EV: Diskuse o elektroautech

...i nemožném! ALE JEN POKUD TO SOUVISÍ S VOLVEM!!! (potažmo evt. s jinými automobily)

VYKECAT SE MŮŽETE V LAMPÁRNĚ!!!
  • Autor
  • Zpráva
labanos
Vůz: neVolva

Příspěvek od labanos »

Tak to se vyřešilo, teď zpátky k tomu jak to hoří :-D

python.p
Vůz: XC70 D5 2008

Příspěvek od python.p »

Nehoří, jednou pro vždy nehoří ! :D

K prodeji (s bolestí u srdíčka) do dobrých rukou:
V70XC MY00 2,4T AWD A/T @ Kde mám to křídlo?!
Fobie 1.2 HTP, 80tkm, po důchodci!

VIDA k dispozici - Blansko, Brno, Olomouc

koch
Vůz: Volvo S60 2.4T

Příspěvek od koch »

nabízí se upravená hláška z filmu "Hoří, má panenko!":
„Kdo by mu to měl říct, že hoří? My mu to neřeknem a hasič mu to taky neřekne, na to je zákon, to nesmí říct, hasič!"

Lukaso
Vůz: S60

Příspěvek od Lukaso »

tak jako já jsem si dal tu práci a zase jsem si to trochu progooglil :)když už do toho chcete rýpat. :D Jediný co mě štve, že jsem to hledal ve volných chvílích na mobilu a nemam zdroje :-/

začnu tím pozitivním. Skutečně nehoří :) Jsou různé statistky a především různé metodiky, ale všechny se +- shodují na tom, že spalovací auta hoří 10x+ častěji. Nejvíc mi přišla fér metodika nějakýho HZS, který to přepočítával na ujetý km, ikdyž to vztáhnul jen na jednu značku auta. Poněkud znervozňující je, že dost zdrojů taky uvádí, že hybridy hoří podstatně "víc" než EV :roll: :D

Negativa: už jsem to psal 3x. Nejde to uhasit, jednou provždy nejde. Je tady pak ještě za mě jeden docela důležitej faktor a to je mechanika vzniku toho požáru. Jakože to benzínový auto se zpravidla ve 4 ráno samo v garáži nezapálí. U těch EV je samozřejmě rizikový nabíjení.

faktotum

Příspěvek od faktotum »

To jo. Nabíjím zásadně přes den, když jsem doma a doma jsou 3 práškový hasičáky...tak snad uchráním domek, něž přijedou s bazénem hasiči... Opravdu co mám přečteno, tak LiFePO nehoří, jen kouří. To mám k FVE v tech. místnosti doma a nad tím detektor kouře. Ovšem v i3 je li-ion. Ta umí hořet. Ale co se má stát, se stane...

Lukaso

Příspěvek od Lukaso »

Jako k týhle problematice typů baterií jsem taky došel. Ale já asi nemam dostatečnou motivaci se v tom hrabat ještě hlouběji. Ale pochopil jsem, že čím je baterie energeticky hustější ( tzn. to co chtějí všichni dosáhnout ) tím má menší riziko požáru, což je zajímavý.

Airbus380
Vůz: V70II D5

Příspěvek od Airbus380 »

faktotum píše: 16 dub 2025 17:33 To jo. Nabíjím zásadně přes den, když jsem doma a doma jsou 3 práškový hasičáky...tak snad uchráním domek, něž přijedou s bazénem hasiči... Opravdu co mám přečteno, tak LiFePO nehoří, jen kouří. To mám k FVE v tech. místnosti doma a nad tím detektor kouře. Ovšem v i3 je li-ion. Ta umí hořet. Ale co se má stát, se stane...
Je dobře, že máš tři práškové hasičáky, ale na elektroauto ti moc nepomůžou. Dneska už se dělají speciální hasičáky s obsahem přímo na hašení baterií... https://www.traiva-shop.cz/haseni-lithiovych-baterii

Urvanej
Moderátor
Vůz: 142;745;944;945;V70II;XC90 V8, C40

Příspěvek od Urvanej »

Lukaso píše: 16 dub 2025 17:45 J...Ale pochopil jsem, že čím je baterie energeticky hustější ( tzn. to co chtějí všichni dosáhnout ) tím má menší riziko požáru, což je zajímavý.
Obráceně :-)
napr. NMC vs. LFP.
745, D24, M47, 1990, Kája; 945, B230FT, AW71, 1995, Jaruna; V70, D5, M56, 2004, Bertík; 944, B230FT, M46, 1991, Blex; XC90 V8, 2004; 142, B20A, M40, 1970 ; C40, RWD, 2024, Tramvaj ex: S40, 1.8, m3p, 1997; 764, B280F, AW71, 1988, Tomasssovka; 244, D24, M47, 1990, Blu; XC90 V8, 2005, Mastodont; V40, B4204S, M5P, 1996.

faktotum

Příspěvek od faktotum »

Airbus380 píše: 16 dub 2025 18:11
faktotum píše: 16 dub 2025 17:33 To jo. Nabíjím zásadně přes den, když jsem doma a doma jsou 3 práškový hasičáky...tak snad uchráním domek, něž přijedou s bazénem hasiči... Opravdu co mám přečteno, tak LiFePO nehoří, jen kouří. To mám k FVE v tech. místnosti doma a nad tím detektor kouře. Ovšem v i3 je li-ion. Ta umí hořet. Ale co se má stát, se stane...
Je dobře, že máš tři práškové hasičáky, ale na elektroauto ti moc nepomůžou. Dneska už se dělají speciální hasičáky s obsahem přímo na hašení baterií... https://www.traiva-shop.cz/haseni-lithiovych-baterii
Na auto se vykašlu, domek budu chtít ochránit a vodou na to stříkat nebudu. Páč to nabíjím venku...cca 2m od domku. Do garáže to pak přeparkuju, ale už nenabíjím. Mno a místní hasiči mají základnu 500m od domku...ale tu vanu na EV nemají :lol:

Airbus380

Příspěvek od Airbus380 »

Přesně idealní nabíjet pouze venku. To je základ, dle hasičů většina požárů EV vzniká právě při nabíjení a taky zanedbané údržbě a aktualizace softw. Co víc si přát hasiče za rohem... :D a nevadí, že nemají vanu na EV on s ní vždycky někdo dojede.

python.p

Příspěvek od python.p »

Lukaso píše: 16 dub 2025 17:17 tak jako já jsem si dal tu práci a zase jsem si to trochu progooglil :)když už do toho chcete rýpat. :D Jediný co mě štve, že jsem to hledal ve volných chvílích na mobilu a nemam zdroje :-/

začnu tím pozitivním. Skutečně nehoří :) Jsou různé statistky a především různé metodiky, ale všechny se +- shodují na tom, že spalovací auta hoří 10x+ častěji. Nejvíc mi přišla fér metodika nějakýho HZS, který to přepočítával na ujetý km, ikdyž to vztáhnul jen na jednu značku auta. Poněkud znervozňující je, že dost zdrojů taky uvádí, že hybridy hoří podstatně "víc" než EV :roll: :D

Negativa: už jsem to psal 3x. Nejde to uhasit, jednou provždy nejde. Je tady pak ještě za mě jeden docela důležitej faktor a to je mechanika vzniku toho požáru. Jakože to benzínový auto se zpravidla ve 4 ráno samo v garáži nezapálí. U těch EV je samozřejmě rizikový nabíjení.
Několikrát jsem to tady psal, ale to nikdo nebral vážně, co už. Asi jsem zkorumpovaný hasič.

Nicméně, co bereš pod pojmem uhasit? I u spalovaku může dojít ke ztrátu, většinou začnou hořet za jízdy, ale jsou i případy, kdy začne hořet zaparkovaný.

Vem si D5 a "legendární" prodřený svazek pod baterkou.

Přidáno za 4 minuty 1 sekunda:
Airbus380 píše: 16 dub 2025 18:54 Přesně idealní nabíjet pouze venku. To je základ, dle hasičů většina požárů EV vzniká právě při nabíjení a taky zanedbané údržbě a aktualizace softw. Co víc si přát hasiče za rohem... :D a nevadí, že nemají vanu na EV on s ní vždycky někdo dojede.
Bude se chladit, chladit a chladit.

Aktuálně se řeší deky, čekal jsem kdy to tady někdo vytáhne, páč jsou hlavně odpůrci strašně znalý a mají to nastudovaný...

Pokud ti začne hořet auto, stejně shoří a je jedno na jaký palivo je.

Airbus380

Příspěvek od Airbus380 »

Joo deka je velice super věc, vím o tom a napsal bych to. Ale s tím budou manipulovat jen hasiči. Doma, nebo v autě to mít nebudeš a sám to na auto nedáš, to se nedá zvládnout. Myslel sem, řešit situaci než dojedou hasiči, když můžeš s tím hasičakem. :wink:

python.p

Příspěvek od python.p »

Tak to jooo, ten hasičák může helfnout, ale doporučuji si to někde aspoň jednou vyzkoušet... Člověk je pak překvapený.

PS tu deku mít doma asi člověk stejně nebude mít - stojí 50. A třeba by se našel soused co by pomohl, ale to je stejné o teorii.

Hájčus
Moderátor
Vůz: EV - NIRO

Příspěvek od Hájčus »

Připojím se jak to vzniklo u mě...
Koupil jsem další dům a o FVE jsem vůbec nepřemýšlel.
Ale změnily se pravidla montáže, v případě požáru domu mají hasiči z venku přístup k odpojení celého systému a můžou hasit...
Pak přišla nabídka od ČEZu že dává panely zdarma a vyřídí i dotaci a za jeden podpis a pnou moc mi udělali vše od A-D (čti Dotaci)
Po půl roce s FVE jsem zjistil že díky 19 panelům a orientaci střechy na JV jsem i v zimě v plusu. S tím co mám na střeše a lokalitě jsem schopen vyrobit 10MWh za rok. Spotřeba domu je třetinová. Tak jsem začal špekulovat co s elektřinou.
Vyšlo mi z toho EV. Vzal jsem Niro s 64KWh baterkou a 3f nabíjením.
Nabíjím tedy ze slunce 5 - 8 nebo 10 KW dle svitu. Takže mi běžně stačí nabíjet kolem 3h
Dojezd mám přes 400km takže jsem zatím neměl potřebu někde tvrdnout u Mekáče a čekat až se nakrmí auto.
Už jsem najel 2000km a stálo mě to 530.-kc které jsem zaplatil když jsem cvičně zkoušel jednou nabít DC nabíječkou u Kauflandu během nákupu a jednou v práci, abych zjistil jaké jsou reálné časy dobíjení na stanicích až to budu jednou potřebovat... Kdybych neexperimentoval tak těch 2000km mám najetých čistě ze slunce.
Ano vstupuje tam cena FVE. Ale když budu jezdit tak jako jsem jezdil do teď s naftou, tak se mi FVE jen na autodobíjení zaplatí za 4roky. A to nepočítám úsporu ele na domě, kdy přes den jede dům ze slunce a přes noc mu bohatě stačí 10KWh baterie.
Berte to jako příklad člověka co nikdy nechtěl FVE, nikdy nepřemýšlel o EV. Nejlepší auto bylo služební. A to druhé nejlepší byl šestiválec v benzínu. :)
Ale člověk míní, osud mění.
Uvidíme časem jestli jsem se unahlil, nebo je můj kaklul blbej. Každopádně kdo by chtěl poradit, ať se ozve.
Fosilním motorům zdar a EV nazdar.
Janek

Lukaso

Příspěvek od Lukaso »

Urvanej píše: 16 dub 2025 18:12Obráceně :-)
napr. NMC vs. LFP.
díky! Kdybyb byl odkaz na nějakou stránku tak bych byl rád. V tomhle fakt plavu. Já to ani tak nemyslel jako typ baterie ale spíš tak nějak selským rozumem. Resp. jsem narážel na to, že nejvíc problémů jsou s různýma vozíkama, zahradníma autíčkama a koloběžkama, kde jsou zpravidla "shit" baterky. A myslel jsem právě že to je zrovna ten případ kdy ta baterie není uplně energeticky hustá, protože je to jedno. Ale zřejmě jsem to špatně pochopil. Ono pravda je, že třeba i ntb a mobily se považují za nějakej risk a tam je z podstaty věci co nejmenší baterka s největší kapacitou.

Přidáno za 2 minuty 32 sekund:
python.p píše: 17 dub 2025 12:43
Několikrát jsem to tady psal, ale to nikdo nebral vážně, co už. Asi jsem zkorumpovaný hasič.

Nicméně, co bereš pod pojmem uhasit? I u spalovaku může dojít ke ztrátu, většinou začnou hořet za jízdy, ale jsou i případy, kdy začne hořet zaparkovaný.

Vem si D5 a "legendární" prodřený svazek pod baterkou.
Tvl já už fakt nevím. :D Jsi ochotný přiznat, že EV mají i nevýhody a nebo jsou v něčem horší než spalovák?

Přidáno za 1 minuta 15 sekund:
@Hájčus Díky! Tohle mi přijde super návod a dává to smysl

python.p

Příspěvek od python.p »

Jasný že mají. Však už jsem to tady několikrát psal. Nic není dokonalé a každá mince má dvě strany. :) klaním se na stranu těch, co mít jedno EV okolo komína (kde většině to prostě stačí, ale nechcou si to připustit) no a pak velký rodinný auto, kde se člověk nemusí omezovat s dojezdem. Jednou, dvakrát za rok. :lol:

Jen jsem doplnil co jsi psal, nic víc. A už vůbec to nechtěl rozporovat.

Jenom tím, že když v práci kolik hoří normálních aut, mám trochu na jejich bezpečnost a nehořlavost jinej názor.

Sice nemám barák jak Hajcus, ale i když budu nabíjet draze (kolem 10kč), tak ušetřím na PHM proti Fobií 1kč na km, což mi hodí nějakých 25tkč jen na tomhle.

Jestli vládneš angličtině tak za mě super popis těch baterií je tady:
Nenech se zmást clickbaitovým názvem videa. ;)

Urvanej
Moderátor
Vůz: 142;745;944;945;V70II;XC90 V8, C40

Příspěvek od Urvanej »

Jason je machr, občas až moc odborně to bere, ale jinak bych řekl, že je obecně celkem vyvážený. Spíš dycky šije do všeho, co mu někdo vnucuje, nebo co proklamuje. Ty jeho edice o pneumatikách jsou masakr, kolik se toho člověk dozví a proč tohle někdo jinej dřív nedělal normálně...
745, D24, M47, 1990, Kája; 945, B230FT, AW71, 1995, Jaruna; V70, D5, M56, 2004, Bertík; 944, B230FT, M46, 1991, Blex; XC90 V8, 2004; 142, B20A, M40, 1970 ; C40, RWD, 2024, Tramvaj ex: S40, 1.8, m3p, 1997; 764, B280F, AW71, 1988, Tomasssovka; 244, D24, M47, 1990, Blu; XC90 V8, 2005, Mastodont; V40, B4204S, M5P, 1996.

faktotum

Příspěvek od faktotum »

Jasper
Vůz: V90CC VOR

Příspěvek od Jasper »

Hájčus píše: 17 dub 2025 14:03 Připojím se jak to vzniklo u mě...
Koupil jsem další dům a o FVE jsem vůbec nepřemýšlel.
Ale změnily se pravidla montáže, v případě požáru domu mají hasiči z venku přístup k odpojení celého systému a můžou hasit...
Pak přišla nabídka od ČEZu že dává panely zdarma a vyřídí i dotaci a za jeden podpis a pnou moc mi udělali vše od A-D (čti Dotaci)
Po půl roce s FVE jsem zjistil že díky 19 panelům a orientaci střechy na JV jsem i v zimě v plusu. S tím co mám na střeše a lokalitě jsem schopen vyrobit 10MWh za rok. Spotřeba domu je třetinová. Tak jsem začal špekulovat co s elektřinou.
Vyšlo mi z toho EV. Vzal jsem Niro s 64KWh baterkou a 3f nabíjením.
Nabíjím tedy ze slunce 5 - 8 nebo 10 KW dle svitu. Takže mi běžně stačí nabíjet kolem 3h
Dojezd mám přes 400km takže jsem zatím neměl potřebu někde tvrdnout u Mekáče a čekat až se nakrmí auto.
Už jsem najel 2000km a stálo mě to 530.-kc které jsem zaplatil když jsem cvičně zkoušel jednou nabít DC nabíječkou u Kauflandu během nákupu a jednou v práci, abych zjistil jaké jsou reálné časy dobíjení na stanicích až to budu jednou potřebovat... Kdybych neexperimentoval tak těch 2000km mám najetých čistě ze slunce.
Ano vstupuje tam cena FVE. Ale když budu jezdit tak jako jsem jezdil do teď s naftou, tak se mi FVE jen na autodobíjení zaplatí za 4roky. A to nepočítám úsporu ele na domě, kdy přes den jede dům ze slunce a přes noc mu bohatě stačí 10KWh baterie.
Berte to jako příklad člověka co nikdy nechtěl FVE, nikdy nepřemýšlel o EV. Nejlepší auto bylo služební. A to druhé nejlepší byl šestiválec v benzínu. :)
Ale člověk míní, osud mění.
Uvidíme časem jestli jsem se unahlil, nebo je můj kaklul blbej. Každopádně kdo by chtěl poradit, ať se ozve.
Fosilním motorům zdar a EV nazdar.
Janek
Super. To je presne muj model,kterym se vydavam. FVE jede temer rok,zkusenost s vykonem obdobna. Elektrinu namisto do site budu zuzitkovavat jak jen to jde a na denni jezdeni T8 (na ceste ze Svedska...Myslim,ze max mesic a je za branou). Nabijecka porizena v ramci dotace. Uz se na to tesim,ale neslibuji,ze budu sledovat spotrebu,resp.usporu za palivo. Ten navrat se me zda velmi optimisticky,ale pokud by tomu jen podobne bylo,tak malo takovych investic v dnesni dobe👍

labanos

Příspěvek od labanos »

labanos

Příspěvek od labanos »

Warcz
Vůz: V70 II 2,5T AWD AT

Příspěvek od Warcz »

3.3Kč/km mam na Volvu na benzin :(

koch
Vůz: Volvo S60 2.4T

Příspěvek od koch »

25 zastavek na nabijeni? hmm...

Warcz
Vůz: V70 II 2,5T AWD AT

Příspěvek od Warcz »

Tak skoro 6000Km jasně neni to idealni, ale zastavky po 3h na 20minut mi nepřijdou až takovy problem.

Zpět na „o všem možném :-)“