možná mohu taky přidat pár postřehů k V60 CC z pozice spolujezdce. Má ho kolega, párkrát už jsem se vezl. Má právě i kožené odvětrávané sedačky a benzínový motor, myslím 225k.
- Podvozek filtruje velmi dobře nerovnosti rozhodně lépe, než moje auto
- Zároveň je slušně utažený a nenaklání se v zatáčce. Za mě fajn
- Je to CC, má to zvednutý podvozek, a i tak se mi do toho trochu hůře nastupuje / vystupuje, přijde mi to hodně nízko
- Sedačky skvělé; mám citlivá záda a ani po delší jízdě necítím únavu ani bolavé nohy atd.
- Převodovka si řadí častěji než u mého auta, ale nevadí to
- Motor je tichý a zároveň umí pěkně zabrat. Myslím, že ani při naloženém autě nebude problém s dynamikou
- Nevyhovuje mi dotykové ovládání všeho, ale je to všude
KOMFORT SEZENÍ:
Neznám OIV, jen jsem v ní chvilku seděl. Mám najeto hodně s OII, OIII, něco se Superbem 3 a Fabií 3. Nevím jak u OIV, ale Škodovka obecně neumí moc dobře sedačky.
Fabia III – po půl hodině jsem se v ní kroutil jako červík, bolel mě vršek zad
Octavia III – do těch 2 hodin OK, pak jsem se v tom zase kroutil
Superb III – ani tam nebyly sedačky bůhví jaké
Dtto vzadu OIII – nízký posez, abys měl podepřená stehna, musel jsi mít natažené nohy.
Všechna auta měla standardní sedadla, ale v lepší výbavě (Style nebo co to bylo). Asi u auta v Tvé výbavě budou lepší, ale dal bych si na to pozor.
Pro srovnání: mám staré XC60 z roku 2010, látkové sedačky, žádný nadstandard. Po skoro 6-ti hodinách ani náznak bolesti zad / nohou. Dtto posez vzadu. Méně místa na nohy, ale díky dobře udělanému sezení je to pohodlné, stehna podepřená a není nutno natahovat nohy. Jestli něco Volvo umí, tak sedačky.
BEZPEČNOST:
Octavia musí umět být „levná“, což mimo jiné znamená, že musíš mít odlehčenou karoserii, abys tam mohl dát i malé motory. Mrkni na internet na „Body Structure“. Volvo má prostor pro cestující pořádně vyztužený a kompaktní jako celek. Octavia je poměrně posílená k B-sloupku, pak už je to odlehčené. Nejde jen o standardní crashtesty, ale život je rozmanitější. Octavia není zdaleka tak robustní jako Volvo. I když do Octavie dáš všechnu možnou výbavu, tak horší karoserie z hlediska bezpečnosti zůstane.
Další nevýhoda Octavie je, že se nevyváží do US a neplní tak US nárazové normy. Když jsem si sedal do sousedovo služebního Passatu, tak rozdíl v robustnosti oproti Superbu je do očí bijící. Až jsem tomu
Octavia je bezesporu dobré auto, ale srovnávat s Volvem podle mne nemá smysl. Zvláště pokud vozíš vzadu děti, volba je jasná. A to fakt nejsem zaslepený fanoušek Volva, já si s tím mým užil