Otázka, na kterou neznám odpověď

...i nemožném! ALE JEN POKUD TO SOUVISÍ S VOLVEM!!! (potažmo evt. s jinými automobily)

VYKECAT SE MŮŽETE V LAMPÁRNĚ!!!
  • Autor
  • Zpráva
Cronicle
Vůz: Volvo V60 2.0 T6 AWD R-Design Polestar

Příspěvek od Cronicle »

Lenže problém misfire sa začal pred výmenou..s ničím sa nemanipulovalo. Sviečky mi dnes vymenili. Po výmene je auto ešte viac v režime korytnačky a svieti kontrolka motora. Chápem že cievky zohrávajú tiež v tom svoju rolu..ale ze tak po výmene sviecok a manipulácii?

raolsa
Moderátor
Vůz: Volvo V70 II 2.4i 135 kw
Participant x 1

Příspěvek od raolsa »

Cívka (-y) mohly být načnuté ještě před výměnou svíček a tou výměnou se jejich závada jenom prohloubila. Nové svíčky (nebo to, že se odpojily a připojily konektory cívek) mohly pomoci tomu, že to chvilku fungovalo. Taky může být problém s kabeláží.

Cronicle

Příspěvek od Cronicle »

Neviem ako presne fungujú cievky a na čo sú citlivé a prečo odchádzajú..a úprimne, ísť tou cestou, že mi v servise vymenia všetky 4 cievky bez toho aby zistili ktorá, ktoré sú zle sa mi ísť nechce. Tento spôsob riešenia sa mi veľmi nepáči. Zmena sw na najnovší by tomu nemohla prispieť?

raolsa
Moderátor
Vůz: Volvo V70 II 2.4i 135 kw
Participant x 1

Příspěvek od raolsa »

Nevím jestli tyhle novější čtyřválce to mají stejně, ale u benzínových pětiválců odcházejí cívky běžně, je to spotřebák a vyplatí se vyměnit všechny najednou, když odejde jedna. Protože v blízké budoucnosti odejdou i ty další.
Upgrade SW vadné cívce určitě nepomůže. :D

Jarda.JM
Vůz: XC70 D5 AWD 2003

Příspěvek od Jarda.JM »

Pokud by si někdo (výrobce ZC) dal opravdu záležet, tak by cívka přežila auto, jenže doba je taková. JJ - spotřební materiál.
ZC je dost elektricky namáhaná součást. Teplota, vibrace, vystavení izolace vinutí vysokému napětí. Takže stárnou a odchází. Nejčastěji na napěťový průraz (mezizávitový zkrat) sekundárního (vysokonapěťového) vinutí.

Takže pravděpodobnost, že všechny ZC budou zhruba stejně opotřebované je hodně vysoká. Pokud odejde jedna, další bude brzy následovat. Tzn. vyměnit všechny bez diskuzí, pokud nebyla jedna zmetek, či poškozena nějak selektivně, např. mechanicky, nebo elektricky.

Např. při odpojení svíčky vzroste indukované napětí, neb není kde by přeskočila jiskra a ukončila ten "tlak" (čti - tlak na izolaci vinutí). Při troše smůly se izolace může prorazit. U starší ZC vystavené již zmíněným podmínkám pravděpodbnost průrazu roste.

Kyjaq
Vůz: S80 B5244S 01

Příspěvek od Kyjaq »

Skoro se to bojím napsat, ale já měl donedávno na autě několik cívek (1/2?) ještě původní (rok 2001), vyměnil jsem je preventivně ve 485k a vozím je v kufru pro strýčka příhodu. A pak tam je jedna vrakáčová rok 1999, ale je hezká nepopraskaná, tak zůstala :D

Vapik
Vůz: Volvo XC90 V8 + LPG 2005

Příspěvek od Vapik »

Když dělám auto někomu kdo si není schopný cívku vyměnit sám kdekoliv na cestě tak doporučuju měnit všechny. Nicméně u sebe měním postupně s tím že v kufru mám pořád aspoň jednu novou, u xc90 jsem na 7 originálních 20letych 1x nova. U xc70 jsem běžel roka postupně vyměnil všech pět, poslední dvě už jsem vzal najednou i když v tu chvíli ještě fungovali.

Cronicle

Příspěvek od Cronicle »

Aby ste boli viac v obraze, písal som dávnejšie sem že som mal problém s motorom, asi 2tyzdne dozadu plus mínus, na diaľnici sa mi rozsvietila korytnačka a kontrolka motora, ale zhaslo to a auto jazdilo normalne ďalej cca 300km som prešiel v pohode. Včera po výmene sviecok a cca po 30km som zacítil prvýkrát cukanie, odozva na plyn žiadna, ale po cca 100m jazdy sa to dalo do normálu..no len cesta domov už normálna nebola, keď mi asi tých 15km pred cieľom isiel motor zjavne o nejaký ten valec menej, aj keď si myslím že to nebolo len o valec, ale asi o dve..žeby takto po výmene sviecok nastal takýto problém? Nejde mi to trochu do hlavy, myslel som si a aj v servise že problem bude v sviečkach, preto sa vymenili za nové..neserie ma ani tak to, že tam budem musieť dať 4 nové cievky, ale serie ma to, že dám auto do servisu a je v horšom stave než predtým..riešiť teraz odtah spať do servisu ma vytáča menej než to, že potrebujem dochádzať 5 dni v týždni do prace, obzvlášť keď priateľka pracuje v nemocnici a ju nosím do prace tiež..čo ma však vytočí oveľa viac, keď po výmene cievok sa problém neodstráni 🤣🤣🤣

Edit

Zpět na „o všem možném :-)“