V70 D5252t MSA 15.7 regulace turba

850 a novější modely řad C/S/V/XC
  • Autor
  • Zpráva
TheKubajs
Vůz: V70

Příspěvek od TheKubajs »

Ahoj,

koupil jsem v70 se starší verzí D5252t využívající podtlaky k regulaci turba a mám takové podezření, že ačkoli nemám žádnou chybovou kontrolku, jezdím s "atmosférou" a turbo vůbec nespíná. To se mi koneckonců stalo v minulosti i u novější MSA15,8, taktéž bez kontrolky. jenže MSA 15,8 měla řízení už kabelama, u MSA 15,7 jsou podtlaky.
Nejprve schéma:
image.png
Chápu to tak, že řízení spínání turba má na starost podtlakový "governor" ( díl č. 17 v rozkresu) a z něj vedou hadice.
-Jedna vede do EGRu, ta je u mě celá a nevypadá nijak podezřele.
-Jedna vede z horního vývodu pod airbox. U mě na autě teda nejprve volně visela vedle baterie, ale pod airboxem jsem našel spojku a pokračování, tak jsem se dovtípil, že by měla pravděpodobně vést tamtudy. Na schémátku je připojená k téčku a k vede dál do zásobníku vakua a přes jednosměrný ventil někam dál - nevím kam.
-jedna vede zespod, je slabší než ty dvě ostatní, na schématu označená šestnáctkou. Ta mi visí volně v prostoru a nevede nikam. Předpokládám, že to tak být nemá.

Reálně to vypadá takhle:
image.png
A zde v detailu ta hadička co nikam nevede:
image.png
Odvozuji z toho, že mi pravděpodobně nefunguje turbo. Já vlastně moc nepoznám, jestli je to opravdu tak, nebo jestli je D5252t s automatem a starou jednotkou prostě tak zdechlá :) . Nicméně myslím si, že minimálně když byla odpojená i ta spodní hadice, tak turbo nemělo jak spínat.

Moje otázka je dvojí - 1- kam pokračuje ta "spodní" větev s vacuum tankem za tím jednosměrným ventilem a kde to hledat v reálném motorovém prostoru a
2 - kam patří ta tenčí hadice, co vychází ze spodní části "goveroru" a na 2. fotce ji držím v ruce?

Předem dík, chápu že to jsou asi velice blbé dotazy, ale jsem spíš takový automobilový teoretik a podtlaky jsem na autě ještě neměl.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

z-d-e-n-a
Vůz: V70 2,5T 2008
Participant x 1

Příspěvek od z-d-e-n-a »

Ta nikam nevedoucí šedivá hadička patří z boku (od motorové přepážky) do velké hadice filtrbox -> turbo.
Edit:
To, že turbo netlačí, může mít hejno příčin, já bych přešel hlavně nastavení dávky nafty a předvstřik. Pak bych šel po MAP senzoru (34) a jeho přívodu - umí se ucpat karbonem dírka v sání. No a taky těsnost EGRu a ostatních podtlaků.
Mmch ten rezervoár na podtlak tam vůbec mít nemusíš, bylo to jen na některé trhy. Proto je to v "bublině" ALTER1.
Ten ventil 17 ovládá EGR a ta hadička z něj, vedoucí pod filtrbox, vede tuším k podtlaku na brzdy.
Turbo ovládá ventil 26.
VIDA v Jindřichově Hradci...

TheKubajs

Příspěvek od TheKubajs »

Aha!
Šedivou hadičku jsem zapojil. Nic se nezměnilo. Ono to možná funguje, jen je to prostě kvůli hydroměniči líné. Existuje vlastně nějaký jednoduchý způsob, jak poznat, že turbo spíná?
A tedy teoreticky byl ten ventil odpojený, aby se deaktivoval EGR? teoreticky se mi zdá, že to auto teď z motorového prostoru víc smrdí takovým tím typickým odérem, kdy se něco vypaluje.

A nevyhnutelný dotaz na konec - máte někdo nějaký tip na šikovného mechanika na diesely? Ideální by asi bylo, aby se na to podíval někdo, kdo ví co je co :)

pepa.paur
Vůz: V70 2.5D, S70 2.5D, C70 2.4T, V70II 2.4D

Příspěvek od pepa.paur »

Ahoj, nejjednodušší způsob kontroly plnícího tlaku je odpojit na sání na straně rozvodů tu hadičku k čidlu plnícího tlaku, dát tam téčko a připojit manometr a zpátky to čidlo, hadičku s manometrem do kabiny a při zátěži v plném plynu tlačí 0.9 bar. Rovnou zkontroluj, jestli tam v tom otvoru do sání není bordel a není to přicpané.
V70II 2.4 D, D5244T2, 96kW, man, rok 2004, D5T5 ST2
V70I 2,0, B5202S, 93kW, man, rok 1997

TheKubajs

Příspěvek od TheKubajs »

Budík tlaku turba je na cestě, tak to zkusím pak napojit a uvidí se. Díky moc za rady.

Zpět na „850 / 60 / 70 / 80 / 90 / XC - opravy“