Takže trošku delší update:
Dnes auto vyzvednuto ze servisu. Do té doby několik telefonátů s technikem (zájem servisu vědět maximum informací). Popsal jsem průběžně vše, co jsem považoval za důležité, ovšem nic zásadního nad rámec původního mailu (podobný tomuto vláknu). Dnes při posledním telefonátu ovšem zazněla ta nejhorší věta, a sice, že za celou pozorovací dobu se tuto problémovou situaci nepovedlo vyvolat. (níže se dostanu k vyústění situace)
Co mi však mj. do této doby řekli, tak, že: únik nepotvrzen, tlaky v normě (vyšší okruh prý 10-12 bar), expanzní ventil prý také OK (ale prý snad lehce namrzá, pokud si pamatuju dobře), provedena kontrola a kalibrace klapek (podezření na špatnou distribuci a míchání (?) vzduchu), kontrola elektroinstalace. Vše ale testováno prý několik hodin na volnoběh, žádná zkušební jízda. Vyjeta asi osmina nádrže.

Prý to mám vyzkoušet a jezdit a případně s tím přijet. Sedl jsem do auta (které bylo zahřáté od dnešních testů), najel jsem do křižovatky a nastalo zděšení, neboť klima od startu foukala stále jaksi vlažný, ale hlavně nečerstvý vzduch. Chvíli jsem stál na místě, přemýšlel, jestli jsem debil - nastavil jsem nižší teplotu. Vyšší teplotu. Chvíli čekal a nechtěl tomu věřit. Vím, že nahřátá palubovka může zkreslit pocit chlazení, ale zas takové vedro dnes nebylo. Tak jsem protočil motor, klima se během okamžiku chytla, začala chladit jak o život a já po pár vteřinách toho hořkého pocitu odjel. Bylo mi z toho zle. Jel jsem radši domů.
Z domu jsem napsal slušný e-mail do servisu, že problém setrvává a že chci vyměnit expanzní ventil na počkání. Během chvíle telefonát ze servisu, ať s tím určitě přijedu, třeba hned, a že se na to podíváme znova a ať zkusím tu situaci cestou vyvolat. Souhlasil jsem. A bylo mi jasné, že to může být průser. A já blázen.
Cestou do servisu (3 km) nastala situace asi třikrát. Dojedu tam, vypnu motor, jdu se ohlásit. Zapnu motor (ideální situace), ale klima chladí jak zběsilá. Geniální. Technik mi dal do výdechu klimatizace teploměr (ten ukázal 8 stupňů), tak prý ať to zkusím vyvolat jakkoli znova, že máme čas. Došlo mi, že se musím projet a "závadu dovézt". Projel jsem se po dvoře, najednou jsem ucítil onen ne-vzduch. Taplota začala růst. Dojedu zpátky a teplota při stejném nastavení (AUTO 22 stupňů) se zastavila u 18 stupňů. Vzduch jak v ... , ale pocit čirého zadostiučinění. Zavolal jsem technika. Ukázal mu nastavení panelu, teplotu, kvalitu "vzduchu", chvíli jsme u toho stáli, šlápl jsem na plyn a během pár okamžiků teplota spadla opět pod 10 stupňů. A klima chladila.
Technik prošel motorový prostor, uznal, že tohle asi opravdu může dělat expanzní ventil nebo eventuálně jakési čidlo (viditelné přímo na kompresoru), teoreticky i kompresor samotný, ale že Nissens je reálně dobrá volba. Omluvil se, že to pro nedostatek zaměstnanců nemohli zkušebně projet (posuzovali vše pouze na volnoběh, protože i jaksi logicky vycházeli z toho, že nízké otáčky to přece způsobují). Nabídli mi, že to můžou vyměnit, že platit budu pouze práci a ventil, nikoli diagnostiku, odsátí a plnění, a že se uvidí. Bohužel, z důvodu dovolené to jsou schopni udělat nejdříve v září, protože to prý zabere 2 dny a oni mají za týden začátek dovolených. No tak či tak, ohromně mi spravilo náladu, že jsem to dokázal dokázat.

Ale bylo mi z toho úzko, protože tu větu o nenasimulování situace jsem slyšel od různých servisů už tolikrát.. A ta bezmoc se bohužel při každé platbě jen prohlubuje. Ale ano - objektivně samozřejmě i zde na tom servis práci odvedl a kontrolu asi taky. Jen já jsem potřeboval to nějak "zpracovat".
Trochu off - ale myslíte, že je reálné, že by mi nějaký servis udělal výměnu expanzního ventilu na počkání? Bohužel, nemůžu teď auto nechat x dní v servise. I tohle byl trochu risk vůči situaci, kterou mám. Tak s tím buď počkám do září a nebo nevím.
Jeden point z toho však mám - přijde mi, že to opětovné naplnění chladiva na maximum ten problém způsobuje možná více. Nevím, zda je to možné, ale napadá mě, zda to nemůže být důvodem, že tento problém začal právě po výměně klimakompresoru (=plnění). Do té doby, byť s hlučným kompresorem, jsem chladil vždy a první plnění za mého vlastnictví se stalo až po výměně kompresoru.
Hezký den všem.