EV: Diskuse o elektroautech

...i nemožném! ALE JEN POKUD TO SOUVISÍ S VOLVEM!!! (potažmo evt. s jinými automobily)

VYKECAT SE MŮŽETE V LAMPÁRNĚ!!!
  • Autor
  • Zpráva
python.p
Vůz: XC70 D5 2008

Příspěvek od python.p »

saabik píše: 09 kvě 2025 10:45
python.p píše: 09 kvě 2025 08:29 AD 1. Ano implementace EV se rovná EV ne? Nebo se to týká něčeho jiného? Týká se to spalováků? Asi ne, že? Kde je to násilý? Kde a jak tě kdo nutí si EV koupit? Nějak jsem si nevšiml, že by tady někdo něco nutil. Byly na to dotace? Jo byly, ale to je to nucení? Chci kupuji, nechci nekupuji. Viz @PINĎABC, nikdo nikoho nikde nenutí si EV koupit. NIKDO.
Snažíš se z toho vybuslit, ale moc to nejde...
Opravdu se mi zdá, že používat jen část úhlu pohledu, toho co vyhovuje, není úplně košer. Násilí v přeneseném smyslu je, že někdo (ke všemu velká otázka jestli vůbec volený orgán lidu) nařizuje, že od konkrétního roku bude moci průmysl produkovat jen to a to. V tomto případě jen elektroauta. A ano, NUTÍ. A ano, dělají to tak, že mj. dochází k umělému navyšování ceny spalovacích aut na úkor jiné technologie. Dokonce je jedním z důsledků i růst ceny energií a nekonkurenceschopnost průmyslu ve světovém měřítku.
Cíl EU pro rok 2035: 100% snížení emisí CO2 u nových automobilů a dodávek, což fakticky znamená ZÁKAZ prodeje nových vozidel poháněných benzínem nebo naftou. Toto rozhodnutí je součástí klimakterického balíčku EU 'Fit for 55'.

Aby bylo jasno, nemám v principu nic proti EV, klidně bych si ho pořídil na cesty kolem komína. Ale dost mi vadí nařizování a úkolování ouředníků odtržených od reality. Pokud by docházelo k přirozenému vývoji technologie a volné soutěži, trvalo by to podstatně déle a nemuselo by docházet k neefektivní alokaci kapitálu skrzevá různé dotace a sankce.

Jenže to my bohužel přímo neovlivníme... Takže nezbývá, než se s tím smířit.

A poslední dobou se hovoří o tom, že to možné prostě není a že se to bude přehodnocovat, nic se není tak horké jak se uvaří.

K prodeji (s bolestí u srdíčka) do dobrých rukou:
V70XC MY00 2,4T AWD A/T @ Kde mám to křídlo?!
Fobie 1.2 HTP, 80tkm, po důchodci!

VIDA k dispozici - Blansko, Brno, Olomouc

koch
Vůz: Volvo S60 2.4T

Příspěvek od koch »

ja bych to tak optimisticky zase nevidel. varime se uz docela dlouho jako zaby. ty ice auta s nejvetsi pravdepodobnosti nebudou.

nemam ve zvyku psat elaboraty, ale tady se to uz nabizi. co tu mame jiz dnes a vypichnu toho fakt jen cast, se kterou se potykam jiz dnes a osobne.
- jiz jsem zminil, smysluplny novy vuz s ciste spalovacim motorem je problem koupit jiz dnes
- cena konvencnich vozu stoupla a docela dost
- vyjimka z platby dalnic pro EV
- bezplatne parkovani na mnoha mistech pro EV
- povinne ruceni pro bambilion kw tezkou teslu kalkulovanano jako pro ice s objemem motoru do 1000ccm
- nemluvim o dotacich, ktere sice v CR nejsou nikterak slavne, ale stejne se dotuje z mych dani
- cena energii
v zahranici jsem se potkal napriklad s:
- omezenim rychlosti na dalnicich pouze pro ice
- zakaz vjezdu ice do urcitych lokalit
ale napríklad i:
- nescetne mnozstvi influenceru a profesionalu a novinaru, kteri maji propagaci EV mnohdy jako hlavni zdroj prijmu (a napriklad si nekladou zrovna male cile, presvedcit milion lidi pro ev)
- rostouci mnozstvi iniciativnich aktivistu, kteri nemaji realnou zkusetnost, ale budou se od pocitace za elektrickou budoucnost bit do krve... jak ze se takovym lidem rika? ...

tak ted trochu straseni do budoucna, jsou to veci o kterych se v ruznych fazich diskutuje, mohou mnozi namitat, ale brzy to tu mame:
- nedostupnost zakladnich servisnich dilu pro starsi vozy tu uz castecne mame, bude hur, predstavte si ty svoje dnes bezmala 20 lete vozy za 10 let, dnes jste vyklidneni, brzy byt nemusite
- technicka pro vozy starsi 10 let kazdy rok a zprisnene kontroly, zejmena v oblasti emisi
- zvysovani cen paliv - "emisni povolenky"

tak ted k asi nejvice omilanemu argumentu "ZATÍM". zatím tady nemáme infrastrukturu, zatím je rychle nabijeni drahe, zatím jsou auta drahé, zatím auta nejsou na dlouhe trasy, zatím, zatím...

tak toto zatím už je mantrou peknou řádku let. jestli někdo vidí zásadní posun ve vývoji baterií, infrastruktuře, dostupnosti EV vozu, tak ja minimalne za posledni dekadu nevidim krom par nabijecek zhola zadny posun. auta maji porad mizerny dojezd, porad se nabiji extremne dlouze a nebo draze, auta maji akorat libivejsi (subjektivne) design a mozna lepsi infotainment...

deset let sleti jak voda a my si budeme stale opakovat "zatím"?

já proti EV jako takovemu nic nemam, jsem stastny se sousedkou, ktera si poridila krasne nove malinkate xc a nabiji si to ze strechy na cestu do ordinace ze vsi do mesta.
stastny prestavam byt v momente, kdy si uvedomim, ze ja s tim ev jiz brzy svoje potreby v zadnem pripade nepokryju.

k te genocide... genocida je a tady si pomuzu wikipedii: Genocida (latinsky genocidium) je zločin proti lidskosti definovaný mezinárodním trestním právem jako „úmyslné a systematické zničení, celé nebo části, etnické, rasové, náboženské, nebo národnostní skupiny“... za skupinu si doplnte ice a zamyslete se, zda skutecne totohoto nejsme svedky...

a skutecne se s tim neda nic delat? nemyslim si, ze se nic neda delat. mozna staci zamyslet se trosku kriticky a vytahnout hlavu z pisku a nespokojit se s osudem zvirete na ceste na porazku... :)

PINĎABC
Člen VK
Vůz: S90 T6 AWD POLESTAR

Příspěvek od PINĎABC »

Strašné jak se dají překrucovat fakta nebo uvádět jen polovinu informace. Takový elaborát považuji za bez cenný.

koch

Příspěvek od koch »

jaka druha polovina Ti tam schazi? stoupajici hladiny oceanu?

PINĎABC
Člen VK

Příspěvek od PINĎABC »

koch píše: 09 kvě 2025 13:19 ja bych to tak optimisticky zase nevidel. varime se uz docela dlouho jako zaby. ty ice auta s nejvetsi pravdepodobnosti nebudou.

nemam ve zvyku psat elaboraty, ale tady se to uz nabizi. co tu mame jiz dnes a vypichnu toho fakt jen cast, se kterou se potykam jiz dnes a osobne.
- jiz jsem zminil, smysluplny novy vuz s ciste spalovacim motorem je problem koupit jiz dnes Nemyslím si
- cena konvencnich vozu stoupla a docela dost inflace
- vyjimka z platby dalnic pro EV motivace
- bezplatne parkovani na mnoha mistech pro EV Ekologické nikdo nechce v centrech měst vyší emise
- povinne ruceni pro bambilion kw tezkou teslu kalkulovanano jako pro ice s objemem motoru do 1000ccm Mužeš doložit
- nemluvim o dotacich, ktere sice v CR nejsou nikterak slavne, ale stejne se dotuje z mych dani
- cena energii vysvětli
v zahranici jsem se potkal napriklad s:
- omezenim rychlosti na dalnicich pouze pro ice
- zakaz vjezdu ice do urcitych lokalit Je to dané emisema co na tom nechápeš
ale napríklad i:
- nescetne mnozstvi influenceru a profesionalu a novinaru, kteri maji propagaci EV mnohdy jako hlavni zdroj prijmu (a napriklad si nekladou zrovna male cile, presvedcit milion lidi pro ev)
- rostouci mnozstvi iniciativnich aktivistu, kteri nemaji realnou zkusetnost, ale budou se od pocitace za elektrickou budoucnost bit do krve... jak ze se takovym lidem rika? ... nemůsíš je sledovat, já vítám, že se najde někdo kdo po EV jen neplive.

tak ted trochu straseni do budoucna, jsou to veci o kterych se v ruznych fazich diskutuje, mohou mnozi namitat, ale brzy to tu mame:
- nedostupnost zakladnich servisnich dilu pro starsi vozy tu uz castecne mame, bude hur, predstavte si ty svoje dnes bezmala 20 lete vozy za 10 let, dnes jste vyklidneni, brzy byt nemusite
- technicka pro vozy starsi 10 let kazdy rok a zprisnene kontroly, zejmena v oblasti emisi Jenom dobře, co jezdí po cestách je někdy do nebe volající
- zvysovani cen paliv - "emisni povolenky"

tak ted k asi nejvice omilanemu argumentu "ZATÍM". zatím tady nemáme infrastrukturu, zatím je rychle nabijeni drahe, zatím jsou auta drahé, zatím auta nejsou na dlouhe trasy, zatím, zatím... Já na nádrž s S90 nenajedu víc jak 500km to mi dnes nabízí i EV, hodně lidí může nabíjet doma. Nabíječek je všude dost a nevšiml jsem si, že by byly někde fronty.

tak toto zatím už je mantrou peknou řádku let. jestli někdo vidí zásadní posun ve vývoji baterií, infrastruktuře, dostupnosti EV vozu, tak ja minimalne za posledni dekadu nevidim krom par nabijecek zhola zadny posun. auta maji porad mizerny dojezd, porad se nabiji extremne dlouze a nebo draze, auta maji akorat libivejsi (subjektivne) design a mozna lepsi infotainment... Nesmysl

deset let sleti jak voda a my si budeme stale opakovat "zatím"?

já proti EV jako takovemu nic nemam, jsem stastny se sousedkou, ktera si poridila krasne nove malinkate xc a nabiji si to ze strechy na cestu do ordinace ze vsi do mesta.
stastny prestavam byt v momente, kdy si uvedomim, ze ja s tim ev jiz brzy svoje potreby v zadnem pripade nepokryju.

k te genocide... genocida je a tady si pomuzu wikipedii: Genocida (latinsky genocidium) je zločin proti lidskosti definovaný mezinárodním trestním právem jako „úmyslné a systematické zničení, celé nebo části, etnické, rasové, náboženské, nebo národnostní skupiny“... za skupinu si doplnte ice a zamyslete se, zda skutecne totohoto nejsme svedky... Genocida koní a parní strojů, už tady byla teď jsou na řadě spalováky. Pokrok nezastavíš

a skutecne se s tim neda nic delat? nemyslim si, ze se nic neda delat. mozna staci zamyslet se trosku kriticky a vytahnout hlavu z pisku a nespokojit se s osudem zvirete na ceste na porazku... :) Možná by stačilo vyndat hlavu z písku a otevřít ji novým možnostem.

koch

Příspěvek od koch »

mame kazdy jinou optiku :)

PINĎABC
Člen VK

Příspěvek od PINĎABC »

Evidentně

Víš co rád bych si koupil nějaký spalovák sporťák (krize středního věku) ale ty ceny za provoz jsou úlet. EV mi to dá za zlomek nákladů na provoz. To je můj pohled na věc.

Evropa asi svět svým Eko fašizmem svět nespasí a ještě si zničí průmysl, ale za to elektrické auta nemůžou.

jergus.balaz
Vůz: V40CC 2013 D3

Příspěvek od jergus.balaz »

Pindabc: prečo spravíš s S90 len 500km?

PINĎABC
Člen VK

Příspěvek od PINĎABC »

Bo tmT6 a nádrž 60l.
Jo povedlo se mi jednou cca 800km ale to je nuda jizda.

python.p

Příspěvek od python.p »

PINĎABC píše: 09 kvě 2025 15:01 Evidentně

Víš co rád bych si koupil nějaký spalovák sporťák (krize středního věku) ale ty ceny za provoz jsou úlet. EV mi to dá za zlomek nákladů na provoz. To je můj pohled na věc.

Evropa asi svět svým Eko fašizmem svět nespasí a ještě si zničí průmysl, ale za to elektrické auta nemůžou.
To nemá cenu. Tenhle velmi bystrý Koch, může překrucovat realitu, psát blbosti a dojmy ve finále tady tahat genocidu. To je za něj v jeho optice v pohodě.

Jenže když mu předložíš jasný fakta, který se dají najít, ověřit a jsou prostě obecně plátna. Tak ti napíše, že to je blbost a že placáš.

Já už to vzdal, číst možná ještě umí, ale chápat psaný text už bohužel ne...

Takový Hyundai Instera je za 400 novej, příměstský vozítko. Nabíjecích stanic přes 3000 a třeba v Brně je tu na každém rohu nabíječka od Tepláren, předpokládám, že v Praze to bude lepší. Ono i v tom Blansku kde máme 20 000 obyvatel máme 2 u obchodu a další dvě se staví - jestli je dostaví je otázka.

Blade
Vůz: Volvo XC60 D5 r.v.09 a C70II T5 r.v.08

Příspěvek od Blade »

V elektroautech se nevyznam, ale obcas je cistim. Mel jsem tu od Tesly, pres egolfa apod. dost elektro aut, ale dneska prijel vrchol elektrobidy a to 7 mesicu atary MG4 electric. Jezdi s tim pani do prace 16km tam a 16zpet. Auto totalne vevnitr opotrebovane, levne mekke plasty znicene a vysisovane od slunicka, uzke sedacky a to nejsem zadne tluste prase. Venkovni lak po 1 zime totalne poskrabany od snehu a ledu. Kdyz jsem to lestil tak se mi prohybaly plechy aniz bych tlacil. Za me tohle ani zadarmo kdyby nekdo o tom uvazoval.

python.p

Příspěvek od python.p »

Na to MG si lidi obecně stěžují... A co ten koncern a a Tesla? U Tesly mě lak přijde jak z másla a interiér hlavně volant je takovej divnej. :/

koch

Příspěvek od koch »

pythone, mne Tve osobni invektivy nechavaji chladnym, je to hlavne Tvoje vizitka, ale myslim si (a vim, ze nejsem sam), ze to neustalym urazenim zdejsich uzivatel skutecne prehanis. Mel bys s tim prestat a chovat se v souladu s pravidly tohoto diskusniho fora a netiketou.

python.p

Příspěvek od python.p »

Až mě na to upozorní nějaký moderátor, tak to budu považovat za validní.

Nebo teda někdo další, když to vadí mnohým, podle tvých slov. I když tvoje slova... Kdyby tě nechávali chladným, tak je přejdeš a neřešíš, ovšem opak bude pravdou. ;)

PS: čekám na vyvrácení těch mých hospodských řečí, ale zatím se nic neděje a asi se ani nic dít nebude, páč to jsou fakta. :)

saabik
Vůz: Alpina B3 Touring 2023

Příspěvek od saabik »

PINĎABC píše: 09 kvě 2025 15:01 Víš co rád bych si koupil nějaký spalovák sporťák (krize středního věku) ale ty ceny za provoz jsou úlet. EV mi to dá za zlomek nákladů na provoz. To je můj pohled na věc.
Tomu moc nerozumím. Jak může EV nahradit sporťák? Jedna z charakteristik EV je, že je hodně těžký. Sporťák bývá daleko lehčí, už z podstaty myšlenky sporťáku. Co se týká dynamiky, možná nějaká výkonnější varianta EV udělá na rovince s plnou baterkou 0-100 podobný čas jako sportovnější auta, ale tím to více méně končí. :pardon:

python.p

Příspěvek od python.p »

koch píše: 09 kvě 2025 13:19 - jiz jsem zminil, smysluplny novy vuz s ciste spalovacim motorem je problem koupit jiz dnes

Škoda 12 modelů, 7 čistě spalováky.
image.png
VW 17 modelů, 12 čistě spalovák
image.png
BMW ze 119 modelů, 65 čistě spalováky
image.png
Mercedes tam to je jinak, z 37 jen 10 čistě spalovací.
image.png
Mazda z 10 modelů, 5 čistě na fosil a to ke všemu ještě "fullsize" dvoulitry třeba bez turba...
image.png
Renault z 16 je 9 čistě spalovací....

U Volva je to špaténka, tam čistě spalovací není nic :)

Nevím no, jestli pak ten problém s výběrem nebude spíš jinde...

Přidáno za 5 minut 28 sekund:
saabik píše: 09 kvě 2025 19:52
PINĎABC píše: 09 kvě 2025 15:01 Víš co rád bych si koupil nějaký spalovák sporťák (krize středního věku) ale ty ceny za provoz jsou úlet. EV mi to dá za zlomek nákladů na provoz. To je můj pohled na věc.
Tomu moc nerozumím. Jak může EV nahradit sporťák? Jedna z charakteristik EV je, že je hodně těžký. Sporťák bývá daleko lehčí, už z podstaty myšlenky sporťáku. Co se týká dynamiky, možná nějaká výkonnější varianta EV udělá na rovince s plnou baterkou 0-100 podobný čas jako sportovnější auta, ale tím to více méně končí. :pardon:
Tady jsou za mě 2 pohledy na věc. :)

1. o pocitu z jízdy. A to máme asi každý jinak, pro mě je sporťák i ta blbá Miata, je to pomalé, staré, ale lehké a zábavné a člověk nemusí letět daleko za hranicí rychlostních limitů aby si užil srandu.
2. o pocitu ze zrychlení, pro spoustu lidí v okolí je sportovní i 2.0TDi s chipem, páč tě to zamáčkne do sedačky.

Taková BMW i3 na suchu za mě plní bod 1. 125kW a 250nm hned a furt, ono se to zdá málo, ale tím jak je to tam hned, tak to dělá divy + RWD. U Tesly s AWD a jejich celkem slušnou kontrolou trakce zase ten pocit máš, protože plnej a letíš v před a neprotočí se ti kola, nebo nehrabeš, takže mámš pocit 100% adheze jak to pak posdkládáš do zatáčky je druhá věc. :D

Nevím na co se Piňda kouká, ale taková TM3 Performance bych do toho chlívku sportovnějšího auta klidně šoupl. :) Stejně tak ta Kia EV6 kterou tu má Pep úplně to stejný, proti S60 s T6 to je raketa prostě.

Trpí gumy, ale pokud jsou dobré tak to podrží a těžiště je nízko.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

koch

Příspěvek od koch »

python.p píše: 09 kvě 2025 19:45 PS: čekám na vyvrácení
kamo, nezlob se, ja uz na Tvoje prispevky reagovat nebudu, jo?

python.p

Příspěvek od python.p »

Tak teď jsem kámoš nebo? :D Neraguje, mě to je buřt. Lidí co plácaj a plácaj si stejně nevážím, takže je mi to jedno.

Ono je totož strašně krásný plácat a plácat a plácat a nic nedoložit. To krásně dokresluje ten obrázek tady, viz třeba tohle: "- jiz jsem zminil, smysluplny novy vuz s ciste spalovacim motorem je problem koupit jiz dnes" na čemž není ani zrnko pravdy. Pokud si někdo nevybere z více jak 100 modelů u 5 automobilek, tak bych problém asi hledal jinde, jak v malé nabídce.

Ravan
Vůz: Volvo 940, 2.3 Redblock 1990

Příspěvek od Ravan »

PINĎABC píše: 09 kvě 2025 15:01 Evidentně

Ať mě v této diskuzi neberete moc vážně. Je mi 25 a nemám takové zkušenosti, ani možnosti... Ale s druhým bodem souhlasím, jsou případy, kdy mi ten elektromobil dává i větší smysl než auto se spalovacím motorem i kdyby nebyla okolo taková politika. Viz u nás doma druhé auto. Dojezdy do práce, po úřadech, na vlaky... Okruh tak 80km... Úplně ideální mi přijde elektroauto.

Jako hlavní auto ani náhodou, aneb to by se muselo dobíjet ultra rychle a být na to místo. Dlouhé služební cesty po republice a tak dále..

Kdyby se dalo vybrat auto bez žádné masírky, buď elektroauto, nebo auto na fosilní paliva, dle uživatele.. Tak nemám proti tomu ani písmenečko. Ale když to je takto (zákazy, nařízení EP) ... A mrzí mě kolikrát chování lidí, člověk se snaží být k přírodě šetrný, mám ji rád i člověk pro to něco aktivně dělá..... Ale ještě minulý rok mě zamrzelo, přijel jsem se svým starým Volvem na vyhlídku k řece a pustil se do mě jeden starší pán.... Jak všechny zabíjím, co si to dovoluji takhle jednat a jezdit takovým střepem, ekonomiku ať si strčím do prd... Ale ta ekologie, ta ekologie... Okolo bylo dalších x lidí a ty mu jen přikyvovali..

Na svůj věk jsem asi až moc velká konzerva... Jsem smířený, že když to jednou půjde, tak nějaké elektroauto domů půjde, na to ježdění okolo komína... Ale dokud to jde, jsem rád za V. 9xx a podobně.. Nikomu nevnucuji, že jsou auta se spalovacím motorem lepší, jen k nim mám větší citovou vazbu a nechci se jich jen tak vzdát.. :%)

V nabídce je z mého pohledu aktuálně dost zajímavých elektroaut. Mě zaujala osobně BMW I3.. Akorát se obávám, že se svým problémem narazím... Mám 202cm výšku a kolikrát se do auta prostě nevejdu...

A poslední bod svého psaní...
Jo co jsem slyšel z firem a tak.. Tak Rochovi dám za pravdu.. Sehnat V této době nové auto se spalovacím motorem, které by se dalo udržovat a bylo spolehlivé, začíná či je problém.. Dost často slyším o "zánovních autech" co je sužuje koroze, ale také mnoho jiných poruch...
Ulkvěla mi věta co jsem slyšel "Co by jste chtěl, aby se splňovali emisní normy, tak musíme stále přidávat další a další regulátory emisí, systému řízení a to není jen tak, každý tento komponent je s každou další normou složitější a složitější, na motor se stále přibalují nové součástky, došlo místo a je mnohem více cest, kde se může něco pokazit"

A zas na straně druhé slyším lidi, jak mají nové auto a nedají na to dopustit. :roll:

Já jen vím, že my máme doma né tolik staré evropské auto z koncernu, ojeté, zkontrolované přímo dealerem té značky a po uplynutí lhůt se začalo kazit ve velkém, chováme se k němu hezky. Ale prasklinky, či slabou hlavu motoru jsme nečekali.. Dle slov servisů a ostatních "Asi prostě vadnej kus no, to se stává" ... A více se jezdí se starým Volvem, či Pandou, protože prostě drží. Je to asi i hold o tom štěstí a že se nedá nikomu věřit. Ani certifikovaným programům výrobců aut na ojeté vozy. :)

A je fakt, že kolikrát jsou ta novější auta, né ani tak ojetá dosti orezlá...

No nic, omlouvám se za výlev mého názoru,
ať se vám daří a máte se hezky. A není podle mě smysl se přít zda elektro, či spalovací motor. Každý má jiné požadavky, každému sedí něco jiného, o citových vazbách, chtíčích a designu nemluvě. :beer:

PINĎABC
Člen VK

Příspěvek od PINĎABC »

saabik píše: 09 kvě 2025 19:52

Tohle to umí a ojeté to stojí jak nová škodovka. Přitom za stejný peníz bych si koupil 911 tak z roku 2007. Při mé výšce se nevlezu jen tak do něčeho a výběr mám omezený.

python.p

Příspěvek od python.p »

Ale 911 jsou jedny z provozně nejlevnějších sporťáků... dva klienti mají 911 a ceny za servis přirovnávají právě k té oktávce. (jeden to servisuje u nějakýho nadšence v Brně, druhej někde za Prahou, nejsou to autorizáky, abych uvedl vše) :) Jenže tohle bude o parník dál. :)
Naposledy upravil(a) python.p dne 09 kvě 2025 20:58, celkem upraveno 1 x.

koch

Příspěvek od koch »

jako alternativni lecba krize stredniho veku dobre :-)
nastesti ja se do 911 naskladam krasne, tak uz se tesim na tu krizi taky a i deti me v tom podporuji :D manzelka chce ale nejdrive bazen :o

Ravan
Vůz: Volvo 940, 2.3 Redblock 1990

Příspěvek od Ravan »

python.p píše: 09 kvě 2025 20:57 Ale 911 jsou jedny z provozně nejlevnějších sporťáků... dva klienti mají 911 a ceny za servis přirovnávají právě k té oktávce. (jeden to servisuje u nějakýho nadšence v Brně, druhej někde za Prahou, nejsou to autorizáky, abych uvedl vše) :) Jenže tohle bude o parník dál. :)
Tak už asi neplatí jak u starých 911, kdy snad i při výměně svíček byl první krok vyndat motor?

python.p

Příspěvek od python.p »

Byly to modely kolem 966 +- co si tak vybavuji. Ale tohle OVĚŘENÉ nemám a znám to jen z doslechu. :) Ale není to EV a už jsme hodně OT.

PINĎABC
Člen VK

Příspěvek od PINĎABC »

Bude to v řadách nižších 10k ročně u 996 a 997 ať to dostane co potřebuje. Asi by to šlo nějakou dobu držet jen na výměně náplní a měnit jen co se rozbije. Ovšem už to jednou bude ojetější povoz, bude mi líto s tím jezdit.
Prostě o ten parník jinde.

Zpět na „o všem možném :-)“