Pokud má ovšem na palubáku někdo spotřebu 4,4l/100km je dosti pravděpodobné,že je motor utahaný.
Pak mohu dát následující radyNutno dodržet pořadí!
1)výměna oleje za Mobil 1 5w50 peak life(zabrání zničení motoru)
2)nový vzduchový a palivový filtr
3)BG 244 nalít do nádrže nejlépe zároveň u výměny oleje(používá se co 15000km takže se to dobře pamatuje)
4)s autem jezdit a nebát se jej vytáčet do 4-4500 otáček podtáčení je sice hezké na palubáku,ale motoru naprosto nesvědčí!!!
5)Pokud máš automat tak 100% vyměnit olej proplachem,nejlépe použít BG106 a BG310
Předpokládám že auto má vyměněné rozvody a podvozek a brzdy v perfektním stavu.
Můžu srovnávat jen se dvěma manuálama a dvěma automatama, které jsem zkoušel před ním, nicméně mi auto nepřijde utahané.
Každopádně díky za tip na BG, předpokládám, že když doporučuješ ten jejich čistič, smysl bude mít i aditivum? Auto je blízko ke 130tis. a já si právě říkal, jestli by neměla smysl nějaká taková "kapalinová generálka". Teď ne, protože filtry a olej byly měněný před 3tis. kilometrama v rámci pravidelnýho servisu, ale za těch dvacet, kdy se budou dělat právě rozvody, se do toho pustím.
M.j. zatím jsme tu vysledovali, že čím víc palubák "kecá" proti reálné spotřebě, tím více jsou právě vstřikovače unavené. Tvých 4.4l/100km bude (u S80) jistě jen číslo z palubáku, které coby spotřeba patří spíše do říše snů.
Abych odpověděl oběma, 4.4l je samozřejmě palubní hodnota. Ještě jsem neměl jak jinak ověřit, protože tenhle měsíc jezdím jen kolem sedmdesáti kilometrů denně a hlavně: Těch šest set, které jsem ujel od načerpání plné nádrže (a během kterých je měřená ta spotřeba) je všechno noční okresky a Jižní spojka bez provozu, město jsem jel jen párkrát, a snažím se jet s lehkou nohou právě abych zjistil, na jak málo to můžu srazit. Devadesát až sto po Jižní spojce - v takovejch podmínkách je spotřeba 4.4l imho dosti reálná. Nicméně už mě to moc neba hlídat, takže až se dostanu na polovinu nádrže (což jsem se ještě nedostal...i proto 4.4l působí dost reálně), asi začnu jezdit bez ohledu na spotřebu "svojí klasiku" a uvidim, v jakých hodnotách se to hýbe. Pak asi bude mít smysl mluvit o spotřebě a stavu vstřikovačů (vždycky jsem byl při lehké noze schopný jezdit s auty pod papírové hodnoty). Nicméně jí nepodtáčím, nemám ten zvuk rád

. Říkám, spojka a okresky bez provozu. Všichni jsou už v Mexiku (pardon, v Chorvatsku) a já jezdím jen šestou ráno a půlnoc.
Každopádně díky za postřeh s kecáním palubáku a stavem vstrikovačů. Tuhle nádrž chci dojet až k rezervě právě abych zjistil, jak reálné hodnoty mi palubák dává. Jak říkám, zatím odpovídá (pokud neukazuje špatně ručička palivové nádrže;)).
Jo a je to manuál. A jezdim na zimácích

(dont judge me, čekám na šrouby na druhý hliníkáče, budou snad v pondělí)
A ještě k tý diagnostice. Nevl. brácha dělá v autorizovanym Volvo servisu, sám je nadšenej volvák, kterej se v tom šťourá dnem i nocí a nic jinýho nedělá (má nádhernou sedmistovku v naprosto neskutečnym stavu a je to jeho milenka;)), takže mu dost věřim - byl jsem u nich na diagnostice a "předkupní prohlídce" tušim ve středu a na tom autu se krom kuláku a uvolněnejch tyček od stabilizátoru nenašlo nic, hlásej mi naprosto perfektní stav (po tisícovce mnou najetejch kilometrů, takže i nějaký úniky v motoru už by asi byly odhalitelný i kdyby byl mytej). Samozřejmě se vždycky může něco posrat, říkám to jen pro orientaci, ten člověk předemnou v něm prostě jezdil velmi málo a pravděpodobně dost "vhodně", takže to auto je jak nový, pusinka moje
Za tipy co vše si hlídat před CHT díky. Tak nějak jsem si to myslel
ok2ucx - a cenově to u vás vyjde na kolik a co to s tim udělá? rád bych nějaký konkrétní údaje, v těchhle věcech vážně plavu

, tak alespoň pro základní orientaci. člověk to samozřejmě radši svěří nadšenejm volvákům, než komukoli jinýmu