S60 D5 slabé topení

Kulaté velké předokolky/AWD
  • Autor
  • Zpráva
raolsa
Moderátor
Vůz: Volvo V70 II 2.4i 135 kw
Participant x 1

S60 D5 slabé topení

Příspěvek od raolsa »

Někdy se trefí, někdy se musí nový panel naklonovat. Už jsem zažil obě situace.

Tod2
Vůz: S80 D5244T 120kW AT MY06

S60 D5 slabé topení

Příspěvek od Tod2 »

vím, že když mi tehdy nefungovala pravá strana topení, tak mi Pavel L přehrával myslím novější soft v CCM, ale to byly rozhozené sběrnice kvůli pozice motorků mimo dovolený rozsah
ale to je něco jiného a bylo to v chybě, spíš jen taková poznámka

Mirek Kabát
Sponzor fóra
Vůz: P2 04'-07'

S60 D5 slabé topení

Příspěvek od Mirek Kabát »

raolsa píše: 12 led 2026 09:58 Někdy se trefí, někdy se musí nový panel naklonovat. Už jsem zažil obě situace.
A vždy se musí udělat kalibrace.

mm315
Vůz: S60 D5244T7 93kW 2006

S60 D5 slabé topení

Příspěvek od mm315 »

JiFi píše: 12 led 2026 08:27 Tak aktualizace z posledních chladných dní: problém přetrvává. Ručička teploty vody uprostřed, auto po cca 15-20 minutách jízdy na volnoběh vyfukuje vlažný vzduch (jedno z jakého výdechu) při nastaveném nejteplejším na panelu. V otáčkách se teplota vyfukovaného vzduchu o něco zvedla.
Po další jízdě (delší dobu cca 80 km/h) za jízdy vzudch teplý, nicméně určitě ne horký.
V tuto chvíli už každopádně s touto záhadou končím, vyzkoušeli a vyměnili jsme téměř všechno (chladivo, radiátor Nissens, termostat, bypass a demontáž bufíku, nové rozvody vč.origo pumpy Aisin), co by mohlo souviset.
Myslím, že přesně v tomto stavu je topení u mojí S60 již pár let, jsem rád, že v tom nejsem sám, ale bohužel nemám moc inspiraci, jak to vyřešit. Problém trvá i když je motor pořádně prohřátý, termostat otevřený a chladič horký tak, že na něm nejde udržet ruka. Ručička teploty vody uprostřed. Dodám snad jen, že problém u mého auta v podstatě zmizí, když je venku tepleji, řekněme nad 5 stupňů. Pak bych řekl, že auto topí normálně, vzduch z výdechů je docela horký. Proto je to takové zrádné, člověk něco vymění a má pocit, že to celkem zabralo a pak klesne teplota a je jasné, že problém trvá. Držel jsem palce, aby to u vás byla ta pumpa, škoda, že ne... :cry:

JiFi
Vůz: S60 2,4 D5 136 kW MY2006

S60 D5 slabé topení

Příspěvek od JiFi »

Náhradní panel doma mám, kdysi jsem ho tu od někoho koupil, akorát nevím, z jakého MY, možná to nebyl facelift. Teďka ještě najít čas (a chuť) to prohodit a vyzkoušet.
Nejhorší je, když jedu v mraze město, na dálnici se to celé ohřeje rychle, a jak je to v otáčkách, topí to i v mraze relativně dostatečně, zima mi v autě není.
Město je blbý, třeba i po 15-20 minutách velká slabota.
Samozřejmě pražských -5 ještě není žádný pořádný mráz, ale na Šumavu v 5 ráno s tím nejezdím :-D

Jestli se mi podaří ten panel, dám vědět, VIDU mám a kalibraci klapek jsem už kdysi taky zkoušel.

A pokud to nepomůže, už se na to vyse*u a všem ostatním doporučím od začátku totéž 😅

Tod2

S60 D5 slabé topení

Příspěvek od Tod2 »

Vyměnit panel je otázka 15ti minut. Plus pak ta kalibrace.
Ale pokud to v otáčkách topí, tak to přece musí být čerpadlo.
Škoda, že jsi mi prodal bufik, tam by šlo pustit jen jeho čerpadlo a tím tomu pomoct a jestli se to zlepší, pak by to bylo jasné.

Přidáno za 40 sekund:
Když jsem měl problém s vodní pumpou, taky to s bufikem topilo...

raolsa
Moderátor
Participant x 1

S60 D5 slabé topení

Příspěvek od raolsa »

Mě ještě napadá jestli není někde něco ucpaného. Chladič EGR, nějaká hadice, že by měla utržené plátno uvnitř, trubka co vede z bloku, apod. Je to fakt záhada.

Tod2

S60 D5 slabé topení

Příspěvek od Tod2 »

J, to se mi taky stalo, že hadice k bufiku byla uvnitř kousek utržená, tak jsem ji zkracoval asi 3cm...

mlgviktorko
Vůz: S60 D5 160kw, BMW E36 323ti, E36 318ti

S60 D5 slabé topení

Příspěvek od mlgviktorko »

Chtělo by to velký sraz všech P2 dé-pětkařů a vyzkoušet ve stejných podmínkách komu to jak topí :D :D

Urvanej
Moderátor
Vůz: 142;745;944;945;V70II;XC90 V8, C40

S60 D5 slabé topení

Příspěvek od Urvanej »

uplně to vidim... hospoda, přespání a ráno všichni napíchnou vidu, nastartujou a měření pinďourů může začít :-D
To by se přišlo na takovejch termostatů :lol:

Tod2

S60 D5 slabé topení

Příspěvek od Tod2 »

A uděláme to v létě, ať nám není zima... :D

mm315

S60 D5 slabé topení

Příspěvek od mm315 »

JiFi píše: 17 led 2026 07:49 Náhradní panel doma mám, kdysi jsem ho tu od někoho koupil, akorát nevím, z jakého MY, možná to nebyl facelift. Teďka ještě najít čas (a chuť) to prohodit a vyzkoušet.
Nejhorší je, když jedu v mraze město, na dálnici se to celé ohřeje rychle, a jak je to v otáčkách, topí to i v mraze relativně dostatečně, zima mi v autě není.
Město je blbý, třeba i po 15-20 minutách velká slabota.
Samozřejmě pražských -5 ještě není žádný pořádný mráz, ale na Šumavu v 5 ráno s tím nejezdím :-D

Jestli se mi podaří ten panel, dám vědět, VIDU mám a kalibraci klapek jsem už kdysi taky zkoušel.

A pokud to nepomůže, už se na to vyse*u a všem ostatním doporučím od začátku totéž 😅
S kolegou jsme přemýšleli, co mají naše auta společného a vymysleli - odstaveného bufika. Já už mu před lety vyndal pojistku, protože furt blbnul. Tehdy mi často čoudil a pak se asi po několika neúspěšných pokusech zablokoval a už se ani nepokoušel zapnout, mám pocit, že se to musí odblokovat přes Vidu. Jeden servisman mi za pár tisíc vyměnil trysku a bufika odblokoval. Nějakou dobu to fungovalo, ale pak zase začal blbnout, nezablokoval se, ale nedařilo se mu rozjet. Tak jsem vyndal pojistku (25A, pozice 4 u motoru) a nechal to být, že do toho nebudu pořád cpát peníze, když stejně skoro pořád parkuju v garáži. Tam někde možná začal můj problém s topením, ale asi bylo teplo a tak mi to nedošlo, nevím.

A tak jsem dnes zkusil následující:
  • vrátil jsem pojistku, na ovládání bufika (v menu na kroutítku na páčce blinkrů) jsem nesahal, auto bylo v garáži, ráno jsem vyrazil, bufik se myslím sám zapnout nepokusil i když bylo cestou cca -6, motor se za chvíli zahřál, ručička vody na středu, celou cestu cca 30min to prakticky netopilo
  • hned jsem se vracel zpátky domů a tak jsem pojistku pokusně zase vyndal, moc to netopilo, ale vzduch alespoň nebyl ledový, dalo se to přežít, vyšší otáčky cca 3000 moc nepomáhaly nebo jen maličko
  • doma jsem vypnul motor a vrátil pojistku bufika a zkusil ho s vypnutým motorem manuálně zapnout páčkou blinkrů, kupodivu naskočil a cca 3 minuty běžel/topil, pak se vypnul, trochu zakouřil, chvíli na něm běžel ventilátor a pak se vypnul, řekl jsem si, že buď měl problém a nebo vyhodnotil, že motor je hodně prohřátý a tak se vypnul, auto jsem hodil do garáže a pojistku tam nechal
  • večer jsem pak vyjel z garáže a ještě u baráku zkusil se zapnutým motorem manuálně nahodit bufika, zase naskočil a začal topit, vyrazil jsem na cestu, po cca 2-3 minutách už se pohnula teplota vody zhruba na první čárku a auto docela už topilo z větráků, po dalších cca 3 minutách se bufik vypnul, asi měl zase nějakej problém, bude asi špinavej, nevím, ale ručička vody ještě nebyla na středu, spíš někde mezi první a druhou čárkou, takže bufik nemohl mít pocit, že už nemusí topit. A teď to zajímavý, teplota vzduchu z větráků se skokově snížila na studeno a tak už to trvalo po zbytek jízdy (zase cca 30min), přestože ručička vody po chvíli dostoupala na střed
  • než jsem se vracel zpět (téměř bez přestávky) jsem při vypnutém motoru vyndal pojistku bufika, nechtěl jsem aby se zase trvale zablokoval, protože zatím nemám Vidu, doufal jsem, že auto zase začne bez pojistky tak nějak trochu topit, ale tentokrát ne, z větráků pořád studeno (kroutíka teploty jsem zkoušel dával doleva a zase zpět doprava na max teplotu, ale myslím bez efektu)
  • cestou jsem zastavil a s vypnutým motorem zase vrátil pojistku a zkusil manuálně nahodit bufika (kroutík na blinkrech a pak tuším tlačítkem Reset se ze stavu VYP přepne na ZAP), okamžitě se ale přepnul zpátky na VYP a ani se o nic nepokusil, asi už se bloknul v softwaru, paráda :) zbytek cesty zima jak kráva
Ještě jsem úplně nebyl schopen vyhodnotit, jestli to něco znamená pro řešení našeho originálního problému, ale to je můj současný stav, už si asi nezatopím vůbec :D a Vidu zatím nemám, neměli byste někdo náladu mě to naučit? Je někde nějaký pěkný návod, co je k tomu potřeba? Mám blutooth dongle ELM 327, ale předpokládám, že ten nebude stačit a bude třeba asi nějaký kabel?

Tod2

S60 D5 slabé topení

Příspěvek od Tod2 »

když zapneš bufa ručně, nevypne se sám po dosažení max teploty motoru, prostě ho musíš zase ručně vypnout (jedině, pokud by se to přehřálo někde k 97° myslím) , nebo sám až po hodině provozu, to jen malá poznámka
další otázka je, jestli tam jsou jen časovače a přímý start, to by se automaticky vůbec nespouštěl, nebo i ta automatika, kdy by se sám pouštěl
pokud se po chvíli sám vypne, tak má problém, nejspíš ta tryska zase, ale to chce rozebrat a vidělo by se
nicméně pokud to s bufem topí a bez něj ne, znamená to, že je to někde přicpané a čerpadlo, které má buf na vodu svoje, tomu pomůže
buď je tedy přicpaný nějak radiátor, nebo je špatná vodní pumpa motoru

mm315

S60 D5 slabé topení

Příspěvek od mm315 »

Tod2 píše: 22 led 2026 07:11 když zapneš bufa ručně, nevypne se sám po dosažení max teploty motoru, prostě ho musíš zase ručně vypnout (jedině, pokud by se to přehřálo někde k 97° myslím) , nebo sám až po hodině provozu, to jen malá poznámka
další otázka je, jestli tam jsou jen časovače a přímý start, to by se automaticky vůbec nespouštěl, nebo i ta automatika, kdy by se sám pouštěl
pokud se po chvíli sám vypne, tak má problém, nejspíš ta tryska zase, ale to chce rozebrat a vidělo by se
nicméně pokud to s bufem topí a bez něj ne, znamená to, že je to někde přicpané a čerpadlo, které má buf na vodu svoje, tomu pomůže
buď je tedy přicpaný nějak radiátor, nebo je špatná vodní pumpa motoru
Díky moc za cenné postřehy, je to jasný, můj buf má nějaký problém. Tušil jsem to a proto jsem mu tehdy vyndal tu pojistku. Strašně by mě zajímalo, co se teď změnilo tím, že jsem vrátil tu pojistku nebo tím, že se asi buf bloknul v softwaru, že to teď najednou skokově netopí vůbec a doteď to topilo jakžtakž.
Jak říkáš, mám tam ty časovače a přímý start. Myslím, že se tehdy než jsem vyndal pojistku zkoušel zapínat i automaticky, takže tipuju, že ta automatika tam je, ale je to dávno, možná se pletu.
S tím přicpáním jsem si to také myslel, před časem jsem proplachoval radiátor roztokem kyseliny citrónové, ale byl v pohodě, propouštěl dobře a žádnej bordel z toho netekl. Mohlo by to být přicpaný jinde, ale nezdá se mi to, protože bych přísahal, že když se oteplí, tak to topí jako kráva a fouká to horký, což by při přicpání nemělo... Je to záhadný.
Nevíš jak přesně je připojená ta větev s bufikem? Je to paralelní větev s radiátorem nebo je bufik sériově před nebo za radiátorem? Nemohla by se ta voda do radiátoru ochlazovat nějak cestou přes bufa, který nejede?
Jo, ještě poznámka, když jsem měnil termostat, v tom starém, co nefachal, chyběl takový ten nýtek, jak je v dírce v té zavírací hlavičce. Nevím, co přesně dělá, ale v tom starém nebyl a při vypouštění chladiva spodem nevypadl, takže tam někde asi porád je :)

Tod2

S60 D5 slabé topení

Příspěvek od Tod2 »

je to připojené v sérii motor => egr (myslím) => bufík => radiátor => motor
když nejede bufík, tak se to normálně žene přes něj (prostě v té větvi viz výše) pomocí vodní pumpy motoru, takže ne, není kde by se to ztrácelo ochlazením, jen bufík má svoji pumpu, aby mohl jet nezávisle bez motoru
spíš tam může být něco, co to brzdí a bufík to přetlačil a nějak se to jím pohlo a přicpalo se to ještě víc, mne tak napadá, nebo to dělá něco úplně jiného :D
ten nýtek tam je v dírce aby tam pořád lehounce protékala voda a termostat se ohříval správně, pokud vypadl, tak bude spíš v chladiči

Přidáno za 2 minuty 11 sekund:
zkusil bych osahat trubky/hadice do a z radiátoru, jestli bude výstupní skoro studená tak to bude ucpané

mm315

S60 D5 slabé topení

Příspěvek od mm315 »

Tod2 píše: 22 led 2026 15:11 je to připojené v sérii motor => egr (myslím) => bufík => radiátor => motor
když nejede bufík, tak se to normálně žene přes něj (prostě v té větvi viz výše) pomocí vodní pumpy motoru, takže ne, není kde by se to ztrácelo ochlazením, jen bufík má svoji pumpu, aby mohl jet nezávisle bez motoru
spíš tam může být něco, co to brzdí a bufík to přetlačil a nějak se to jím pohlo a přicpalo se to ještě víc, mne tak napadá, nebo to dělá něco úplně jiného :D
ten nýtek tam je v dírce aby tam pořád lehounce protékala voda a termostat se ohříval správně, pokud vypadl, tak bude spíš v chladiči
Přidáno za 2 minuty 11 sekund:
zkusil bych osahat trubky/hadice do a z radiátoru, jestli bude výstupní skoro studená tak to bude ucpané
JJJ, to zní logicky, díky moc za analýzu. Dám si pryč ty plasty u pedálu plynu a budu cestou sledovat trubky do radiátoru, vlastně by bylo super, kdyby se to konečně ucpalo pořádně :Yahoo!: Taky mrknu na ty táhla od klapek a snad půjde dedukovat, v jaký jsou pozici, kdyby přeci jen byl problém tam. Dám vědět výsledek.

Tod2

S60 D5 slabé topení

Příspěvek od Tod2 »

jen bacha, já když měl špatnou pumpu, tak to netopilo, ale trubky byly horké obě, prostě se to teplo nepřenášelo prouděním vody, ale prostě pomalým ohřevem té stojící vody, radiátor byl samozřejmě studený proudícím vzduchem, jen ty trubky nažhavené obě
předpokládám, že kalibrace klapek se dělala...?

mm315

S60 D5 slabé topení

Příspěvek od mm315 »

Tod2 píše: 23 led 2026 09:37 jen bacha, já když měl špatnou pumpu, tak to netopilo, ale trubky byly horké obě, prostě se to teplo nepřenášelo prouděním vody, ale prostě pomalým ohřevem té stojící vody, radiátor byl samozřejmě studený proudícím vzduchem, jen ty trubky nažhavené obě
předpokládám, že kalibrace klapek se dělala...?
A když jsi měl špatnou tu pumpu, nebyl problém i s chlazením motoru? Mně se dobře prohřívá chladič, tak mi přišlo, že pumpa by měla být ok...

Plasty u radiátoru jsem sundal, ale ještě jsem nikam nejel, tak zatím nemám žádné výsledky. Kalibrace klapek se pokud vím zatím nedělala, teď jsem na klapky na levé straně koukal a točil nastavováním teploty a přišlo mi, že chodí správně, ale možná nemám odhad.

Ještě se mi úplně nepovedla jedna věc, našel jsem na podlaze u plynu válet pojistku 10A, tak jsem prošel ty pod volantem a žádná nechyběla. Pokusně jsem vytáhl č.10 [10A, Combined instrument panel (DIM), climate control (CCM), parking heater, power driver’s seat], zaujalo mě, že je také pro nezávislé topení. Otestoval jsem, že nejede klima panel a sedadlo řidiče nejezdí. Pojistku jsem vrátil zpět, ale teď mi auto hlásí - SRS AIRBAG NUTNY SERVIS. Jsem blbec, neměl jsem na to sahat.

raolsa
Moderátor
Participant x 1

S60 D5 slabé topení

Příspěvek od raolsa »

Budeš muset diagnostikou smazat chyby. Samo to nezmizí.

Tod2

S60 D5 slabé topení

Příspěvek od Tod2 »

Ona se ta špatná pumpa postupně zhoršovala, takže motor se pri normální jízdě hřál víc, ale to jsem viděl jen přes dongle, že je tam třeba 96 až 100°, ona ručička se pohne až někdy při 115°, což se dělo v podstatě jen při velké zátěži v dlouhém kopci, nebo ve stoupání na dálnici. Ale topení prostě nemělo průtok.
Ideální by bylo pomocí diag pustit čerpadlo bufiku, pak bys viděl jestli to topí, nebo je ucpaný radiátor.
Až pojedeš mazat chybu airbagu, kalibraci klapek udělej, tím se nic nezkazí.
Taky bych v diag rovnou kouknul, co ukazuje čidlo vnitřní teploty.
Pojistka tam mohla někomu zapadnout a vytrepal jsi ji sundáním toho plastu.

mm315

S60 D5 slabé topení

Příspěvek od mm315 »

Jasný, díky moc za skvělý nápady a vysvětlení. Jestli je to proveditelný bez velkých investic, vychází mi z toho, že bych si měl sehnat a zprovoznit diagnostiku, protože provozovat bufika bez ní, je asi náročný. Zkusím si o tom něco přečíst, měl jsem před lety rozjetý tuším Vadis jen offline kvůli dokumentaci. Jestli dobře chápu tak Vida je nástupce. Myslíte, že můžu do té doby jezdit s tou chybou SRS AIRBAG NUTNY SERVIS nebo to defacto vypnulo airbagy?

raolsa
Moderátor
Participant x 1

S60 D5 slabé topení

Příspěvek od raolsa »

Airbagy jsou mimo provoz. Vymazat chybu můžeš jakoukoli diagnostikou, třeba Delphi.

Tod2

S60 D5 slabé topení

Příspěvek od Tod2 »

vida může být problémová, co se týče zprovoznění (jsou tu 2 vlákna)
některé věci už zvládá vdash, který je podstatně jednodušší, jen nemá návody apod, jestli je tam i toto, jsem ještě nezkoušel

Zpět na „S60, V / XC70 II (-07), S80 (-06), XC90“