Nefunkční klima v nízkých otáčkách

850 a novější modely řad C/S/V/XC
  • Autor
  • Zpráva
Borderer
Vůz: Volvo V70 B5244S

Příspěvek od Borderer »

=> Raolsa, píšu sz. :-)

Petr 91
Vůz: V70 3.2 FWD MY2012

Příspěvek od Petr 91 »

Po delší době píšu opět update. Zkráceně: zdá se mi to lepší, ale vyřešené to zcela není.

Delší verze: Již to budou dva týdny, co mám vyměněný expanzní ventil. První týden jsem byl přesvědčen o vyřešení problému, neboť AC fungovala skvěle, bez pazvuků a podstatně přesněji (tj. reagovala znatelně na každou, byť malo změnu teploty, a to hned). To před výměnou TXV nebylo. Přišlo mi, že když fungovala, tak to dříve chladilo jako kráva, a to třeba i při zvýšení na 24 stupňů, jako by se "zasekla" někde níž. Takže dobrý začátek a užíval jsem si to.

Jenže jednoho slunečného dne, při usednutí do ještě zahřátého auta, při jízdě bez plynu a z mírného kopce, se inkriminovaný problém vyskytl zas. Možná bych řekl, že méně nápadně, ale to přisuzuji čistě rozdílu podzim/léto, kdy je vnímání a potřeba AC jiná. Poznal jsem to ale velmi dobře, protože:
1) Vzduch z výdechů je v té situace velmi dobře pachově čitelný a je pocitově vlhký a teplejší.
2) Poté, co jsem začal lamentovat s nastavením teploty a z původních 23 stupňů jsem postupně během asi půl minuty snižoval až na nějakých 18, se bohužel nic nestalo.
3) Pomohly až vyšší otáčky nad 2 tis/min, kdy se AC "chytla" a vzduch začal být opět "skokově fresh" a začal odpovídat nastavení teploty.

Nastalo tedy zklamání a nevím, co si o tom mám myslet. V servisu (nakonec jsem zvolil AV díly) mi bylo ještě před výměnou lidsky vysvětleno, že to může být i jinde, než v TXV. Moje přání bylo jej však vyměnit tak či tak, takže dobré bylo minimálně následné zjištění, že vysokotlaký okruh začal mít po výměně opět krásných 12-14 bar. Navíc je to levná součástka a od počátku nesla velmi vysokou míru pravděpodobné příčiny problému. Výměna tedy určitě prospěla. Bohužel v tom ale bude asi ještě něco dalšího a teď se to v chladnějším počasí bude jevit asi méně nápadně. Se servisem jsem tento progres zatím dále neřešil.

raolsa
Moderátor
Vůz: Volvo V70 II 2.4i 135 kw
Participant x 1

Příspěvek od raolsa »

A kde jinde ti říkali, že by ještě problém mohl být?
To auto je nějaké začarované.

Petr 91

Příspěvek od Petr 91 »

Mám dojem, že nějaké čidlo (nepamatuji si které) a dále, bohužel, také prý samotný kompresor. Ale co na něm, to už si také nevybavuju. Také kontrolovali kabinový filtr, ale ten byl ok. S tím jsem tak nějak počítal, neboť jsem ho měnil v květnu. Začarované je ten správný výraz.

Petr 91

Příspěvek od Petr 91 »

Vzhledem k tomu, že zde popsaný problém s klimou stále přetrvává - příští úterý mám rezervovaný termín v AV díly, kde je v plánu se znova podívat na tuto stále nevyřešenou AC otázku.

Nezávisle tomu mám nové zjištění, které může, ale nemusí vůbec nic znamenat. Proto bych rád o váš názor.
Zkoušel jsem pozorovat změny v motorovém prostoru při problému a když prošlápnu plyn natolik, že AC začne chladit. Výsledkem je, že se záhy projeví podstatně větší hukot od sahary, který do té doby slyšet není. Je to opravdu hukot, který trvá a klima chladí jak o život.

Když jsem zkoušel celý tento problém zadat do AI a doptat se, jestli může být chyba v sahaře a pokud ano, tak proč - napsalo mi to:

"Když auto stojí nebo jede pomalu, o chlazení se musí starat sahara. Když to neudělá, tak kondenzátor se nepodchladí / neodvede teplo správně, klima ztrácí výkon, z výdechů může jít vlažnější a vlhčí vzduch, ve vlhku může být interiér dusný a náchylný k mlžení, po obnovení proudění vzduchu přes kondenzátor se účinek rychle vrátí."

Vím, že AI je pořád jenom AI a také mi napsala dost věcí, které jsem jí sám popsal. Beru to s rezervou.
Proto se chci zeptat zkušených místních členů - prosím, může tohle celé být nějak způsobeno saharou? Resp. co by na ní mohlo být špatně, aby tohle způsobovala? Chápu, že ona je opět řízena někde něčím, čili se může jednat o důsledek. Moc děkuju předem za vaše zamyšlení.

Petr 91

Příspěvek od Petr 91 »

Abych lépe objasnil o čem je řeč - zde je video:

Jak již bylo psáno dříve, teplota vzduchu na výdechu je až 18 stupňů, po prošlápnutí plynu ihned padá pod 10 a kvalita se skokově zlepší.

Zpět na „850 / 60 / 70 / 80 / 90 / XC - opravy“