EV: Diskuse o elektroautech

...i nemožném! ALE JEN POKUD TO SOUVISÍ S VOLVEM!!! (potažmo evt. s jinými automobily)

VYKECAT SE MŮŽETE V LAMPÁRNĚ!!!
  • Autor
  • Zpráva
Bakly
Vůz: Polestar 2

Příspěvek od Bakly »

Fakt je, že za to opravdu nemůže snaha srovnat dojezd s EV :D Korelace a kauzalita... A ani jedno zde v přímé souvislosti s EV není. To je ta konspirace.

koch
Vůz: Volvo S60 2.4T

Příspěvek od koch »

kdyz myslis, kazdy za tim vidi to sve…

Bakly
Vůz: Polestar 2

Příspěvek od Bakly »

Abych řekl pravdu, tak na základě fakt vím.
Nástup EV začal kolem 2010 a boom s příchodem TMY3 - reálně 2018. Zmenšování nádrží byla reakce na Euro normy a druhá vlna přišla okolo nástupu fleetových emisí. Takže dejme tomu rok 2005 a 2015. V tom máš uvedeno snad vše. Najdeš tam příčinu i časové hledisko. Ve 2005 většina automobilek o EV ještě nevěděla pomalu nic a ve 2015 uměla většina možná tak první generace městských přibližovadel... a fakt kvůli toho nezmenšili nádrže zbytku nabídky :D

python.p
Vůz: XC70 D5 2008

Příspěvek od python.p »

koch píše: 21 kvě 2026 10:52 @voltony, ja s dovolenim navazu a zeptam se, ma to kde levne/zdarma nabijet?
pokud pani nema solar, ma to nejaky financni benefit?
- chce se ji vsude tahat s prodluzkou? usetri pri pomalem nabijeni doma neco v porovnani s benzinem?
- pokud to bude nabijet po supermarketech pocas nakupu - bude naklad na km nizsi, nez benzin? navic, cim dyl jsi v obchode, tim vic utratis :)
- chce se ji resit nabijeci aplikace?
- chce se ji resit obsazene stojany? dojezdovou uzkost?
a hlavne, ma na tu celou srandu vlastne cas?

kdyz koupi EV, hodnota klesa docela rapidne, levnejsi servis? vazne? bavime se o novem aute, ne vyplavene zhuntovane ludre s pul milionem na hrbu...
kdyz koupi benzin a najede na tom sul-nul, po par letech ji budou za takove auto trhat ruce, servis? nove auto, vesmes dnes s prodlouzenym intervalem nic drasticke nevyzaduje...

za mne kdyz si koupi benzin, ma klid, vyjde ji to lip...

a to, ze si bude pripadat jak blazen protoze si poridila stado volu misto traktoru.. toto je absolutne infantilni prirovnani, blabol
nemyslim si, ze by si mela pripadat jako blazen a ze je out a dinosaurus...
pokud si bude pripadat jako blazen, mela by si uvedomit, ze se nechava ovlivnit extremne hlasitou mensinou fanatickych zastancu EV a tech, kteri jsou za toto kriceni dobre placeni :) oni ti novinari, jakkoliv se tvari nezavisle a staromile, pokud chcteji zaplatit slozenky, tak proste ty EV tlacit musi
...kdyz se podivas kolem, v republice mame registrovane necele procento EV
Clanky, ktere hlasaji, jak EV valcuje trh a podobne nesmysly, vykazovane statistiky novych registraci mnohdy michaji hrusky s jabkama a ty celkove ohromne cisla vesmes obsahuji vsemozne hybridy a podobne nesmysly, ve sve podstate maji ty nove registrovane vykazovane cisla stejne spalovaci motor :)

a pridam i dve cisla ciste spalovacich motoru, oba vesmes 80% dalnicni tempomat 140, 20% couracky:
7.5 Golf 1.5TSI - 5,8/100 dojezd cca 900km
8.5 Golf GTI - 6,8/100 dojezd cca 700km (nesmyslne mala nadrz, pac se ty EV hruskovo-jabkovo statisticky musi dojezdem predsi rovnat spalovakum:)
Opět jak někdo jiný správně zmínil - fanatický zastánce klasických PHM fabuluje nad tím jak někdo používá to co on nesnáší a nemá s tím žádnou zkušenost.

Běžný noční proud a běžná spotřeba = levnější jak PHM. ( 4.8 VT a 2.7 NT (aktuální ceník Tepláren Brno třeba) + poplatky, ale ty už platí teď žejo... ) Takže dejme tomu v nějakým průměru jsme na 4kč ka kWh, vezmeme větší auto, spotřebu 20kWh/100km, jsme na 0.8Kč na km. To bys musel jezdit při aktuálních cenách za 2l na 100km... /ber dnešní ceny na TankOno) neznám moc aut co mají takovo uspotřebu. Když vezmem tvůj golfík, tak je to dneska 2.3 kč na km. :)

Proč by měla tahat prodlužku? To mi musíš vysvětlit...

Nevím jak dlouho nakupuješ ty, ale průměrný krátký nákup je 15 minut a měsíční asi 30 minut, to na DC u moderních aut nabiješ klidně půlku, nebo 1/4 baterky.

Nemusíš řešit nabíjecí aplikace. Fakt nemusíš. Stačí si objednat chip / kartu a nabíjíš. Jop, takhle strašně snadný to je.

Obsazené stojany? :D :D :D Dojezdovou úzkost? :D :D :D Jakože nevím kde žiješ, ale krom Tesla Superchargeru v Praze, jsem nikde neviděl fronty a plný stojany... Třeba u nás teď EON má 2x stojany na 300kW - 2 kabely, stojan na 200kW - 2 kabely a 6 míst na 50kW. U toho je ČEZ s 150kW stojanem + AC. Přes cestu je Lidl. Asi si nedovedu představit situaci kdy tohle všechno bude plné a to jsme na malém městě. Jo dálnice, ty myslíš určitě tam že bude problém. No, představ si, že není, fakt ne. :) A k té úzkosti, u spalováku tu nemůže dojít benzín? Nebo ti to neukazuje dojezd? Ty seš fakt k smíchu.

A poslední argument nejvíc nejlepší, ten je peckovní. Má na to čas? Jakože večer když dojedu píchnout to na nabiječku a ráno to odpojit - celý 2 minuty ať nežeru? :D

Jo a nebo teda s náíjezdem 10km denně, to vychází v pohodě na jeden velký týdenní nákup a mám zase nabito. Ne, nemusím jezdit na benzinky a ztrácet čas tam ve frontách atd. :)

U spalovacího auta neklesá hodnota? A co bys chtěl proboha servisovat? :D

Chápu, že nepatříš mezi nejbystřejší, ale takhle otevřeně lhát a vymýšlet si nějaký scénaře? Símtě...

Už jsem ti to psal několikrát, buď konkrétní a dodej nějaký čísla prosím. Pořizení nového auta, ztrátu hodnoty, servis atd. Furt tady o tom jen meleš a skutek utek.

K prodeji (s bolestí u srdíčka) do dobrých rukou:
XC70 MY08 D5 AWD M/T @ 225 ořů v plné síle!
V70XC MY00 2,4T AWD A/T @ Kde mám to křídlo?!

Bylo:
MX-30 @ 145 eletrických poníku... než jim dojde šťáva...

VIDA k dispozici - Blansko, Brno, Olomouc

koch

Příspěvek od koch »

kvicte, jecte, overujte fakta do roztrhani :lol:

Urvanej
Moderátor
Vůz: 142;745;944;945;V70II;XC90 V8, C40

Příspěvek od Urvanej »

Jak vidno, máme tu fanatiky z obou táborů :lol:
745, D24, M47, 1990, Kája; 945, B230FT, AW71, 1995, Jaruna; V70, D5, M56, 2004, Bertík; 944, B230FT, M46, 1991, Blex; XC90 V8, 2004; 142, B20A, M40, 1970 ; C40, RWD, 2024, Tramvaj ex: S40, 1.8, m3p, 1997; 764, B280F, AW71, 1988, Tomasssovka; 244, D24, M47, 1990, Blu; XC90 V8, 2005, Mastodont; V40, B4204S, M5P, 1996.

JendaSL
Člen VK
Vůz: V70R

Příspěvek od JendaSL »

Tady se člověk dozví jen to, že jedno je na hovno víc než to druhý, ale jinak nic. Škoda, že lidé mají potřebu komentovat někde, kde nemají k tématu co říct 😒

koch

Příspěvek od koch »

a mne uz to tady taky moc neba, nebudu to tu uz asi pytonovi zasirat :)
pani co ma dilema preji at hlavne dobre poridi a je s novym autem spokojena

JendaSL
Člen VK
Vůz: V70R

Příspěvek od JendaSL »

Kéž bys dodržel slovo. Budeme ti držet palce.

Munga
Vůz: XC60 2014 D4 AWD D5244T17

Příspěvek od Munga »

saabik píše: 20 kvě 2026 08:52 Pokud budu používat EV jak mám, pak je reálný běžný kombinovaný dojezd v období jaro/léto u mé celkem velké 79 kWh baterky cca 310 km.
A jaký má být podle výrobce?
Používat jak mám nebo jak ho používás jak jsi psal že jezdíš jak se spalovákem?

hombredavid
Vůz: V850 T5

Příspěvek od hombredavid »

Nema tu nekdo taky Audinu Etron ? Ze by se podelil o zkusenosti.

python.p

Příspěvek od python.p »

koch píše: 21 kvě 2026 14:43 a mne uz to tady taky moc neba, nebudu to tu uz asi pytonovi zasirat :)
pani co ma dilema preji at hlavne dobre poridi a je s novym autem spokojena
Stačilo napsat, kdyby koupila tohle YXZ auto, za XXX peněz, jezdila by za ZZZ a bylo by to YYY levnější jak EV. A udělat tak ze mě věřejně blbce co nic neví a neumí.

Jenže ono to tak prostě nevychází, takže tady jen plácáš, plácáš a chováš se jak dítě co si s ním nikdo nechce hrát. :)

Na rozdíl od tebe mám zkušenosti s benzinem, naftou, EV, nové, staré, malé, velké. Zatím co ty jsi EV viděl asi jen na letáku a internetu, páč si jinak nedovedu představit, že bys tady furt psal takový blbosti co tady píšeš.

Přidáno za 19 sekund:
JendaSL píše: 21 kvě 2026 14:46 Kéž bys dodržel slovo. Budeme ti držet palce.
Tomu bych chtěl věřit, ale obávám se, že to nebude úplně pravda.

Přidáno za 6 minut 28 sekund:
hombredavid píše: 21 kvě 2026 18:13 Nema tu nekdo taky Audinu Etron ? Ze by se podelil o zkusenosti.
Větší spotřeba, možnost doladit spoustu věcí, spoustu věcí doprogramovat, první ročníky měli problém s tím, že jim chcala kapalina do předního motoru.

Bylo:

hombredavid

Ja uz mam novejsi verzi, spotreba je vyssi , auto mam 3 mesice ruzne studuju fora kde co se da. Ted mi zrovna montujou tazny abych mel na cem vozit kola. Za me zatim spokojenost. Faktem je ze je to silne navykove a kdyz mam startovat benzinove volvo a bzdit brzdama z kopce tak je to fakt nezvyk. Pokrok nezastavis, at si rika kdo chce co chce na 90 procent jezdeni je tohle auto jasna volba. A to jsem si opravdu myslel ze baterkace si nikdy neporidim a nazor jsem zmenil a nelituji toho. Na druhou stranu chapu lidi co nemuzou mit vice aut jako ja maji kam davat penize a nechteji utracet tolik penez za baterkace. Tyhle auta maji spoustu omezeni pro lidi co nemaji garaz kde by to nabijeli a rozhodne dodnes nejsou pro kazdeho at uz je to o nabijecich stanicich potazmo ceny za kW.

saabik
Vůz: Alpina B3 Touring 2023

Příspěvek od saabik »

Munga píše: 21 kvě 2026 17:30
saabik píše: 20 kvě 2026 08:52 Pokud budu používat EV jak mám, pak je reálný běžný kombinovaný dojezd v období jaro/léto u mé celkem velké 79 kWh baterky cca 310 km.
Podle výrobce 591 km. Používat jak mám míněno používání auta v rozmezí baterie max 10-80 %. Jen když jedu dál, nabiju na víc. Ano, jezdím s tím jak se spalovákem, tedy ne na spotřebu. Okresky a dálnice nad limit, rychlé rozjezdy, časté předjíždění pomalejších. Jízda ve městě průměr sníží.

python.p

Příspěvek od python.p »

hombredavid píše: 21 kvě 2026 19:00 Ja uz mam novejsi verzi, spotreba je vyssi , auto mam 3 mesice ruzne studuju fora kde co se da. Ted mi zrovna montujou tazny abych mel na cem vozit kola. Za me zatim spokojenost. Faktem je ze je to silne navykove a kdyz mam startovat benzinove volvo a bzdit brzdama z kopce tak je to fakt nezvyk. Pokrok nezastavis, at si rika kdo chce co chce na 90 procent jezdeni je tohle auto jasna volba. A to jsem si opravdu myslel ze baterkace si nikdy neporidim a nazor jsem zmenil a nelituji toho. Na druhou stranu chapu lidi co nemuzou mit vice aut jako ja maji kam davat penize a nechteji utracet tolik penez za baterkace. Tyhle auta maji spoustu omezeni pro lidi co nemaji garaz kde by to nabijeli a rozhodne dodnes nejsou pro kazdeho at uz je to o nabijecich stanicich potazmo ceny za kW.

Nepovídej, fakt? Já byl tak odpůrce baterek, pak si to párkrát zkusíš a je to. :)

Já v garáži ještě nemám taky elektriku, EON na to má dva roky... 😐

Bylo:

labanos
Vůz: neVolva

Příspěvek od labanos »

hombredavid

python.p píše: 21 kvě 2026 19:44
hombredavid píše: 21 kvě 2026 19:00 Ja uz mam novejsi verzi, spotreba je vyssi , auto mam 3 mesice ruzne studuju fora kde co se da. Ted mi zrovna montujou tazny abych mel na cem vozit kola. Za me zatim spokojenost. Faktem je ze je to silne navykove a kdyz mam startovat benzinove volvo a bzdit brzdama z kopce tak je to fakt nezvyk. Pokrok nezastavis, at si rika kdo chce co chce na 90 procent jezdeni je tohle auto jasna volba. A to jsem si opravdu myslel ze baterkace si nikdy neporidim a nazor jsem zmenil a nelituji toho. Na druhou stranu chapu lidi co nemuzou mit vice aut jako ja maji kam davat penize a nechteji utracet tolik penez za baterkace. Tyhle auta maji spoustu omezeni pro lidi co nemaji garaz kde by to nabijeli a rozhodne dodnes nejsou pro kazdeho at uz je to o nabijecich stanicich potazmo ceny za kW.

Nepovídej, fakt? Já byl tak odpůrce baterek, pak si to párkrát zkusíš a je to. :)

Já v garáži ještě nemám taky elektriku, EON na to má dva roky... 😐
U me to zacalo pred rokem kdy jsem tchanovi dovezl E golfa z nemecka. Nez jsem mu ho predal tak jsem s nim za 14 dni najel 2500km. A priznam se nechtel jsem mu ho predat. Namontoval jsem mu do garaze v rodinem domku wallbox a nastavil aby nabijel jenom v noci kdy mu nebezi tepeny cerpadlo a vlastne o jeho jezdeni nevim. Predtim mel stareho pezota a porad se mu neco sypalo.
No a cely rok jsem koukal po aute, chtel jsem Audi s vetsi baterkou a nejakou vybavou a nakonec jsem to koupil. Vyhodou je ze mam garaz a v ni taky wallbox 11kw takze prez noc nabijim kdyz potrebuji. A jsem prozatim spokojenej.... Ale ne kazdy ma tyhle moznosti.

Munga
Vůz: XC60 2014 D4 AWD D5244T17

Příspěvek od Munga »

saabik píše: 21 kvě 2026 19:29
Munga píše: 21 kvě 2026 17:30

Podle výrobce 591 km. Používat jak mám míněno používání auta v rozmezí baterie max 10-80 %. Jen když jedu dál, nabiju na víc. Ano, jezdím s tím jak se spalovákem, tedy ne na spotřebu. Okresky a dálnice nad limit, rychlé rozjezdy, časté předjíždění pomalejších. Jízda ve městě průměr sníží.
Takže jsi cca na polovině deklarovaného dojezdu a v zimě to bude ještě horší.. já bych to používal úplně stejně a sedal do vychlazeného/vytopeného jako ve spalováku. To znamená že auto s deklarovaným dojezdem 400km pro mne na běžné užití není.

python.p

Příspěvek od python.p »

Nechci se saabika dotknout, ale vzhledem k tomu jaký má primární vůz, a že píše že využívá auto na plno. Tak prostě má vyšší spotřebu, takže v zimě už to nebude o tolik víc, protože ve velké spotřebě se těch pár kWh na topení prostě ztratí...

Osobně jezdím za necelých 5tkm s Mustangem za 18kWh a je tam převážně mimo město, třeba 70% a 20% město a 10% dálnice. Ale když se podívám na deklarovaný dojezd, tak bych mohl plakát. Když se podívám na autoscout, tak vím, že reálné ty lidi jezdí za 23kWh, ale protože vím, že u Mazdy jsem se naučil jezdit méně, tak jsem počítal že reálné jezdím pod 20 což se mi povedlo. Do práce jezdím klidně za 12kWh, protože trasu mám najetou a tak brzdy nepoužívám vlastně vůbec a to nejen na cestě do práce.

Ona spousta lidí prostě neumí správně rekuperovat a jsou zvyklí jezdit brzda plyn, takže mají spotřebu jakou mají. Tohle jsem zažil u spousty lidí s EV, kdy prostě ve města ke křižovatce dojíždí rychle aby pak museli na brzdu, když člověk dojede v klidu přes rekuperaci, tak je v pohodě, nic neztratíš na čase a něco vrátíš do baterky.
Naposledy upravil(a) python.p dne 22 kvě 2026 09:01, celkem upraveno 1 x.

Bylo:

saabik

Příspěvek od saabik »

Ano, v zimě to bude horší. Ta výhoda zahřátého auta v zimě je také jedním z argumentů a nepopiratelných výhod, proč jsme koupili EV. Ten uživatelský komfort si rádi zaplatíme.

Pokud člověk jezdí do práce každý den třeba 20 km tam a zpátky a doma přes noc nebo ze solárů nabíjí, je to piece of cake, ideální scénář, nikoli běžný stav. Ideální uživatel žije v bublině a snaží se často v diskusích svůj vzorec vnucovat veřejnosti. Pokud však člověk jede dál, už musí často plánovat. Pokud je k dispozici ke všemu menší baterka, třeba ty 58 nebo podobně, je to na jakékoliv delší cesty méně komfortní. Samozřejmě někteří budou tvrdit, že stejně chodí každou hodinu na záchod a dávají 10 kafí denně, ale princip se nemění.

EV má svoje objektivní výhody dané technologicky i uživatelsky, ale stále to není v tuto chvíli univerzální řešení pro většinu řidičů. Bohužel, někdo nahoře nakázal, že být musí.

python.p

Příspěvek od python.p »

Pardon, něco jsem ještě dopsal.

A nebo jezdí s dětmi, ale cokoliv co má baterku kolem 70kWh a jezdí za 20 je za mě pro spoustu lidí v pohodě. Nemám ve svém okolí střelce co jezdí na makarskou na jeden 10h průlet. A jestli jedu k moři se spalovákem 10h a nebo s EV 12h je mi ve finále fakt jedno.

PS vyhřátí v zimě je celkem vklidu i u starších vozů, bufík jede. Jenže v létě klima je u spousty vozů tabu. :)

Bylo:

saabik

Příspěvek od saabik »

python.p píše: včera, 08:58 Nechci se saabika dotknout, ale vzhledem k tomu jaký má primární vůz, a že píše že využívá auto na plno. Tak prostě má vyšší spotřebu, takže v zimě už to nebude o tolik víc, protože ve velké spotřebě se těch pár kWh na topení prostě ztratí...
Nemysli si, že si dělám ze silnic závodní dráhu. Ten výkon je prima hlavně na předjíždění šneků v řadě za sebou :D.
V zimě jsme měli stejný model cca na týden pronajmutý. Spotřeba byla ještě vyšší než za co jezdíme teď. A to jezdila převážně manželka, výrazně defenzívně. :oops:

Když má auto prediktivní rekuperaci, styl brzda plyn se často eliminuje.

python.p

Příspěvek od python.p »

Hele to by mě ani nenapadlo, ale svižnější jízda prostě zvyšuje spotřebu. :) Taky jsem nedávno spěchal a po jízdě mi tam svítilo 26kWh/100km, jsem potkal moc šneků v řadě za sebou :D

U každého zkušebního auta je ta spotřeba enormní, protože každý to prostě zkouší tak to je.

Jop, když to má... a když to ty lidi nevypínají... do práce jezdím taky defenzivně, protože jestli dojedu za 22minut se spotřebou 12 a nebo za 20 minut se spotřebou 20, meh, poslechnu si podcast a je to v klidu. Vyjedu zapnu tempomat a nic neřeším.

Tady teda proběhl nějak pokus se vzdalit, inu nepovedl se. :D :lol: :ROFL: 2,5 Mustanga :D
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Bylo:

saabik

Příspěvek od saabik »

Ani 30 není problém. A to se ani nemusí jednat o agresivní jízdu :roll: .
ID3.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

python.p

Příspěvek od python.p »

Tak to už je dost... To mám když jedu na chalupu, kde prvních pár km stoupám do kopce, to tam je j 35, ale pak člověk jede z kopca... 🙂

Bylo:

Zpět na „o všem možném :-)“