V60, píská kolo, brní řadící páka

850 a novější modely řad C/S/V/XC
  • Autor
  • Zpráva
EvaT
Vůz: V60 1,9 manuál 2018

Příspěvek od EvaT »

Prima den, jsem trochu vyplašená nová majitelka pětiletého V60, manuál, benzín, 66 tis najeto. Auto jsme koupili před dvěma měsíci jako Volvo Selekt a od té doby samý malér. Cestou domů se při první jízdě propadl spojkový pedál, odtáhli, opraveno, vráceno. Začalo pískat za jízdy přední kolo, vysoký pískavý zvuk. Při jízdě a lehkém přibrždění, při větším brždění zvuk zmizí. Kolo je teplejší než druhé. V předání před 6 týdny píší, destičky, kotouče v pořádku :( :( Navíc mám pocit, že v záběru “vrní - vibruje” řadící páka, ne výrazně, ale z jiného auta tohle neznám. Máte prosím někdo zkušenost s těmito projevy ?

hajnej
Vůz: XC60 T6 RECHARGE

Příspěvek od hajnej »

Asi to bude chtít rozebrat brzdový třmen a promazat pístky.
Případně rovnou vyměnit desky, když už to bude rozebraný.

S tou řadicí pákou je to dost neurčitý popis.

Paťa
Sponzor fóra
Vůz: V70 II D5 120kW 02'

Příspěvek od Paťa »

U brzdy bych mrknul jestli není u destičky kamínek.

Pep
Sponzor fóra
Vůz: Korejský toustovač

Příspěvek od Pep »

Souhlas s tím, co bylo napsáno nademnou, ale jestli auto bylo koupeno v rámci Volvo selekt a má najeto jen 66t km, tak se určitě na nej vztahuje nějaká Volvo selekt záruka a možná ještě i tovární záruka. Takže bych nejspíše nejdříve vynechal spekulováním na fóru a jel to prodejci/servisu vyreklamovat v rámci záruky.

Obrázek S60 T5 MY2004
Obrázek S60 T6 AWD MY2011 Polestar Engineered Optimisation

JiFi
Vůz: S60 2,4 D5 136 kW MY2006

Příspěvek od JiFi »

Zkoušeli jste párkrát popojet a couvnout? To pískání od kol mi kdysi dělal právě kamínek skříplý pod kotoučem.

hajnej
Vůz: XC60 T6 RECHARGE

Příspěvek od hajnej »

Jestli je to kolo i teplý, tak tam bude nakřivo destička, protože se nevrací rovnoměrně. Takže ten kamínek bych fakt vyloučil.

Jaké závady vůbec ten SELEKT pokrývá?
EDIT: už to čtu. Taková závada brzd by měla být krytá zárukou. Ale člověk to prostě nechce řešit no https://www.volvodirect.cz/download/volvo-selekt-zakaznicka-knizka.pdf

Tomas78
Vůz: XC60 2.4D AWD AT 2010

Příspěvek od Tomas78 »

Kluci tady jsou mnohem zkušenější, a tak se jen nesměle přidám, protože zrovna s tímhle jsem se teď "vycukal" :D :D :D

Zkusil bych to postupně (jak píšou):
- vyloučit kamínek
- vyjet se studenými kotouči pár (třeba 20 km) kilometrů ideálně BEZ jakéhokoli brždění (dálnice) a porovnat teploty na nápravě *)

*) On ten rozdíl se pak umocňuje, když člověk jenom lehounce přibržďuje, tak ta přidřená strana začíná brzdit první a je horká oproti té straně, která se "fláká". Naopak při intenzivním brždění je ten rozdíl relativně malý, protože se zapojují všechna kola a jsou podstatně vyšší teploty. Proto ideálně první test bez brždění. Dle toho postupovat dále.

PS: řešil jsem zadní brzdy, ale na předku mám na levém kole asi 50-60° bez brždění a na pravém takových ani ne 40°. Zlehka přibrzdím, ošklivě to píská, přibrzdím více a zmizí to. Tedy to samé. Teprve budu řešit, není to tak urgent, vzadu to bylo podstatně horší.

EvaT
Vůz: V60 1,9 manuál 2018

Příspěvek od EvaT »

Ahoj, tak u nás to bohužel stále pokračuje. Auto je střídavě doma a v servisu, po výměně poloviny auta problém trvá. Kolo si přibržďuje … už máme nové vše kolem kol plus elektriku, řídicí jednotku ….. a …. stále přibržďuje. Popravdě trochu zoufalství, auto je o rok starší a ještě se v něm skoro nejezdilo 😒

Přidáno za 5 minut 25 sekund:
Úplnou náhodou, nevěděl by někdo z vás, jak je to se zárukou v případě koupení ojetého vozu ? Myslím v případě rok řešené závady, nevyřešené. Co je dál ? Když to vzdají, tak je šance, že si ho nechají a vrátí peníze, nebo je to nekonečný příběh bez řešení ? 🤷‍♀️🫣

jergus.balaz
Vůz: V40CC 2013 D3

Příspěvek od jergus.balaz »

Vymenili v servise brzdové hadičky?

Tomas78
Vůz: XC60 2.4D AWD AT 2010

Příspěvek od Tomas78 »

Mne vyměnil servismann hadičku ke třmenu, asi rozhýbal třmen, ale zase to po čase zlobilo zase. V říjnu jsem vyhodil ATE desky a dal tam "prašany" NK a zatím klid, obě strany stejně teplé a netopí (ťuk ťuk). Ovšem proč to tak je, neumím zdůvodnit ... :wink:

BTW: co znamená "přibržduje", resp. jaké jsou teploty na těch kolech? Aby člověk neřešil, že to má na jednom kole 35 a na druhém 40. Takové rozdíly mám na předku (neřeším), vzadu to byl podstatný rozdíl + byl hodně teplý i brzdič samotný. Ideál změřit bezkontaktním teploměrem na nějaké nelesklé části, aby bylo nad čím uvažovat.

ikea
Vůz: V70 D5204T2 2.0 11'

Příspěvek od ikea »

Tohle dělala moje V70 P3 vzadu – taky jsem to tady řešil. Vyměnili jsme co se dalo, ale nakonec to zmizelo samo... probržděním/zajetím (několikrát se rozjet, zbrzdit, a pak nechat vychladit).

Zpět na „850 / 60 / 70 / 80 / 90 / XC - opravy“