Takže - přepokládejme, že to zde čte člověk, který bude vybírat nosič a protože to čte = moc o tom neví a asi potřebuje částečně pomoc. Zabývat se budu výhradně nosiči na tažné. O střešních nic nevím a ani bych ho nechtěl z různých důvodů. Vše níže sepsané je co nejvíce nestranné a objektivní, ale samozřejmě pořád je to jen text jednoho člověka...
Dělení nosičů na tažné je +/- následující :
1) Dle počtu přepravitelných kol
- 2 až 4 kola
- případně jsou nosiče v základu například na 3 kola, ale s dodatečně zakoupeným příslušenstvím lze kapacitu zvětšit o jedno kolo.Nicméně nosič na 5 kol v tuto chvíli neexistuje a ani si to nedovedu představit

2) Dle typu kola
- pro normální "bio" kola
- vhodný i pro elektrokola
- vhodný obvykle zejména pro elektrokola, ale přepraví i tzv. fatbiky (horská kola s nesmyslně tlustými pneu - to je buď pro úchyly

3) Dle konstrukce
- pevný nosič
- skladací nosič (takový, který je možno pak vložit i do kufru menšího auta, uschovat někde doma apod.) - víceméně jej "zlomíte napůl" - Thule EasyFold apod.
Nenarazil jsem asi na jediný nosič, který byl směrem vzad nebyl výklopný, nebo výsuvný, aby šel otevřít kufr i přesto, že má na sobě nosič naložená kola, takže to sem ani nepíšu.
Každý výše uvedený nosič může být různě kombinován, některé držáky jsou vhodné pro převoz elektrokol na všech pozicích, jiné rovnou uvádějí, že jsou například pro 2 elektrokola a jedno normální apod. Toto vše i jiné je nutné si ohlídat, přesně vědět parametry svého kola a z hlediska toho, že ty nosiče nejsou nejlevnější je dobré i myslet dobudoucna. Já osobně tedy z hlediska toho, jak se kola postupně zvětšují, rozšiřují se co do vidlic a mají větší pneumatiky bych doporučil rozhodně s tímhle počítat a nekupovat si nosič na své aktuálně 15let staré kolo, ale brát v potaz vývoj.
Tedy při nákupu je naprosto nezbytné uvážit následující :
- mám na autě vhodné tažné (vyrábějí se i nosiče a tažné speciálně na systém Fix4bike - na to pozor hlavně u bazarových nosičů, ačkoliv je jejich výskyt řídký) s povoleným svislým zatížením koule odpovídající váze nosiče + kol (na to pozor hlavně v zahraničí...Rakousko a jiné země svírané policejním diktátem)
- počet kol, které chci přepravovat, jejich konstrukci a hmotnost (u elektrokol bych se stejně přikláněl k přepravě bez vložené baterie a tedy vážím kolo bez ní)
- průměr pneumatik mých kol a halvně ŠÍŘKU pneu. Dnes je běžný rozměr 29" průměr a šířka se postupně šplhá od cca 2,1" až po dnes běžných 2,5" u elektro či sjezdovo/trailových kol
- ROZVOR kol - neboli vzdálenost kola od středu předního ke středu zadního kola
- šířku kol v oblasti vidlic a zadní stavby - pozor na nosiče s rozestupem lyžin 19cm (stále jich je v nabídce hodně), kdy na dnešní široká kola už to opravdu není ono. Chce to alespoň 21cm. Nejširší nosiče mají dnes zatím ještě obvykle zbytečných 25cm
Rozhodně nekupujte první nosič, který vidíte, nebo vám ho někdo doporučí. Je NAPROSTO NEZBYTNÉ zajet přinejmenším s jedním kolem naloženým v autě do prodejny a vyzkoušet nejen nasazení nosiče, ale hlavně to kolo na něm a fyzicky ověřit, že všechno "hraje". Šance není velká, ale u některých typů vozidel mohou jít řidítka do konfliktu se zadním oknem, nemusí vám jít otevřít kufr, ikdyž nosič vyklopíte apod. Naprosto nedoporučuji kupovat nosič bez vyzkoušení někde z eshopu. Váží to obvykle 20kg a vracet to budete jak ?
Zvažte i hledisko ceny svého kola a dle toho i nosič. Dát si nějaké custom celopéro za 200 000Kč na nosič Carface z AutoKelly je sice kulervoucí odvaha, ale nejsem si jistý jak dlouho bude takové rozhodnutí šťastné. Dále je zde i hledisko budoucího případného prodeje. Někdy se vyplatí v počátku utratit více. Pokud nemáte u auta havarijní pojištění, tak nosič obvykle není proti krádeži, vandalismu a jiným druhům škod narozdíl od vozidla NIJAK pojištěn a to ani samotný, ani jeho náklad, takže na to pozor. (Platné například pro Allianz Extra, kdy mám aktuálně pojištěno vše-živel, vandal, krádež, POV, skla - jen tu HAV nemám a bylo mi řečeno, že nosič prostě není součástí pojištění)
Zde je několik značek nosičů a můj zcela soukromý názor na ně, seřadil jsem je shora dolů dle toho, jak vidím jejich kvalitu/hodnotu za dané peníze :
Thule - zde se až na jejich cenu hledá těžko slabé místo. Má to několik výrobních řad, kde v současné době nejlevnější THule Euroway G2 922 taky není vůbec špatný
- zde je záruka 5let ! Díly se dělají a dodávají i na staré nosiče a s jejich dodáním dle infa z několika zdrojů opravdu není problém
- dobrá následná prodejnost
- až na modely Epos v současnosti Thule v základním provedení NENÍ vhodné pro převoz karbonových kol a musíte si dokoupit chrániče rámu (cca 550kč/ks)
- většina nosičů není v základu připravena na pneu nad 2,4" a musíte si dokupovat delší pásky (což tedy ale naštěstí jde)
Atera - Německý výrobce nosičů, který dodává i do prvovýrbních programů. Například současný Tesla model 3 má jako katalogové příslušenství nosič kol od Atery
- základní řada nosičů mě příliš nepřesvědčila nějakou bytelností, ta střední řada (Atera Strada 3 apod) a vyšší - Genio jsou naopak opravdu super a nestojí majlant
- k tomuto datu je to JEDINÝ výrobce, který je ihned připraven na karbonové rámy a díky uchycení rámu "páskama" je to všechno variabilnější i stran tvaru rámu apod - rozhodně plus oproti Thule a ostatním s "chňapkami" klešťového typu
- skládací model Atera Genio Pro Advance 2+1 považuji za prakticky naprosto nejlepší nosič z hlediska poměru cena/výkon
Yakima - Yakima dle mého uzavírá takovou "Svatou trojici" nosičů, kde konstrukce se mi jeví poctivá
- Yakima má dobře zvládnuté upínání na kouli, všechno je to takové příjemné jednoduché
Uebler - to je Němec, mělo by se jednat o velmi kvalitní nosiče, nicméně u nás je to prakticky neznámé a já jsem tedy také neměl to štěstí jej vidět na vlastní oči
Hakr - ten je náš, český...Dlouholetá firma, nabízí jak pro bio kola, tak pro elektra. Mě to ničím nepřesvědčilo.
Wjenzek - název klame, jedná se o český nosič - z mého hlediska se to nevyplatí kupovat a konstrukci jsem nijak neobdivoval
Oris + Bosal + Westfalia - tito výrobci zejména tažných zařízení, případně pár dalších automotive věcí (mnohdy do prvovýroby) nabízejí rovněž svoje nosiče, které mnohdy nejsou k zahození a například skládací a velmi široký nosič Bosal Comfort Pro III se mi jeví naprosto perfetkně. Jenže aktuálně nejde sehnat příslušenství pro pneu nad 2,3", výrobce jej nabízel, ale reálně jej nemá na skladě v celé Evropě a tedy bohužel není pro většinu horských elektrokol aktuálně použitelný. Škoda. Velice zajímavý nosič
No a závěrem tady máme různé čínsko-Polské nosiče, které se jmenují zrovna podle toho kdo je prodává, sem spadají nosiče Compass, Carface, Buzzrack, Menabo a asi bžilion dalších.
Přeju hodně štěstí při výběru.