Nefunkční klima v nízkých otáčkách

850 a novější modely řad C/S/V/XC
  • Autor
  • Zpráva
Borderer
Vůz: Volvo V70 B5244S

Příspěvek od Borderer »

=> Raolsa, píšu sz. :-)

Petr 91
Vůz: V70 3.2 FWD MY2012

Příspěvek od Petr 91 »

Po delší době píšu opět update. Zkráceně: zdá se mi to lepší, ale vyřešené to zcela není.

Delší verze: Již to budou dva týdny, co mám vyměněný expanzní ventil. První týden jsem byl přesvědčen o vyřešení problému, neboť AC fungovala skvěle, bez pazvuků a podstatně přesněji (tj. reagovala znatelně na každou, byť malo změnu teploty, a to hned). To před výměnou TXV nebylo. Přišlo mi, že když fungovala, tak to dříve chladilo jako kráva, a to třeba i při zvýšení na 24 stupňů, jako by se "zasekla" někde níž. Takže dobrý začátek a užíval jsem si to.

Jenže jednoho slunečného dne, při usednutí do ještě zahřátého auta, při jízdě bez plynu a z mírného kopce, se inkriminovaný problém vyskytl zas. Možná bych řekl, že méně nápadně, ale to přisuzuji čistě rozdílu podzim/léto, kdy je vnímání a potřeba AC jiná. Poznal jsem to ale velmi dobře, protože:
1) Vzduch z výdechů je v té situace velmi dobře pachově čitelný a je pocitově vlhký a teplejší.
2) Poté, co jsem začal lamentovat s nastavením teploty a z původních 23 stupňů jsem postupně během asi půl minuty snižoval až na nějakých 18, se bohužel nic nestalo.
3) Pomohly až vyšší otáčky nad 2 tis/min, kdy se AC "chytla" a vzduch začal být opět "skokově fresh" a začal odpovídat nastavení teploty.

Nastalo tedy zklamání a nevím, co si o tom mám myslet. V servisu (nakonec jsem zvolil AV díly) mi bylo ještě před výměnou lidsky vysvětleno, že to může být i jinde, než v TXV. Moje přání bylo jej však vyměnit tak či tak, takže dobré bylo minimálně následné zjištění, že vysokotlaký okruh začal mít po výměně opět krásných 12-14 bar. Navíc je to levná součástka a od počátku nesla velmi vysokou míru pravděpodobné příčiny problému. Výměna tedy určitě prospěla. Bohužel v tom ale bude asi ještě něco dalšího a teď se to v chladnějším počasí bude jevit asi méně nápadně. Se servisem jsem tento progres zatím dále neřešil.

raolsa
Moderátor
Vůz: Volvo V70 II 2.4i 135 kw
Participant x 1

Příspěvek od raolsa »

A kde jinde ti říkali, že by ještě problém mohl být?
To auto je nějaké začarované.

Petr 91
Vůz: V70 3.2 FWD MY2012

Příspěvek od Petr 91 »

Mám dojem, že nějaké čidlo (nepamatuji si které) a dále, bohužel, také prý samotný kompresor. Ale co na něm, to už si také nevybavuju. Také kontrolovali kabinový filtr, ale ten byl ok. S tím jsem tak nějak počítal, neboť jsem ho měnil v květnu. Začarované je ten správný výraz.

Zpět na „850 / 60 / 70 / 80 / 90 / XC - opravy“