Otázka, na kterou neznám odpověď

...i nemožném! ALE JEN POKUD TO SOUVISÍ S VOLVEM!!! (potažmo evt. s jinými automobily)

VYKECAT SE MŮŽETE V LAMPÁRNĚ!!!
  • Autor
  • Zpráva
Tomas78
Vůz: XC60 2.4D AWD AT 2010

Příspěvek od Tomas78 »

@Urvanej: Já chci markýzu jen 3x2.5m, koukal jsem na návod, je to jen na 4 kotvy (na 6 od 3.5m). Ty ceny jsou něco pod 1000 Kč za 2 kotvy v nerezu, tedy nic likvidačního, ještě pohledám. Jen jsem si říkal, že to bude klasická situace, kdy jeden výrobce má vyzkoušené dražší řešení a k tomu jsou alternativy. Vidím, že moc toho není, ještě mrknu ale jinak jsem smířen s tímhle řešení. Fischer mám rád, za rozumné peníze má dobré výrobky.

PS: jojo dutý cihly nejsou na instalaci nic moc. I ten utahovací moment je nula nula nic což o něčem vypovídá. Ale před pár lety jsem vyndával ze stěny kotvy. 2 kontramatky a tyče 5.8 jsem ukroutil. Nerez tyč jsem vytočil celou, bál jsem se, že to vyrvu i s cihlou, ale vydrželo :)

Urvanej
Moderátor
Vůz: 142;745;944;945;V70II;XC90 V8, C40

Příspěvek od Urvanej »

Tomas78: tohle přesně řešil soused. Ten má izolovanej ytong a to je ještě horší. Montážníci přišli, paninko, to je hnedka hotový, prdli jim tam cca 4m markýzu na 4 kotvy. Za týden jim spadla jedna strana, tak to přijeli opravit, za měsíc to spadlo celý, tak má na každý straně 6 kotev na ocelový desce, do který to má našroubovaný. A bojí se to používat, aby mu to zase nespadlo. :-D
Jarda.JM: To, o čem mluvíš je kotvení přímo do zdí, ale tady jak je cestou ještě ta izolace, tak to právě neni jen tah. BTW pokud dáš do zdi kotvu a je namáhaná na tlak, tak si něco udělal špatně :-)
Trabanty (duroplastový karosářský díly) se nedělaji proto, že ten plast je životu nebezpečnej, když se zláme, tzn. při nehodě.
745, D24, M47, 1990, Kája; 945, B230FT, AW71, 1995, Jaruna; V70, D5, M56, 2004, Bertík; 944, B230FT, M46, 1991, Blex; XC90 V8, 2004; 142, B20A, M40, 1970 ; C40, RWD, 2024, Tramvaj ex: S40, 1.8, m3p, 1997; 764, B280F, AW71, 1988, Tomasssovka; 244, D24, M47, 1990, Blu; XC90 V8, 2005, Mastodont; V40, B4204S, M5P, 1996.

videoice
Vůz: Volvo V70 II 2.4D 2007

Příspěvek od videoice »

Někudy mi uniká vzchuch ze sání a tak se chystám dát záslepku EGR.

Mám Euro 4 a z obhlídky jsem pochopil, že musím sundat celý EGR vč. chladiče, jelikož šroubky pro záslepku jsou z druhé strany. Nebo se to někomu podařilo zaslepit bez demontáže?

Potom by mě zajímalo jak je to s emisemi. Hodně lidí tu píše že s EGR off emise v pohodě, ale nerad bych tu záslepku vyndaval před každou kontrolou. To emise dusíku na emisích neměří? Nebo stačí auto zahřát, projet a potom emise nenaměří ani s EGR off?

Tod2
Vůz: S80 D5244T 120kW AT MY06

Příspěvek od Tod2 »

sundat egr?
však záslepka se dává tam, kde egr ústí do sání, až za chladič egru, 4 šrouby nebo kolik jich je na euro4 a trubka sání je dole, záslepka a zase zpět...

Přidáno za 4 minuty 27 sekund:
nebo kecám a je to tam jinak? :)

Tomas78
Vůz: XC60 2.4D AWD AT 2010

Příspěvek od Tomas78 »

Urvanej píše: 10 úno 2025 13:12 Tomas78: tohle přesně řešil soused. Ten má izolovanej ytong a to je ještě horší. Montážníci přišli, paninko, to je hnedka hotový, prdli jim tam cca 4m markýzu na 4 kotvy. Za týden jim spadla jedna strana, tak to přijeli opravit, za měsíc to spadlo celý, tak má na každý straně 6 kotev na ocelový desce, do který to má našroubovaný. A bojí se to používat, aby mu to zase nespadlo. :-D
Rozumím, Ytong to je úplně naprd, tam se to dělá ještě jinak to kotvení, ale zázrak se s tím vymyslet nedá. U dutých cihel to chce opatrně vyvrtat (hlavně žádný příklep) a pokud se dodrží postup, tak dejme tomu. Ale taky mi vrtá hlavou, jestli to při vysunuté markýze udrží. Dutá cihla je o tom, že nevydrží cihla. Zlatá (rozumný) beton, tam je limit materiál kotvy. Chci to i omrknout, jestli nepřikoupit extra držák a nedat to na 6 kotev :)

PS: přesně jak píšeš, kotvy jsou dost u sebe, bohužel

EDIT: teď jsem dostal nápad za všechny prachy jak o tom mluvíme :biere: :biere: Když jsem kotvil hrazdu, trefil jsem pod stropem překlad. Echt beton, zkusím to samé zvenku, výškově by to mohlo vyjít a pak je to mega sichr :D Děkuji za konzultaci :thumbup: :)

videoice

Příspěvek od videoice »

Tod2 píše: 10 úno 2025 15:51 sundat egr?
však záslepka se dává tam, kde egr ústí do sání, až za chladič egru, 4 šrouby nebo kolik jich je na euro4 a trubka sání je dole, záslepka a zase zpět...
image.png
Tipuji že se záslepka dává jako A nebo B.

A tipuji že šroubky (nakresleno červeně) jsou skrz ten díl mezi A a B, bohužel však ze směrem od chladiče, tedy že musím nejdříve oddělat EGR, abych pohnul s chladičem EGR, abych se k těm šroubkům dostal, protože min. 1 nebo hned 2 na straně motoru jsou dost nepřístupné.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

raolsa
Moderátor
Vůz: Volvo V70 II 2.4i 135 kw
Participant x 1

Příspěvek od raolsa »

Jop, šroubky jsou z druhé strany a bez demontáže vysokotlaké pumpy a vakuovky to snad ani nejde.

videoice

Příspěvek od videoice »

No to znamená rozebrat půlku motoru :shock:
image.png
Kam tu záslepku potom dát, jako 3 nebo 8?

Na emisích v pohodě? Prostě EGR off nepoznají, oni oxidy dusíku neměří?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Paťa
Vůz: V70 II D5 120kW 02'

Příspěvek od Paťa »

Na emisích se měří CO a kouřivost.

Tod2

Příspěvek od Tod2 »

A musí tam být zaslepka? Euro 4 by mělo stačit softem ne?

videoice

Příspěvek od videoice »

Tlakoval jsem sání od váhy vzduchu po víko a někde to uniká, zda EGRem nevím, tak jsem objednal na Allegru záslepku vč. těsnění.

Jelikož EGR off na emisích neřeší, tak bych ho radši jednou pro vždy utěsnil a eliminoval možné problémy.

Všimnul jsem si ale, že při vypalování DPF i s EGR off od D5T5 EGR na asi 5% podle vidy otevírá.

raolsa
Moderátor
Participant x 1

Příspěvek od raolsa »

Ono taky záleží jestli máš klapku 7 nebo je tam jenom mezikus. Aby ta záslepka klapce nevadila.

Jinak vysokotlaká pumpa drží na pár hadicích a 3 šroubkách -> 10 minut a je venku, to samé vakuovka. To je na celé operaci fakt to nejlehčí. Ale bez demontáže těhle komponent to fakt ani nezkoušej.

Munga
Vůz: XC60 2014 D4 AWD D5244T17

Příspěvek od Munga »

amddawe píše: 09 úno 2025 10:48 Panove, cim sledujete stav DPF ? Umi to i ta blbustka ELM 327 na bluetooth? Pripadne jak videt ze auto regeneruje dpfko?
Ano umí a krásne. Přes app carscaner i ve free verzi. Graf, teplota, g v dpf. Krásně to múžeš pozorovat za jízdy. Jen úplně každá krabka ELM nemusí fungovat i když vypadá stejně.
Jinak probíhající regeneraci poznáš na aktuální spotřebě - když sundáš nohu z plynu za jízdy tak to po chvilce nepadne na nulu tj auto regeneruje.

raolsa
Moderátor
Participant x 1

Příspěvek od raolsa »

Nemá někdo fotku jak je namontovaný zadní senzor naklápění xenonů u V70II? Mám pocit, že u auta co tu mám je to nějak blbě, ale nevím jak. :D

Edit: Tak už to vím, tyčka mezi senzorem a ramenem má být svisle, ne vodorovně. Pak nejde udělat kalibrace a nefunguje naklápění. :D

videoice

Příspěvek od videoice »

Jak se rozjíždíte na sněhu?

Dneska jsem se rozjížděl do kopce a mám takový dojem, že DSTC začne přední kola přibržďovat tak, až auto zdechne. Tak jsem vypnul přes levý ovladač DSTC, kola už hezky začala hrabat, ale zase začala dost smrdět spojka, asi jsem se ten prokluz nějak snažil řešit spojkou.. Hodil by se mi prověřený postup, tohle bych nerad opakoval, smrad v autě ještě 2 hodiny po a to mi spojka jinak neklouže. Tady jsem jel tak 20 metrů než jsem si uvědomil, že mi asi klouže spojka a ne jenom kola, plný plyn abych se znovu nezastavil samozřejmě.

Romulusw
Vůz: XC 90 2,5T LPG 2005 man. AWD modify

Příspěvek od Romulusw »

Jestli to takhle smrdělo, tak to dostala spojka pěkně pod vocas :-(

Nejdůležitější jsou gumy s pořádným zubatým vzorkem a AWD. A když je to velký kopec, tak ještě natvrdo sepnu haldex a nic mě nezastaví.

python.p
Vůz: XC70 D5 2008

Příspěvek od python.p »

Vím, že tu je hromada kutilů... udělal jsem jeden impulzivní nákup a pořídil jsem si malé CNC 3018 s tím, že jestli mě to půjde, tak k tomu časem dokoupím nějakej laser. Nicméně teď je na řadě otázka.

Jaké byste mi doporučili sadu fréz? Ty co tam jsou prej z bláta a úplně na hovno. Zatím to vidím na gravirování do mědi a hliníku - takže něco na gravírování. Případně řezání polykarbonátu nebo úpravy hliníkových chladičů - takže nějaký ty frézky.

PS: líbí se mi, že na to je hromada upgradu a vychytávek, od laseru, po uchycení výkonnějších dremelek a podobně.

Díky.

K prodeji (s bolestí u srdíčka) do dobrých rukou:
V70XC MY00 2,4T AWD A/T @ Kde mám to křídlo?!
Fobie 1.2 HTP, 80tkm, po důchodci!

VIDA k dispozici - Blansko, Brno, Olomouc

Vizibable
Sponzor fóra
Vůz: S60 2,4T B5244 T3 01' 147kW

Příspěvek od Vizibable »

videoice píše: 13 úno 2025 00:59 Jak se rozjíždíte na sněhu?

Dneska jsem se rozjížděl do kopce a mám takový dojem, že DSTC začne přední kola přibržďovat tak, až auto zdechne. Tak jsem vypnul přes levý ovladač DSTC, kola už hezky začala hrabat, ale zase začala dost smrdět spojka, asi jsem se ten prokluz nějak snažil řešit spojkou.. Hodil by se mi prověřený postup, tohle bych nerad opakoval, smrad v autě ještě 2 hodiny po a to mi spojka jinak neklouže. Tady jsem jel tak 20 metrů než jsem si uvědomil, že mi asi klouže spojka a ne jenom kola, plný plyn abych se znovu nezastavil samozřejmě.
Mě DSTC nefunguje už dva roky. Takže na sněhu hrabu pořád. Ale mám to v AT takže se dá výkon krásně dávkovat plynem. Zatím jsem vyjel všechno na volnoběh :ROFL:

powl
Vůz: V70 II D5 136kw

Příspěvek od powl »

python.p píše: 13 úno 2025 07:14 Vím, že tu je hromada kutilů... udělal jsem jeden impulzivní nákup a pořídil jsem si malé CNC 3018 s tím, že jestli mě to půjde, tak k tomu časem dokoupím nějakej laser. Nicméně teď je na řadě otázka.

Jaké byste mi doporučili sadu fréz? Ty co tam jsou prej z bláta a úplně na hovno. Zatím to vidím na gravirování do mědi a hliníku - takže něco na gravírování. Případně řezání polykarbonátu nebo úpravy hliníkových chladičů - takže nějaký ty frézky.

PS: líbí se mi, že na to je hromada upgradu a vychytávek, od laseru, po uchycení výkonnějších dremelek a podobně.

Díky.
Koupil jsem si primou brusku a mam stejny problem. Plast + drevo parada ale jak to pricichne k necemu kovovymu, nastroj se akorat vyhreje. Mam to na stopku max 3.2mm a nevim co do toho koupit

Tod2

Příspěvek od Tod2 »

na 3,2 nejspíš nic pořádného, právě proto jsem kupoval brusku s kleštinou 6mm, tam je bohatý výběr
ale zase je to už větší bruska no :)

powl
Vůz: V70 II D5 136kw

Příspěvek od powl »

videoice píše: 13 úno 2025 00:59 Jak se rozjíždíte na sněhu?

V70 s D5 je na snehu dobra diky tezkymu cumaku. Nejdriv to na snehu zkusim po dobrem - rozjizdim se na 1 bez plynu (mam 6q) a pak pridavam. Kdyz to nejde tak naopak pridam hodne, pustim spojku a necham DSTC pracovat....musis tomu nalozit hodne plynu aby si mohlo pribrzdovat...ono to pribrzduje na stridacku jedno kolo druhy kolo a tak nejak se vyhrabe. Samozrejme pri tom nesmis mit levou nohu na spojce. Jednou se mne stalo ze do prudkeho kopce v maly rychlosti zaclo auto zastavovat. Nechapal sem co se deje az kdyz sem zastavil, zaclo auto klouzat dozadu a doslo mne ze je tam pod prasanem led jak sklenice. Sklouznul jsem kousem zpatky na rovinku, vypnul dtsc a nechal sem to rozjet a hrabat....bylo tam trochu prasanu a nejak se to diky nemu vyhrabalo. Takze jak kdy, ale celkove to DSTC povazuju za zdarile a spojku sem jeste nepripalil :green:

Přidáno za 17 minut 30 sekund:
tod2: na tom asi neco bude no, asi po ty brusce nemuzu chtit chleba namazanej po obou stranach...na jemny veci je fajn a sroubek s tim taky uriznu kotouckem i tam kde neni misto...asi by udelali lip, kdyby k tomu ty "nastroje na kov" vubec nedavali...

python.p

Příspěvek od python.p »

Neřekl bych, že to bude úplně průměrem, pokud se koupí něco pořádného a dá se pomalej posun, tak to přeci musí fakčit ni?

Tod2

Příspěvek od Tod2 »

pomalej posun na brusce do ruky? :)
jde o to, že na stopku 3,2 nedáš pořádného nic, max tak brusné kameny a pod, ale nic, čím by se dalo brát do kovu

python.p

Příspěvek od python.p »

Já se ale bavím o frézkách a nástrojích do tohohle -> https://www.gravipro.cz/cnc-frezy/cnc-stolni-freza-300x180mm-2/ a nějaký hliník ty frézky vzít musí...

viz: https://youtu.be/0dF_GjuGW0M?si=p0t9uf3SqurdkSRk&t=1667

třebas: https://dratek.cz/arduino/7776-sada-10-frezovacich-vrtaku-0.8-3-mm.html?utm_source=ehub&utm_medium=affiliate&ehub=77be36684e1a4c52a725639548ab2a99

Už jsem to asi pochopil, průměr je stejnej jak u dremelky... 8)

Tod2

Příspěvek od Tod2 »

no mícháme tu dvě věci, já reagoval na tu ruční brusku, kde s takovým průměrem moc nezmůžeš
u toho cnc to asi fungovat může

Zpět na „o všem možném :-)“