EV: Diskuse o elektroautech

...i nemožném! ALE JEN POKUD TO SOUVISÍ S VOLVEM!!! (potažmo evt. s jinými automobily)

VYKECAT SE MŮŽETE V LAMPÁRNĚ!!!
  • Autor
  • Zpráva
python.p
Vůz: XC70 D5 2008

Příspěvek od python.p »

Aj vtipný jsi...

K prodeji (s bolestí u srdíčka) do dobrých rukou:
XC70 MY08 D5 AWD M/T @ 225 ořů v plné síle!
V70XC MY00 2,4T AWD A/T @ Kde mám to křídlo?!

Bylo:
MX-30 @ 145 eletrických poníku... než jim dojde šťáva...

VIDA k dispozici - Blansko, Brno, Olomouc

Munga
Vůz: XC60 2014 D4 AWD D5244T17

Příspěvek od Munga »

Jel jsem s EV peugeot rifter ktery si občas v Praze pújčím konečně po dálnici /spolujezdec. Auto má psané cca 330km dojezd. Z Prahy nabito - dálnice 110kmh a na dálnici dobít aby se to nemuselo v Plzni řešit takže 20min káva holt na pumpě i když já ji rád za jízdy. Poté dálnice furt 110 aby baterka vydržela i z Plzně do Prahy. Zpátky obdobně ale bez nabíjení..
To auto jezdí ve městě pěkně a má super prostor, ale srovnání na krátké dálniční vnitrostátní trase se spalovákem kde to dám ve 150kmh na otočku je tragické.
Prostě tenhle dojezd je uplně v pohodě ve městě, ale mimo by to chtělo tak 400km reálných aby to člověka neomezovalo. Tedy spíš nes****

saabik
Vůz: Alpina B3 Touring 2023

Příspěvek od saabik »

A teď si představ, že v zimě to bude ještě horší :D. Do města ok, mimo město je malá baterka k vzteku. Když jezdíme převážně po městě, ukáže to teď v létě celkový dojezd v pohodě i nad 600 km.
id3.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

python.p

Příspěvek od python.p »

Munga píše: 11 čer 2026 10:13 Jel jsem s EV peugeot rifter ktery si občas v Praze pújčím konečně po dálnici /spolujezdec. Auto má psané cca 330km dojezd. Z Prahy nabito - dálnice 110kmh a na dálnici dobít aby se to nemuselo v Plzni řešit takže 20min káva holt na pumpě i když já ji rád za jízdy. Poté dálnice furt 110 aby baterka vydržela i z Plzně do Prahy. Zpátky obdobně ale bez nabíjení..
To auto jezdí ve městě pěkně a má super prostor, ale srovnání na krátké dálniční vnitrostátní trase se spalovákem kde to dám ve 150kmh na otočku je tragické.
Prostě tenhle dojezd je uplně v pohodě ve městě, ale mimo by to chtělo tak 400km reálných aby to člověka neomezovalo. Tedy spíš nes****
Tak já si nedávno půjčil Citigo a nedal jsem do něj paletu no... na ježdění pro jednoho dobrý, na vozí věcí nic moc teda.

Přidáno za 2 minuty 25 sekund:
50kWh baterie... dálniční spotřeba je u EV prostě 25kWh, tak pak je jasný, že to těch 330km fakt dát nemůže. Ale pokud vezmem WLTP a baklyho koeficient, tak jsme na 230km což odpovídá cca spotřebě 20kWh což bych takovou svižnější jízdou na tohle auto soudil. :)

Přidáno za 1 minuta 24 sekund:
saabik píše: 11 čer 2026 10:52 A teď si představ, že v zimě to bude ještě horší :D. Do města ok, mimo město je malá baterka k vzteku. Když jezdíme převážně po městě, ukáže to teď v létě celkový dojezd v pohodě i nad 600 km.
id3.png
Jojo po městě není problém spotřeba okolo 12kWh / 100km... mimo město je to horší a když člověk chce jet po dálnici, tak je to kupodivu ještě víc a kupodivu to +- odpovídá nárůstu spotřeby u spalováku, ale to si už moc lidí neuvědomuje. :)

Bylo:

koch
Vůz: Volvo S60 2.4T

Příspěvek od koch »

pythone, ty jsi schopen zduvodnovat i mrtvemu zimnik

python.p

Příspěvek od python.p »

A ty mě zase furt komentovat... to bylo keců, že už sem psát nebudeš a zase skutek utek. Plácal obecný.

Já se divím tomu podivení, to jak jako by se tady Munga divil, že když vezme jen 32l nafty, tak na dálnici ujede jen 400km, protože to auto žere 8l/100km při dálniční rychlosti. A když pojede mimo město, tak pojede klidně za 6,5l/100km což tak nějak odpovídá nárustu spotřeby u EV. Mimo město klidně 16kWh/100km tak pak to mám na dálnici odpovídá těm 20kWh/100km. U EV je to pro všechny strašný překvapení, úplně zásadní, že to na dálnici žere více. Jenže úplně stejně to funguje i u spalováků, jen tam to nikomu nepřijde tak velký, protože v tom nevidí ty procenta.

Bylo:

jirkaTDI
Vůz: V70 II D5 120kw 2004

Příspěvek od jirkaTDI »

Já mám teda zkušenost, že u spalováku je to většinou naopak :D
Např. s Volvem jezdím po městě cca za 8 l/100km, ale dálnici jsem schopen jet za 7 l/100km.
S EV6 se po městě dokážu vejít do 20, ale na dálnici jsem přes 26 kWh/100km.

python.p

Příspěvek od python.p »

Proto jsem psal mimo město a né město. A bude to dost o stylu jízdy, s MME jsem s naučil už jezdit, takže do práce jezdím 14kWh/100km a z práce 16kWh/100km. :) Ale čistě město je tak 10 :D
image.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Bylo:

ivanvanata
Vůz: xc60 D5

Příspěvek od ivanvanata »

hele nic naplat, každý dle svého gusta... realita je prostě zatím taková, že elektro má dobrý dojezd ve městě, ale mimo město a na dálnici za mě naprd. včera jsem si zrovna mohl pozkoušet tu novou elektrickou X3, klient je obchodník s autama...jako proti staré xc60 je to ufo samozřejmě, ale dojezd 800km kterej se deklaruje je prostě fantasmagorie. město by to asi 650 možná s odřenejma ušima na 100% až 0% dalo ale po dálnici žádnej spěch něco mezi 120 až 170km/h a spíš pohoda žádný dravý akcelerace to nedojede víc jak 330km, spotřeba 28... ne že bych furt jezdil dlouhý trasy ale ale abych byl třeba 4x týdně na nabíječce je totální ne. takže ještě počkám až nějakej genius konečně vymyslí baterku kam se vejde 200kwh a nebude mít 800kg...a pak do toho jdu, to ticho a odpich je fajn

saabik
Vůz: Alpina B3 Touring 2023

Příspěvek od saabik »

Dočkáš se. Za pár jednotek let. Solid-state baterie budou game changer. Vysoká energetická hustota, rychlé nabíjení, baterie přežije životnost auta. Nejdřív v dražších modelech, pak možná kolem roku 2030 a později i v těch levnějších.

python.p

Příspěvek od python.p »

K zamyšlení je kolik v ČR člověk naspěchá tím, že jede 170km/h :) ale to je na jinou debatu. Fyzika je svině a nepustí. 800km je nesmysl, ale 550km na pohodu.

Ta iX3 má 100kWh baterii, řekl bych, že stačí jezdit jako člověk. Průměr je tam dle uživatelů 22, takže těch 400km na dálnici to dá, ale pokud někdo musí jezdit 170km/h, tak pak to pro něj není.

Přidáno za 1 minuta 13 sekund:
saabik píše: 11 čer 2026 16:15 Dočkáš se. Za pár jednotek let. Solid-state baterie budou game changer. Vysoká energetická hustota, rychlé nabíjení, baterie přežije životnost auta. Nejdřív v dražších modelech, pak možná kolem roku 2030 a později i v těch levnějších.
Už aby to tady bylo, ale ... čtu o tom už moc dlouho. :)

Bylo:

Munga

Příspěvek od Munga »

python.p píše: 11 čer 2026 14:11 A ty mě zase furt komentovat... to bylo keců, že už sem psát nebudeš a zase skutek utek. Plácal obecný.

Já se divím tomu podivení, to jak jako by se tady Munga divil, že když vezme jen 32l nafty, tak na dálnici ujede jen 400km, protože to auto žere 8l/100km při dálniční rychlosti. A když pojede mimo město, tak pojede klidně za 6,5l/100km což tak nějak odpovídá nárustu spotřeby u EV. Mimo město klidně 16kWh/100km tak pak to mám na dálnici odpovídá těm 20kWh/100km. U EV je to pro všechny strašný překvapení, úplně zásadní, že to na dálnici žere více. Jenže úplně stejně to funguje i u spalováků, jen tam to nikomu nepřijde tak velký, protože v tom nevidí ty procenta.
A proč bych měl brát 32l když vezmu plnou a ujedu skoro 1000? :o

python.p

Příspěvek od python.p »

Nepochopeno, achjo... to je fakt marný.

A mě by zase vadilo, že můžu vzít naftu jen na 1000km, chtěl bych nádrž na 2500km abych mohl brát naftu jen jednou měsíčně... už to chápeš kam tím mířím?

Bylo:

Munga

Příspěvek od Munga »

ivanvanata píše: 11 čer 2026 16:04 hele nic naplat, každý dle svého gusta... realita je prostě zatím taková, že elektro má dobrý dojezd ve městě, ale mimo město a na dálnici za mě naprd. včera jsem si zrovna mohl pozkoušet tu novou elektrickou X3, klient je obchodník s autama...jako proti staré xc60 je to ufo samozřejmě, ale dojezd 800km kterej se deklaruje je prostě fantasmagorie. město by to asi 650 možná s odřenejma ušima na 100% až 0% dalo ale po dálnici žádnej spěch něco mezi 120 až 170km/h a spíš pohoda žádný dravý akcelerace to nedojede víc jak 330km, spotřeba 28... ne že bych furt jezdil dlouhý trasy ale ale abych byl třeba 4x týdně na nabíječce je totální ne. takže ještě počkám až nějakej genius konečně vymyslí baterku kam se vejde 200kwh a nebude mít 800kg...a pak do toho jdu, to ticho a odpich je fajn
Naopak by to bylo lepší protože ve městě to nabíjení nevadí a když nabíjíš doma tak lepší než jezdit k pumpě.
Ten peugeot je krásnej příklad jak je stejné auto s jiným pohonem na využití úplně jinde. Pokud tam hodíš nářadí a jezdíš po městě tak fajn, ale přijet v pátek z práce - dát tam člun a jet lehce nad dálniční limit třeba na lipno je scifi.
Proto bych v současné době ocenil spíš produkci menších a levných EV na ježdění kolem komínu.
O nové technologii baterek se čas od času mluví, ale zatím nic moc. Chtělo by to.

Přidáno za 4 minuty 55 sekund:
python.p píše: 11 čer 2026 16:39 Nepochopeno, achjo... to je fakt marný.

A mě by zase vadilo, že můžu vzít naftu jen na 1000km, chtěl bych nádrž na 2500km abych mohl brát naftu jen jednou měsíčně... už to chápeš kam tím mířím?
Takhle ano ,ale to jsi hodně extrémní případ. U EV je to pořád oproti spalovákúm veliký rozdíl na dálnici a to nemluvím o tom že i často jedou pomalu což mi na rychlostní komunikaci nepřijde jako super. A to hlavně u ev s podobnou cenou jako spalovák.

python.p

Příspěvek od python.p »

Já narážel na tvůj případ, že si vezmeš auto s nějakou kapacitou baterie a dívíš se, že ujede kolik ujede. :D

Bylo:

koch

Příspěvek od koch »

ted uz to chapu i ja, Munga, proc sis nevzal vetsi baterku?

ivanvanata
Vůz: xc60 D5

Příspěvek od ivanvanata »

je tady s vama sranda :) jako taky bych si asi nekoupil auto s nádrží na 40L a že takový jsou... vtipný je když máš X5M nebo S63 který maj sice nádrž na 70 až 80 L ale auto při skutečné pile klůtne klidně 40L/100km :) a v tomhle mi prostě elektro zatím přijde podobný, já osobně jezdím na pohodu po dálnici podle provozu kolísavě 130 až 170 a to je prostě pro to elektro blbý, škoda že výrobci neinvestujou do toho aby EV měly převodovku třeba 3 stupnovou...i když taycan myslím má 2 kvalty to by myslím docela řešilo leccos

Urvanej
Moderátor
Vůz: 142;745;944;945;V70II;XC90 V8, C40

Příspěvek od Urvanej »

Převodovka v klasickym autě elektru nevyřeší nic... Ve vysokých otáčkách se tam generujou ztrátový proudy, ale pro většinu lidí, který maji rádi svoje řidičáky a nejezdí stále po německých dálnicích nebo po okruhu, to je zbytečná váha navíc.
745, D24, M47, 1990, Kája; 945, B230FT, AW71, 1995, Jaruna; V70, D5, M56, 2004, Bertík; 944, B230FT, M46, 1991, Blex; XC90 V8, 2004; 142, B20A, M40, 1970 ; C40, RWD, 2024, Tramvaj ex: S40, 1.8, m3p, 1997; 764, B280F, AW71, 1988, Tomasssovka; 244, D24, M47, 1990, Blu; XC90 V8, 2005, Mastodont; V40, B4204S, M5P, 1996.

python.p

Příspěvek od python.p »

Viz Urvanej + v té rychlosti je mnohem větší problém čelní odpor... ptotože když se člověk podívá, tak i ten slavnej Taycan má dva kvalty ale průměrnou spotřebu dle 40 uživatelů 27kWh/100km :D hodně moc to pomá snižovat spotřebu.

Bylo:

Munga

Příspěvek od Munga »

koch píše: 12 čer 2026 15:57 ted uz to chapu i ja, Munga, proc sis nevzal vetsi baterku?
To by už pak nejspíš peugeot v tom velkém kufru moc neuvezl. Někde jsem četl prognózu že tenhle koncern skončí jako první z eu automobilek pokud bude dál vyrábět spalováky předělané na EV.

koch

Příspěvek od koch »

az skonci konvencni motory, vsechny tyto koncerny skonci
Naposledy upravil(a) koch dne 13 čer 2026 00:26, celkem upraveno 1 x.

hombredavid
Vůz: V850 T5

Příspěvek od hombredavid »

Nevim, ale ten kdo si koupi Taycan, nebo Cayenne v elektrice tak asi nebude moc resit spotrebu ne? A myslim ze ani rychlost na dalnici. Kdo ma na tyhle auta tak ma na hrani i 911. Spis jsou to rodiny auta rozhodne ne na zavodeni. Ja mam na etronovi spotrebu prumer 23Kw a neprekvapuje me to . Proste velky tlusty auto, 2 motory a vevnitr festovni. Myslim ze dnes je na trhu tolik druhu ev ze si kazdy kdo si to muze dovolit vybere podle sveho gusta . Pomalu mi to spis zacina pripadat ze je problem si dnes vybrat podle sveho gusta spalovak a ze clovek uz zacina delat kompromisy. Zda se mi ze se tady tocime v kruhu.

faktotum
Vůz: V 70 I 2,5 TDi

Příspěvek od faktotum »

BMW i3 120Ah /od 2025/

python.p

Příspěvek od python.p »

S tou lázní to není úplně pravda... už se zjišťuje, že to není úplně nutný. :) záleží ovšem na dané události.

BTW: už jste viděli jak dnes shořeli 2 spalovací TIR na D2? Podotkl bych, že nehodu hlásil iPhone nebo eCall v času 0, ale stejně... tolika k tomu hašení. Nicméně, jak praví klasik, nehas co tě nepálí. Když ti bude hořet auto tak tobě může být úplně ukradený na jaký pohon je, stejně to bude totálka, starosti bych nechal na HZS (nebudu psát nás abych tady zase zbytečně nedráždil některé...)

Bylo:

Munga

Příspěvek od Munga »

hombredavid píše: 12 čer 2026 20:47 Nevim, ale ten kdo si koupi Taycan, nebo Cayenne v elektrice tak asi nebude moc resit spotrebu ne? A myslim ze ani rychlost na dalnici. Kdo ma na tyhle auta tak ma na hrani i 911. Spis jsou to rodiny auta rozhodne ne na zavodeni. Ja mam na etronovi spotrebu prumer 23Kw a neprekvapuje me to . Proste velky tlusty auto, 2 motory a vevnitr festovni. Myslim ze dnes je na trhu tolik druhu ev ze si kazdy kdo si to muze dovolit vybere podle sveho gusta . Pomalu mi to spis zacina pripadat ze je problem si dnes vybrat podle sveho gusta spalovak a ze clovek uz zacina delat kompromisy. Zda se mi ze se tady tocime v kruhu.
Já bych spíš řekl že EV si každý ještě nevybere a spalovák si každý už také nevybere..to je právě to smutné.

Zpět na „o všem možném :-)“