Tak máme za sebou dvě dovči s Vianem a to do Polska k Baltu a do Německa pod stan k našim oblíbeným Lužickým jezerům. Ten prostor je k nezaplacení a na těch delších cestách s klidnou nohou jsem se dostal i na krásnou průměrnou spotřebu 9,5l.
Cestou do Polska mi na poslední benzínce v ČR skočila chyba motoru, tak jsem to Car Scannerem smáznul a celých zbylých cca 550 km jsme dojeli v pohodě. Cestou zpět jsme se už vraceli v nouzáku. Naštěstí tady ten nouzák celkem jde (narozdíl třeba od Ovce), takže jsme jeli celé Polsko 120km/h. Horší bylo předjíždění a táhlé kopce.
U Vapika na diagnostice se potvrdilo mé předběžné info z Car Scanneru a to plný DPF. Vapik mi ho na 3x vypálil přes diagnostiku.
Za pár dní to bylo zpět, tak jsem se vydal na profesionální čištění DPF.
Tam mi byla doporučena (a tím i potvrzena Vapikova domněnka) výměna čidla diferenčního tlaku, což mi Vapik vyměnil.
Od té doby klid (Německo a zpět a nějaké další popojížďky), ťuk ťuk.
Už při koupi auta mi zdejší Stabur doporučil servis v Praze Mercedes Motors a ten jsem v srpnu navštívil kvůli vibracím a dunění, které se objevovalo v tahu od cca 80km/h a bylo to dost otravné. Při koupi auta jsem byl přesvědčen, že to je kardanem (častá bolest těchto aut), ale po jeho (zbytečné) výměně žádná změna.
Z Viano komunity, od Vapika a i dle mého pátrání na netu vše ukazovalo bohužel na měnič. Už jsem s tím byl i smířen.
Majitel onoho servisu mi řekl do telefonu, že to je zadní most (nápravnice/nosník, ke kterému je připevněné zavěšení zadních kol, diferenciál a ramena).
Když jsem přijel, tak řekl, že mám v první řadě vyřešit přední nápravu + pružiny a pořádnou geometrii, že to sedí a pak případně řešit dál, když to nezmizí.
No a po tomto všem jsou vibrace konečně pryč a jízda je jak s výměnným autem.
Ještě se měnil silentblok pod převodovkou, tak těžko říct co přesně za tím stálo.
Pan majitel servisu mi po zkušební jízdě řekl, že když si toto auto kupoval před patnácti lety fungl nové, tak jelo přesně takhle. Prý ho to tak bavilo, že nechtěl ukončit zkušební jízdu
Jasně, mohl mi mazat med kolem huby, ale já mu věřím.
Teď to auto fakt už žeru
Mercedes Viano 3.0 V6 165kw rv 2012
22.9.2025 - 358573 km - zakoupení vozu
29.9.2025 - kabinový filtr Mann
- stěrače Valeo
- celoroční pneumatiky Continental XL All Season Contact 2
31.10.2025 - 360550km - Vapik
- motorový olej olej Ravenol 5W30VMP + proplach a kondicionér BG, filtr Mann
- výměna oleje v automatu + filtru + vyčistění vany - Ravenol ATF
- výměna oleje v diferenciálu - Ravenol 75W90
- výměna oleje s proplachem v servu - Ravenol ATF Fluid
- výměna brzdové kapaliny ATE DOT4
- výměna palivového filtru Bosch + výměna dvou prasklých hadic
- výměna vzduchového filtru Bosch
- kontrola funkčnosti těsnění pod hlavou - test úniku CO2
28.11.2025 - 361270Km
- nový kardan
- oprava kožené části sedačky řidiče
- nové gumové koberce v celém voze + gumová vana do kufru
5.3.2026 - 362359Km
- tyčky řízení
- střední a koncový tlumič výfuku
- čep LP ramene
- zadní tlumiče KYB
- seřízení geometrie
21.3.2026 - výměna plynových vzpěr dveří kufru - Stabilus
24.3.2026 - 362359 Km - montáž tažného zařízení - Elsa Group
11.4.2026 - 362777 km - výměna čelního okna - Autocentrum Kalfas
20.7.2026 - 365585 km - profesionální čištění DPF - dpf.cz
27.7.2026 - 365664 km - výměna čidla diferenčního tlaku - Vapik
10.-24.8 2026 - 366350 km - Mercedes Motors
- přední spodní ramena
- přední pružiny
- čepy řízení
- zadní most
- sada šroubů odklonu
- silentblok převodovky
- geometrie - Mercedes Benz
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.