Dobrý deň,
od jedného štartu začal motor cvakať, tak ako kov o kov. Tak som sa rozhodol vymeniť hydroštely, čo však problém nevyriešilo. Už keď som nahodil rozvodový remeň a pretočil som ručne motorom, všimol som si, že každú druhú otáčku kľukového hriadeľa, čo je jedna otáčka vačkového hriadeľa to klepne. Asi tak ako keď sa na kus kovu pustí oceľová gulička tak z centimetra. Nezáležalo na rýchlosti otáčania, intenzita klepnutia bola rovnaká aj pri extrémne pomalom otáčaní a vždy v konkrétnej polohe vačkového hriadeľa. Po viacerých pretočeniach to nejako ustalo tak som to zložil, ale pri naštartovaní to počuť dosť intenzívne.
Neskôr zhodím znova veko a natočím video každého ventilu pri pretáčaní.
Dej kliku na kolik za starterem a to same vačku pod čerpadlem. Treba je to skočený o zub 2, 3, 4....???
Nebo ventil uvolneny.
Nebo sundat vanu a zkouknout tam.
Použil som obidva prípravky 999 7007 a 999 7005. Postupoval som podľa návodu z VIDA "Cylinder head/gasket, replacing". A hlavne úplné ten istý zvuk to malo pred aj po výmene rozvodov a hydroštelov. Keď to pôjdem zaviesť do garáže natočím video nech je to klepanie počuť.
Ďakujem za odpoveď, asi najpravdepodobnejšia vec keď niekto robí túto opravu prvý krát je, že to zloží o zub vedľa.
Ešte jednu vec som skúsil, bola tam nejako tak provizórne opravená swirl klapka. Tak som dal novu a bal som sa či malý kus tej starej nenasalo. Tak som pri pretáčaní dal hadicu do ucha a druhy koniec do diery pre vstrek a vo vnútri bolo ticho v každom valci. Hlavne valec ide na klepnutie dva krát hore a dole.
Kdyby se to potkalo, tak se nekdy protoci ozubene kolo vůči vačce. Pak by to davalo smysl, ze to klepe. Vice asi neporadim.
Ale co se mi nelibi je toto na foto.
raolsa píše: 09 dub 2023 16:31
Nemáš prasklou spojku mezi vačkou a vysokotlakým čerpadlem?
Kontroloval som ju. Pretáčal som ručne motor bez vákuovej pumpy a palivového čerpadla a cvakalo. Je možne že cvaknutie pri pretáčaní ručne a pri naštartovanom motore spolu nesúvisia. Skúsim naštartovať bez plochého remeňa a neskôr bez vákuovej pumpy.
Tečky na ozubených kolech byly proti sobě? Respektive mezi sebou?
Teď si nevzpomenu jestli mají být ty výřezy na kolech kolmo, když je tam kolík. Ale jestli ano, tak mi přijde, že sací vačka je o zub jinde.
Hm, tak pak už nevím.
Ale kdyby se protočilo kolo na vačce, jak píše Kuba, tak by to asi klapalo vícekrát, než jen v jedné poloze. Respektive na každém válci.
mozna blbost ale neni mozny ze nejakej vstrik trochu mlati v hlave? ze by treba byla unavena ta podkova co ho drzi nebo moc slaba podlozka pod vstrikem
_________________ V70 P2 D5 136kw MY2007 - Pet valcu staci kdyz ti turbo tlaci
powl píše: 21 dub 2023 11:20
mozna blbost ale neni mozny ze nejakej vstrik trochu mlati v hlave? ze by treba byla unavena ta podkova co ho drzi nebo moc slaba podlozka pod vstrikem
Skúsim pretočiť a skúsim tenkou tyčou, či nemajú piesty vôľu. Mechanik vravel že klepanie od voľného ojničného ložiska znie inak, ale aj tak to skúsim. Či nie je voľný čap, alebo ojničné ložisko. Každý piest skúsim tak, že keď pôjde dole, tak prestanem točiť a skúsim ho potlačiť dierou pre vstrek či má vôľu.
Pretáčanie motorom ide ľahko a test s paličkou dopadol dobre. Pokaždé keď piest išiel dole, tak som ho skúsil potlačiť paličkou (cédrová drevená tyč 6,9mm priemer) a každý bol tuhy bez vôle. Aby som videl ktorý piest ide kedy dole, tak som tam strčil hrubšie zdraváčky a jak som točil tak chodili hore dole.
teď mě ještě napadlo...možná je to kravina, ale u mého auta ustalo ťukání po výměně silentbloků...nebylo takovej mazec jak u tebe ale znatelný to taky bylo, byl to ten hlavní horní