Velmi rychle přeskočím téma designu. To je docela individuální a je toho na internetu plno. Nicméně design na hraně "crossoveru" je naživo méně znatelný, než z fotek. Přirovnal bych to právě k BMW. Polní cestu projedete, ale auto působí naživo více sportovním dojmem, než jako malý brácha SUV. Je na něm samozřejmě velmi vidět otisk Volva. A zadní světla mi svým tvarem připomínají tvar Volva z konce minulého století (jak ten čas běží
Interiér je naprostá Volvo klasika. Sedačky si co do pohodlnosti nemohu vynachválit, a to mám přímé srovnání s S80, jejíž sedačky zatím nepřekonalo nic. Tady je to velmi srovnatelné, ačkoli jsou sedačky více sportovní. Ovšem 100% boční vedení zde nečekejte. Je to někde na půl cesty. A není to taková ta poloviční práce - plní to dobře svou roli v obou aspektech. Třeba v A3 mne bolely záda i při cestě Praha-Ostrava. O výletu do Itálie ani nemluvím. V MX5 to bylo také docela peklo. Tady za sebou mám právě cestu Praha-Ostrava a úplná pohoda. Naopak v zatáčkách jsou lepší, než v MX5 (ne-Recaro verze), ovšem trošku horší, než sport packet sedačky v BMW, které mělo i nafukovací bočnice. Co mi vadí je absolutně hloupě vyřešené místo na nápoje. Jedno před loketkou, jedno v ní. Miloval jsem MX-5 za její 4 držáky. Nicméně to se dá vyřešit 3D tiskem - v každých dveřích pak máte další dvě místa, případně jde vše řešit i držáky na palubní desce.
Výbava a asistenti - zbytečné mluvit, je to jako Volvo. Funguje to skvěle. Pilot assist funguje bez zásahu překvapivě dlouho - odhadem tak 2x déle, než u jiných aut. Když jsem to testoval, překvapilo mě, že pokud nedbáte dvou výstrah, není to jako u ostatních aut, kde se vypne a tím to končí. Zde rozbliká blinkry, začne relativně prudce brzdit a pokračuje ve své činnosti až do Vašeho zásahu a nebo bezpečného zastavení. Ve sněhu a silném dešti funguje déle, než fungují asistenty jiných značek. Co se týče centrálního tabletu, ten není tak pomalý, jak lidé straší. Nemůžete čekat rychlost iPadu, pořád je to Android. Ale nějaké sekání a další problémy jsem nezaznamenal. Navíc nyní přišla nová aktualizace, která by jej měla ještě zrychlit (zatím jsem nezkoušel, teprve jsem ji nainstaloval). Nejde to srovnat se systémy Audi, která osobně z duše nenávidím a jejich rychlost je v dnešní době absurdně pomalá. Co stojí za zmínku je fakt, že konektivita, která je jinde placená, je u Polestaru už 5 let zdarma. Mohou za to prý interní spory Volvo-Polestar. Polestar tedy zatím nerozjel systém na subscription, nicméně do budoucna nás to asi čeká. Nyní se tedy po celé EU navigujete zdarma, můžete si pouštět (při stání) youtube apod. Simka je rychlá. Dobře funguje i 360 kamera, ačkoli může mít problém s modulem spojování videa (což Vám rovnou znemožní používat jakoukoli kameru), nicméně to bylo na většině aut již nejspíše vyřešeno.
Jízdní vlastnosti - podvozek je laděn do sportovna. Označil bych to někde na půl cesty mezi MX5 a BMW. Mazdě se to samozřejmě zdaleka nevyrovná. Ale zatáčky auto krájí moc pěkně. A zároveň na delší cestě nebudete z dálnice vytřepaní. V mých oblíbených horských úsecích v okolí Ostravy jsem rychlejší, než s jakýmkoli autem, se kterým jsem tam zatím jezdil. Motor má velmi inteligentní nástup výkonu. Přesně pozná, kdy chcete jet rychle a kdy ne. Výkon a pocit z řízení umí dávkovat v rozpětí Fabia HTP až muscle car. Takže se Vám nestane, že auto někomu půjčíte a už při výjezdu z parkoviště se mu budou klepat ruce. 0-100 je papírově za 4,7 vteřiny. Reálně jsem vyzkoušel 4,5 při plné baterce a 5,0 při 40 % baterky bez launch control. Navíc ve vlhku a zimě. Tedy na internetu zmiňovaných 4,3 vidím reálně. S performance balíčkem +50kw i těch 4,0.
Pokud srovnám celkový pocit z auta s Teslou, která je asi největší konkurent, je to absolutně jiná liga. V Tesle si prostě nekupujete auto, ale počítač na kolech a k tomu i vše směřuje. Tady pokud byste slyšeli motor, tak nepoznáte rozdíl od spalováku. Od usednutí za volant, až po jízdní vlastnosti (až na ten nástup výkonu
Poslední věc, která mne napadá je dojezd a nabíjení. V baráku nejsem EV-ready, nabíjím tedy opatrně a v normální zásuvce. I přesto mi nabíjení vychází přibližně 10km/h doma. To je pro mé účely naprosto dostačující, jakmile by nebylo, budu to řešit dále. Ze zásuvky se pak je možno dostat na nějakých 30km/h. Na rychlonabíječkách reálně dostanete cca 10km/min. Dojezd je dle papírů tuším nějakých 470km. Ale kdo má EV, tak ví, že to je trochu jinak. A já jsem s tím počítal. Reálně jezdíte 80-20 % baterky, což Vám navíc rovnou vezme nějakých 40 % dojezdu, který reálně využíváte. Ať již z důvodu, že 0-20 a 80-100 nabíjí vcelku pomalu, ale také s ohledem na zdraví baterie (mé auto má 92 %). Aktuálně jsem jezdil v teplotách mezi -2 až 10 stupni. A nejvíce jsem najezdil okolo 5 stupňů. Ať to zjednoduším, budu dle reálných čísel brát dojezd na 100-0, do závorky dám dojezd 80-20. Zároveň v léte počítám dojezd o něco vyšší. Zároveň počítejte s tím, že se k auto chovám ze 100 % jako ke spalováku. Tedy žádných 80-100 na dálnici, ale klasicky 130-150. Aktuálně tedy:
- dálnice: 320km (200km)
- mix dálnice/okresky/město: 370km (220km)
- sportovní jízda: 280km (170km)
V létě předpokládám nárůst tak o 20 %. A ještě dodám nějaká zajímavá čísla - ačkoli to nebyl důvod nákupu
- doma 1,9l/1,25l
- Tesla Supercharger 5,8l/3,75l
To je asi vše co mě z prvních dojmů napadá.