo zdravotnictví několikrát důrazně doporučilo občanům, aby nebláznili a dbali na vyváženou stravu, nicméně lidé se jeho radami povětšinou neřídí. Vedle přímého ohrožení fyzického zdraví, může mít přemíra trvanlivých potravin i negativní psychické dopady.
„O víkendu jsme museli několikrát zasahovat k agresivním jedincům. Za všechny bych připomenul asi padesátiletého muže, který zmateně pobíhal po ulici, ohrožoval kolemjdoucí loveckým nožem a vykřikoval, že pokud ještě bude muset sníst jednu porci guláše z plechovky s těstovinami, začne zabíjet. Ukázalo se, že manželka dotyčného muže třikrát denně vařila guláš z plechovky s těstovinami nebo s rýží, protože toho doma měli sedm metráků a už to nebylo kam dávat,“ tvrdí mluvčí olomoucké policie Zdeněk Škraloup.
Jde turista po Káhiře a narazí na staříka sedícího na zápraží domu, kolem kterého se šíří hrozný smrad. Zeptá se ho:
„Dědečku, co to tady smrdí?“
„Víš, synku, to je dlouhá historie.“
Zvědavý turista však naléhá:
„Tak mi ji povyprávějte, dědečku...“
„Tak dobře. Žil jednou jeden velmi bohatý statkář, který měl krásnou dceru. Dívčina se zamilovala do chudého chlapce a ten chlapec do ní. Otec však se svatbou nesouhlasil, proto jednou v noci milenci utekli z Káhiry do pouště. Dlouho, předlouho se skrývali, ale po deseti letech je špehové našli a soud je odsoudil k deseti letům vězení. Když se milenci dostali na svobodu, opět utekli do pouště a dlouho se tam skrývali. Jenže po deseti letech je špehové znova vyslídili a chytili. Soud je znova odsoudil k deseti letům vězení...“
„Dobře, dobře, dědečku, ale co to tu smrdí?“
„Co já vím. Asi se tu někdo vysral!“