Myšlenka byla taková že už půjdu do plugin.
Minimálně rok jsem koukal na Volva T8 a Superb IV (že bych se zase vrátil
Jenže pak přišla reálná úvaha, že vlastně tyto pohony kombinují vše v jednom, ty auta jsou celkem těžká a je zde pořád běžný servis spalováku a k tomu možné problémy s elektrikou.
A tak padla myšlenka poprvé vyřadit spalovák a zkusit čistou elektriku.
Koukal jsem na mraky videí youtube, od škoda enyaq, pak vw, polestar 2, tesla. Bratr říkal ať se taky kouknu na etron
Tesla mi z toho všeho vycházela nejlépe.
Výkon, spotřeba, množství aut na silnici (a tím snad i množství dílů na vrakovištích), spousta návodů na youtube jak co rozebrat, opravit, jako jediná nemá podmínku záruky pravidelné návštěvy servisu.
Takže jsem začal hledat tesly, nabídka je obrovská, ovšem pro mě malinká.
Hledal jsem auto s tažným, takže tím 75% tesel vypadne.
Dále jsem chtěl refresh, long range a nějaké solidní zdravý baterie. a to je z těch 25% aut zase víc jak polovina pryč.
Jelikož jsem tušil že V90 půjde na protiúčet, musel jsem se soustředit převážně na nabídku bazarů... No, a těch aut už moc nezbylo.
Takže nakonec jsem vybral (na mě zbyla) nejlevnější v nabídce Model 3 z roku 2022, černá long range, dual motor 366kW, 125.000km, s tažným
Baterie by měla mít SoH 91% dle Aviloo a je v záruce do 11/2030 nebo 192.000km.
Zatím se učím, nic neumím. Je tady všechno jinak. Výkon, okamžitá reakce na plyn, to je luxus na který se hodně rychle zvyká. to samé silná rekuperace a jízda na jeden pedál.
K autu jsem doslal 230V nabíječku a přijel domů s 35%, pochopil jsem že touto nabíječkou to jen tak nenabiju ani do těch 80%, když teď chci jezdit.
A tak se vyrazilo na 120 kW DC do 10km vzdáleného města. Baterka byla studená, tak tam teklo jen 66kW. Navíc toto auto by mělo mít baterii LG, která je proslulá horší nabíjecí křivkou než byl předchozí panasonic.
30min se auto nabíjelo a vpředu se točily větráky. poté dosáhlo 80% a nabíječka vypnula, auto se ztišilo, odpojení konektoru a usednutí do auta.
Nadejdou z předních podběhů stoupá dým... jako v ten okamžik to nebyl dobrý pocit, lidi kolem koukali kdy vyšlehnou plameny. Já netušil co se děje a už jsem viděl jak ho hasiči dávají na 24h do bazénu.
Usednout a rychle pryč, s tím že sledovat jestli se nekouří a případně zastavit a rychle utéct... Po 1km a prohlídce po dýmu ani památky... a pak jsem si přečetl návod.
Velký dík patří Labanosovi, jelikož poskytoval vyčerpávající odpovědi na moje otázky.
Možná jich ještě pár bude.