jelikož už i můj bratr Spongebob zde zaparkoval svoji S60, rozhodl jsem se přidat i moji S80.
V lednu 2012 jsem začal přemýšlet o ojetině, v té době jsem tušil že to bude volvo.
Průběžně jsem sledoval sauto, bazos, tipcars atd.
A v květnu 2012 jsem objevil v inzerci S80, jednu z prvních nového modelu, rok 2006, model 2007, najeto měla 115.700km, na první pohled podle fotek pěkná... prodával ji bazar autorizáku Auto Průhonice. V postatě nejlevnější tento model v nabídce na internetu. Docela divný, na tom autě musí být něco špatně, proč je nejlevnější.

Nejméně pětkrát jsem ji prohlížel na internetu a pak se rozhodnul na ni zajet podívat.
Samozřejmě auto používané, sem tam kosmetické vady, ale na první pohled se mi to prostě líbilo, a tak že se půjdeme svézt, jenže byla mrtvá baterie.
Neměl jsem moc času a dále jsme to neřešili, ještě jsem ji prohlédnul a jel v klidu domů.
Nicméně mi to už spát nedalo a tak za dva dny jsem se vydal se svým Citroenem C4 sedan do bazarů na ocenění a zjištění zda je to vůbec prodejné auto. Upřímně nic moc.
Štěpánek to vůbec nechtěl, Šídlo něco málo nabídl, až v AAA jsem se docela chytil a nabídli to co jsem požadoval... věděl jsem o pověsti AAA, o jejich cenových nabídkách a pak reálných výkupech a tak jsem si moc iluze nedělal.
Další den jsem volal dopoledne do Průhonic, že bych se přijel svézt.
No a odpoledne po projížďce bylo rozhodnuto, jediná zřetelná vada při projížďce bylo klepání od pravého předního kola. Hned vzali auto na dílnu na zjištění co klepe, ale nic tam nebylo. Následoval test tlumičů a byl vadný přední tlumič. Prodejce mi dal tři možnosti...
Adekvátní slevu na auto, nebo výměnu tlumiče a nebo druhou sadu kol za velmi příznivou cenu. Jelikož bylo auto na zimních plechách a byl začátek května, bylo potřeba mít letní kola.
Ještě ten večer jsem vzal citrona do AAA, zde samozřejmě jak to mnozí znají dohadování o ceně, ale nakonec jsem dostal nejnižší sumu za kterou jsem byl ochoten tam citrona nechat.
No a další den už pro S80.

Možná jste se na něj byl někdo podívat, možná jste ho chtěl někdo koupit, třeba ho poznáte podle fotky ještě z bazaru. V té době jsem tady ještě nebyl a tak ani nevím jestli se tady třeba neřešilo v kategorii Co neprodávám já.. nebo Varováním aneb ušetřete si cestu...
Jedná se o Volvo S80 model 2007 s motorem 3,2 175kW, převodovka šestistupňová Geatronic, výbava Summum, (okna, zcrátka, 2xel.sedačka, xenon, blueooth, 4x výhřev sedačky, přední odvětrávka, parkovací čidla vpředu a vzadu, dešťový senzor atd.)
1.majitel byla leasingovka, asi vozidlo z operativního leasingu.
Do týdne jsem zůstal viset, zkolabovala oživená baterie, tak jsem jako první investoval do nové baterie. Ta je tam dodnes a pohoda.
No a začal jsem řešit vadný tlumič.
A zde vznikla zásadní chyba, byl jsem přesvědčen o vysokých cenách v servisu volvo. Tak jsem sehnal tlumiče, horní ložiska a auto svěřil do zdejšího malého servisu...jasně pane, volva umíme, známe, uděláme atd...

Něco jako servis Špagetka z reklamy na Průhonice.

Ráno jsem auto odevzdal, večer bylo auto hotové a já si ho převzal, bylo to super tiché, prostě dokonalé. Bohužel jen na chvilku, do čtrnácti dnů se z auta při zatáčení volantem a jízdě po nerovnostech začaly ozývat zvuky, připomínající starou dřevěnou loď. A to v takové míře že se za autem otáčeli kolemjdoucí.

Tak jsem poprvé navštívil autorizovaný Volvo servis Dejvice, zde jsem byl překvapen ochotou, přístupem a prostě vším. Auto hned vzali do dílny na prohlídku co s tím vlastně je, bylo zjištěno že zvuky jdou z předních tlumičů - horního uložení a budou se muset rozebrat a vyndat. Tak jsme se domluvili na další den na opravu.
A zde jsem se přesvědčil o cenách. Skutečně neskutečný, na to že museli udělat úplně tu samou práci jako v malém servisu, byla cena za práci nižší. Sice hodinová sazba vyšší, ale počet hodin výrazně nižší.

A tak mi to nedalo a zeptal jsem se na cenu kdybych to celé svěřil jim, včetně nových tlumičů. Jak jistě už tušíte, cena by byla i zde nižší.
A dále postupně následovalo:
120.000km - olej Mobil1 ESP Formula, všechny filtry, svíčky NGK - výměna doma
130.000km - vadná lambda sonda. Řešeno opět v Dejvicích, při té příležitosti i výměna brzdové kapaliny.
131.000km - přestavba auta na LPG
133.500km - vadné parkovací čidlo, opět Dejvice
137.000km - další parkovací čidlo, tentokrát použito koncernové škoda doma
139.000km - olej Mobil1 ESP Formula, filtr výměna doma
146.000km - olej v automatu v Dejvicích
149.000km - hvízdající auto a kouř od pravého zadního kola, když jsem to rozebral, odlouplo se obložení pakny a šprajclo se pod druhou paknu. Řešeno doma výměnou paken, kotoučů a destiček TRW.
154.000km - nefunkční klima, děravý chladič, řešeno opět doma v garáži výměnou + následná náplň
159.000km - olej Mobil1 ESP Formula, všechny filtry výměna doma
160.000km - LED DRL
171.000km - svíčky NGK doma
174.000km - 4x stabilizační tyčka Lemforder - doma
176.000km - olej Mobil1 ESP Formula, filtr výměna doma
176.500km - další parkovací čidlo, tentokrát použito koncernové doma
K dnešnímu dni najeto přes 177.000km, to znamená že jsem s autem najel za tři roky přes 60.000km, z toho na plyn přes 45.000km.
Olej, filtry, svíčky, brzdy atd se musí dělat na každém autě, tak když vezmeme jen závady, tak skutečně nic moc, jen ty parkovací čidla se nějak nepovedly, možná je to tím že to není ničím chráněno a lítá tam na ně všechen bordel od zadních kol.
Další info o provozu budu průběžně přidávat... Co můžu, tak na autě udělám sám.
No a teď koukám jak jsem se rozepsal... Tak nějaké fotky...
Napřed tři ještě z Průhonic: A další moje: DRL: A letos z jara udělány folie: