Renovace světlometů

všeobecné dotazy na domácí opravy...
Pravidla fóra
Vážení uživatelé tato sekce je určena pouze pro dotazy všeobecné, které nejdou zařadit k příslušnému typu auta.
Například: Jak nalakovat plecháče a podobně. Ostatní pište podle typových řad tam kam patří.
  • Autor
  • Zpráva
powl
Vůz: V70 II D5 136kw

Renovace světlometů

Příspěvek od powl »

Tomas78
Vůz: XC60 2.4D AWD AT 2010

Renovace světlometů

Příspěvek od Tomas78 »

Tady pro představu jak vypadají moje světla. Pravý světlo je někdy z 2016, levý (u řidiče) to rozleštěný. Je malinko žlutější, ale fakt ten Lamp Protect vydrží do výměny žárovky necelý rok. Mimo prázdniny je to v garáži, ale žena vcelku jezdila do práce přes týden a auto stálo na sluníčku, o víkendech chata a i tak v pohodě. Ono spíš už to stárne vevnitř a tam už to leštění nezachrání.
image.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Petr 91
Vůz: V70 3.2 FWD MY2012

Renovace světlometů

Příspěvek od Petr 91 »

OK, děkuji za názory. Co jsem dělal lehký průzkum, tak na vzone.cz jsem našel 1 ks skla za 2 674 Kč (potvrzený dodavatel údajně TYC nebo DEPO), zatímco Allegro cca 1 593 Kč (značka Vroomer). Samozřejmě počítám, že UV coating není jistota, byť jej výrobce uvádí. Tak uvidím. Láká mě to výhledově řešit, ale obávám se, že letos to nestihnu.
Romulusw píše: včera, 09:44 Já mám ostřikovače světel od začátku odpojené a dělá se mi to tam taky :(
Ten odpojený ostřik - předpokládám správně, že se to řeší vyndáním pojistky? Mně ten ostřik přijde spíše zbytečný od první chvíle, nehledě na to, že se aktivuje, aniž bych měl na vybranou. Stačí, abych neznámo dlouhou dobu nepoužil ostřik čelního skla a dá to dvě dávky po sobě.. Ale je mi teda s podivem, že se ti prasklinky vytvořily i bez něj. Nutno podotknout, že moje auto nezná garáž, což tomu asi taky nepomůže.

Munga
Vůz: XC60 2014 D4 AWD D5244T17

Renovace světlometů

Příspěvek od Munga »

Protože je ten plast šmejd. Srovnání volvo 14 a yaris 14 . Na yarisu pořád jako nové. Holt Toyota..
20260630_152913.jpg
20260630_152934.jpg

jirkaTDI
Vůz: V70 II D5 120kw 2004

Renovace světlometů

Příspěvek od jirkaTDI »

Dával jsem nový plexi od TYC, ale pěkný byly jen chvíli. Po 3 letech vypadají jako 20 let staré, popraskala a loupe se UV vrstva. To jsem je ještě dodatečně ošetřoval keramikou. Zajímavý je, že se "zničily" skoro ze dne na den, kdy jsem byl na dovolené v Itálii nucen pár dní parkovat na přímém slunci.

Romulusw
Vůz: XC 90 2,5T LPG 2005 man. AWD modify

Renovace světlometů

Příspěvek od Romulusw »

Petr 91 píše: včera, 14:48

Ten odpojený ostřik - předpokládám správně, že se to řeší vyndáním pojistky?
Ne e.

Kousek papírku mezi kontakty relátka. Vyndaná pojistka bude asi házet chybu.

Munga

Renovace světlometů

Příspěvek od Munga »

Já ji mám vyndanou a na stk nebo v zimě nandám. Háže to chybu, ale ne viditelnou pro řidiče na palubce.

Tomas78

Renovace světlometů

Příspěvek od Tomas78 »

@Munga: to máš ještě krásný, já to měl takhle :)
image.png

Giew
Vůz: S80 II 2008, M66, 2.5T Stage 2 170kW

Renovace světlometů

Příspěvek od Giew »

Petr 91 píše: včera, 14:48 Ten odpojený ostřik - předpokládám správně, že se to řeší vyndáním pojistky? Mně ten ostřik přijde spíše zbytečný od první chvíle, nehledě na to, že se aktivuje, aniž bych měl na vybranou. Stačí, abych neznámo dlouhou dobu nepoužil ostřik čelního skla a dá to dvě dávky po sobě.. Ale je mi teda s podivem, že se ti prasklinky vytvořily i bez něj. Nutno podotknout, že moje auto nezná garáž, což tomu asi taky nepomůže.
Ty máš P3, takže ostřik světlometů lze vypnout sw - nastavit v konfiguraci cem. Např. pomocí P3tool. Já to tak mám.

jirka789
Vůz: V70 III D3 110kw MY2016

Renovace světlometů

Příspěvek od jirka789 »

Také mám na P3 vypnutý ostřik v domění, že si zachráním světla a stejně vypraskávají. Podle mě za to může UV a teplo na slunci. Teď jak bylo vedro, tak mi přibyly další prasklinky na voliči automatu, ty plasty se holt nepovedly evidentně a teplo jim nesvědčí.

Gintiik
Vůz: V50 D5 R-Design 2009

Renovace světlometů

Příspěvek od Gintiik »

Tak na světlech může být slabá vyšisovaná UV vrstva. Když se to zavčasu přestříká 2k UV lakem, tam si myslim to ještě zachráníš.
A na tom voliči to klidně může být agresivním potem pokud to jiné plasty v interieru nedělají, to chce jednou za čas vyčistit a ošetřit.

Munga

Renovace světlometů

Příspěvek od Munga »

jirka789 píše: dnes, 08:45 Také mám na P3 vypnutý ostřik v domění, že si zachráním světla a stejně vypraskávají. Podle mě za to může UV a teplo na slunci. Teď jak bylo vedro, tak mi přibyly další prasklinky na voliči automatu, ty plasty se holt nepovedly evidentně a teplo jim nesvědčí.
Mám to uplně stejně a v téhle vedrech nebo po chorvatsku tj. slunce vedro se to zhorsi. Yaris co má stejne podminky je uplně v pohodé.

jirka789
Vůz: V70 III D3 110kw MY2016

Renovace světlometů

Příspěvek od jirka789 »

Gintiik píše: dnes, 10:07 Tak na světlech může být slabá vyšisovaná UV vrstva. Když se to zavčasu přestříká 2k UV lakem, tam si myslim to ještě zachráníš.
A na tom voliči to klidně může být agresivním potem pokud to jiné plasty v interieru nedělají, to chce jednou za čas vyčistit a ošetřit.
Interiér čistý že by se z něj dalo jíst mám pořád. A na volič automatu člověk sáhne jen 2x za jízdu. Je toho i plnej internet, že to prostě praská.

Petr 91
Vůz: V70 3.2 FWD MY2012

Renovace světlometů

Příspěvek od Petr 91 »

Tak pokud by to byly praskliny pouze na povrchové UV vrstvě, tak by to brousitelné být mohlo. To by byla ta lepší varianta.

Nechci si nic nalhávat, ale ono to tak i vypadá. Pochybuju, že by takové nemechanicky vytvořené praskliny šly skrz celým “plastem”.
IMG_0803.jpeg

Tomas78

Renovace světlometů

Příspěvek od Tomas78 »

Přijde mi to jako právě ten neorigo lak? Pak by to vybrousit šlo. Skrz to nebude.

Zpět na „Jak co opravit???“