saabik píše: 09 kvě 2025 10:45Opravdu se mi zdá, že používat jen část úhlu pohledu, toho co vyhovuje, není úplně košer. Násilí v přeneseném smyslu je, že někdo (ke všemu velká otázka jestli vůbec volený orgán lidu) nařizuje, že od konkrétního roku bude moci průmysl produkovat jen to a to. V tomto případě jen elektroauta. A ano, NUTÍ. A ano, dělají to tak, že mj. dochází k umělému navyšování ceny spalovacích aut na úkor jiné technologie. Dokonce je jedním z důsledků i růst ceny energií a nekonkurenceschopnost průmyslu ve světovém měřítku.python.p píše: 09 kvě 2025 08:29 AD 1. Ano implementace EV se rovná EV ne? Nebo se to týká něčeho jiného? Týká se to spalováků? Asi ne, že? Kde je to násilý? Kde a jak tě kdo nutí si EV koupit? Nějak jsem si nevšiml, že by tady někdo něco nutil. Byly na to dotace? Jo byly, ale to je to nucení? Chci kupuji, nechci nekupuji. Viz @PINĎABC, nikdo nikoho nikde nenutí si EV koupit. NIKDO.
Snažíš se z toho vybuslit, ale moc to nejde...
Cíl EU pro rok 2035: 100% snížení emisí CO2 u nových automobilů a dodávek, což fakticky znamená ZÁKAZ prodeje nových vozidel poháněných benzínem nebo naftou. Toto rozhodnutí je součástí klimakterického balíčku EU 'Fit for 55'.
Aby bylo jasno, nemám v principu nic proti EV, klidně bych si ho pořídil na cesty kolem komína. Ale dost mi vadí nařizování a úkolování ouředníků odtržených od reality. Pokud by docházelo k přirozenému vývoji technologie a volné soutěži, trvalo by to podstatně déle a nemuselo by docházet k neefektivní alokaci kapitálu skrzevá různé dotace a sankce.
Jenže to my bohužel přímo neovlivníme... Takže nezbývá, než se s tím smířit.
A poslední dobou se hovoří o tom, že to možné prostě není a že se to bude přehodnocovat, nic se není tak horké jak se uvaří.