"Chvilka" je pojem velice relativní z toho plyne, že když může jezdit chvilku a nezabije se, tak může jezdit i delší chvilku aniž by se zabil, ego kladívko může na tom jezdit celé léto
Ale teď vážně, léto u nás je poněkud jiné než léto u čaučesků, tam by to opravdu chtělo ty gumy letni.
Asi budeš muset časem ty názory na čínu přehodnotit. Např. HANKOOK najednou cpe na své hačaperky i MB. Zvláštní je, že CAPTIVA na nich ujela 40Kkm a měly stále 6,5 mm. PIRELLI 10Kkm a 3,5mm. Fakt je, že to nebylo žádné závodění, ale strach s nima jezdit jsem neměl.
Osobně myslím,že to hlavně hodně prožíváte.Stačí nebýt debil!!!Jsem ochoten se vsadit,že dobrých 90% zde přítomných se k hladině adheze ani nepřiblíží.Diskutujete tady o ničem,protože i velmi přémiové letní gumy se chovávají hůř,než některé činy,nebo některé zimní gumy.Velmi podstatný a velmi často zanedbávaný faktor je správný tlak v pneumatikách.Jezdívají mi tu auta s doporučeným 2,4-2,6 a auto plave jako prase ,po dofouknutí na 2,8-3 auto drží mnohem lépe.Takže vy experti,zkuste si někdy pohrát s tlaky v pneumatikách,když chcete všichni jezdit tak strašlivě bezpečně.Vy ostatní používejte zdravý rozum a pamatujte,že fyzika platí pro všechny stejně.
martinopel píše:Osobně myslím,že to hlavně hodně prožíváte.Stačí nebýt debil!!!Jsem ochoten se vsadit,že dobrých 90% zde přítomných se k hladině adheze ani nepřiblíží.Diskutujete tady o ničem,protože i velmi přémiové letní gumy se chovávají hůř,než některé činy,nebo některé zimní gumy.Velmi podstatný a velmi často zanedbávaný faktor je správný tlak v pneumatikách.Jezdívají mi tu auta s doporučeným 2,4-2,6 a auto plave jako prase ,po dofouknutí na 2,8-3 auto drží mnohem lépe.Takže vy experti,zkuste si někdy pohrát s tlaky v pneumatikách,když chcete všichni jezdit tak strašlivě bezpečně.Vy ostatní používejte zdravý rozum a pamatujte,že fyzika platí pro všechny stejně.
Přefouknout kola je dobré, ale půjde to dost znát na komfortu cestování.
Fyzika platí sice pro všechny stejně, ale máme možnost posunout její hranice.
A taky si myslím, že auta plavou hlavně proto, že nemají zpevněné bočnice jejich pneumatiky. Když pořídíš runflaty, tak ti bude stačit i těch 2.4baru
Hlavně, ať to neskončí u toho, že si máme koupit všichni goodridy
_________________ (2013-) S80 D5 120KW, 03', 196tkm, automat, světlá kůže; GALERKA , SPOTŘEBA (2010-2013) Ford Mondeo MKIII, 1,8 TDCi 92KW, 152tkm
(2005-2010) Ford Focus I, 1,8 TDDi 66KW, 126tkm
mot píše:Hlavně, ať to neskončí u toho, že si máme koupit všichni goodridy
Kdepak Goodride SV308 si kupují lidé,co se nechtějí zabít.Ti ostatní pak kupují třeba Pirelli Cinturato apod.
Mimochodem na Goodride SV308 jsem jel i Farinku s 960 .
mot píše:Hlavně, ať to neskončí u toho, že si máme koupit všichni goodridy
Kdepak Goodride SV308 si kupují lidé,co se nechtějí zabít.Ti ostatní pak kupují třeba Pirelli Cinturato apod.
Mimochodem na Goodride SV308 jsem jel i Farinku s 960 .
Jo cinturata p6 jsem měl a nikdy víc. Jsou to jediné pirellky, co jsem měl a je nespravedlivé, co teď řeknu, ale krom p-zero už žádné pirellky nechci
_________________ (2013-) S80 D5 120KW, 03', 196tkm, automat, světlá kůže; GALERKA , SPOTŘEBA (2010-2013) Ford Mondeo MKIII, 1,8 TDCi 92KW, 152tkm
(2005-2010) Ford Focus I, 1,8 TDDi 66KW, 126tkm
martinopel píše:Jezdívají mi tu auta s doporučeným 2,4-2,6 a auto plave jako prase ,po dofouknutí na 2,8-3 auto drží mnohem lépe.Takže vy experti,zkuste si někdy pohrát s tlaky v pneumatikách,když chcete všichni jezdit tak strašlivě bezpečně.Vy ostatní používejte zdravý rozum a pamatujte,že fyzika platí pro všechny stejně.
Není pak adhezní plocha mnohem menší tzn. auto zabrzdí za delší dobu?
martinopel píše:Jezdívají mi tu auta s doporučeným 2,4-2,6 a auto plave jako prase ,po dofouknutí na 2,8-3 auto drží mnohem lépe.Takže vy experti,zkuste si někdy pohrát s tlaky v pneumatikách,když chcete všichni jezdit tak strašlivě bezpečně.Vy ostatní používejte zdravý rozum a pamatujte,že fyzika platí pro všechny stejně.
Není pak adhezní plocha mnohem menší tzn. auto zabrzdí za delší dobu?
Zkus si to a uvidíš.Navíc myslím,že ani tohle nelze paušalizovat,protože každá guma bude chtít něco jiného.
Tak tak, ono to není jako před lety, kdy se poznalo, že někdo gumy přehušťuje podle toho , že má sjetý střed běhounu.
Přehuštění sice má vliv na komfort jízdy, ale úspora paliva to s bonusem výrazně kompenzuje. Já tam mám 2,7 - 2,9 a sedí to úplně stejně jako se dvěma.
Přehuštěné pneu snižují plochu styku pneu s vozovkou a zhoršují adhezi, proto i prodlužujou brzdnou dráhu. Navíc víc opotřebovávají podvozek. Já hustim víc, ale s rozumem, a s přihlédnutím k zatížení auta. A dofukuju nejmíň 1x měsíčně (/600 - 800 km).
Romulusw píše:Tak tak, ono to není jako před lety, kdy se poznalo, že někdo gumy přehušťuje podle toho , že má sjetý střed běhounu.
Přehuštění sice má vliv na komfort jízdy, ale úspora paliva to s bonusem výrazně kompenzuje. Já tam mám 2,7 - 2,9 a sedí to úplně stejně jako se dvěma.
Sorry ale pokud nepoznáš rozdíl mezi 2 a 2,9 tak jsi totální lama.
Já mám u každého auta 2 sady kol a měním je vždy na jaře a na podzim. Ale když se zimní sjedou na 3,5-4mm,tak je dojíždím aj přes léto. Proč bych je hned vyhazoval? Když člověk jezdí rozumně, tak může jezdit v pohodě aj v létě na zimních pneumatikách. Důležité je dodržovat předpisy a nedivočit v zatáčkách a taky dodržovat dostatečný odstup za ostatními vozidly.
Letos dojíždím zimáky. Musím je teda držet kolem na 2.8-2.9, ale dá se to. Jsou to 15" a oproti letním 17" (které stejně foukám na 2.7) jsou dost měkčí, ale v tom větším tlaku to nějak extra neplave, nehučí, při brzdění si to trošku více dřepne, ale jinak žádná tragédie. Na vodě taky v pohodě. Na zimu bych je již použít nesměl, ale s vzorkem 3.8 - 4.2 na nápravách je to na léto v pohodě a odložím tak likvidaci loni koupených letních gum. Na zimu bych tak jako tak musel koupit zimní nové. Je to jen o ekonomice. Při dodržování rychlostních limitů a normální neagresivní jízdě to je v pohodě.
Pravdou ale je, že pokud tlak klesne na 2.5 (PP mi uchází, ale už jen dofukuji, neřeším a dojíždím) tak je to sakra znát. Je to jak blátíčko.
Prostě jízdy v létě na zimních není třeba se bát. Dojet zimní je v pohodě, ušetří se i za likvidaci jinak dobrých pneu, které ještě službu udělají.
cuhan píše:Pravda,zimní gumy jsou měkčí,tím pádem mají dobrou přilnavost...že řidiči jezdici na zimákách v létě je hazard jsou akorát keci,jak píše karelvolvo,raděj zimáky v létě než nějaká letní čína..
tvl to je zase výplod
Měkčí se rozhodně vždycky nerovná dobrá přilnavost, naopak, žvejkaji se, kloužou a vůbec jsou nevychovaný. Troufnu si říct, že letňáků horších než zimáky v létě nenajdeš mnoho, jestli vůbec nějaký.
Nešířit bludy prosím.