"Sny se mají plnit o vánocích" jak se zpívá v písničce, v mém případě spíš teda "po 12 letech"
Takže abych to zkrátil, mám V6! Konrétně Saab 9-3 Sport Combi 2.8T V6 Aero XWD
Když se na podzim 2008 ukázal F/L 9-3 byla to láska na první pohled. A postupně to směřovalo k V6 + automatu + kombi. Nic z toho nepotřebuji, ale prostě tak nějak se mi to líbí.
No a letos se konečně ledy hnuli. Na jaře, ještě před lockdownem jsem postupně začal hledat. Chtěl jsem si ho nechat dovézt přes Davida Bubníka, ať nekupuji zajíce v pytli. Bohužel mně moc nepotěšil - prý benziňáky skoro vůbec nejsou, natož V6. Objevila se sice jedna krásná černá Aerovka kterou čerstvě dovezl, dokonce s Hirschem, ale jen čtyrválec 2.0T. Chvíli jsem váhal, ale věděl jsem, že stejně budu tíhnout k V6, že si raději počkám.
Takže jsem začal sledovat inzerci docela pravidelně a fakt bída. Reich, Švajc, Švédsko, Holandsko... Za malý peníze pár vylítaných kousků, hezké kousky za nesmyslné peníze. A nic mezi tím. Až jsem začal litovat, že jsem nevzal aspoň tu černou Aerovku...
No a pak najednou začátkem prázdnin nastal den D. Sedím v práci na nudném meetingu, pustím si mobile.de a tam vyskočil šedý kombík. Technicky odpovídá zadání, cena slušná, popis taky celkem důvěryhodný. Akorát ta barva... No ale prostě není čas hrát si na hrdiny. To byla středa.
Otravuji Davida na dovolené, jestli by na to nemrkl. Ten maníkovi hned i volá. Prý dobrý, nemá turecký přízvuk. Auto je Reichu, hned přes jezero se Švajcem. A vlastně je to švýcar, který maník akorát čerstvě vykoupil, takže ještě jednodušší administrativa v rámci EU. Maník obratem posílá i nějaká videa, k autu je serviska, prostě vypadá slušně.
Po víkendu David vyráží pro auto. Maník je prý trochu specifický, takový všude byl, všechno zná, ale jinak dobrý. Pár drobností (prasklý přední nárazník, lehká koroze na blatníku), jinak jen běžná parkovací lišej (ale na ten věk spíš málo). Jinak jezdí OK, turbo turbí, automat automatkuje, brzdy brzdí, interiér není žumpa, všechny hejblátka fungují, kožené sedačky nepotrhané. Nakládá. A další středu je auto doma, teda v dílně u Davida.
Kromě běžného servisu (oleje - motor, automat, haldex) a celkové kontrole nachází v podstatě jen lehce prosakující vodní pumpu, která se rovno vymění. Ještě něco vrže vepředu na podvozku, ale nemůžou na to přijít, je to sporadické. To pořešíme na podzim. Já se to taky snažím lokalizovat - silenbloky, uložení tlumičů? Jak by řekl kolega, dej si hlasitěji rádio a máš vyřešeno...
Dovolte abych teda představil dalšího Soba, kterého ještě spoznávám, ale vím jistě, že jsem udělal správně:
Saab 9-3 Sport Combi Aero, první registrace 12/2008, takže by to měl být MY09
Motor 2.8 Turbo V6
Výkon 206kW/280k
Převodovka automatická Aisin 6st
Pohon 4x4 XWD (je to Haldex, tuším 4.generace)
Najeto při koupi 183tis Km, serviska k dispozici
Auto má víceméně plnou výbavu (pro tento model) - chybí tuším snad jen natáčecí bixenony (ale nevím, jestli už vůbec byly pro tento MY), střešní okno a nic dalšího mě nenapadá, možná ještě vyšší řada sterea/repráků
Vzhledem k ročním nájezdům jsem už přestavěl na LPG ať mě to nesežere za živa, stačí že to žere trávu/děti/cyklisti u silnice. Zatím se s ním sžívám, užívám si automat, s respektem ovládám plynový pedál, bo když to nakonec fakt podřadí, tak to jede slušně. Zbývá doladit pár výše zmíněných bolístek, možná časem pořešit kosmetiku a pak už jen vychutnávát zvuk V6. (off record - Volví pětiválcová atmosféra má o fous lepší zvuk)
pár fotek zatím zde
https://volvoblack.rajce.idnes.cz/Saab_9-3SC_V6/