V50 - problém s ABS

• Autor
  • Zpráva
Šéfík
Vůz: V50 2.0 D, MY 2010 Savile Grey Metalic

V50 - problém s ABS

Příspěvek od Šéfík »

Zdravím všechny,
nedávno jsem koupil V50 2.0D a teď, v zimě, se potýkam s takovým špekem, při prudším brždění na ledu/kluzké cestě, kdy má ABS správně při brždění kopat do brzdového pedálu - tak ano, kope, ALE, při tom všem to odbržďuje všechna kola až na LP kolo, to se zasekne a dokud auto nezastaví, tak ho to nepovolí :D Nesetkal se s tím někdo? Pístky i vedení třmenů volné, nová brzdovka a přední brzdové hadičky, ABS nesvítí, na diagnostiku pofrčím za pár dní, předem díky za odpovědi :-)

jirka87
Sponzor fóra
Vůz: Džaponský

V50 - problém s ABS

Příspěvek od jirka87 »

Z popisu bych řekl, že buď je nějaká nestandardní funkce snímače ABS na LP kole, nebo (klidně i mechanická) vada v kostce ABS. Případně ještě kabeláž no...Ale to jsem ti vlastně asi neřekl nic, co by tě samotného nenapadlo.

Každopádně kuriózní závada - dej vědět rozhřešení

Šéfík

V50 - problém s ABS

Příspěvek od Šéfík »

Za chvíli jedu na diagnostiku, ale nevěřím, že bude nějaká závada, ale může se stát, třeba se něčeho chytneme, ale tipoval bych to spíš na zaseklej ventilek v ABS, nebo nějakou podobnou hovadinu.. Zkusím to ještě odvzdušnit při diagnositce - pokud to bude podporovat, na koncerňácích VW to někdy šlo. A jediné co jsem na celém internetu našel, tak že to byl seklý solenoid na Hondě NSX, jinak pustoprázdno :ROFL:

jirka87
Sponzor fóra

V50 - problém s ABS

Příspěvek od jirka87 »

Odvzdusnit diagnosticky abs umi kde co. Muj Autel taky. To je rekl bych takovy zaklad obecneho diagnostickeho nastroje.

Nicmene stejneho efektu se da docilit prave sepnutim abs na sterku apod, takze v pozitivni efekt samoopravy touto cestou uprimne prilis neverim.

Myslel jsem si uprimne taky,ze by se mohlo jednat o kously ventilek v kostce abs, ale je mi divne,ze funguje tak dobre, ze se odlepi vzdy,kdyz prestanes brzdit. Ze tedy nezustava na hydraulice viset trmen.

Hmmmmm...kdyby nahodou - nemas zjisteno,jestli by tam pasovala abs kostka z Focuse? Ale Volvo asi jako u vseho bude delat obstrukce s elektrikou...takze co by jinak pasovalo mechanicky beztak nebude pasovat elektricky.

Šéfík

V50 - problém s ABS

Příspěvek od Šéfík »

Tak jsem byl včera u znamýho na Delphine, závada samozřejmě žádná a diag. akčních členů - ventily tlačné i obtokové normálně cvakaly.
Zkusím tedy ještě jednou odvzdušnit mašinkou a pak ještě na štěrku a uvidíme, bylo to totiž pár dní odkrvené a bez třmenů, tak tam je možné, že i přes veškerou snahu je ještě někde schovaná vzduchová bublinka.

Konektivitu z ostatních kusů jsem ještě nezkoušel, je to zatím docela čerstvý problém. Jak něco zjistím, dám vědět :)

jirka87
Sponzor fóra

V50 - problém s ABS

Příspěvek od jirka87 »

Aha...to,ze jsi to mel bez trmenu jsi mel asi napsat prvni :-D

Priste radim-na brzdove hadice si dej svorky. Delam to taky. A hojne je vyuzivam i na palivo (vymena filtru). To bohuzel u tveho motoru nejde, pokud vim,jsou tam trubky a ovzdusnovani pres tu debilni vracecku je takovy zazitek,ze....ale to jsem sklouzl mimo tema :-)

Šéfík

V50 - problém s ABS

Příspěvek od Šéfík »

Nevadí, leccos se opomene, ale právě jsem měnil i ony přední hadičky, tak to moc nezmáčkneš :D

Ale jak jsem psal, zkusim znovu odvzdušnit, za to nic nedám :)

Svorky jsem jinak používal hlavně na vodu a palivo, jak jsi psal :) a po výměně palivového filtru to jednou cuklo a cajk - když už jsme u toho tématu :) Ale dík :)

raolsa
Moderátor
Vůz: Volvo V70 II 2.4i 135 kw
Participant x 1

V50 - problém s ABS

Příspěvek od raolsa »

A zkoušeli jste tou diagnostikou jak posílají jednotlivá čidla kol hodnoty do jednotky?

Šéfík

V50 - problém s ABS

Příspěvek od Šéfík »

Ahoj raolsa, byl jsem sice na diagnostice, ale byl to fofr, tak jen načíst, zkusit akční členy, ale musím tam znovu, vyzkoušet, co ukazuji ty hodnoty jednotlivých kol zvlášť při onom zablokování LP kola ať víme více.

Btw, ani jsem nevěděl, nebo jsem se s tim jakživ nesetkal, aby snímače otáček kol měřily/počítaly teplotu brzdových kotoučů... :D

Šéfík

V50 - problém s ABS

Příspěvek od Šéfík »

Tak mám nějaké novinky, celé byl jsem auto znova odvzdušnit a LP kolo vykazovalo vzduch - beze změny. Tak jsem si půjčil diagnostiku - opět delphinu, abych proměřil hodnoty a podobně. Jednotlivá kola za jízdy ukazují shodnou rychlost s rychlostí vozidla, stejně tak zrychlení, teplota kotočů apod., bez výpadků, bez prodlev. Při brždění, kdy ABS trvale blokuje LP kolo, hodnoty zmizí - nedostupné, stejně tak hodnoty zrychlení jednotlivých kol a vozu a další informace (asi programové vybavení diagnostiky? nebo chyba ŘJ ABS? nevím..) Po tomto stavu zůstane při stojícím vozidle hodnota zrychlení auta na 15-25m/s² a po rozjezdu nebo po zdechnutí a nastartování sporadicky spadne na aktuálně naměřené hodnoty ± shodné s jednotlivými koly. Ale co mě zaráží, tak když dám modelový rok 10, tak jednotka vůbec neukazuje hodnoty natočení volantu apod. jako když dám staří/novější rok, zase chyba programu nebo jednotky? Jinak žádné jiné naměřené hodnoty nejsou podle mě na závadu.

Na fajront mi to zase nedalo a zkusil LP kolo odvzdušnit a zase tam byla ¨hromada¨ vzduchu, tak se udržuji při naději, že kostka je opravdu plná vzduchu. :D Ale bohužel delphina neumožňuje aktivaci čerpadla na ABS tak to po čase zkusím znovu odvzdušnit.

Šéfík

V50 - problém s ABS

Příspěvek od Šéfík »

Zdravím všechny.

Po delší odmlce, rád bych se podělil o cennou zkušenost s daným problémem s ABS - kdy blokuje jedno kolo dokud vozidlo nezastaví. Po dlouhém pátrání a hledání, razení a opětovném hledání jsem konečně našel informace - u ABS MK60, jedna z mnoha vyskytujících se závad je i ta, že v paměti není žádná závada a jedno nebo více kol při brždění, kdy se sepne ABS buď trvale blokuje jedno nebo více kol, nebo naopak jedno nebo více kol vůbec nebrzdí - je závada v HCU - hydraulické jednotce v ABS(hliníková kostka s trubkama), přehodil jsem onu jednotku za totožnou i s čerpadlem a problém je fuč, jupí, můžeme vesele brzdit. :-)

raolsa
Moderátor
Vůz: Volvo V70 II 2.4i 135 kw
Participant x 1

V50 - problém s ABS

Příspěvek od raolsa »

Tak paráda, díky za informaci. :good:

Zpět na „C30 / S40 / V40 / V50“