Dívám se že sem občas dáváte i pracovní stroje, tak sem taky jeden přidám. Práce na autech teď moc dopředu nejdou, přednostně se věnujeme jinému stroji, který potřebujeme (nejen) na stavbu. Loni jsme si pořídili holátko, „složenku“ nakladače, předek z 6711 a zadek z 5611. Líbí se nám jak má dlouhá ramena, dokáže z boku shrnout vlečku anebo uvázené předměty vyzdvihnout vcelku vysoko. Postupně se zprovoznil teploměr, vyměnil tlakoměr oleje motoru za fungující, udělal odpojovač baterie, dosadily blatníky, závaží do kol, upravilo odvětrávání klikové skříně , takže je hadičkou vyvedeno do kanystru, aby se dal dolévat zpět (odvětrání vyhazuje celkem dost oleje, cca půl litru za pracovní den - ale překvapivě motor olej nežere), navařovala se nová spodní hrana lžíce lopaty, stará byla zničená. Novou hranu jsme sehnali v kovošrotu.
V plánu je dodělat elektroinstalaci a dobíjení (teď je tam prakticky jen vedení baterie - startér), dosadit zadní závěs na vlečku, upravit vidle z Desty, aby se dalo hýbat s paletami, dosadit další sadu závaží. A teď jsme se posledních pár týdnů mořili s opravou brzd (brzdilo jen pravé kolo, což bylo při naložené lžící dost nevyzpytatelné a nepříjemné) a dodělávali jsme posilovač řízení. Do dvou metráků v lopatě se to dalo utočit, ale jinak se zatáčelo stylem opřít se naloženou lopatou o zem a nadzdvihnout jí přední nápravu, dát kola do rejdu, spustit se... což strašně zdržovalo a taky to nepříjemně zvyšovalo spotřebu nafty. Nicméně tohle se nám nepodařilo, nevím proč, ale posilovač nám nejde seřídit ani podle chytrých knížek, ani podle rozumů z internetu. Což o to, doprava trochu pomáhá, ale doleva se se mnou pere a zatočit vlevo je tak celkem boj i s prázdnou lžící. Rozčiluje mne že na to nemůžu přijít, potřebuju nakladač už na práci a tak možná posilovač načas vyřadíme přemostěním hydraulického okruhu. Každopádně mě tahle oprava stálo dost volných dní.

Nicméně potřeba byla, při opravě brzd jsme mimo jiné zjistili že v převodovce bylo zhruba 5 litrů vody (okolo 20% objemu), byla v ní některá poškozená ložiska a gufera, těsnění... Asi daň za to, že roky u předchozího majitele stál na zahradě.
Nicméně mě velmi potešilo zjištění že paleťák uzvedne bez potíží půlku traktoru. Při opravě jsme to velmi ocenili.
Jinak s S80 se blížíme k 7 000 společně najetých km. Jsem s ní velmi spokojen, jen mne o víkendu o poslední noční zastihla klasická bolest S80 P3, začalo mi protékat čelní okno. Aktuálně si domlouvám výměnu okna. Jinak se osmdesátka osvědčila i s lehčím přívěsem, automat je na couvání a manévrování bezva.
Červenou už jsem se chystal nabídnout na bazoš, když jsem měl ještě jednu rychloakci s přívěsem. Muzeu jsem pomáhal odvézt nějaké exponáty (za to mi byl jistý nepotřebný stellwerk nabídnut ke koupi), avšak během cesty mi přestaly svítit boční brzdová světla, svítí jen středové. Moc to nechápu, obě žárovky se mohutně vypálily, ale pojiska byla v pořádku, kabely od tažného taky, čert ví co se tam stalo... zatím jsem na to nepřišel. Taky jsem teď přišel o volací SIM, tak až mi konečně dojde náhradní, domluvím si opravu u odborníka, ať může jít červená konečně z domu.
Na 264 i 760 se mi podařilo sehnat chytré knížky, takže konečně už nebudu muset tisknout manuál z pdf, ale budu mít Haynesse pěkně v papírové podobě.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.