Než jsem to stihl, už mě práskli
V8 je v pohodě, jediná rozumná motorizace, aby XC90ka trochu jela. S mírnou nadsázkou, ale je to tak.
Co k tomu říci? Osmiválec si o nějaký ten litřík spotřeby řekne, ale s tím zjevně nemáš problém.
První série měly problém v tom, že jakési ložisko vyvažovací hřídele (za pár korun) ale kdesi uprostřed motoru se snad máchalo v kondenzátu či co, místo toho, aby bylo v suchu (nebo mazané). Jestli má toto konkrétní auto tento potenciální problém, to se dá zjistit z VINka. Od určitého VINu nahoru už to výrobce ošéfoval, ale ty první kusy (a zrovna to byl ročník 2005) to mají už buď vyměněné anebo tato loterie čeká na koupěchtivého zájemce. Cena materiálu je mizivá, cena práce tohle vyměnit je lehce raketová - to ti řekne David Patočka. Jak se to jednou vyléčí, je pokoj. Pak už o motoru nevíš.
Co tě ještě může potkat, je nevhodné umístění elektronického modulu palivové pumpy:
https://forum.volvoklub.cz/viewtopic.php?f=54&t=43385
Opět do určitého čísla to bylo blbě (a snad na to prý byla i svolávačka), pokud to ale nikdo nenapravil, jednoho krásného dne prostě v tichosti neodjedeš.
A to je tak možná všechno, co by bylo specifické pro V8. Ostatní věci jsou společné pro všechny XC90. Občas umí zazlobit modul ICM (displej rádia). V prvních sériích zatékalo do centrálního modulu CEM. To se pořád bavíme o 2005. Z mechanických věcí - prostě hledej tady na fóru.
Jakkoli to zní negativně, ta pohoda s 90kou tohle zcela vynahradí. Myslím, že celkově je to velmi vydařené auto s minimem konstrukčních trablů.
Doufejme, že tě brzy uvidíme tady v klubu
Co se týká konkrétního vozu, chce to opravdu shlédnout s někým povolaným (do Olomouce máš asi nejblíže domluvit se s místním uživatelem - martinopel). Napíchnout na diagnostiku. Mimochodem ten jediný a správný kabel - se jmenuje
DiCE - v ceně kolem $100-$150 se dá pořídit z Číny = o ničem jiném neuvažuj, nedá ti to relevantní výsledky.
V tomto bazaru jsem byl jednou, zatím nemohu říci nic špatného. Jel jsem tam obhlížet jednu S80 s přiznaným nájezdem 400tkm, nic nezakrývali, byli v pohodě. Třeba jsou to výjimky.
Pavel
P.S. Ameriky tu nejsou úplnou výjimkou. Vzhledem k rozdílu ceny se to celkem vyplatí (či vypláceno) i s převozem přes oceán. Vždy jsou to benzíny (na naftu v US jezdí z 99.9% pouze trucky). Americká auta mají (kromě těch cifer kolem klimy) ještě míle na tacháči a liché 100kHz u rádia. Ale to není nic, s čím bychom si neporadili.