Polestar 2

...i nemožném! ALE JEN POKUD TO SOUVISÍ S VOLVEM!!! (potažmo evt. s jinými automobily)

VYKECAT SE MŮŽETE V LAMPÁRNĚ!!!
  • Autor
  • Zpráva
Bakly
Vůz: S80 D5 MY2004

Polestar 2

Příspěvek od Bakly »

Ahoj všem, slíbil jsem ve svém vlákně, že se podělím o pocity z bráchy našich Volv. Zatím z prvních 2 000km. Zároveň budu rád za tipy dalších majitelů, jelikož vím, že jich tu pár je. Pokud moderátoři uznají, že by se vlákno hodilo jinam, klidně jej přesuňte :) Jelikož dojmy jsou vždy subjektivní věc, pro referenci budu často srovnávat s některými dalšími auty, se kterými jsem více jezdil. Konkrétně Audi (A3 2018, Q7 2020), BMW (2 Gran coupé 2022), Volvo (S80I fl), Tesla (3), Mazda (MX5NC). Můj Polestar je v Launch edici, 92 % baterie, 300kw 4x4, tedy obsahuje téměř vše, vyjma performance packetu a některých drobností, jako jsou větrané/masážní sedačky a tepelné čerpadlo.
IMG_0147.jpeg
Velmi rychle přeskočím téma designu. To je docela individuální a je toho na internetu plno. Nicméně design na hraně "crossoveru" je naživo méně znatelný, než z fotek. Přirovnal bych to právě k BMW. Polní cestu projedete, ale auto působí naživo více sportovním dojmem, než jako malý brácha SUV. Je na něm samozřejmě velmi vidět otisk Volva. A zadní světla mi svým tvarem připomínají tvar Volva z konce minulého století (jak ten čas běží :D ). Pixel led světlomety vepředu jsou něco neskutečného. Auta vykrajují naprosto bez chyby a navíc velmi rychle. Na Audi se mi občas stalo, že mě někdo probliknul, jelikož auto reagovalo pozdě. Zde ne.

Interiér je naprostá Volvo klasika. Sedačky si co do pohodlnosti nemohu vynachválit, a to mám přímé srovnání s S80, jejíž sedačky zatím nepřekonalo nic. Tady je to velmi srovnatelné, ačkoli jsou sedačky více sportovní. Ovšem 100% boční vedení zde nečekejte. Je to někde na půl cesty. A není to taková ta poloviční práce - plní to dobře svou roli v obou aspektech. Třeba v A3 mne bolely záda i při cestě Praha-Ostrava. O výletu do Itálie ani nemluvím. V MX5 to bylo také docela peklo. Tady za sebou mám právě cestu Praha-Ostrava a úplná pohoda. Naopak v zatáčkách jsou lepší, než v MX5 (ne-Recaro verze), ovšem trošku horší, než sport packet sedačky v BMW, které mělo i nafukovací bočnice. Co mi vadí je absolutně hloupě vyřešené místo na nápoje. Jedno před loketkou, jedno v ní. Miloval jsem MX-5 za její 4 držáky. Nicméně to se dá vyřešit 3D tiskem - v každých dveřích pak máte další dvě místa, případně jde vše řešit i držáky na palubní desce.

Výbava a asistenti - zbytečné mluvit, je to jako Volvo. Funguje to skvěle. Pilot assist funguje bez zásahu překvapivě dlouho - odhadem tak 2x déle, než u jiných aut. Když jsem to testoval, překvapilo mě, že pokud nedbáte dvou výstrah, není to jako u ostatních aut, kde se vypne a tím to končí. Zde rozbliká blinkry, začne relativně prudce brzdit a pokračuje ve své činnosti až do Vašeho zásahu a nebo bezpečného zastavení. Ve sněhu a silném dešti funguje déle, než fungují asistenty jiných značek. Co se týče centrálního tabletu, ten není tak pomalý, jak lidé straší. Nemůžete čekat rychlost iPadu, pořád je to Android. Ale nějaké sekání a další problémy jsem nezaznamenal. Navíc nyní přišla nová aktualizace, která by jej měla ještě zrychlit (zatím jsem nezkoušel, teprve jsem ji nainstaloval). Nejde to srovnat se systémy Audi, která osobně z duše nenávidím a jejich rychlost je v dnešní době absurdně pomalá. Co stojí za zmínku je fakt, že konektivita, která je jinde placená, je u Polestaru už 5 let zdarma. Mohou za to prý interní spory Volvo-Polestar. Polestar tedy zatím nerozjel systém na subscription, nicméně do budoucna nás to asi čeká. Nyní se tedy po celé EU navigujete zdarma, můžete si pouštět (při stání) youtube apod. Simka je rychlá. Dobře funguje i 360 kamera, ačkoli může mít problém s modulem spojování videa (což Vám rovnou znemožní používat jakoukoli kameru), nicméně to bylo na většině aut již nejspíše vyřešeno.

Jízdní vlastnosti - podvozek je laděn do sportovna. Označil bych to někde na půl cesty mezi MX5 a BMW. Mazdě se to samozřejmě zdaleka nevyrovná. Ale zatáčky auto krájí moc pěkně. A zároveň na delší cestě nebudete z dálnice vytřepaní. V mých oblíbených horských úsecích v okolí Ostravy jsem rychlejší, než s jakýmkoli autem, se kterým jsem tam zatím jezdil. Motor má velmi inteligentní nástup výkonu. Přesně pozná, kdy chcete jet rychle a kdy ne. Výkon a pocit z řízení umí dávkovat v rozpětí Fabia HTP až muscle car. Takže se Vám nestane, že auto někomu půjčíte a už při výjezdu z parkoviště se mu budou klepat ruce. 0-100 je papírově za 4,7 vteřiny. Reálně jsem vyzkoušel 4,5 při plné baterce a 5,0 při 40 % baterky bez launch control. Navíc ve vlhku a zimě. Tedy na internetu zmiňovaných 4,3 vidím reálně. S performance balíčkem +50kw i těch 4,0.

Pokud srovnám celkový pocit z auta s Teslou, která je asi největší konkurent, je to absolutně jiná liga. V Tesle si prostě nekupujete auto, ale počítač na kolech a k tomu i vše směřuje. Tady pokud byste slyšeli motor, tak nepoznáte rozdíl od spalováku. Od usednutí za volant, až po jízdní vlastnosti (až na ten nástup výkonu :D ). Jde vidět, že vše je od začátku laděno tak, aby to přesně takto bylo a působilo. Nejsem si jistý, zda některá automobilka aktuálně cílí také na tento segment "sportovních, ale stále normálních" elektro aut. Ale Polestar to dělá velmi dobře. A to, co jsem od auta chtěl - sportovní nádech na daily ježdění a tím absence nutnosti mít dvě auta - to naplnilo.

Poslední věc, která mne napadá je dojezd a nabíjení. V baráku nejsem EV-ready, nabíjím tedy opatrně a v normální zásuvce. I přesto mi nabíjení vychází přibližně 10km/h doma. To je pro mé účely naprosto dostačující, jakmile by nebylo, budu to řešit dále. Ze zásuvky se pak je možno dostat na nějakých 30km/h. Na rychlonabíječkách reálně dostanete cca 10km/min. Dojezd je dle papírů tuším nějakých 470km. Ale kdo má EV, tak ví, že to je trochu jinak. A já jsem s tím počítal. Reálně jezdíte 80-20 % baterky, což Vám navíc rovnou vezme nějakých 40 % dojezdu, který reálně využíváte. Ať již z důvodu, že 0-20 a 80-100 nabíjí vcelku pomalu, ale také s ohledem na zdraví baterie (mé auto má 92 %). Aktuálně jsem jezdil v teplotách mezi -2 až 10 stupni. A nejvíce jsem najezdil okolo 5 stupňů. Ať to zjednoduším, budu dle reálných čísel brát dojezd na 100-0, do závorky dám dojezd 80-20. Zároveň v léte počítám dojezd o něco vyšší. Zároveň počítejte s tím, že se k auto chovám ze 100 % jako ke spalováku. Tedy žádných 80-100 na dálnici, ale klasicky 130-150. Aktuálně tedy:
- dálnice: 320km (200km)
- mix dálnice/okresky/město: 370km (220km)
- sportovní jízda: 280km (170km)

V létě předpokládám nárůst tak o 20 %. A ještě dodám nějaká zajímavá čísla - ačkoli to nebyl důvod nákupu :lol: - jelikož ve hře byl i Challenger/Camaro. Doma nemám noční proud, ale mám velmi dobré ceny elektřiny. Venku nabíjím u Tesly. Pokud vezmu ceny za km v přepočtu na naftu v ceně Írán/předÍrán, vychází mě na standardní trase do práce spotřeba přepočtená na l/100km:
- doma 1,9l/1,25l
- Tesla Supercharger 5,8l/3,75l

To je asi vše co mě z prvních dojmů napadá.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Urvanej
Moderátor
Vůz: 142;745;944;945;V70II;XC90 V8, C40

Polestar 2

Příspěvek od Urvanej »

To je ale moc pěkné :good: To je bílá, nebo taková ta bronzově stříbrná?
745, D24, M47, 1990, Kája; 945, B230FT, AW71, 1995, Jaruna; V70, D5, M56, 2004, Bertík; 944, B230FT, M46, 1991, Blex; XC90 V8, 2004; 142, B20A, M40, 1970 ; C40, RWD, 2024, Tramvaj ex: S40, 1.8, m3p, 1997; 764, B280F, AW71, 1988, Tomasssovka; 244, D24, M47, 1990, Blu; XC90 V8, 2005, Mastodont; V40, B4204S, M5P, 1996.

Bakly

Polestar 2

Příspěvek od Bakly »

Díky :) To dělá ta pěna - je to Snow white. Takže v té metalíze jsou nějaké nádechy do modro-šeda.

Jinak zapomněl jsem velmi podstatnou věc k recenzi. Hudba. Mám tu příplatkovou - Harman-Kardon. A hraje to výrazně lépe, než na zmiňovaných autech (BMW mělo také příplatkovou). Ale... S80 s Dolby se to stále nerovná :cry: Ale to zatím subjektivně žádné auto. S80 má asi dokonale rozložený prostor, ačkoli papírově ty sound systémy tak dokonalé oproti současným nejsou.

Lukaso
Vůz: S60

Polestar 2

Příspěvek od Lukaso »

No asi za to nedostanu bludišťáka za oblíbenost, ale: Jsem rád, že to konečně někdo napsal. Já absolutně nechápu, jak si někdo může pořídit Teslu, když si můžete koupit třeba tohle. Tohle je pěkný auto, ve kterým bych rád trávil čas. Měl jsem to půjčený a je to opravdu moc příjemný a zábavný. Dojezd je trochu problém no, ale záleží, co se od toho čeká. Já jsem chvilku přemýšlel o Polestar 4 jako nástupci S60, ale bohužel to ještě není pro mě. Gratulace k pěknýmu autu.

Warcz
Vůz: V70 II 2,5T AWD AT

Polestar 2

Příspěvek od Warcz »

Zeptám se když se tady srovnává Tesla ( asi 3 ) jak to je cenově ? Mě osobně Tesla Sko i na vzudchu přišlo trvdší ale nejezdilo špatně.

saabik
Vůz: Alpina B3 Touring 2023

Polestar 2

Příspěvek od saabik »

Mám dva dotazy.
1) Za kolik kWh/100 to tedy jezdíš?
2) Co se týká domácí zásuvky, předpokládám, že máš rozvody v mědi. Máš udělanou revizi? Je to zásuvka se samostatným obvodem? Na kolik ampér omezuješ dobíjení v zásuvce? 6, 8, 10, nebo necháváš 16?
Pozoruješ zahřívání zásuvky, nebo se toho vůbec neobáváš?

Urvanej
Moderátor

Polestar 2

Příspěvek od Urvanej »

Já můžu říct jen za mě, že zásuvky mám jištěný 10A a když potřebuju jen trochu cucnout, tak jedu přes noc na 6A, čímž mam jistotu, že pračka, rychlovarka apod. mi neshodí okruh. Když jsem zkusil jet na tech 10A, tak se hřála v zásuvce zástrčka, protože prodlužovačka. 16A bych si nedovolil. To jedu z 3F 32A.
745, D24, M47, 1990, Kája; 945, B230FT, AW71, 1995, Jaruna; V70, D5, M56, 2004, Bertík; 944, B230FT, M46, 1991, Blex; XC90 V8, 2004; 142, B20A, M40, 1970 ; C40, RWD, 2024, Tramvaj ex: S40, 1.8, m3p, 1997; 764, B280F, AW71, 1988, Tomasssovka; 244, D24, M47, 1990, Blu; XC90 V8, 2005, Mastodont; V40, B4204S, M5P, 1996.

saabik
Vůz: Alpina B3 Touring 2023

Polestar 2

Příspěvek od saabik »

Takže jedeš přes noc na 6A. Předpokládám, že bez prodlužky. Máš na tu zásuvku revizi, nebo na to kašleš a považuješ to za zbytečné? Rychlost reálných cca 1 kW/h při 6 A není žádná hitparáda. Ale asi lepší než nic.

Bakly

Polestar 2

Příspěvek od Bakly »

Ohledně Tesly - vadí mi na ni hodně věcí, ale pořád je beru za leadera v oblasti EV. A jsem rád za každého majitele, protože nám sponzorují vývoj a to, kam se EV posouvají :D Snad každé EV si od Tesly něco bere. Ale osobně bych Teslu nechtěl. Ať už jde o zpracování, pocit z jízdy a nebo nesmysly a nelogické kroky, které jsou spjaty s tím, že to není tak moc auto auto, ale spíš koncept a počítač. Cenově je nový i ojetý Polestar 2 tak na půl cesty mezi S a 3.

Jezdím teď v té zimě mezi 17-25. Klasické cesty se drží okolo 20. Mám relativně nový barák, zásuvka je na samostatném okruhu a je to 16A. Zahřívání jsem se bál, ale i po 10h nabíjení byla při průběžné kontrola naprosto studená. Omezuji ale nabíjení na 10A, ať mám 100% jistotu a nepoužívám prodlužku. Zvažuji, že zavolám elektrikáře a pořeším to výměnou zásuvky, kontrolou možností a kabeláže. Teoreticky by neměl být problém tam hodit 32A a pak nabíjet třeba 25A, ať mám jistotu. Těch 10km/h počítám podle toho, co píše auto.

Urvanej
Moderátor

Polestar 2

Příspěvek od Urvanej »

Ten polestar je prostě krásnej... jen nevim proč jsem si myslel, že to je sedan a ne liftback. Nebyla 1 sedan?
Saabik: diskuse asi jinam, zvážím přesun, ať to tu Baklymu neplevelím.
Já mam uplně novej barák, č.p. po 12ti letech bydlení dostanu snad možná za měsíc :-D Takže revize je jen papír a už mam tři revize komplet elektřiny za sebou a nikdy nikdo na baráku nic neměřil. Proto jsem si sám testoval proudy a teploty. Prodlužka byla přesně z toho důvodu, abych to zkusil, jak se nechá zatížit "něco" na co číňan napíše 16A.
Nabíječku jsem kupoval českou EcoVolter Pro II - Basic (3x32A/22KW) s wifi právě kvůli sledování teploty zástrčky a umí jak 1F tak 3F.
Mám přesně z EV důvodu 3F/25A vývod u vjezdu do zahrady, ale zatím nepřipojený, nemam tam udělanýho antoníčka ale jen kabel v zemi. U nás má čez 2x denně 4h nízký tarif, takže chceš stihnout dobít v nízkém tarifu co jde.

labanos
Vůz: neVolva

Polestar 2

Příspěvek od labanos »

Lukaso píše: 01 dub 2026 13:30 Já absolutně nechápu, jak si někdo může pořídit Teslu, když si můžete koupit třeba tohle.
Nic proti Polestar a dát teď peníze za novu Teslu, bych hodně váhal, protože se moc daleko posledních 5 let neposunuly. Ne kvůli ceně, ale protože už začíná být z čeho vybírat i jinde, třeba u Volva, BMW. Ale to je nové auto, které je v záruce a jezdíš s tím do autorizáku, protože musíš.

Teslu jsem volil, protože mi to pořád přijde jako velmi dobrá volba, pokud si chceš staré EV servisovat doma a nejezdit do autorizáku. Mít normální náhradní díly za normální cenu a být schopen je i sehnat. Obrovská výhoda doživotně (ne tolik u nás, ale zlepšuje se to) jsou Superchargery, updaty a to, že to je opravdu nízký sedan.
Mimo tradiční autorizáky (kde musí ale většinou nechtějí EV a dávají to často najevo) je nabídka extérního servisu ještě tragičtější. A já si vždycky všechno řešil nejradší sám.

A před rokem byl výběr mimo Teslu ještě chudší než teď. Ale pořád mi osobně chybí mezi ojetými EV (staří 2+; neproblémové) výběr mezi sedany, hatchbacky a kombíky - tedy to, co chci.

BTW, Tesel potkávám teď víc a víc, než před rokem (ojetých o nových), a začíná mě to už taky sejřít, zvláště, když to vlastně nikdo nechce, všichni na to nadávají, nemají rádi Muska. Vždycky jsem měl rád Volvo, protože to není tuctovka a libí se mi design.

spy
Vůz: C70 T5, V70R, C70 Cabrio T5

Polestar 2

Příspěvek od spy »

Z krátké zkušenosti s tímhle autem si pamatuju tři věci:
- kolenojeb (extra široky středový tunel, do kterého se při každém nastupování jebnu kolenem)
- podivná vlna pod nohami - přesně tam, kam si pravou nohu odložíš když jedeš na tempomat
- zbytečně velká řadička, přes kterou nešlo rozumně šáhnout na home button infotainmentu
Jak tohle vnímáš? Mě to auto právě nepřesvědčilo z hlediska praktičnosti...

hajnej
Vůz: V60 T8

Polestar 2

Příspěvek od hajnej »

Ta praktičnost kabiny je zmiňovaná i na jednom youtube testu, co jsem viděl. Co si pamatuju tak ještě:
- loketní opěrka utopená až za sedadlem
- loketní opora ve dveřích taky blbě
- jen jedna díra na nápoj ve středovém tunelu

Bakly

Polestar 2

Příspěvek od Bakly »

Klidně pokračujte tady, jsem rád, že post žije a budí různé rozdílné názory a témata.

Co se týče praktičnosti interiéru, tak to je asi dost individuální. Já si auto rád oblékám, což Polestar splňuje krásně. Interiér je takový prořidičský a obklopí Vás :D Mám podobný pocit, jako v Mazdě (měl jsem NC, takže to nebylo vyloženě Miatovsky klaustrofobní). Ale čekat od toho rozsáhlé prostory S80 nebo Q7, to nejde. Ale odpadl mi klasický problém S80, kdy jsem si něco hodil na zadní sedačky a nemohl na to dosáhnout :lol: To mě občas štvalo. Ten tunel je za mě super a je fajn i na ovládání tabletu - člověk má oporu ruky. Což mi na ostatních autech chybělo, zejména na těch, které to mají také čistě dotykové a nemají knoflík, jako BMW. S vlnou, oporou dveří (sedí mi anatomicky dobře, ale to bude individuální) a řadičkou problém nemám - naopak se mi nelíbí ty malé, které některé auta mají. Dost na tom, že už mi tu chybí klasická ruční brzda :D

Jinak loketní opěrka jde posunout dopředu, ale člověk si tím zabije i druhý cupholder... To je fakt nešťastné, ale řešitelné 3 způsoby:

Tento mi přijde nejlepší. Na výšku se vleze i 0,5l plechovka. Musíte ale myslet na zavírání dveří. Já jsem zvyklý, ale také mě to na Mazdě stálo několik lepkavě umytých dvěří :lol:
Image 2.jpeg
Dobrý možnost je toto - některá auta to podobně mají od výroby - jsou různé varianty umístění po autě.
Image 3.jpeg
Třetí způsob opět bude blokovat loketní opěrku, ale vyzkouším.
Image 4.jpeg
Poté poreferuji. Jen musím pro první dvě varianty najít někoho s 3D tiskem v Ostravě.

Jinak co se týče servisu, měl by ten klasický zvládnout každý garážník. Díly jsou dobře dostupné. Doufám, že Polestar nespadá do kategorie aut, kdy je i na výměnu destiček potřeba diagnostika, ale uvidíme. Třeba malá baterka jde vyměnit bez ní a bez programování. Složitější opravy by měl dokázat každý Volvo autorizák. Ptal jsem se aktuálně na podpoře Polestar na performance update, jelikož je formou OTA. Bohužel tím, že přímo Polestar v ČR nemá zastoupení, odkázali mě na autorizák Volvo. Takže jsem napsal Svencaru a uvidíme. Zatím nemám odpověď.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

labanos
Vůz: neVolva

Polestar 2

Příspěvek od labanos »

No je to skoro Volvo, takže předpokládám drahotu. Na Volvo se aspoň dají sehnat origo normálně v Autokelly, jenom škoda, že všechno je předražené o 300%. Některé HV díly na EV stojí úplný nesmysl (třeba stellantis, asi sis měl od nich radši koupit klasiku s řemenem v oleji).

S tím každým garážníkem to pravda bohužel není, já měl skoro kochovský problém, protože mi třeba odepsali, že "EV vůbec nechtějí vidět" a to jsem chtěl jenom geometrii. Okrajové auta budou v ČR bolehlav.

Bakly

Polestar 2

Příspěvek od Bakly »

Tak to je asi individuální - můj současný garážník s tím problém nemá :D On zvládne všechno - jediná limitace pro to, co zvládne, je jeho zvedák do 2,5t :D Ale tam mám i s Polestarem naštěstí 300kg rezervu. Ale možná je to v současnosti jednorožec :) Je to vidět na tom, co zvládl s uložením tlumičů na S80 v mém vlákně. On se nezalekne ničeho :D

Lukaso
Vůz: S60

Polestar 2

Příspěvek od Lukaso »

Labanos: takhle já proti tesle obecně nic nemám, a vlastně si i myslím, že to je dobrý auto - pokud člověk hledá nějakou pragmatickou volbu. Já to posuzuju ( celkem zkresleně ) z pozice člověka, co v tom autě tráví hrozný času. A pro mě Tesla zkrátka neodpovídá těm penězům, který musíš vyndat z peněženky, za mě to je prostě takový levný, hlavně zevnitř. Což je zvláštní, že čínskejm autům neprojde a u tesly to je ok. S Polestarem se prostě někdo pomazlil a vypadá to hezky, dotaženě. Nevím taky jak je to teď ale před pár lety taky u tesly chybělo poměrně hodně výbavy, kterou dneska najdeš i v opravdu levných autech. Ale zase to jsem já a moje potřeby, jinak věřím, že to funguje. Já znám lidi co jezdí auty za 3 mega a vrchol výbavy co používají je BT s carplay :D Jezdil jsem v tý performance a to je teda úlet, jako v nízkých rychlostech mi to při akceleraci odkrvovalo nohy :D

A jinak ano, a i na S60 mě docela štve absolutní nedostatek odkládacího prostoru.

Jakub Svoboda
Vůz: XC70 III D5 AWD 169kW, V60 MY2018 D3 110

Polestar 2

Příspěvek od Jakub Svoboda »

SW věci se obrať na D5T5, i Vdash podporuje Polestar2. Sám Ok2ucx jej má také

Bakly

Polestar 2

Příspěvek od Bakly »

Super, díky moc - vyzkouším :)

Zpět na „o všem možném :-)“