2,4D M66 - problém se spojkou

850 a novější modely řad C/S/V/XC
  • Autor
  • Zpráva
mlgviktorko
Vůz: S60 D5 160kw, BMW E36 323ti, E36 318ti

2,4D M66 - problém se spojkou

Příspěvek od mlgviktorko »

Hezký večer všem,
potřeboval bych poradit s problémem se spojkou a možná i s brzdami.
Začnu brzdami, tam je to jednodušší.
Když mačkám brzdový pedál, tak má odhadem tak centrimetr, dva, mrtvý bod. Nicméně když ten pedál napumpuju stylem, že trošku zmáčku, hned pustím a znovu na brzdu stoupnu, tak už brzdí jak v každým normálně funkčním autě. Samozřejmě pak zase jedu a jak jdu na brzd, tak se to opakuje. Četl jsem tu něco o prodřeném těsnění na brzdovém válci atd, ale nevím. Jinak při mačkání pedálu žádné pazvuky jako syčení, foukání slyšet nejsou a pedál se nepropadá.

Teď ke spojce.
Jednoduše řečeno se mění její bod záběru. Typický přiklad je, že jedu po okresce a dojíždím ke kruháči. Vidím se blížit kruháč, takže na šestku ze 100 km/h pustím plyn a zpomaluji a poté si trošku přibrzdím. Jakmile otáčky padnou třeba na 1200, tak zmáčku spojku, otáčky motoru spadnou na volnoběh, chytnu páku a kvalt nejde vytáhnout. Zkrátka jak kdybych vůbec neměl zamáčklou spojku. Zmáčku teda trošku plyn a pak už to ze zařezené rychlosti v pohodě vytáhnu, ale pocitově je to jak vyřazovat bez spojky. Jde cítit jak ten kvalt "vypadne".
Druhá věc je, že takhle dobrzdím do nějaké křizovatky až úplně zastavím, zařadím jedničku a spojka zabere absolutně od podlahy. Já to teda poznám v pohodě, ale přítelkyně už si takhle vybila zuby o volant :D Tohle se stane tak 1x z 50 rozjetí.

Vždycky jsou tyhle spojkové problémy prostě tak nějak dohromady s brzdami. Pod autem žádná kaluž brzdovky není. Vakuová pumpa je nová. Zkoušel jsem spojku v létě odzvdušnit, ale nevyšla ani bublinka. Taktéž brzdy, prolil jsem tím litry nové brzdovky a nic.

Zpět na „850 / 60 / 70 / 80 / 90 / XC - opravy“