Převodovka 03-72L Volvo 940 GLT

Všechno o sedmách a devítkách!
  • Autor
  • Zpráva
_o.kraus_
Vůz: Volvo S40 2.0T 121kw 2003

Převodovka 03-72L Volvo 940 GLT

Příspěvek od _o.kraus_ »

Ahojte, od počátku co auto mám mě trápí automatická převodovka. Neřadí úplně hladce a hlavně neřadí overdrive. V posledních měsících jsem se pustil do výměn oleje v převodovce - první výměna vana dolů, vyčištění sítka a nový olej DEXRON IID, převodovka řadila lépe a záhadně se opravil předtím nefunkční tachometr (stále ukazuje jen po 80km/h). Po této výměně a pár set kilometrech jsem udělal další 2 výměny (vypuštění vany, dolití čerstvým ATF), do převodovky už padlo cca 6-7 litrů ATF. Při každé z těchto výměn byl vypuštěný olej světle hnědý jako kafe s mlékem, žádné kovové špony, trocha černého prachu. Overdrive stále nefunkční - tachometr ukazuje max 80 (netuším jestli to má nějakou spojitost)

Soubežně s výměnami se stalo, že se z ničeho nic v expanzní nádobě objevila světle hnědá emulze a voda se začala nepatrně ztrácet, ze dne na den zmizela voda z expanzky úplně. Měl jsem podezření na těsnění pod hlavou, ale motorový olej je čistý (průběžně tmavne) nalévací hrdlo bez emulze, auto nijak nekouří.

Došel jsem teda k závěru, že by se mohla voda dostávat do převodovky a naopak - asi přes chladič?
Je tento problém řešitelný? Dokáže někdo potvrdit jestli uvažuju správně? Má někdo k dispozici chladič?

Chlapi h*vno tomu rozumím, mám to auto rád tak bych to chtěl vyřešit.
Jestli s tímto problémem, nebo obecně s touto automatickou převodovkou má někdo zkušenost moc vás prosím o pomoc.

S přidáváním témat, nebo obecně s tím jak funguje toto fórum nemám zkušenost, proto mě prosím omluvte, jestli jsem něco udělal špatně.

Prosím klidně mi volejte pokud máte jakékoli cenné informace k této problematice

604 843 203

S pozdravem Volvista junior Ondra K.

Zpět na „700 / 900“